Начало Награди Награди 2016/2017г.

Електронен дневник

Електронен дневник

Юбилеен вестник

Награди през учебната 2016/2017г. Е-мейл

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Йосиф Малинов Йосифов – златен медалист на XIII Национален конкурс „Орфеева дарба“ – София, 2017г.

В периода 18 март – 9 април 2017г. се проведе XIІI Национален детско-юношески конкурс за музикално изкуство „ОРФЕЕВА ДАРБА”. Осмокласникът на НХГ „Св. св. Кирил и Методий”- Благоевград, Йосиф Йосифов спечели златен медал в категорията за музикални инструменти.

Преживяхме много приятни и вълнуващи моменти с изпълненията на тромпет на Йосиф – „Голяма руска фантазия” от Ж. Леви и „Неаполитанска песен” от Чайковски, в които проличаха страхотните му технически качества“ - това сподели преподавателят му по тромпет г-н Китан Стойчев.

Гордеем се с теб, Йоско! Пожелаваме ти още много успехи!

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Учениците от ПХГ „Св.св. Кирил и Методий“ - Благоевград, Борислава Георгиева от 12“г“ клас, Мартин Златарски от 10“г“ клас, Калина Драмчева от 11“г“ клас, Гала Чивиева и Иванна Димова от 10“г“ клас с преподавател Милана Влахова, се представиха забележително на НМФК „Орфееви таланти“'- гр. Пловдив на 24.03.2017г.

Те успяха да се преборят с голямата конкуренция от други музикални училища и да завоюват две първи места, с които бяха удостоени изпълненията на Мартин и Борислава. Те на правиха силно впечатление на журито с песни от пиринския край. Мартин Златарски , който сам си акомпанираше с тамбура на безмензурна песен от Банско, успя да накара известния певец Денислав Кехайов, да запее заедно с него на втората си песен „Кальо, Калино девойко“. Дуетът Калина и Борислава получи поощрителна награда. Момичетата заслужаваха по-високо отличие, но проблем с озвучаването им изигра лоша шега, за което организаторите по-късно се извиниха.

Иванна и Гала също се представиха достойно. Нека да са им честити наградите и в бъдеще да имат още много такива успехи!

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Завършиха ежегодните Ученически игри, организирани от Община Благоевград

Отборите по баскетбол на НХГ в двете възрастови групи: VIII-X клас и XI-XII клас за девойки, спечелиха трето място.

Цикъла от победи затвори футболният отбор на Гимназията. Учениците спечелиха I място и купа за феърплей.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На 15.03.2017г. в зала 1 на БНР гр. София, беше организиран концерт посветен на 80 годишнината на Великата Надка Караджова. В концерта взеха участие едни от най- известните изпълнители на България. Сред тях се наредиха нашата ученичка Соня Емилова Ковачка и колегата ни Христо Златков. За нас беше голяма чест и удоволствие да бъдем на тази сцена с тях.


http://nhg-blg.com/FB_IMG_1489744907852.jpg

Соня Емилова Ковачка е 12 клас в паралелка с профил Изкуства - Музика с интензивно изучаване на английски език, в класа по народно пеене на Марияна Ангелова. Всяка година печели призови места в конкурси, активно участва във всички изяви и мероприятия на училището и Община Благоевград.

Соня взима участие във всички издания на конкурса „Пиленце пее“, посветен на Великата Надка Караджова като с голяма любов изпълнява нейните песните в оригинални тоналности.

Ангелския и глас не остава незабелязан от журито на конкурса, и тази година тя печели златна статуетка и едногодишна стипендия. Като лауреат тя е поканена да участва в това прекрасно събитие, лично от дъщерята на Надка Караджова, Светла Караджова.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Купи и грамоти за отборите по тенис на маса в общинския етап на Ученически игри 2016/2017

В периода от 14 февруари до края на месец март 2017 година се проведоха ежегодните Ученически игри, организирани от Община Благоевград.

Учениците от ПХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ участваха в две възрастови групи: VIII-X кл ас и XI-XII клас, съответно девойки и юноши.

Възпитаниците на гимназията се представиха традиционно успешно – всички отбори по тенис на маса се класираха за финалите, като спечелиха три втори и едно трето място.

За подготовката и добрите резултати на спортистите основен принос имат Иван Парасков, Костадин Бакалски и Цветан Кетипов – учители по физическо възпитание и спорт.

Пожелаваме успех на всичките ни отбори!

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На 26.11.2016г. в гр. София се проведе тържествената церемония за обявяване на призовите места на Национален музикално-танцов конкурс „Пиленце пее”. Отново нашите талантливи ученици от музикалните паралелки получиха високи отличия за труда си. Даровитите възпитаници на Марияна Ангелова, Мая Чакова и Галя Ангелова спечелиха сърцата на журито с прекрасните си изпълнения. Най-високото отличие Златна статуетка и годишна стипендия се присъди на дванадесетокласничката Соня Емилова Ковачка за брилянтното изпълнение на песните „Стано ма“ и „Eнинка мама дума“ от репертоара на Надка Караджова. Соня беше поканена от председателя на организационния комитет Светла Караджова на гала-концерта, да изпее една емблематична песен от репертоара на нейната майка „Планино Стара планино“.

В трета възрастова група, категория „А“ осмокласникът Станислав Георгиев завоюва сребърен медал за изпълнението на „Заблеяло ми е агънце“ и „Мари моме“. Станислава Йорданова и Снежана Карамфилкова пък грабнаха бронзови медали в своите категории. Вокалната група на ПХГ завоюва първо място и златен медал. Талантливите ни ученички се представиха с автентични носии от Пиринска етнографска област, с което направиха силно впечатление на журито и получиха диплом за съхранение и разпространяване на българския фолклор. Учителките Мая Чакова и Марияна Ангелова бяха отличени с грамоти за високи постижения на своите ученици.

http://nhg-blg.com/maq.jpg≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Победители от конкурса „Визуално програмиране с Scratch“

През октомври учениците от 10 клас се присъединиха към инициативите на Европейската седмица на програмирането (Europe Code Week). Тогава беше обявен конкурса „Визуално програмиране с Scratch“.

Учениците представиха интересни проекти по темата. С много въображение се отличиха 3 проекта – победителите в конкурса.

Благодарим на всички ученици, които взеха участие в конкурса!
Справихте се наистина прекрасно и ни беше много трудно да определим победителите, а те са:

- Мартин Стефанов Бошкилов– 10 „б“ клас

- Димитър Киривилов Филатов – 10 „б“ клас

- Виктор Иванов Смилянски– 10 „д“ клас

Честито на победителите, а на останалите участници пожелаваме успех в следващи конкурси!

http://nhg-blg.com/pobediteli_scratch.jpg

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈
Поредни награди от

международният фолклорен фестивал „Малешево пее и танцува“

Ученици от ПХГ "Св. Св .Кирил и Методий'' - Благоевград с ръководител М. Влахова, се представиха блестящо на XIII МФФ "Малешево пее и танцува'' - с. Микрево, в който се състезаваха близо 4000 участника. Във голямата фолклорна надпревара Борислава Георгиева от 12 „г“ клас завоюва 3 място с прекрасното си изпълнение на китка от песни: "Костдине, мили сине'' и "Пусти били Яно''.

Певците Гала Чивиева, Иванна Димова, Мартин Златарски от 10“г“ клас и съпровождащите ги инструменталисти: Стоян Чалгънов - 11 „г“ клас, Мирослав Каратанчев и Валентин Йосифов от 10 „г“ клас, също се представиха отлично и получиха грамоти.

Със своите прекрасни изпълнения и с уникалните си автентични носии предоставени от Станислав Илчев (бивш възпитаник на гимназията), момичетата успяха да привлекат огромно внимание от много медии и фотографи. Взеха ни интервю за Fen tv и събрахме много положителни емоции.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Ученичката Борислава Георгиева от 12 г. клас на музикалната паралелка е избрана за лице на тазгодишното тринадесето издание на международния фолклорен фестивал „Малешево пее и танцува“', който ежегодно се провежда в с. Микрево. Талантливата ученичка от ПХГ „Св.св. Кирил и Методий''- гр. Благоевград , краси афишът на фестивала облечена с автентична носия от с. Тополница, от където са и нейните корени. Учителката и по специален предмет „Народно пеене“' Милана Влахова споделя, че това е още един стимул, Борислава да се готви още по-усилено за таз годишната си първа самостоятелна изява на престижния фестивал, който ще се излъчва на живо по телевизия „Родина''.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Последна промяна ( 30 March 2018 )