Начало Архив Архив - 2021/2022г.

Електронен дневник

Електронен дневник

Юбилеен вестник

Архив 2021/2022г. Е-мейл

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Закриване на учебната 2021/2022 година

На 30.06.2022 година в Националната хуманитарна гимназия „Св.св. Кирил и Методий“ тържествено беше отбелязан краят на 142-та учебна година за училището. В двора на Гимназията се събраха всички ученици от 8., 9., 10. и 11. клас, учителите и служителите, които заедно изпратиха в историята поредната учебна година на Солунския светилник.


 

Кратко слово произнесе директорът на Гимназията – г-н Марин Митов, който подчерта успехите, постигнати от учениците и от техните учители през учебната година както в областта на образователния процес, така и при участието им в конкурси, състезания, олимпиади и фестивали на изкуствата и науката. Директорът награди ученици за постигнати отлични резултати в учението и при участието им в различни форуми на областно и на национално ниво.

 

Своите почетни грамоти за всеотдайния си труд и за неуморните усилия в образоването и възпитаването на младите хора в Гимназията получиха учителите, за които учебната година беше последна в трудовата им кариера – г-жа Антоанета Мирева – учител по английски език, и г-жа Тинка Стоилова - учител по български език и литература, както и педагогическият съветник г-жа Капка Калибацева.

Тържеството завърши с пожелания за слънчево лято и за нова среща за следващата учебна година на 15.09.2022 година.

към галерия >>

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Ученическият евроклуб „Общество на знанието“ при НХГ „Св.св. Кирил и Методий“ – Благоевград с ръководител учителя по история и по гражданско образование Николай Куколев проведе последните си двe събития за настоящата учебна година.

Първото бе организираният съвместно с ЕИЦ „Европа директно“ в Благоевград ученически дебат на тема „Зелената сделка и усилията на ЕС за декарбонизиране на икономиката: Трябва ли Европейският съюз да се ангажира с изменението на климата и да финансира политики срещу замърсяването на въздуха, водата, почвата и обезлесяването, застрашаването на животински и растителни видове?“, който се проведе на 30 май 2022 г.

Двата дебатиращи отбора от ученици от 9 клас представиха мнения и аргументи „за“ и „против“ екологичните политики на Европейския съюз, целящи да го превърнат в световен лидер в борбата със замърсяването на околната среда, ограничаване на последствията от климатичните промени и използването на все повече възобновяеми източници на енергия.

Второто събитие се състоя на 13 юни и бе посветено на предприемачеството и положителното въздействие на вдъхновяващите истории на успели българи днес в различни бизнеси и професии. Гост по темата бе Георги Ненов, предприемач, мотиватор и създател на подкаста „Свръхчовекът с Георги Ненов“ (https://www.thesuperhumanpodcast.net/ ). В последните шест години Георги е отдаден на каузата да търси добронамерени, знаещи, можещи хора, които с личен пример и професионален път вдъхновяват други по пътя си. Защото вярата в себе си и многобройните възможности, които ни заобикалят, са единственото, от което имаме нужда. След като даде отговори и на различни въпроси от страна на учениците, гостът завърши срещата с думите: „Истински успешните хора винаги искат да помогнат и други хора да бъдат успешни“.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

 

Екоизложба от рециклирани материали представя 8 б клас

За втора поредна година учениците от 8 б клас с профил „Предприемачески“ подготвиха изложба от изделия, изработени от картон, пластмаса и други екоматериали. Изложбата е плод на съвместната работа в часовете по технологии и предприемачество с преподавател М. Велячка.

Целта на изложбата е да привлече вниманието на учениците към проблемите по опазването на природата и околната среда, а също така да развие техния предприемачески нюх.

 

Чрез тези първи стъпки на профил „Предприемачески“ в НХГ се постигат едни от основните и актуални задачи в обучението по профила, а именно да се подготвят учениците за решаване на конкретни задачи, които възникват във всекидневната им учебна дейност, а впоследствие и в живота и на работното място.


≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

 
На 23.06.2022г. по покана на доц. д-р Даниела Томова – преподавател в катедра „Здравни грижи и спорт“ към ЮЗУ „Неофит Рилски“ и председател на Олимпийски клуб - Благоевград, ученици от Националната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий‘‘ - Благоевград с ръководител Цветан Кетипов отбелязаха Олимпийския ден с факелно бягане в парк „Бачиново‘‘.
Гости на спортното събитие бяха олимпийската шампионка по художествена гимнастика Мадлен Радуканова и бронзовата медалистка по борба Евелина Николова от олимпиадата в ТОКИО 2020.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Проектно базираното обучение в часовете по английски език

Учениците от XI д клас, профил "Изобразително изкуство", представиха своите проекти по Модул "Култура и междукултурно общуване" на тема "Субкултурите по света", които са част от профилиращата програма по английски език.

Проблемите бяха поставени предварително, а учениците имаха един месец да съберат информация и да направят своите проучвания. След синтезиране на събраните факти бяха представени корейската субкултура "К-рор“, “Нiррiе"-културата и" Influencing" като култура.

През погледа на художниците бяха изложени на преден план най-характерните особености на представените субкултури.

Ивелина, Вероника, Иван, Емилия, Стела и Александър представиха идеите си заСубкултурите по света" пред своите съученици. На събитието присъстваха Директорът г-н Митов, зам.-директорът по учебната дейност госпожа Светлана Солачка и учители от методическо обединение "Чужди езици".

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Тържествена церемония по връчване на дипломите на 100 ученици от випуск 2022г. на НХГ “Св. св. Кирил и Методий” в Благоевград

Първенец на випуск 2022г. на учебното заведение е Кирил Георгиев Иванов, който първи бе тържествено награден от директора на гимназията.

В словото си към присъстващите в залата ученици г-н  Марин Митов, поздрави всички завършили от випуск 2022г., като им пожела: „Добре дошли в живота на възрастните!“.

„Това събитие е вълнуващо не само за учениците, но и за техните родители и учители. Остават спомените за веселите дни, незабравимите приятели, хубавите моменти със съученици и учители. С времето ще осъзнаете, че учителите са ви дали много знания, умения и самочувствие, че можете да се справите с трудностите в живота. Дадохме ви основата на това, без което не можете да станете достойни граждани на България и света“, каза още директорът на гимназията.

към галерията >>

 

Г-н Митов лично награди с грамоти всеки един от учениците, допринесли с високите си постижения за просперитета на училището. Сред тях са:

Благовеста Костадинова, Ивана Пенджакова, Мария Каракостова, Диан Калайджиев, Пламена Червенкова, Мария Стефанова, Методи Алексов, Деана Зашева, Никол Гошева, Мартин Пашалиев, Христо Маринов, Лили Кочаркова, Румяна Георгиева.

 

Честито на Випуск 2022г. на  НХГ “Св. св. Кирил и Методий” в Благоевград!

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Отново отлично представяне на наш ученик на национален конкурс!

Деветокласничката от Националната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ - Бояна Манчевска, зае I място в Националния конкурс „Аз и моите приятели - животните“. В творческата надпревара са участвали около 200 ученици, като възпитаничката на НХГ се представи с разказ в III възрастова група (8 – 12 клас). Националният конкурс „Аз и моите приятели - животните“ се организира от Националния дворец на децата, по повод 1 юни – Международния ден на детето, посветен на хуманното отношение на децата към животните. Целта на конкурса е децата да разбират поведението и света на животните, да ги защитават и отстояват правата им. Авторитетното жури на конкурса оцени изключително високо таланта на нашата деветокласничка и я нареди сред най- добрите в страната! Тя получи и подкрепата и редакторската консултативност на своя учител по български език и литература г-жа П. Михайлова, която също получи награда за отличното представяне на ученичката си.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Посещение в Дома за стари хора

Благотворителността се оформя като основна ценност, която вдъхновява учениците безкористно да помагат на онези, които се нуждаят най-много. Ѝ тази година ученическият съвет с мнозинство от членовете си реши да достави радост и подкрепа на хората от третата възраст.


 

Внимателно подготвяните от класовете подаръци - книги, лакомства, бельо, игри, като шах, табла, карти, домино - отговорниците отнесоха в Дома за стари хора в Благоевград на 16.06.22 г. след изпита по математика.


Срещата беше затрогваща за обитателите там. Белослава, Любима и Стефани предизвикаха сълзи на радост по старческите лица със своите песенни изпълнения.

Разговорите с младите хора в Дома и самото им присъствие се превърна в празник. На тръгване поканиха децата да им гостуват отново като знак за признателност.

Текст: Капка Калибацева, педагогически съветник

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Повод за гордост!

На 14 май 2022г. се проведе финалният кръг на Националната олимпиада по информационни технологии.

Александрина Механджийска за първи път участва в олимпиада по ИТ, но се представи блестящо. Тя се класира на 4. място в категория "Разпределени приложения", 11-12 клас с оценка отличен 5.50.

Александрина разработи проекта STEM Swift Academy - първата по рода си онлайн академия за подготовка за изпити в България, използваща учебни техники като Kolb’s experiential cycle, Priming, Chunking, What-why-how, Active Recall, Spaced Repetition, Pareto principle и др.

Ръководител проект е г-жа Албена Узунова.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Повод за гордост!
Талантливата ученичка от 9. д клас, Джайа-Раде Дейвис, е сред победителите в 20-то издание на Националния конкурс „Бог е любов“.


Тя спечели първа награда за рисунка във възрастова група 9-10 клас. Наградите бяха връчени на специална церемония в Софийската митрополия.

Наред с двайсетината отличени млади творци от цялата страна се събраха много родители, учители и гости. В конкурса „Бог е любов“ децата изразяват своите дарования в литературата, изобразителното и приложното изкуство. Тази година участниците твориха, вдъхновени от патронния надслов „Бог е любов“. Стотици представени творби бяха оценявани от комисии в регионалните управления на образованието в страната, а най-добрите бяха отличени за националното състезание.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Повод за гордост!

От 27 до 29 май 2022 г. в гр. Велико Търново, се проведе Девети международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето“. С радост отбелязваме постиженията на талантливите ученици от класа по поп и джаз пеене, които взеха участие онлайн, а след това и в присъствения етап на конкурса. При много сериозна конкуренция на даровити деца от цяла България и председател на журито Иван Лечев нашите таланти бяха наградени с призови места.

Константина Димитрова от 8. г клас - 1 място в категория Мюзикъл

Белослава Лазова от 9. г клас - 1 място в категория Рок

 

Валентин Сотиров от 11. г клас - 2 място в категория Поп

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Ученици от 10г, 8г и 10д клас на нашето училище участваха като доброволци в инициативата на Съвета на децата към председателя на ДАЗД, УНИЦЕФТ и Община Благоевград за организирането на детския празник.


 

На първи юни учениците забавляваха децата като, задаваха гатанки, показаха им как се свири на тарамбука, на тъпан и на пияно.

http://nhg-blg.com/DSC04769.jpg

Учиха ги да танцуват народни танци, да рисуват с бои, с моливи и с тебешири, да изработват хартиени цветя.


 

Особен интерес предизвикаха показаните забавни химични опити, които могат да бъдат направени в домашни условия.

Децата получиха балони и много награди.

Празникът беше за всички - както за малките, така и за големите.

 

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На 24 май 2022 година ръководството, учителите и учениците на НХГ "Св. св. Кирил и Методий" /Бивша Солунска/ тържествено отбелязаха Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.


Традиционно в двора на Гимназията се събраха бивши учители и възпитаници, родители, както и официални гости - кметът на община Благоевград Илко Стоянов, депутатът Андрей Гюров, представители на политически партии. В словото си директорът Марин Митов поздрави всички присъстващи с най-българския празник и припомни значимостта на делото на Кирил и Методий не само за България, но и за целия славянски свят. Поздравително слово произнесе и кметът Илко Стоянов. Денят бе специален и за дванадесетокласниците от випуск 2022 г., за които това бе последен ден в Националната хуманитарна гимназия.

 

С много емоции те се сбогуваха с училищното знаме.

към видео >>

 

След тържеството ръководството на училището и официалните гости поднесоха цветя пред паметника на Светите братя, както и пред паметника на Кузман Шапкарев.

След това всички ученици се включиха в общоградското шествие в чест на празника.

към галерия >>

 

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На 23 май 2022 г. в НХГ "Св. св. Кирил и Методий" се проведоха състезания за Кирило - Методиевска паралелка за учениците от 9. и от 10. клас. Особено оспорвано бе състезанието между отборите на 9-тите класове и се наложи два от отборите да отговарят на допълнителни въпроси за излъчване на победител. Грамоти и звание Кирило - Методиевска паралелка спечелиха IX б и Х г клас.


Всички участници показаха сериозни знания за живота и делото на Светите братя, както и за значението на азбуката и на старобългарската литература.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

 

В София се проведе финалният кръг на Националното ученическо състезание „Европа е моят дом – нека го поддържаме чист и зелен“

Проведе се финалният кръг на Националното ученическо състезание „Европа е моят дом – нека го поддържаме чист и зелен“, организиран от Националната асоциация на българските европейски клубове (НАБЕК) по Програмата за училища посланици на Европейския парламент. В него взеха участие близо 200 ученици от 23 училища в градовете: Айтос, Банско, Благоевград, Бургас, Велинград, Видин, Златица, Казанлък, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Русе, Сандански и София. Продуктите, представени в състезанието, са 147 на брой, изработени от ученици, работили самостоятелно или в екип, в следните категории: проект; авторски материал – литературно произведение, рисунка, снимка, плакат, макет; ИТ продукт; видео, документален филм.

Вероника Николова, ученичка от XI „д“ клас в НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Благоевград, беше удостоена с първа награда в категория „Плакат“,

а Иван Георгиев от XI клас и София Запекина от IX клас получиха грамоти и поощрителни награди за творбите си, съответно в категориите „Плакат“ и „Рисунка“. Ръководителят на ученическия евроклуб „Общество на знанието“ и старши посланик по Програмата за училища посланици на Европейския парламент Николай Куколев получи грамота за принос в устойчивото сътрудничество университет – средно училище и за засилване на интереса към европейските въпроси. Учениците от евроклуба се представиха успешно и във викторината, проведена от студентите от специалност „Европеистика“ в СУ „Св. Климент Охридски“, като получиха различни награди.


 

Националното ученическо състезание „Европа е моят дом – нека го поддържаме чист и зелен“ е част от усилията за повишаване на интереса сред учениците и учителите за осъзнаване на необходимостта от намиране на решения за екологосъобразен, ресурсно-ефективен и икономически обоснован начин на живот за гражданите на Европейския съюз и за това те, като активни граждани, да дават своя принос в посрещане на предизвикателствата относно предотвратяването на промените в климата, пред които е изправена Европа.

Състезанието предостави възможност на учениците от средните училища да покажат своята креативност и способност да решават проблеми, да работят по един от приоритетните проблеми и предизвикателствата пред Европейския съюз за устойчиво развитие и опазване на околната среда. Представителите на бяха част и от Националната студентскНХГ „Св. св. Кирил и Методий“ в Благоевград а научна конференция „Гласът на младите в подкрепа на Европа“, на специалност „Европеистика“, випуск „Антоан дьо Сент Екзюпери“, в аулата на Софийския университет “Св. Климент Охридски” на 13 май 2022 г.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

НХГ Благоевград отбеляза своя патронен празник

На 11 май 2022 година НХГ „Св.св. Кирил и Методий“ отпразнува Патронния си празник. За учениците от девети клас денят започна с час по родолюбие, в който г-н Николай Куколев, старши учител по история и цивилизации, представи факти за историята на Гимназията от основаването ѝ до днес. Вълнуващият разказ на г-н Куколев помогна на учениците да разберат колко дълъг и нелек път е изминало училището, за да продължи да съществува и днес като едно от водещите средни училища не само в Благоевград, но и в областта. И да осъзнаят, че да си част от историята на тази Гимназия, е чест и отговорност.


 

След двегодишно прекъсване отново се проведе състезанието викторина за излъчване на Кирило-Методиевска паралелка. Осмокласниците от петте паралелки премериха знанията си за първоучителите Кирил и Методий и за техните ученици, поставили началото на старобългарския книжовен език и на българската книжовна култура. Оспорваното състезание завърши с победа на учениците от 8д клас, които са тазгодишните носители на званието Кирило-Методиевска паралелка.

към галерията >>

Учителят по рисуване, г-н Филипов откри традиционата изложба на учениците от 12 клас с профил "изобразително изкуство".

 

 

Учениците от останалите класове участваха в спортни състезания.

 

Кулминацията на празника бяха тържественото шествие на учениците и на учителите от Гимназията и празничният концерт, състоял се в зала „Яворов“.


 

Шествието започна с поднасяне на цветя на паметниците светите братя Кирил и Методий и на Кузман Шапкарев и продължи до зала „Яворов“. Участниците в концерта – възпитаници на Гимназията, за пореден път доказаха, че в училището израстват таланти, които носят и съхраняват духовната култура на българския народ. Публиката имаше възможност да се наслади на прекрасните изпълненията на певци и инструменталисти. В залата прозвучаха и вълнуващи слова за святото дело на първоучителите Кирил и Методий, както и за значението на училището, което вече 142 години носи тяхното име.

Директорът на Гимназията – г-н Марин Митов, поздрави всички присъстващи с празника и награди с почетни грамоти ученици, отличили се със своите постижения в науката, в изкуствата, в спорта.

към галерия>>

В края на концерта по традиция сцената излязоха учениците от завършващия випуск, чието тържествено изпращане от училището ще се състои в празничния ден – 24 май.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Ден на ученическото самоуправление

В Деня на Европа, 9.05.22 г., в НХГ беше отбелязан и Ден на ученическото самоуправление. Ученици заеха местата на учители, директори, медицинска сестра, педагогически съветник, касиер, домакин... Само в ролята на учители се изявиха 22-ма ученици, като преподаваха по БЕЛ, ИЕ, философия, история, биология, математика, химия. Някои от тях споделиха впечатленията си колко е по-трудно да си в тази позиция, противно на усещането, когато си ученик. Неколцина са усетили като предизвикателство овладяване на сдисциплината в клас.

Петя Левунлиева от 9 в клас и Иван Трантин от 10 б клас се заеха с директорските функции през двете смени,


а Белослава Лазова, Светослава Чонева и Владимир Докузов поеха длъжността зам.директор на местата на г-жа Солачка и на г-жа Ацева.


 


Дарина Бреньовска се представи като педагогически съветник, а Любомира Маркова и Андрей Георгиев бяха медицинските лица в този ден.

Денят на самоуправлението позволява на младите хора да покажат своите лидерски качества, организаторски умения, инициативност и самоконтрол в съвестното изпълнение на задълженията си. Дава се възможност да обогатят своя социален опит, да докажат, че са знаещи и можещи. Самоуправлението е нещо много положително като емоции и натрупване на полезна информация, като помага и на двете страни да разчупят рутината и да постигнат по-добро взаимодействие.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

През изминалия април учениците от класа по поп и джаз пеене с преподавател Христина Кацарска взеха участие в Първия международен конкурс TALENTS OF TOMORROW 2022 г., раздел ВОКАЛ. Те бяха отличени със следните награди:

 

1. Александра Калчева - 8 г клас - 3-то място в категория ПОП и 3-то място в категория ДЖАЗ
2. Константина Димитрова - 8 г клас - 2-ро място в категория МЮЗИКЪЛ и 2-ро място в категория ДЖАЗ
3. Белослава Лазова - 9 г клас - 1-во място в категория РОК и 2-ро място в категория ДЖАЗ
4. Валентин Сотиров - 11г клас - 2-ро място в категория РОК и 2-ро място в категория ПОП

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Ученици от евроклуб „Общество на знанието“ към НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ - Благоевград
с награди за Деня на Европа

В Деня на обединена Европа, 9 май 2022 г., бяха наградени учениците от различни възрастови групи в конкурса за творческо писане, организиран от Европейския информационен център „Европа директно“ в Благоевград в сътрудничество с читалище „Н. Й. Вапцаров – 1866 г.“ в града. Мото на конкурса бяха думите на вдъхновителя на европейската интеграция след края на Втората световна война Жан Моне: „Продължавайте, продължавайте, няма друго бъдеще за хората в Европа, освен в съюз.“, а целта беше да открие младежи с интерес към писането и да ги насърчи да изразят своята представа за Европа и смисъла на европейското обединение.

Конкурсът изискваше написването на кратък художествен текст и есе на тема „Моята Европа в пет изречения“. Във възрастовата група 15-19 години призови места заеха ученици от ръководения от учителя Николай Куколев евроклуб „Общество на знанието“ към Национална хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ в Благоевград: Александър Славев от 9 клас зае първо място, а Мариана Гръчка и Пламена Георгиева заеха съответно второ и трето място.

Грамоти получиха всички участници в конкурса, а наградите бяха връчени от Красимира Хаджикосева, ръководител на ЕИЦ „Европа директно“ в Благоевград.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На 4 и 5 май тази година се проведе 23-то издание на Международния детски конкурс „Южни слънца“ в гр. Петрич. Той събра най-добрите танцьори, певци и млади художници и се превърна в сцена на детското вълнение и изява. В първо направление - „Пленер - живопис“ ученици от НХГ „Св. св. Кирил и Методий“, с ръководител Александра Петкова, за пореден път се представиха успешно и се върнаха с ГРАН ПРИ за Ана-Мария Миладинова от 11 д клас, 1 място за Галя Златкова – от 9 д клас и 3 място за Борислава Велчева от 9 д клас.


Благодарим на организаторите за прекрасната възможност и тази година!

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Ученици от паралелки профил "Музика" и "Изобразително изкуство" се завърнаха от творчески лагер школа в гр. Сандански. Тя се проведе по национална програма "Отново заедно" на Министерство на образованието и науката. Учениците от профил "Изобразително изкуство" проведоха учебна практика - пленер в парк "Св. Врач", а учениците от профил „Музика“ използваха времето, за да се подготвят за патронния празник на училището. Творческият лагер школа завърши с концерт пред ученици от Второ ОУ "Хр. Ботев" гр. Сандански.

към галерията >>


≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Горди сме с поредния успех на учениците от паралелките профил Музика и Изобразително изкуство!

На 29.04.2022г. Дарина Дамянова от 10г клас, Любима Ковачка от 10г клас, Цветелина Иванова от 11г клас с ръководител Марияна Ангелова, спечелиха първо място в раздел „Песни“ на XXIII Национален ученически празник - 2022 „За хляба наш...“


 

 

В същия конкурс учениците от профил Изобразително изкуство с ръководител Йорданка Шопова спечелиха второ място в категория „Мода и дизайн“.

Участнички в ревюто:

Виктория Кралева 8д клас

Стефания Йорданова 9д клас

Джая-Раде Дейвис 9д клас

Сияна Александрова 9д клас

Калина Станкева 9д клас

Ванеса Миладинова 9д клас

София Гошева 9д клас

Таня Стоянова 11г клас

Анна-Мария Миладинова 11д клас

Александра Кочева 11д клас

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Повод за гордост

На 30.04.2022 г. ученици от класа по поп и джаз пеене на Христина Кацарска взеха участие във фестивала "Пролетни струни" в гр. Елин Пелин. Учениците от НХГ "Св. св. Кирил и Методий" пяха популярни български и световни хитове и спечелиха симпатиите и овациите на публиката. Константина Димитрова, Белослава Лазова и Валентин Сотиров представиха достойно Гимназията и получиха грамоти, статуетки и други предметни награди.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На добър час, абитуриенти

Концерт под наслов „На добър час, абитуриенти‘‘ се проведе на 29.04.2022 г. в хоровата зала на НХГ „Св. св. Кирил и Методий‘‘- гр. Благоевград. Участваха ученици от класа по народно пеене с преподавател Милана Влахова. Идеята за самото събитие и сценарият бяха вдъхновени от талантливи зрелостници, които достойно са представяли гимназията през всички години на обучението си. На сцената имаше и картини, аранжирани от г-жа Йорданка Шопова и нейните ученици. Звучаха народни песни и слова за любов, които развълнуваха присъстващите ученици, учители, родители и ръководството на училището. Ученици от 6 СОУ - Благоевград, които мечтаят да продължат образованието си в Националната хуманитарна гимназия, също присъстваха в залата. За озвучаването и акомпанимента се погрижиха преподавателите Светослав Стоилов и Христо Златков. В края на програмата атрактивните водещи Мария Стефанова от 12г кл. и Диян Калайджиев от 12в кл. трогнаха всички с прощални благодарствени слова към своите учители и с изпълнението на популярната песен ,,Ти си‘‘. Друг наш изявен ученик от 12д кл. Методи Алексов успя да заснеме през своя обектив най- интересните моменти от събитието, а директорът Марин Митов изрази задоволството си от концертната програма, като поздрави всички участници с успешното им представяне на сцената.

към галерията >>

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

22 АПРИЛ - СВЕТОВЕН ДЕН НА ЗЕМЯТА

Учениците от 12 клас (профилирана подготовка) поеха инициатива и в открит урок по БЗО, дадоха своя принос за една по-чиста и устойчива планета - нашата Земя!

Посадихме два чинара в двора на училището - да ги запазим за още много поколения!

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На 16 април 2022 г. Виктория Кралева от 8 д клас участва в първия кръг на Националната олимпиада по орнитология и е класирана на III място. Престижното класиране нашата възпитаничка постигна, конкурирайки се със 117 ученици от 5. до 8. клас. Поздравяваме Виктория за постигнатия висок резултат и й желаем успех на следващия кръг.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Ученици обучават ученици

И тази година в ролята на обучители по здравно образование влязоха ученици от ученическия съвет. Светослава Чонева и Емили - Слава Петрова представиха пред 8 д клас презентацията ,,Промоция на здраве". Симулативна игра, свързана с рисковете пред тийнейджърите, разиграха водещите Петя Левунлиева и Божидар Капитански.

Забавлявайки се, осмокласниците можаха да усвоят нови и да затвърдят стари знания. Засегнати бяха теми, свързани със здравето. Учениците говориха за своите емоции , за влиянието на стреса, за опасностите от СПИН и други болести, предавани по полов път, за вредата от наркотиците и за значимостта на здравословното хранене. Гости на събитието бяха г-жа Солачка и класният ръководител г-жа Шопова.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Документален филм за екологичната енергия и енергийни общности

На 18 април 2022 г. (понеделник) в НХГ „Св.св. Кирил и Методий“ в Благоевград бе представен документалният филм WE the Power“. Инициатор на прожекцията е сдружение „За Земята“ - независима, неправителствена организация, обединяваща усилията на хора, решени да работят за създаване на природосъобразен и равнопоставен живот на нашата планета. Темата на филма е за алтернативна енергия (слънчева и вятърна) и възможностите за създаване на енергийни общности (кооперативи) за производство на такава енергия като алтернатива на големите енергийни компании и силно централизираните електроенергийни системи. Учениците бяха запознати с усилията по темата на гражданското общество в различни европейски държави за промяна на националното законодателство и приемането и на Европейска директива за енергия от възобновяеми източници (RED II).

 

Встъпителни думи по темата имаха инициаторите на прожекцията Румяна Боянова и Светослав Стойков от сдружение „За Земята“ и Наталия Димитрова-Попова от мрежата за гражданско действие BlueLink.

Домакини на прожекцията и дискусията по темата бяха ученици от 9 „в“ клас, младши посланици по програмата за училища посланици на Европейския парламент, и учителят по история и по гражданско образование в гимназията Николай Куколев.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На 15.04.2022г. ученици от паралелките с профил Музика, взеха участие в Национален конкурс „Изкуството като мечта и мечтите в изкуството“, организиран от ЮЗУ „Неофит Рилски“ - Благоевград.

Възпитаниците на Марияна Ангелова, Галя Ангелова и Мая Чакова достойно представиха Националната хуманитарна гимназия и донесоха следните награди:

Вокална група към НХГ с ръководител Марияна Ангелова – първо място

Любима Ковачка от Х г клас – първо място

Цветелина Гърнарева от XI г клас – първо място

Елена Джорова от Х г клас – второ място

Цветелина Иванова от ХI г клас – трето място

Александра Борисова от Х г клас – трето място

За акомпанимента на песните се погрижи Христо Златков – учител по акордеон.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На 14.04.2022 г. се проведе среща с ученици и преподаватели на НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ с журналистката и телевизионна водеща от БНТ Мира Добрева.


Съвместно с библиотека „Константин Величков“ тя представи книгата „Столетниците – благословия или орисия“.

Разказа за начина на писане на книга, срещите и с възрастните хора, моралът в журналистическите интервюта и във всеки един човек. Срещата беше отразена от журналисти от БНТ 2 и в. Струма.

Мира Добрева бе посрещната с изпълнение на учениците на г-н Христо Златков, което я впечатли и развълнува. Разговорът за професията на журналиста и за съдбите на столетниците в България протече увлекателно, непринудено и предизвика силни емоции у младите хора.

На финала директорът благодари на М. Добрева, а Мартин Пашалиев рецитира стихове на Н. Вапцаров.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Повод за гордост

 

На 2.04. и 3.04.2022 г. в ЗАЛА 11 на НДК - София, се проведе XI Международен музикален фестивал "Abanico 2022". Валентин Сотиров грабна призовото място в категория "Песен на испански език" в IV та възрастова група.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Участие на учениците от 12 клас в проекта „Синьо поколение“

На 11.04.2022 г. в часа на класа дванадесетокласните с профил „Изкуства“ се запознаха с целите на проекта „СИНЬО ПОКОЛЕНИЕ“ - ОКЕАН ОТ ВЪЗМОЖНОСТИ.

Младите представители от Полша и Испания представиха презентация по темата и отговориха на въпроса Кои сме ние?

 

'Чрез европейски програми за мобилност и обучение организацията Активно българско общество приема младежи от цял свят на обмен в Благоевград и ги подкрепя да се включат активно в социалния живот на града. АБО е младежка организация, която има за цел да ангажира младите хора в подобряването на заобикалящата ни среда със свежи и положителни идеи. Всеки гражданин може да се свърже с АБО и да стане участник в някоя от инициативите им - почистване на града, информационна кампания по дадена тема, дискусии, срещи за опознаване, забавни вечери и др. Организацията също и изпраща на обмен български младежи в различни европейски градове. АБО предлага и професионално развитие на хора, които искат да се развиват в екип, ангажиран със социални, граждански и устойчиви дейности. Повече информация може да получите на сайта https://activebulgariansociety.org/ или във Фейсбук Active Bulgarian Society'.

Интерес за учениците се оказаха събития, организирани в МОЛ Благоевград.

 

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

ИНТЕГРАЛНИЯТ ПОДХОД В ЧАСОВЕТЕ ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

 

На 31.03. в час по английски език с учителя си – Вергиния Данаилова - учениците от 8д клас с профил Изобразително изкуство проведоха открит урок на тема “Important events in Bulgarian history”, в присъствието на директора на НХГ – г-н Марин Митов.

Целта на открития урок беше да се направи връзка между историческата терминология на английски и на български език, както и да се покажат уменията на учениците от паралелка Изобразително изкуство да интерпретират значими събития през своя поглед на млади творци. За открития урок учениците бяха изработили свои проекти, посветени на конкретни моменти от историята на България, като на постерите те самите бяха изрисували конкретни събития, които бяха придружени с кратко описание на английски език.

Преди представянето на проектите си учениците участваха в кратка викторина под формата на презентация в Power Point, в която взеха участие всички с бързи, кратки и точни отговори.

Учениците показаха изключителни познания в областта на българската история, терминологията на английски език, както и изключителен талант при изработването на постерите, в които бяха използвани различни техники от изобразителното изкуство. Умението им за работа в екип беше на високо ниво – учениците имаха възможността сами да определят групите, в които да работят, като имаха само три дни за подготовка на проекта и реализацията му, време, за което те осъществиха прекрасни проекти.


≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈
Любов - магическа реалност

На християнския празник Благовещение в зала "Яворов" се проведе музикално-поетичният рецитал "Любов - магическа реалност". С вдъхновение и с обич към изкуството учениците изпълниха емблематични любовни стихове и едни от най-популярните и обичани български песни, посветени на любовта. Публиката посрещна с радост изявите на талантливите ученици на Националната хуманитарна гимназия.

Във фоайето на зала „Яворов“ гостите на спектакъла разгледаха изложбата с творби на учениците от 12 д клас – профил Изобразително изкуство.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈ 
Сърдечно благодарим за прекрасната статия на репортерa на в."Струма"- Станислава Далева

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈
Концерт „Цвят и музика“

„Музиката кара хората да мислят цветно. Композиторите Бетовен, Корсаков, Скрябин описват как виждат определени тоналности в точен цвят. А цветовете носят послание, мисъл, чувство, усещане. Цветът и звукът имат силата да въздействат върху човека…“

към галерията >>

 

С тези думи, учениците от класа по поп и джаз пеене с преподавател Светослав Стоилов, посрещнаха свои учители и съученици на 23.03.2022 г. в хоровата зала на Гимназията. Младите музиканти успяха да пренесат публиката си в света на музиката и да донесат цветни емоции.


 

В концерта беше представен и един нестандартен проект на учениците с профил „Музика“, по идея на Емили-Слава, Благовеста и Звезделина от 10г клас. Те разказаха за своята инициатива „Квасно слово“, която съчетава в себе си изкуства, слово и здравословно хранене.

За прекрасната и вълнуваща пролетна атмосфера допринесоха и творбите на учениците от профил „Изобразително изкуство“ и техните преподаватели.

 
≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈
Безопасен Интернет. Ученици обучават ученици

Традиционно в НХГ се провеждат обучения по безопасен Интернет. Тази година през февруари март, ученици от 12а,б,в клас разработиха проекти за провеждане на часове по безопасен Интернет. Учениците изучават профил информационни технологии и част от учебната им програма е модул „Управление на проекти“. Всички ученици се справиха много добре с поставената им задача, но три екипа бяха отличени да реализират проекта си на практика с ученици от 9 клас.

Виктор Логодажки (12а клас), Ивайло Коцев (12а клас), Пламена Червенкова (12б), Ивана Пенджакова (12б) и Емили Илиева (12б), обучаваха учениците от 9а, 9д и 9в клас.

 

Трите екипа бяха избрали различни теми и имаха различен подход и методология на преподаване. Всички се представиха блестящо и доказателство за това бяха реакциите на учениците от 9 клас. Дванадесетокласниците бяха изключително удовлетворени от участието си. Упоритият им труд беше възнаграден.

към албума>>

 

Ще продължим тази традиция, защото това е един по-различен подход в образованието.

На 17.03.2022 година учениците и г-жа Узунова участваха в интервю за радио Благоевград. Те споделиха за проекта си пред журналист от Радио Благоевград - Юлия Караджова. Участието на учениците в радио интервю беше още един добър опит.

към интервюто>>

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Дванадесетокласниците се включиха
в кампанията “Моето първо работно място”

Учениците от 12 клас се включиха в образователната кампания “Моето първо работно място”. Тя се организира от Конфедерацията на независимите синдикати в България и Синдиката на българските учители към КНСБ в партньорство с Министерството на образованието и науката.


В часа на класа експертите на Регионалния съвет на КНСБ в Благоевград запознаха зрелостниците с основни трудови, осигурителни и синдикални права. Акцент в лекциите беше поставен върху правата, които имат работещите, защо е важно да познаваме Кодекса на Труда, работа в чужбина. Освен важните познания, които придобиха учениците по трудово–осигурителни права, те бяха запознати и с ролята, целта и функциите на синдикалната организация и колективното трудово договаряне.

 

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Наши ученици посланици на Европейския парламент
участваха в дискусия в пресклуба на БТА в Благоевград

Европейският съюз е изграден на ценности като демокрация, равенство, върховенство на закона и защита на човешките права и достойнство. Как тези ценности ще продължат да се отстояват в следващите десетилетия, особено след сблъсъка на света с пандемията КОВИД-19 и при новите заплахи за мира, сигурността и демокрацията?


 

Това беше основният въпрос на дискусията „Европейска демокрация“, организирана в Благоевград в рамките на инициативата на БТА „Български гласове за Европа“: първо събитие в новооткрития пресклуб на националната ни агенция в града. Инициативата е в контекста и на продължаващата на европейско равнище Конференция за бъдещето на Европа.

Участие взеха учениците младши посланици на ЕП в Националната хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ в Благоевград /бивша Солунска/ Виктор Логодажки, Кирил Иванов и Петя Левунлиева, както и директорът на гимназията Марин Митов и учителят по история и по гражданско образование Николай Куколев. Основни моменти в техните изказвания бяха предложението за въвеждане на учебен предмет, който да е насочен към политиката и управлението (или разширяване на учебните програми и по-голям брой часове по предмета Гражданско образование), както и събуждане на публичен интерес чрез повече събития със съвместно участие на млади хора и политици – местни, национални и европейски.


 

В дискусията взеха участие и преподаватели и студенти от ЮЗУ „Неофит Рилски“ и Американския университет в България, журналисти, представители на институции и неправителствени организации. Поздравление към всички отправи генералният директор на БТА Кирил Вълчев.

https://www.bta.bg/bg/news/bulgaria/regional-news/oblast-blagoevgrad/233528-vavezhdane-na-ucheben-predmet-svarzan-s-politikata-iskat-blagoevgradski-ucheni

БТА: Снимки (bta.bg)

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На 07.03.2022г. в Библиотеката при НХГ "Константин Величков" се проведе среща-беседа с ученици от IX "д" клас с класен ръководител г-жа Александра Петкова. Те се запознаха с произхода на книгата от древността до наши дни. Научиха, защо някои книги се класифицират като ценни и какво значи старопечатна книга.

Учениците разгледаха и подготвената за случая изложба на книги от отдел "Изкуство" и художествена литература подходяща за възрастта им. След проведената среща част от тях станаха читатели на библиотеката.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Учениците от Националната хуманитарна гимназия “Св. св. Кирил и Методий” в Благоевград разсъждават за цената на свободата и 3 март

Понякога дори не можем да си представим колко надежда ни дават младите хора за бъдещето на страната ни и за духовното ни развитие. До този извод стигам винаги, когато ги потърся за разговор по някакъв повод. Такъв сега е 3 март. В класа на Екатерина Икономова, преподавател по философия в Националната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий – бивша Солунска” в Благоевград, са събрани едни от най-умните деца, на които е преподавала през последните години. За нея те не са ученици, те са партньори по пътя към общото им духовно развитие. Това са млади хора, които й дават увереността, че е на мястото си и, ”че всяка една хрумка може да стане голяма идея, че всяка голяма идея може да върви към личностна осъзнатост при всеки един от нас.”…

към стстията >>

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Повод за гордост...

На 06.03.2022г., бяха обявени резултатите от юбилейното издание на конкурса "Път към славата".

Заслужено можем да се похвалим със следните отличия:

► Диплом за първо място и златен медал за дует - Ивана и Ивона Малчови от 8 г клас.

► Диплом за второ място и сребърен медал за дует - Полина Филатова и Беатрис Стоицова от 9г клас.


► Диплом за второ място и статуетка за Вокална група към НХГ " Се. Св. Кирил и Методий" Благоевград

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

По повод на националния празник Трети март и 144 години от Освобождението на България. Ученикът Мартин Пашалиев от 12А клас завоюва първо място с изпълнението "Борба" на Христо Ботев.

 

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На 05.03.2022 г. в град София се проведе Десетото юбилейно издание на Националния конкурс " Път към славата". Ученици от паралелки Профил "Музика" с преподаватели Марияна Ангелова и Мая Чакова взеха участие и достойно представиха нашата гимназия. Вокална група към НХГ "Св. св. Кирил и Методий" представи акапелната песен "Закъсняла е Лалица" и "Лудо свири на тамбурата". В нея се включиха Елена Джорова, Любима и Соня Ковачки, Ивана Малчова, Беатрис Стоицова и Полина Филатова. Ученичките от 9"г" клас Полина Филатова и Беатрис Стоицова изпълниха песните "Турчин ми кара клета робиня" и "Болна съм, болна, стара майко". Осмокласничките Ивана и Ивона Малчови представиха " Планино Пирин" и " Недо ле, арна девойко". За акомпанимента и отличното представяне се погрижи Кристиян Вакадинов от 12г клас.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Учениците от НХГ се присъединиха към празничната програма за Националния празник на България – 3 март

Седем бели гълъби полетяха от площад „Македония” в Благоевград като послание за мир, разбирателство и взаимопомощ в целия свят.


снимка: БГНЕС

Към празнична програма на Благоевград се присъединиха и учениците от 8в клас, с класен ръководител Цветан Кетипов. Младият учител мотивира учениците си да се включат в ритуал по полагане на венци и цветя на паметната на Гоце Делчев.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Честваме Националния празник Трети март

В чест на националния празник на България учениците от НХГ "Св. св. Кирил и Методий" представиха свои картини, рецитираха и пяха.

С таланта си те вдъхновиха своите учители и съученици. В словото си директорът Марин Митов поздрави всички и припомни, че свободата е много крехка и всеки ден трябва да бъде отстоявана.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Безспорно най-добрите по испански език в област Благоевград са ученици от нашата гимназия

Четирима ученици от НХГ "Св. св. Кирил и Методий" са единствените класирали се от цяла Благоевградска област да вземат участие в Националния кръг по испански език, който тази година ще се проведе на 27 март във Велико Търново. Това са: осмокласникът Валентин Мадолев, който за първи път се явява на олимпиада по испански език и постига най-високото постижение за съответната група; деветокласниците Радослава Котева и Габриел Бияр- миналата година те получиха едни от най- високите резултати на национално ниво и абитуриентката Надежда Петрова, която винаги се представя блестящо на тези формати. Те ще се състезават със стотици участници от цялата страна и им пожелаваме да покорят първите места за съответните групи.

Само преди месец общо шестима ученици от НХГ "Св. св. Кирил и Методий" участваха в Общинския кръг по испански език. Освен четиримата ни кандидати за национални олимпийци, това са: Ноелиа Кръстева от 10 клас и Асен Катранджиев от 12 клас. Всички те се представиха достойно и за поредна година ни карат да се гордеем с тях.

Скъпи ученици, бъдете уверени в знанията си и в себе си! Сигурни сме във вашите възможности и сме убедени, че упорития ви труд и любов към "езикът на Сервантес" тази година също ще бъде увенчан с национален успех!


материалът е подготвен от Л. Влахова - ст. учител по испански език

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

eTwinnig проект стартира със засаждане на дръвчета

На 25 февруари 2022 г. учениците от 9б клас, заедно с класния им ръководител г-жа Узунова засадиха дръвчета в горичката над стадион Христо Бoтев в Благоевград. Това е една от планираните дейности по eTwinnig проекта Plant your future („Засади своето бъдеще“).


Проектът се осъществява заедно с ученици и учители от Полша.

За реализирането на тази дейност, получихме голяма подкрепа от Държавно горско стопанство Благоевград, в лицето на г-жа Мариянска, инж. Андон Стаменов и горски стражар Георги Атанасов. Те много отдадено разказаха на учениците за гората и залесяването й и как да се грижим за нея. Те показаха на учениците как се засажда дръвче. Учениците бяха много усърдни в работата си и проявиха голямо внимание и любов. Те засадиха различни видове дръвчета - червен дъб, бреза, кипарис.


 

Представителите от Държавно горско стопанство Благоевград останаха много доволни от работата на учениците и тяхната отдаденост. Обещахме си да имаме и други съвместни инициативи.
Горди сме да споделим, че Гимназията ни е спечелила знак eTwinnig училище, което е доказателство за отдадеността не само на отделните учители, но и на цялото училище.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Учениците от НХГ се включиха в кампанията „Дни на медийната грамотност“

На 8 февруари 2022 г. за 19-и пореден път, над 140 държави от всички континенти, включително и България отбелязаха международния Ден за безопасен интернет под мотото „Заедно за по-добър интернет“.

Традиционно и учениците от 8, 9 и 10 клас на Гимназията се присъединиха към събитието.

Към галерия >>

 

Основен двигател в инициативата бяха учителите по ИТ – г-жа Велячка и г-жа Узунова, които определиха два основни акцента: какви опасности крие Интернет и превенцията на онлайн насилието, и агресията.

Събитието в НХГ бе открито от ученичките Ивелина и Мария от 11 клас. Те влязоха в ролята на обучители и под ръководството на г-жа Велячка разиграха игри и предизвикаха дискусия по темата. Осмокласниците създадоха първият си кибер дневник, който съдържаше подходящи дидактически материали.


 

Към инициативата се присъединиха и ръководството на Гимназията – д-р Митов, г-жа Солачка и г-жа Ацева.


Те посетиха часа по ИТ в 8А клас и се насладиха на приятната атмосфера.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Онлайн урок, посветен на Европейската година на младежта – 2022

На 7 февруари 2022 г. в НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Благоевград се проведе открит онлайн урок на тема „2022 – Европейска година на младежта“. Участници бяха ученици от клуб „Общество на знанието“ и младшите посланици по програмата за училища посланици на Европейския парламент.

Информация по темата бе представена от учителя по история Николай Куколев, старши посланик по програмата за училища посланици на Европейския парламент.

Решението на Европейския парламент и на Съвета на ЕС относно Европейска година на младежта беше прието на 20 декември 2021 г. Европейската година на младежта има четири основни цели:
- да се постави акцент върху това какви възможности за младите хора предлагат екологичният и цифровият преход

- да се помогне на младите хора да станат активни и ангажирани граждани

- да се популяризират възможностите, които са на разположение на младите хора

- перспективата за младежта да се включи в политиките на Съюза

Ученичката от 9 клас Петя Левунлиева представи участието си в дискусията под надслов „Бъдещето на Европа говори за бъдещето на Европа“, проведена в Радио Благоевград по проекта на БНР „Нашата Европа“, който се реализира с подкрепата на Европейския парламент в рамките на инициативата „Конференция за бъдещето на Европа“.


Благосъстоянието, развитието и участието на младите хора в обществото са важни за Европейския съюз (ЕС). На европейско ниво има редица инициативи, насочени към тях - от популярната програма за обмен „Еразъм“ (днес „Еразъм+), стартирала още през 1987 г., до Конференцията за бъдещето на Европа, в която една трета от участниците в гражданските панели са на възраст под 25 години.

В края на открития урок бе представен Европейският младежки портал, който предлага на младите хора информация и възможности в сферите на образованието, доброволческата дейност, работата, културата и творчеството, социалното приобщаване и пътуването.

https://www.consilium.europa.eu/bg/policies/european-year-youth/≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Отбелязване на Деня за възпоменание на жертвите на Холокоста – 27 януари

С открит онлайн урок по гражданско образование ученици от 12 клас и учителят Николай Куколев отбелязаха Международния ден за възпоменание на жертвите на Холокоста – 27 януари.


Беше изяснена връзката между антисемитизма в Европа (враждебността и предубеждението спрямо евреите, което граничи от индивидуална омраза до институционално насилствено преследване), разделението и радикализацията в германското общество в резултат от тежките социални последици на Голямата депресия и последвалия Холокост в годините на Втората световна война.

Холокост е идеологически обоснованото и систематично държавно преследване и масово избиване от националсоциалистическия режим на Хитлер в Германия на около 6 милиона европейски евреи в периода между 1933 и 1945 г. Сред жертвите на Холокоста има и роми, представители на славянските народи, противници на нацисткия режим, хора с умствени и физически увреждания, хора с различна сексуална ориентация. Информация за най-големите концлагери (известни като „лагерите на смъртта“) – Аушвиц-Биркенау, Хелмно, Треблинка, Майданек, Собибор, изградени от германските нацистки власти в окупираните територии в Източна Европа, беше представена от учениците Виктор Логодажки, Пламена Червенкова, Лилия Шукерова.

По темата бяха представени и видеа от платформата Ucha.se и YouTube канала Бугарашар.

 


≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Ученици от нашата гимназия взеха участие в дискусия
„Бъдещето на Европа говори за бъдещето на Европа“

На 25 януари 2022 г. в Голямото концертно студио на Радио Благоевград се проведе дискусия по проекта на БНР „Нашата Европа“, който се реализира с подкрепата на Европейския парламент в рамките на инициативата „Конференция за бъдещето на Европа“. Участници в дискусията, която беше под надслов „Бъдещето на Европа говори за бъдещето на Европа“ и чийто модератор беше журналистът Давид Калпачки, бяха ученици и учители от две училища посланици на Европейския парламент в нашата област - НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Благоевград и СУ „Братя Петър и Иван Каназиреви“ – Разлог, студенти и докторанти от ЮЗУ „Неофит Рилски“, представители на ученическия парламент в община Благоевград, депутатите в Европарламента Цветелина Пенкова и Андрей Новаков, Красимира Хаджикосева от ЕИЦ „Европа директно“ – Благоевград.


 

Учениците Виктор Логодажки от 12 клас и Петя Левунлиева от 9 клас, младши посланици по Програмата за училища посланици на Европейския парламент и членове на ученическия клуб „Общество на знанието – европейски перспективи“ към НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Благоевград,

както и ръководителят на клуба учителят Николай Куколев, се включиха в дебатираните проблеми и направиха своите предложения:

1. Тъй като в настоящия програмен период (2021-2027 г.) по европрограмата „Еразъм +“ е предвидено учениците също да са приоритет при мерките за мобилност, предлагаме да се постави като цел през тези 7 години 30% от училищата и поне 25% от учениците в средната степен на образование да участват в мобилности по „Еразъм +“.

2. Основните институции на Европейския съюз да създадат свои програми за млади хора (ученици и студенти, предприемачи), подобни на „Евроскола“ на Европейския парламент (ЕП) и „Твоята Европа, твоят глас“ на Европейския икономически и социален съвет (ЕИСС).

3. Проекти за мобилност на ученици да могат да се подават постоянно (ежемесечно) при наличие на училища от поне три страни (членки и кандидат-членки на ЕС).

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На 22 декември 2021 г. учениците на НХГ проведоха своя традиционен Коледен концерт.

Гостите, родителите, учителите и учениците се насладиха на великолепните изпълнения на нашите музиканти и певци. Директорът на Гимназията - г-н Митов поздрави всички (към поздрава), като акцентира върху това колко е важно да бъдем заедно и да споделяме мечтите, талантите си и пътя, по който вървим. След словото на директора концертът продължи с изпълнения на класически произведения, фолклор и модерно изкуство. Настроението бе радостно и възторжено, а очакванията на всички - за една по-добра 2022 година!

към галерията >>

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Чудесата на коледния дух

Учениците от 8. б и 9. б клас с профил „Предприемачески" се включиха активно в подготовката на Коледния базар. Техният преподавате г-жа Велячка, успя да активира предприемаческият им дух. Учениците проявиха креативност и саморъчно изработиха коледни картички и играчки!

Допълнителна мотивация за младите предприемачи е каузата на базара - "Заедно в помощ на Оги"!

към галерията >>

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Повод за гордост

Учениците от НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ - Благоевград се включиха в националния конкурс в памет на поета Кръстьо Хаджииванов – „За свободата или силата на вярата и свободния дух“. Възпитаниците на Гимназията се представиха отлично в своята възрастова група. Ученичката от 10. а клас Мира Митова спечели трето място за поезия, а носителите на награди в прозата са: трета награда за Мария Стефанова от 12. г клас и за Кристина Рекарска от 10. в клас, както и поощрителна награда за Емили-Слава Петрова от 10. г клас.

Честито на нашите ученици и техните учители Росица Арнаудова и Венцислава Ангелова!

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Коледна изложба за учебната 2021/2022 година

 

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Повод за гордост

Пореден и заслужен успех на талантливите Ивана и Ивона Малчови, ученички от 8г клас на НХГ "Св. св. Кирил и Методий" - Благоевград, с преподавател Мая Чакова. Гласовитите момичета бяха отличени със златен медал и първо място в 3 възрастова група за вокални и камерни състави на Шестият Национален фолклорен фестивал "Мисионис пее и танцува" - 2021 - Търговище . Поради създалата се епидемиологична обстановка, журито в състав проф. д-р Антон Андонов, доц. д-р Данка Цветкова, Дарина Славчева и Мартин Мочков в два последователни дни изгледаха и оцениха видеата на всички многобройни участници от цялата страна. Сестри Малчови за първи път участват на този конкурс и впечатлиха компетентното жури с прекрасния си двуглас и репертоар на песни от Пиринския край.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

 

Проектът е завършен!

Ученици от Х, ХI и ХII клас, паралелка “Изобразително изкуство и интензивно изучаване на английски език”, с ръководители г-н Илия Филипов и г-жа Александра Петкова, изобразиха портрети на народни будители на стената на улица „14-и полк“ в Благоевград!

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Повод за гордост

Три прекрасни ученички от НХГ "Св. св. Кирил и Методий" - Благоевград заслужиха отличия на таз годишното издание на националния конкурс "Изкуството като мечта и мечтите в изкуството" организиран от ЮЗУ "Неофит Рилски" - Благоевград, като представиха достойно гимназията. Момичетата от музикалната паралелка, успяха да впечатлят журито с изпълнение на народни песни от Пиринския край под ръководството на преподавателката им Милана Влахова, с която усърдно се подготвяха за конкурса от началото на учебната година. Благовеста Коцелова от 10г клас бе удостоена с първа награда, Таня Стоянова от 11г клас получи втора награда, а Мария Стефанова 12г клас, грабна общо две награди: първа за народно и втора за поп и джаз изпълнение. Нека да са им честити и да продължават да работят за още много бъдещи успехи!

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Стипендия, учредена от д-р Й. Тумбев в памет на майка му, учителката по математика Венета Тумбева

На 24 май 2021 г., по време на официалната церемония за Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската просвета и култура и на славянската книжовност, както и изпращането на абитуриентите на Националната хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий", д-р Тумбев обяви, че учредява стипендия за талантливи гимназисти в областта на математиката и информационните технологии.

„През целия си живот съм се сещал за моите любими учители по призвание. На тях дължа всичко, те ме научиха да мечтая, да се държа като човек и в хубави, и в лоши моменти. Моята майка бе учител в това училище, а преди 40 години и аз завърших средното си образование тук. Тази стипендия е на името на майка ми - Венета Тумбева, която обичаше професията си и най-вече учениците си“ - сподели тогава развълнуван д-р Тумбев.

В началото на тази учебна година в НХГ стартира процедура за подбор сред кандидатите за получаване на стипендията. Класните ръководители изпратиха номинации, а специална комисия разгледа кандидатурите. За носител на стипендията е определен Тенчо Бостанджиев - 11б клас, който от постъпването си в НХГ всяка година участва в националната олимпиада по математика. Печели призови места и в редица други състезания, като тази година завоюва първо място в областта в своята възрастова група на „Европейско кенгуру“. По този повод директорът на НХГ М. Митов коментира, че Тенчо е отличен ученик и математик. Благодарение на него в училището е сформирана група за профилирана подготовка по математика.

Доктор Тумбев дойде лично в училището, за да връчи стипендията. Той с вълнение прекрачи отново прага на Гимназията и с неприкрит интерес разгледа огромните витрини с купи и медали и част от прекрасните творби, красящи централното фоайе, на ученици от паралелките с профил „Изобразително изкуство“. Известният офталмолог разписа документите за стипендия, която е в размер на 630 лв. за една учебна година, и пожела на Т. Бостанджиев здраве и да следва мечтите си.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Портрети на народни будители ще бъдат изобразени на стената на „14-ти полк“ в Благоевград

Ученици от Националната хуманитарна гимназия „ Св. св. Кирил и Методий“ се включиха да изрисуват стената на ул. ‘‘14-ти полк‘‘ в Благоевград с образи на просветители, символизиращи и съхранили българския дух и родолюбие.

Емблематичните будители ще бъдат увековечени по инициатива на Ротаракт клуб Центрум, Ротари клуб Благоевград, с подкрепата на Община Благоевград. В инициативата се включват ученици от Х, ХI и ХII клас, паралелка “Изобразително изкуство и интензивно изучаване на английски език”, с ръководители г-н Илия Филипов и г-жа Александра Петкова.

 

За да напомнят за славната българска история, седем на брой портрета, ще бъдат изрисувани с акрилни бои и спрейове по шаблон, прожектиран от прожектор на стената.

Инициативата стартира в седмицата, която започна с Деня на народните будители и се посвещава на този най-български празник.

текст: https://blagoevgrad.eu/portreti-na-narodni-buditeli-shhe-bdat-izobrazeni-na-stenata-na-14-ti-polk-v-blagoevgrad.html?fbclid=IwAR0NvWCgdHcRi87wsWUm-LX6GieZag_zzlEoDJRYFUqJ4PAvLXgWFsMquc0

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Повод за гордост

На 1 ноември - Деня на народните будители имахме повод за радост и за гордост, защото на Десетия конкурс за фолклорни таланти "Пиленце пее" гр. София, сестрите Ивана и Ивона Малчови, ученички от 8г клас на НХГ "Св. св. Кирил и Методий" - гр. Благоевград, завоюваха златен медал.

Заради пандемията песните бяха заснети в домашни условия, в които се губи част от красотата на живото изпълнение, но това не попречи на талантливите момичета да завоюват първото място в групата за камерни състави, в която участват. Възможност за участие във фолклорно предаване спечели като награда и Любима Ковачка от 10г клас.

Това е поредното признание за възпитаници на НХГ " Св. св. Кирил и Методий" и за техните преподаватели Мая Чакова и Марияна Ангелова, които въпреки тежката ситуация продължават да възпитават в любов към фолклорните традиции младите таланти от паралелките с профил "Музика"!

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Повод за гордост

Отлично представяне на учениците с профил "Изобразително изкуство" на Националния студентски фестивал на изкуствата "Изкуството като мечта и мечтите в изкуството" Заради усложнената епидемична обстановка в страната конкурсът, организиран от ЮЗУ "Неофит Рилски", се проведе онлайн. В него участваха ученици от специализирани паралелки по музика, изобразително изкуство и хореография.

В раздел "Изобразително изкуство" жури с председател проф. д-р Емил Куков и членове: проф. Георги Драчев и доц. д-р Диана Захариева отличи на първо място Екатерина Кирова - ХІІ д клас и Стела Цветанова - ХІ д клас. На второ място журито отличи Мануела Илиева, Иван Михалов Георгиев, Ана-Мария Методиева Миладинова, Ивелина Петкова и Мануела Илиева от ХІ д клас. Трето място си поделиха Лилия Емилова Атанасова, Мариела Живкова Кьосева, Теодосий Иванов Христов и Карина Илиева Мраценкова от ХІІ д клас.

Разгледай!

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Учители от НХГ взеха участие в синхронно обучение по програмата “Създаване на онлайн учителско и ученическо портфолио”

Въпреки затрудненията и ограниченията поради настоящата обстановка, учебната 2021/2022г. стартира с голям интерес към обученията, организирани в рамките на проект Smart Classroom на Samsung България.

На 2 и 3 октомври 21г. под ръководството на г-жа Велячка, група любознателни учители се запознаха със създаването на професионално учителско портфолио в платформата www.smartclassroom.bg.

Онлайн портфолиото на платформата е изцяло съобразено с изискванията на Държавния образователен стандарт за статута и професионалното развитие на учителите, директорите и другите педагогически специалисти и има за цел да подпомогне настояща атестация на учителя.

Досега всеки учител трябваше да доказва с документи практическото приложение на усвоените знания и придобитите умения и да представя материали за постижения и от участие в професионални форуми. След промени в Наредба 15, преподавателите ще включват в професионалното си портфолио единствено опис на документи за образование, квалификация и професионален стаж, които се съхраняват в училище, без да прилагат копия. Ще могат също да посочват с линкове свои материали, които съществуват в електронен формат. По този начин ще доказват и участие в професионални форуми.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Откриване на учебната 2021/2022 година

В Националната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ началото на учебната 2021/2022 година беше поставено с празнично тържество, което се състоя в двора на училището. За съжаление, заради пандемичната обстановка на него присъстваха само учениците от VIII и от XII клас. С огромно вълнение бяха изпълнени както най-малките възпитаници на Гимназията, които за първи път прекрачиха прага ѝ, така и дванадесетокласниците, за които този 15. септември беше последен първи учебен ден.

Учениците и учителите бяха приветствани от директора на училището – г-н Марин Митов, и от Дейвид Арабаджиев - секретар на Община Благоевград и бивш възпитаник на Гимназията.

По традиция новостъпилите ученици с най-висок успех бяха отличени, като получиха почетни плакати, връчени им от директора.

Своите вълнения, свързани с предстоящата учебна година, споделиха и учениците Мартин Христов от XII клас и Константина Димитрова от VIII клас.

Тържественият ритуал приключи с биенето на училищния звънец и преливане на вода, за да бъде здрава, лека и успешна новата учебна година за всички ученици и учители в Националната хуманитарна гимназия, а и в родината ни.

Галерия >>

 

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Традициите продължават…

 

На 14 септември 2021 година в НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ се проведе първата вътрешноучилищна квалификация за учебната 2021/2022 година. Темата „Работа с графичен таблет в онлайн среда“ е част от плана за работа на методическото обединение на учителите по природни науки, математика, информатика и ИТ. Главният учител Кирилка Павлова практически демонстрира различни приложения по темата.

Към интересното обучението се присъединиха директорът на Гимназията Марин Митов, заместник-директорът Светлана Солачка и главният учител Илонка Белева.

 

Темата беше разширена от допълнителни приложения и идеи за работа в електронна среда.

Г-жа Велячка представи „Как да пишете с глас чрез https://speechnotes.co/“ (за планове на уроци, съобщения, задачи, тестове).

Г-жа Узунова предложи полезни и практични идеи за организиране на работата на учениците (портфолио) в електронна среда.

Обучението приключи с удовлетворение от научените нови възможности за преподаване в електронна среда, но и с пожелание тези възможности да бъдат използвани и прилагани в присъствената форма на обучение през предстоящата учебна година.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Повод за гордост

От 26.08. до 29.08.2021г. в Приморско се проведе международният поп-рок фестивал “Ноти по пясъка”. Участници от НХГ “Св. св. Кирил и Методий” бяха Белослава Лазова - 9 г клас, и Валентин Сотиров - 11г клас, с вокален педагог г-жа Христина Кацарска.

Белослава спечели златен медал и специалната награда на Art voice center (Пловдив) с песента “Crazy” в аранжимента на Alanis Morissette, а Валентин беше отличен със златен медал за изпълнението си на песента “Shut up and dance with me” на Walk the moon.

Това е поредното признание за таланта на възпитаниците на НХГ „Св. св. Кирил и Методий“, профил „Музика“, както и за всеотдайния труд на техния учител.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

Последна промяна ( 25 August 2023 )