Начало Архив Архив - 2022/2023г.

Електронен дневник

Електронен дневник

Юбилеен вестник

Архив 2022/2023г. Е-мейл
≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

За учителите от НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ учебната 2022/2023 година завърши с две обучения - „Работа с документация в електронна среда“ и „Умения за дизайнерско мислена“. Темите на обученията са част от плана за вътрешна квалификация на Гимназията. На обучението на тема „Работа с документация в електронна среда“ присъстваха всички класни ръководители, за да се запознаят с новостите при генерирането на документи в електронния дневник Shkolo. Обучението „Умения за дизайнерско мислене“ беше проведено от г-жа Албена Узунова, която предложи полезни и практични идеи за организацията на един урок. Обученията донесоха удовлетворение от научените нови възможности за преподаване, но и с пожелание за още много нови срещи, в които да обменим знания и опит.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈
 

На 30 юни 2023 г. в двора на Националната хуманитарна гимназия с тържество бе закрита учебната година. Директорът, госпожа Солачка, награди учениците с най-високи постижения през учебната година, а всички отличници получиха своите грамоти в последния за годината час на класа.

Много настроение създадоха изпълненията на Георги Байрактарски от IX б клас, както и на Габриела Христова, Константина Димитрова от VIII г клас и Александра Калчева от IXг клас.

Видеото е предоставено от Методи Байрактарски – главна редактор на VIP Media Press

Весело и щастливо лято!

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На 23.06.2023 г. зрелостниците от випуск 2023 г. на Националната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ получиха своите дипломи. Тържествената церемония се състоя в зала „22 септември“ в присъствието много гости, които бяха дошли, за да споделят радостта и удовлетворението на възпитаниците на Гимназията от успешното завършване на средното си образование.

В залата прозвуча вълнуващото слово на директора – г-жа Светлана Солачка, която приветства зрелостниците и им пожела успешен старт в живота, който ги очаква със своите многобройни възможности, но и с немалко предизвикателства.


Приветствия бяха отправени и от представител на родителската общност, както и от първенеца на випуска.


Националната хуманитарна гимназия се гордее с постиженията на своите възпитаници, които преминаха успешно както през петгодишния курс на обучение в Гимназията, така и през нелеките Държавни зрелостни изпити. Училището има своите пълни отличници – Тенчо Бостанджиев – първенец на випуска, Александрина Механджийска и Вероника Велячка.С отличен успех завършват средното си образование още ……..ученици.

За емоционалния дух на събитието допринесоха прекрасните изпълнения на талантливите възпитанички от паралелката с профил Музика – Гергана Постолова и Александрина Механджийска.

към галерията >>

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На 23.06.2023г. по покана на доц. д-р Даниела Томова – ръководител на катедра „Здравни грижи и спорт“ към ЮЗУ „Неофит Рилски“ и председател на Олимпийски клуб - Благоевград, ученици от Националната хуманитарна гимназия „Св. св . Кирил и Методий‘‘ - Благоевград, с ръководител Цветан Кетипов отбелязаха Олимпийския ден с факелно бягане в парк „Бачиново‘‘.

Гост на спортното събитие беше единственият гимнастик, участвал на шест олимпийски игри в историята на спорта, Йордан Йовчев.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Благотворителна акция на ученическия съвет

На 16 юли 2023 г. за поредна година младежите от ученическия съвет заедно с г-жа Капка Калибацева посетиха Дома за стари хора в кв. Струмско. За пореден път младежите и девойките от Националната хуманитарна гимназия поднесоха уважение, радост, музикални поздрави и своето внимание на възрастните. Доставиха 18 пълни торби с подаръци за хората от третата възраст, които бяха дарени от ученици от различни класове на Гимназията.

Младите таланти Стела Стоянова от 8 г., Кристина Попстоянова от 9 г., Александра Калчева от 9 г. и Константина Димитрова от 9 г клас, изпълниха залата с красивите си гласове. Ритмите на български народен танц на ученички от XI клас предизвикаха възхищение и радост в очите на старите хора.

 

Тази вълнуваща среща ни напомни, че възрастният човек - страдащ, тъжен, уморен - се нуждае от разбиране и съпричастност; че пътят, който е изминал, е достоен за уважение. А това, което ни прави истински хора, е умението да усещаме болката му и да внасяме повече радост в ежедневието му.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На 15 юни 2023 г. в Хоровата зала на Националната хуманитарна гимназия учениците от X и XI клас, профил Музика представиха своята продукция по пиано. Възпитаниците на г-жа Теодорина Тодорова и г-жа Валентина Царевска показаха красотата на музиката и своя талант.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

За пореден път абитуриентката Александрина Механджийска от XII г клас спечели първо място в категория Front-end development на Националното състезание по ИТ, информатика и визуални изкуства "Аз мога - тук и сега" - гр. Девин. Тя успя да победи в конкуренция с ученици от елитни гимназии от цялата страна и да донесе поредното отличие за Националната хуманитарна гимназия - Благоевград.

Интервю на Александрина Механджииска

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈
Участие в младежкото предаване „Тийн зона“

Опознавателна среща на Ученическия съвет към НХГ с представители на „Тийн зона“ – младежко предаване на БНР – Радио Благоевград, се състоя на 26 май, 2023 г. в зала „Солунски светилник“ в Гимназията.

Събитието имаше за цел популяризиране на програмата „Еразъм +“, която се реализира с подкрепата на Мария Габриел и Регионалното управление на образованието – Благоевград. Присъстващите ученици можаха да се запознаят с нея и възможностите, които им предлага. Зададени им бяха въпроси в хода на анонимна анкета, както и интервюта какво знаят за програмата и новостите, свързани с нея. Излъчен беше мотивиращ видео клип с участието на г-жа Мария Габриел.


Освен това беше представена допълнителна информация за възможностите за мобилност и сътрудничество в Европейското пространство в училищното образование и обучение, висшето образование и образованието за възрастни. Мобилността е водещата дейност на „Еразъм +“.

Младежите научиха, че програмата поставя силен акцент върху социалното приобщаване, екологичния и цифровия преход, както и върху насърчаване на младите хора в демократичния живот.

Благодарение на уникалния опит, свързан с живот, учене, обучение или пътуване в чужбина, участниците придобиват самоувереност и социални умения, откриват различни култури и изграждат мрежи от междуличностни и професионални отношения с хора от други държави. Това ще насърчава техните способности за заетост и активно участие в обществото и укрепване на европейската идентичност.

Подготвил материала: Капка Калибацева, педагогически съветник

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈
Повод за гордост

На 29.05.2023г. в присъствието на Неврокопският митрополит Серафим и Началника на РУО -Благоевград - Ивайло Златанов бяха наградени участниците в Националния конкурс „Бог е любов“. Връчени бяха почетни грамоти и награди на участниците във всички възрастови групи - от I до XII клас. Награди получиха и ученици от НХГ „Св. св. Кирил и Методий". Първо място за рисунка - Драгомира Солачка- VIII д клас,


второ - Валентина Соколова – VIII д клас, две поощрителни награди взеха Димана Колева и Стоимен Чупетловски (от VIII д клас).

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

За Деня на Европа

Ученици от Национална хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий" /бивша Солунска/ - Благоевград взеха участие в арт уъркшоп и конкурс за рисунка "Европа и аз", организиран от Европейския информационен център "Европа директно" и читалище "Н. Й. Вапцаров - 1866" в Благоевград и посветен на 9 май – Денят на обединена Европа. София Запекина (от 10 „в“ клас) бе класирана на 1 място в категорията 10-12 клас,


а Христо Христов и Емануела Илиева (от 8 „д“ клас) се класираха съответно на второ и трето място в категорията 8-9 клас.

Ученическият европейски клуб "Общество на знанието" с ръководител Николай Куколев при нашата гимназия отбеляза Деня на Европа с още едно събитие - открит урок с викторина "Знания на Европа". Въпросите бяха свързани с историята, институциите и политиките на Европейския съюз. Най-активните ученици получиха малки награди и ваучери за закупуване на книги, осигурени от ЕИЦ "Европа Директно" в Благоевград.


≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

НХГ "Св. св. Кирил и Методий" - Благоевград празнува

На 24 май 2023 г. НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ /Бивша Солунска/ тържествено отбеляза Деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

По традиция в двора на училището се събраха бивши възпитаници, родители, учители и ученици. Специални гости бяха кметът на община Благоевград , г-н Илко Стоянов, и Симона Митова – директор „Образование и иновации“.


Директорът на НХГ, госпожа Солачка, припомни в словото си значимостта на празника и поздрави присъстващите, като отправи добрите пожелания на ръководството и учителите къмо завършващите Гимназията дванадесетокласници.

С много вълнение абитуриентите от випуск 2023 г. се простиха с училищното знаме и със своите учители.


С грамоти бяха отличени най-изявените ученици на Националната хуманитарна гимназия.

Тържественото отбелязване на празника продължи с поднасяне на цветя пред паметника на братята Кирил и Методий, както и пред паметника на Кузман Шапкарев.

След тържеството всички ученици и учители се включиха в общоградското шествие в чест на празника.

Видео материал на БТА >>

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈
 
Повод за гордост

Деветокласничките Ивана и Ивона Малчови взеха участие в Първия Национален фолклорен конкурс "Модерни звуци от миналото - пей, свири танцувай“ - гр.София.

Първо място – специална награда - завоюваха отново талантливите ни възпитанички. Те получиха купа, златни медали и диплом за отличното си представяне. "Щастливи и горди сме, че бяхме част от този национален конкурс. Радваме се, че получихме този висок приз и оценка от компетентното и професионално жури! " - това споделиха двете момичета.

Те отново впечатлиха със своите изпълнения не само участниците и журито в състав: Председател проф. д-р изк. Лозанка Пейчева, проф. д-р Венцислав Димов, Катя Барулова и Ивайло Алексиев, но получиха и много поздравления от публиката и организаторите.


"Надявам се, че конкурсът ще се превърне в една традиция, която ще очакваме всяка година, и форум, на който ще се срещаме приятели, ученици, колеги, преподаватели, за да обменяме опит и умения!" - сподели учителката им Мая Чакова. Тя изказа и своята благодарност за перфектната организация и поздрави директора на конкурса доц. д-р Бинка Добрева, като пожела много успехи и творческо дълголетие!

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Преподавател в НХГ- Благоевград спечели приза "Учител на годината”

Преподавател в Националната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий” в Благоевград получи високо признание в конкурса „Учител на годината” на Синдиката на българските учители. Тържествената церемония се проведе на 12.05.2023 г. в столичен хотел. На нея присъстваха зам.-министри, лидерът на КНСБ - Пламен Димитров, ректори на университети, преподаватели.

Старши учителят Цветан Кетипов, който преподава по физическо възпитание и спорт, спечели надпреварата в направление „Млад учител”, като успя да се пребори с конкуренцията на много свои колеги от цялата страна. Той получи от председателя на СБУ към КНСБ - Янка Такева, специална статуетка, грамота и много подаръци, както и ваучер на стойност от 500 лева за пътуване в чужбина.


Младият учител има и покана от президента Румен Радев за приема, който държавният глава организира за 24 май. На г-н Кетипов предстои да се връчи и почетното отличие „Неофит Рилски” на Министерството на образованието и науката.

„Тези награди на младия колега е признание за професионализма и отдадеността му в тази благородна кауза - да дават знания на децата. Призът е доказателство и за доброто ниво на образование в Благоевград и в областта” - коментира Бонка Ичкова, областен координатор на СБУ към КНСБ в Пиринския край.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Екип на

Патронен празник с футболен турнир между учители и ученици

 
ПАТРОНЕН ПРАЗНИК НА УЧИЛИЩЕТО

На 11 май НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ отбелязва своя патронен празник. Денят беше изпъстрен с множество прояви. Тържествата започнаха с поднасяне на цветя пред паметниците на светите братя Кирил и Методий и на Кузман Шапкарев.

Учителят по история Николай Куколев проведе „Урок по родолюбие“ за учениците от IX клас. На урока присъстваха ръководството на Гимназията и гости. След това се подписа меморандум за сътрудничество между Гимназията и ЮЗУ „Неофит Рилски“. Деканът на Факултета по изкуства, проф. Васил Марков, присъства и на откриването на изложбата на учениците от XII клас с профил Изобразително изкуство.

По традиция учениците от 8 клас участваха в състезанието „Кирило-Методиевска паралелка“, като победител в оспорваната битка станаха учениците от 8 а клас с профил Хуманитарни науки, но битката за първото място беше много оспорвана, защото всички отбори бяха отлично подготвени.

 


Възпитаници на Хуманитарната гимназия от XI а и в клас и от X а клас се срещнаха с поетесата и дългогодишен учител в НХГ Росица Зиновиева, която се проведе в Регионална библиотека - Благоевград. Разговорът за четенето, писането, вдъхновението и любовта беше емоционален и интересен.

Ученици от всички класове се включиха в спортните състезания. Изключително емоционален и оспорван бе футболният мач, в който един срещу друг се изправиха отборите на учениците от 12 клас и отборът на учителите.

След изпълнение на дузпи учителите победиха учениците.

към галерията >>

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

 

В Деня на ученическото самоуправление (09.05.2023г.) в НХГ дух на отговорност и любознателност завладя младежите в изпълнение на поетите роли на учители, директори, педагогически съветник, домакин, медицинска сестра.

към галерията >>

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На 09.05.2023г. се състоя традиционният концерт по случай Патронния празник на Националната хуманитарна гимназия “Св. св. Кирил и Методий”. Зала „П. Яворов“ беше пълна с ученици, учители и гости, които почетоха празника на училището.

към галерията >>

Поздравление по случай празника поднесе директорът на Гимназията г-жа Светлана Солачка.

От името на кмета на гр. Благоевград, Илко Стоянов, поздравление поднесе г-жа Силвия Домозетска, директор на Дирекция Култура, спорт и туризъм.

В концерта взеха участие ученици от всички музикални паралелки в училището.


Публиката се наслади на емоционалните изпълнения на талантливите ученици. Залата се изпълни с красивата атмосфера на звучни песни от различни музикални стилове, а публиката се наслади и на танцовите умения на младите артисти.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Повод за гордост

Ученици от 10 д клас се представиха блестящо на Международния детски конкурс „Южни слънца“ – гр. Петрич 2023г. в направление Пленер.


Най -високата награда – Гран При на Кмета, получи София Гошева.


Анелия Терзиева зае второ място, а Сияна Александрова е трета в трета възрастова група.

Борислава Велчева, Ванеса Миладинова и Калина Станкева също получиха грамоти и медали за своето успешно представяне.


Повод за гордост

Джайа-Раде Дейвис от 10 д клас зае призовото трето място в Националния конкурс „Малките нашенци“ за весела рисунка. Конкурсът е част от „Чудомирови празници” 2023 в Казанлък. Организатори на проявата са Община Казанлък, Общинският детски комплекс „Св. Иван Рилски“, Фондация „Чудомир“ и Националният дворец на децата.


София Гошева от 10 д клас е със Специална награда от Националния конкурса "Цветолиние" за изработване на картичка. Темата на конкурса, организиран от Народно читалище „Пробуда – 1880 г. Бургас”, е свързана с пролетта - "Цветя".

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Първа екскурзия за учениците от VIII а,б,в и IX б клас

Ученици на НХГ от профилите Хуманитарни науки, Предприемачески и Обществени науки участваха в екскурзия. През първия ден от своето пътуване учениците и техните ръководители посетиха Асеновата крепост. Всички с интерес изслушаха екскурзоводската беседа и се запознаха с историята на крепостта.


След това групата се отправи за Бачковски манастир. На следващия ден от своето пътешествие учениците се разходиха из Стария град на Пловдив.

По калдъръмените улички те се потопиха в духа на един от най-старите европейски градове.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Рап музиката и бунтът на младите: 16-годишният благоевградчанин Георги Байрактарски – Ice G, за първата си авторска песен

Ice G гост на Бойка Браткова в предаването „Идеи, интереси, бизнес“ по Радио Благоевград!

Говорихме си за перспективите пред младите за развитие в културното направление и секторите свързани с различните видове изкуства. Затова ще продължим и със следващия ни събеседник, представител на подрастващите с бунтарски дух. Как чрез изкуството се изразява бунтът, така нареченият street dance в поп културата. И за да бъдем по обстоятелствени за онези, които не са наясно рап музиката е стил възникнал през 80-те години на 20 век. Може да се създаде със или без ритъмен съпровод. Стилът е комбинация на реч, проза, поезия и песен. Произходът му може да се търси в африканската, карибската и американската музика. Рапът на днешния Хип-Хоп се създава, като се използват сложен ритъм в интригуваща поетична форма и изобретателна игра с думи. Едновременно с използването на елементи характерни за традиционната поезия, рап лириката засяга и живота на улицата, където се е зародил Хип-Хопът. Рап музиката и бунтът на младите.

 
≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈
 
Повод за гордост

Ученици от профилите Музика и Изобразително изкуство в НХГ „Св. св. Кирил и Методий“- гр. Благоевград се представиха блестящо на Великденското издание на Националния конкурс „Изкуството като мечта и мечтите в изкуството".


Прекрасните творби на 24 наши млади художници от Х,XI, XII клас украсиха фоайето на ЮЗУ „Неофит Рилски"- гр. Благоевград и заслужиха възхищението на публиката и журито, което присъди на нашите възпитаници 13 първи и 11 втори заслужени награди.


Грандиозно се представиха на сцената на университета и учениците от паралелките с профил Музика. С разнообразие от фолклорна песенна програма, облечени в пъстри носии, впечатлиха журито, което ги удостои само с призовите първи места, заслужени от Елена Джорова, Благовеста Коцелова, Александра Борисова, Любима Ковачка, дуета Атанас Малев и Благовеста Коцелова – всички от ХI г кл., Таня Стоянова от ХII г кл., която получи и първа награда и за изпълнението си на пиано. Изпълнението на вокалната група към гимназията също предизвика бурните аплодисменти на публиката.

Заслугата за всички тези успехи се дължи и на преподавателите Марияна Ангелова, Милана Влахова, Галя Ангелова, Валентина Царевска, Йорданка Шопова, Илия Филипов, Александра Петкова и корепетиторите Христо Златков и Деница Веселинска, които получиха специални дипломи за високи педагогически постижения в областта на изкуствата.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Учениците от единадесети клас участваха в инициативата „Предприемачи в клас“ и НП "Бизнесът преподава"

В периода от 4. до 6.04.2023 г. учениците от XI б и XI д клас присъстваха на онлайн семинари с утвърдени лектори.

Целта на семинарите беше ранното кариерно ориентиране и запознаването на учениците с възможностите, които дават различните професии за бъдеща реализация, както и информирането им за най-новите тенденции в развитието на техниката и технологиите.

Представителите на бизнеса се включиха в учебния процес и запознаха учениците с практическата приложимост на технологиите по изучаваните профилиращи предмети: информационни технологии и предприемачество.

Темите "3D печат" с лектор Васил Крумов и "Киберсигурност" с лектори Мирослав Начев и Симеон Манолов заинтригуваха учениците. Обучаемите получиха представа как 3D може да се отпечатват детайли с различни форми при създадени 3D модели, резервни части, изобретения, моделирани със собствен уникален дизайн, или стандартизирани елементи и си изясниха „Какво представлява киберсигурността?“.

В час по Пазарна икономика, предприемачът Светослав Димов - СЕО на DEV.BG разговаря с ученици от XI б клас по инициативата „Предприемачи в клас“.


Младият изпълнителен директор разказа за предизвикателствата в технологичния сектор, за важността на знанията по математика, физика и други науки, за уменията, които всеки успял предприемач трябва да притежава.

Получи се интересна онлайн дискусия.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Абитуриенти от НХГ с концерт в Радио Благоевград

Абитуриенти от класа по поп и джаз пеене на НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ - Благоевград изнесоха концерт в Голямото концертно студио на Радио Благоевград.

Инициативата премина под надслов „Споделено с приятели“ по повод 50-годишния юбилей на Радио Благоевград.

Това е последният концерт на дванадесетокласниците, които се разделят с училището, обясни Христина Кацарска, преподавател по поп и джаз пеене в НХГ.

„Развълнувани сме, защото ни предстои най-голямото приключение – животът! Готови сме да посрещнем изпитанията му, но и да запазим добротата, сърдечността и чистотата на младежките пориви и мечти“, коментираха завършващите и допълниха, че са тъжни, защото се разделят с любимите учители по музика.

Автор: Весела Сукалинска

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

По повод инициативата на Европейската комисия 27 март да бъде обявен за „Денят на европейските автори“ – ръководена от г-жа Мария Габриел – комисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж, на 27.03.2023г. в Националната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“-Благоевград се проведоха две срещи – с актьора Аладин Алиибрахимов и с писателя Владимир Караджов.


Актьорът в Драматичен театър – Благоевград прочете откъс от любима своя книга пред ученици от X a и от XI клас. Проведоха разговор за книгите и четенето, за изкуството в живота на младите хора, а ученици от XI а клас представиха презентация.


Владимир Караджов представи пред ученици от IX а клас с кл. ръководител г-жа Илонка Белева книгата си „Етиопска приказка“.


Учениците изслушаха увлекателния му разказ за целия процес от раждането на идеята за написването на тази книга до издаването й. Владимир Караджов прочете откъси от книгата и разказа за приключенията на Матео в откриване на магичната история на кафето – най-голямото съкровище на света. Обясни защо критиците определят книгата му за хора от 9 до 99 години. В края на срещата учениците имаха възможността да задават въпроси на автора.

Останаха впечатлени, че книгата е преведена на 4 езика и е най-превежданата българска книга за 2018г. Авторът успя да ги вдъхнови да следват мечтите си и да се борят за постигане на целите си.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈
 
Повод за гордост

През месец март 2023 г. се проведе 11-тото издание на Националния конкурс "Път към славата", който ежегодно събира над 2000 талантливи певци, музиканти, танцьори и фолклористи от цялата страна. Конкурсът е под патронажа на председателя на СБУ Янка Такева и се осъществява с подкрепата на Национален фонд "Култура", Съюза на Българските музикални и танцови дейци, Регионално управление на образованието- гр. София.

Горди сме, че отново наши ученички от паралелки профил Музика спечелиха престижните награди и високите отличия на конкурса.

Константина Димитрова от IX г клас с преподавател Христина Кацарска завоюва Гранд При, първо място и едногодишна стипендия в категория "Поп и джаз пеене". Талантливата ученичка се представи с песента "Карузо" от репертоара на Лара Фабиан.


Ивана и Ивона Малчови от IX г клас, с преподавател Мая Чакова също спечелиха първо място и златни медали в престижния конкурс в категория „Автентичен фолклор“ (дует).

Журито, което се състоеше от изтъкнати музикални дейци - Ваня Монева, Нели Андреева, Даниел Спасов - беше впечатлено от прекрасния пирински двуглас на двете момичета и дадоха най-високата оценка за изпълненията им с максимум точки.

Конкурсът "Път към славата" за пореден път се доказа като събитие, на което ежегодно се срещат хиляди талантливи ученици и преподаватели, които обменят опит и добри практики.

Той е изключително престижен предвид факта, че участниците са много и конкуренцията голяма във всички категории. Учениците сами могат да видят и преценят своите възможности, тъй като един такъв голям форум показва реално мястото им на музикалната сцена.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

С две събития отбелязаха Световния ден на водата учениците на НХГ "Св. св. Кирил и Методий" - Благоевград.

На 21.03.2023 г. в Гимназията беше открита изложба на наши ученици. Те поднесоха своите творби и се присъединиха към призива за тази година: "Бъдете промяната, която искате да видите!"

Младежите станаха съпричастни към каузата за опазване на водите със своя талант. Инициативата се осъществи под ръководството на преподаватели от гимназията и експерти от РИОСВ - Благоевград. Всички участници бяха отличени и наградени.

На 22.03.2023 г. учениците от XII клас с профилирана подготовка по биология и здравно образование и Х в клас се отзоваха на поканата от РУО - Благоевград и присъстваха в зала "22 септември" - гр. Благоевград на събитие със специален гост - д-р А. Пелтеков - командир на българска експедиция в Антарктида.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Повод за гордост

Отборите по баскетбол-девойки - на НХГ “Св. св. Кирил и Методий “- Благоевград заеха почетните втори места по баскетбол и в двете възрастови групи VIII - X и XI - XII клас на Общинските ученически игри Благоевград.

В групата XI - XII клас за първи път от години нашите момичета успяха да изпреварят възпитаничките на ПМГ “ Акад. Сергей Корольов” в битката за медали.


Първото място спечелиха девойките на ЕГ “ Акад. Людмил Стоянов “

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Любов - магическа реалност

На 22.03.2023 г. учителите и учениците от Националната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ отбелязаха началото на пролетта и предстоящия християнски празник Благовещение с традиционния си музикално-поетичен рецитал „Любов – магическа реалност“. На сцената на зала „Пейо Яворов“ прозвучаха вълнуващи поетични слова както от класици на българската литература, така и от съвременни и млади автори, с които участниците докоснаха сърцата на всички присъстващи на събитието – гости, учители и ученици. Празничната атмосфера се допълни от прекрасните изпълнения на възпитаници на паралелките от профил Музика в училището. Публиката посрещна възторжено и с аплодисменти изпълненията на всички участници.

Поздравително приветствие към всички присъстващи произнесе госпожа Светлана Солачка – директор на Гимназията.

Г-жа Силвия Домозетска – директор на Дирекция „Култура и спорт“ на Община Благоевград, също отправи приветствие и даде висока оценка на изявите на възпитаниците на училището на различни форуми.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Национална програма „Иновации в действие“ – 2023 г.

От 14 март до 17 март 2023 година екип от учители и ученици на Националната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“, ръководен от директора, г-жа Светлана Солачка, посети град Видин и взе участие в дейности по Национална програма „Иновации в действие“ – 2023г.


В екипа участваха учителите Марияна Ангелова, Мая Чакова и Христо Златков, както и ученици от музикалните паралелки Любима Ковачка – XI г клас, Беатрис Стоицова – X г клас, Ивана Малчова – IX г клас, Ивона Малчова – IX г клас от Национална хуманитарна гимназия „Св.св. Кирил и Методий“. Те взеха участие във всички дейности по проекта - наблюдение на интердисциплинарен урок по музика, английски език и изобразително изкуство на тема: „Традиции – мястото на фолклора днес“ с партньори по Модул 1 и „Мобилност за популяризиране и мултиплициране на добри иновации“.

По Национална програма „Иновации в действие“ – 2023 г. Националната хуманитарна гимназия си партнира със СУ „Св.св. Кирил и Методий“ - гр. Видин, II АЕГ „Томас Джеферсън“ - гр. София, ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ - гр. Самоков.

След наблюдавания урок се проведе дискусия с партньорите по модула.

Нашите ученици взеха участие в музикалната програма и впечатлиха всички с изумителния си талант. Те предизвикаха интереса на учениците от гр. Видин и със своите униформи, които носеха с гордост.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈
Повод за гордост

Национална хуманитарна гимназия „Св. св Кирил и Методий- гр. Благоевград отново има повод за гордост с прекрасните си народни певци от музикалните паралелки. С първото си участие на II национален фестивал на народната песен и свирня ,,Като жива вода''- гр. Суворово призови места спечелиха ученичките от XI г клас Илияна Янчева , която се окичи със златен медал и впечатли журито с изпълнение на известната велинградска песен „Ибиш ага и китка от пирински песни.

Благовеста Коцелова пък успя да се отличи с изпълненията си на песни от родопския фолклор и да грабне среброто.

Новосформираният дует Андрей Георгиев и Ванеса Кукалова от Х г клас взе поощрителна награда, конкурирайки се с многобройни състави в своята възрастова група.

За отлично представяне с грамоти са наградени и учениците Таня Стоянова от XII г, Атанас Малев от XI г , Енислава Молова и Мирослав Дончев от VIII г клас.

„Постиженията са големи и от гледна точка на това, че в този фестивал с конкурсен характер във възрастовата група на нашите участници бяха присъждани само по едно първо, второ или трето място, а не каквато е практиката в повечето конкурси, да се присъждат по няколко такива награди, което показва реално, че нашите певци наистина са сред най-добрите и с отлична подготовка. Радвам се за постиженията на децата и съм горда с тях, защото трудът и усилията винаги се възнаграждават. Желая на всички още много бъдещи успехи! - това сподели преподавателката им по народно пеене Милана Влахова.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

 
Първа копка за изграждане на нов физкултурен салон

На 10 март 2023 г. в двора на Национална хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ - Благоевград беше направена първа копка за изграждане на нов физкултурен салон. Спортната зала ще бъде построена в рамките на проект „Обновяване и модернизация на образователната инфраструктура в Благоевград“, Договор №BG16RFOP001-1.008-0009-C01/13.02.2018 г., който се реализира с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

На снимката: директорът на Национална хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ - Светлана Солачка.

На снимката: бившият директор на Национална хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ - Марин Митов.

На снимката: кметът на Община Благоевград - Илко Стоянов.

Снимки: Красимир Николов/БТА (ПБ)

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Европейски проект в подкрепа на предприемачеството

На 24 февруари 2023 г. ученици от ученическия евроклуб "Общество на знанието" към Национална хуманитарна гимназия "Св. Св. Кирил и Методий" в Благоевград с ръководител учителя по история и по гражданско образование Николай Куколев участваха в събитие по проект "Game of Business" (GoB).

Проектът се реализира по програмата INTERREG V-A "Greece-Bulgaria 2014-2020" от партниращите си организации - гръцкото Сдружение на жените предприемачи и благоевградския Алианс за предприемачество. Общата цел е стимулиране на създаването на собствен бизнес и насърчаване на предприемаческата култура в трансграничния регион. Водещ на събитието бе Цоня Кръстева.


Учениците се включиха в дискусията за ролята на предприемачите в развитието на икономиките на двете съседни държави България и Гърция и на регионите, в които живеят. В края за участниците имаше малък кетъринг.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈
 
Учениците от НХГ честват Националния празник на България – 3 март

В навечерието на 145-та годишнина от Освобождението на България учителите и учениците от НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ – Благоевград почетоха паметта на героите с концерт. Прозвучаха думите на Иван Вазов и песни, които пазят спомена за славните битки, за героизма и родолюбието на народа ни.

към галерията >>

Директорът на Гимназията, г-жа Светлана Солачка поздрави всички с националния празник, припомни храбростта и отдадеността на героите и призова да помним и да бъдем достойни продължители на делото им.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

По повод Денят на освобождението на България от османско иго, учениците от 8г клас от НХГ "Св. св. Кирил и Методий" - Благоевград, отправят поздрав към своите учители и съученици, както и към цяла България! Честит празник!!!

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Повод за гордост

Първо място – медал за Джайа-Раде Дейвис - 10 Д клас от НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС ЗА ДЕТСКА РИСУНКА „СВ. ТРИФОН ЗАРЕЗАН”

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈
 
Повод за гордост

Ивана Малчова и Ивона Малчова, ученички от IX г клас, профил Музика в НХГ “Св. св. Кирил и Методий“ – гр.Благоевград, с преподавател Мая Чакова представиха достойно училището и града с участието си в Международния конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви таланти", който се проведе на 3 и 4 февруари 2023г. в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, гр.Пловдив.


Конкурсът „Орфееви таланти“ е един от многобройните състезателни форуми за изпълнители в сферата на фолклора, класическото музициране и приложните изкуства.

На седемте сцени се изявиха над 5000 изпълнители от България и чужбина.

Ученичките Ивана и Ивона Малчови заслужено спечелиха най-високия приз „Златна лира на Орфей“ - лауреати и високата оценка на журито за съхранение на българските традиционни народни изкуства. Бяха оценени с максимум 30 точки за прекрасното си изпълнение на песните от Пиринския край "Расти боре" и "Марко Елена оставе".

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Инициатива за отбелязване на 150 години от гибелта на Васил Левски

На 17 февруари 2023 г. в 12.00.ч. учениците от 9. в клас сведоха глави и отдадоха почит към паметта на Васил Левски, включвайки се в националната инициатива за отбелязване на 150-годишнината от гибелта на Апостола на свободата, като рецитираха заедно стихотворението на Ботев" Обесването на Васил Левски".

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Наша ученичка с участие в международен младежки европроект
"Your Growth Opportunities"
Петя Левунлиева, ученичка от 10 клас и младши посланик на нашата гимназия по Програмата за училища посланици на Европейския парламент, бе част от международен ученически екип по европейски проект Your Growth Opportunities, реализиран от организации и експерти от България, Албания, Турция, Португалия, Испания, Естония, Унгария и Румъния, който се реализира с финансовата подкрепа на Европейската комисия чрез финансовия механизъм на програма „Еразъм +“.

Заключителното събитие се проведе в края на м. декември 2022 г. в гр. Анкара, Република Турция. На него Петя Левунлиева имаше честта да представи България с нейната култура и исторически традиции, както и с възможностите за реализация на младежките политики за образование, заетост и предприемачество.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈
Среща с българския еврокомисар Мария Габриел

На 20 януари 2023 г. в Благоевград българският еврокомисар г-жа Мария Габриел проведе среща с ученици и учители от училища в Благоевградска област, участници в Програмата за училища посланици на ЕП и в реализацията на проекти по "Еразъм +". Тя откри събитието с думите: "Радвам се, че отново ни събраха идеите ни за Европа и възможностите, които тя предоставя".

В срещата се включиха евродепутатите Андрей Новаков, Асим Адемов и Лидия Перейра от Португалия.

Тема на дискусията бяха новите възможности по програма “Еразъм +”:

Европейското пространство за образование

Възможностите за мобилност по “Еразъм +”

Новата стратегия за университетите

Програмата #DiscoverEU

Инициативата #HealthyLifestyle4All

“Новият европейски Баухаус”

В изказването си на срещата г-жа Габриел подчерта, че съвместната работа на институции, учители, родители и ученици е в основата на това Европейският съюз да създава повече възможности за младите хора и подкрепа да реализират идеите си.

Директорът на Националната хуманитарна гимназия г-жа Св. Солачка, учителят по история и по гражданско образование Николай Куколев и учениците младши посланици (НХГ е член на мрежата от училища посланици на Европейския парламент) от гимназията участваха в дискусията, а след края й дариха на г-жа Мария Габриел икона на Старозаветната Троица, изработена от Димитър Христов, ученик в паралелка с профилирано обучение по изобразително изкуство в нашата гимназия.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈
 
Представителна изява
на отбора по волейбол за реализиране на занимания в сферата на колективните спортове
по Национална програма „Заедно в изкуствата и спорта“

На 23.01.2023 г. от 12:00 ч. във физкултурния салон на НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ се проведе представителна изява на отбора по волейбол към НП „Заедно в изкуствата и спорта“.

Отборът на НХГ - с ръководител Цветан Кетипов игра срещу отбора на ПМГ „Акад. С. Корольов“ - Благоевград с ръководител Антон Ишев. На срещата присъстваха ученици, учители и гости в подкрепа и на двата отбора.

Участниците показаха, че поддържат много добра спортна форма и са затвърдили спортните техники и тактики.

Срещата протече в добра спортна атмосфера и всички участници останаха доволни от представянето си.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Как информационните технологии могат да допълнят часа по български език

На 12 януари 2023 г. в компютърния кабинет се проведен открит урок по български език и информационни тeхнологии.

Учениците от VIII д клас заедно със своите преподаватели г-жа М. Велячка (учител по информационни технологии) и г-жа В. Ангелова (учител по български език и литература) работиха по темата: „Електронно общуване. Нетикет“. Целта на урока бе осмокласниците да се научат да създават електронно писмо, спазвайки всички езикови правила. Учениците успяха да разберат какво е нетикет и защо са необходими нормите при общуването в електронна среда.

Гости на бинарния урок бяха, ръководството на НХГ - г-жа Солачка и г-жа Манолова и учителите от катедра български език и катедра ИТ.

към галерията >>

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Коледен базар на НХГ „ Св. св. Кирил и Методий“

В „Коледното градче“ на 22 декември 2022 г. ученици от Ученическия съвет на НХГ „ Св. св. Кирил и Методий“ реализираха благотворителен Коледен базар. Събраната сума е в размер на 1950 лв.

Ученици, родители и учители взеха участие в изработването на артикулите за благотворителния базар, за да вдъхнат вяра и надежда.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Учениците на НХГ
проведоха своя традиционен Коледен концерт

към галерията >>

На 22 декември 2022 г. в зала „Яворов“ талантливите ученици на Националната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ – Благоевград изнесоха Коледен концерт пред своите родители, учители и съученици. На концерта имаше много гости, сред които и г-жа Силвия Домозетска, директор на дирекция „Култура, спорт и туризъм“ в община Благоевград, която поздрави ръководството, колектива на Гимназията, както и прекрасните изпълнители.

На сцената властваха радостта, младостта, талантът и трепетното вълнение от настъпването на Рождество Христово.

Директорът на Гимназията, г-н Марин Митов, поздрави всички присъстващи с настъпващите светли празници, направи равносметка на изминаващата година, като поздрави най-изявените ученици и техните учители. В същото време той очерта и перспективите за развитие на Националната хуманитарна гимназия през следващата година.

Честито Рождество Христово! Весела, здрава и щастлива 2023 година!

 
≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Излязоха резултатите от селекцията по КД1, „Еразъм+“, свързан с мобилност в училищното образование и учителите. Проектът, с който нашето училище кандидатства, бе на тема „Единни в училище – учители новатори и мотивирани и успешни ученици“. Той бе класиран на 16 място от общо 37 одобрени проекта, оценен с 81 от общо 100 точки. Проектът е свързан с участие на учители в международни курсове за обучение, квалификация и обмяна на опит в сферата на дигитализацията, креативността и изграждане на позитивна среда за обучение.

За класирането на проекта заслугата е на г-жа Диана Петрова, г-жа Мария Радичева и г-жа Марияна Динева. Този успех бе възможен благодарение на подкрепата на г-н Митов, г-жа Солачка, г-жа Арнаудова и г-жа Тороманова.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈
Акция "Приятели, наши връстници гладуват. Да спрем това!"

За периода 12-16 декември 2022 г. ученици от всички паралелки на НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ заедно с учителите и педагогическия съветник се включиха в акция под мотото: "Приятели, наши връстници гладуват. Да спрем това!". Инициативата дойде от Общинският съвет по наркотични вещества (ОбСНВ) Благоевград съвместно с Енорийския център към църква "Св. Николай" в кв. Грамада и Православния информационен център в Благоевград. Бяха събрани дълготрайни, пакетирани храни за семейства в нужда. С ученици от Ученическия съвет на 20 декември 2022 г. продуктите бяха предадени в църквата "Св. Николай" в кв. Грамада.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На 03.12.2022 г. в ЮЗУ „Неофит Рилски‘‘ гр. Благоевград се проведе Ученическа конференция по философия на тема „Мога и знам философия‘‘.

От Националната хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий" участие взеха учениците от девети клас - Шанел Тасева, Марина Златкова, Ивана Попаргирова, Валентина Андреадаки и техният преподавател Ира Начева.

Възпитаниците на Гимназията впечатлиха всички присъстващи на Конференцията със знанията и с уменията си да дискутират по важни екзистенциални и философски въпроси.

Деветокласниците от Националната хуманитарната гимназия бяха удостоени с грамоти за участие.

 
≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈
Участие на ученици от НХГ

в обучения по проект по европейската програма ИНТЕРРЕГ V

През месец XI и XII 2022 г. ученици от евроклуб „Общество на знанието“ и младши посланици от Национална хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ в Благоевград (11 клас) се включиха в дейности по проект „Support for cooperation and development" по Програма за трансгранично сътрудничество Interreg V-А Greece – Bulgaria 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Основен партньор от българска страна е сдружението „Мечи чал – Рожен“ от Благоевград. Общата цел на проекта е да предостави информация в много аспекти, които отговарят на основните предизвикателства, пред които са изправени предприемачите в трансграничния район, да засили факторите, влияещи на предприемаческия успех, да стимулира оцеляването на бизнеса и да насърчава предприемаческата култура, включително създаването на нови бизнеси и стартиране на нови компании (start-up).

На срещата бяха представени възможностите на създадената по проекта онлайн платформа, съдържаща база данни, проучвания, анализи и подробна необходима информация за предприемачите и стартиращите фирми в трансграничния регион - районите на Еврос, Кавала, Ксанти, Родопи, Драма, Солун, Серес в Северна Гърция и областите Благоевград, Смолян, Кърджали, Хасково в Южна България.

Учителят по гражданско образование и старши посланик по европейската програма за училища посланици на ЕП Николай Куколев благодари на домакините за поканата за участие на ученици от НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ в Благоевград в проектните дейности, като подчерта възможностите за по-нататъшно сътрудничество.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈
По случай празника на СУ "Никола Й. Вапцаров" - гр. Петрич се проведе конкурс на тема За бъдещето да си помечтаем. Емили-Слава Петрова от XI г клас участва и спечели трето място в категория Есе.
≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈
„Бъдещето принадлежи на съвсем различен тип човек, със съвсем различен вид ум - създатели и съпричастни личности, разпознаватели на модели и създатели на смисли.“ - Даниъл Пинк

Ученици от НХГ " Св. св. Кирил и Методий" гостуваха в Дневен център за деца с увреждания "Зорница“, като зарадваха децата с музикални изпълнения и ръчно изработени картички и рисунки!

Инициативата се реализира под ръководството на учителите Йорданка Шопова и Емануил Манолов.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈
Повод за гордост

Учениците от профил „Изобразително изкуство“ на Националната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ участваха в проект на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“, свързан с опазването на околната среда и водите, по програма „Политики за младежта в сферата на околната среда” на Министерството на околната среда и водите.

В рамките на месец учениците, участници в проекта, обсъждаха проблемите на замърсяването на околната среда и водите и изработиха комикси по темата. Търсиха решение как с изкуството може да се помогне за опазването на околната среда. Със сътворените комикси младите художници се стремят и се надяват да провокират хората да се замислят за замърсяването, за съпътстващите проблеми и как те могат да се предотвратят.

Учениците и преподавателите получиха грамоти и награди от организаторите по време на откриването на изложба с комиксите, която е експонирана в Националната хуманитарна гимназия.
≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈
Повод за гордост

От 30 ноември до 04 декември 2022г. се проведе XXXVI- ти Международен фестивал на изкуствата „Утринна звезда“ в град Банско. Във втория фестивален ден учители и учениците от паралелките с профил Музика взеха участие в раздел „Фолклор“ и раздел „Поп пеене“ от конкурсната програма, като донесоха високи отличия.

Вокална група в състав:

1. Алесиа Ильова от VIII г клас
2. Ивана Малчова от IX г клас
3. Ивона Малчова от IX г клас
4. Беатрис Стоицова от X г клас
5. Полина Филатова от X г клас
6. Любима Ковачка от XI г клас
7. Дарина Дамянова от XI г клас
8. Елена Джорова от XI г клас
9. Илияна Янчева от XI г клас
10. Александра Борисова от XI г клас

с ръководител Марияна Ангелова спечели Гран при и първо място за вокално изпълнение на обработен фолклор.

Любима Ковачка, Елена Джорова и Дарина Дамянова от XI г клас с преподавател Марияна Ангелова спечелиха първо място и златни медали за индивидуално вокално изпълнение - Фолклор от 15 до 18 години.

В категория дует Ивана и Ивона Малчови с преподавател Мая Чакова бяха отличени с първо място и златен медал.

Специална награда за акомпанимент получи и учителят по акордеон Христо Златков.

В раздел поп пеене първо място и златен медал получи Константина Димитрова от IX г клас с вокален педагог Христина Кацарска.

Белослава Лазова от X г клас беше отличена с второ място и сребърен медал.

Александра Калчева от IX г клас – трето място и бронзов медал.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈
 

Ученичка от нашата гимназия сред наградените на национален ученически конкурс по история

На 29.11.2022 г. в сградата на Военноисторическия музей в г.София се проведе националният кръг на ХХХ национален конкурс по история под надслов „Аз разбирам света единствено като поле за културно съревнование на народите.“ Конкурсът бе посветен на 150 години от рождението на Гоце Делчев, български революционер, идеолог на македоно-одринското революционно движение и е организиран от Национален клуб “РОДОЛЮБИЕ” със съдействието на Министерството на образованието и науката, Синдиката на българските учители, Историческия факултет на СУ “Св. Климент Охридски”, Издателство „ТАНГРА“, Националния дворец на децата, Сдружението на преподавателите по история в България, Националния исторически музей, Националния военноисторически музей.

На церемонията по награждаването беше отличена Петя Трайкова, ученичка от 10 „в“ клас в НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ в Благоевград, която участва с презентация на тема „Гоце Делчев и неговият биограф Пейо Яворов“.

Сред отличените беше и учителят по история Николай Куколев като консултант на при изготвянето на мултимедийната презентация.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈
 

Повод за гордост

София Гошева - талантлива ученичка от 10 д клас в Националната хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“, се класира на първо място в седмия национален конкурс „Да уловиш мига“ – гр. Русе, 2022 г., в надпревара с близо 700 деца от цялата страна в три възрастови групи.

Награждаването се проведе на 19 ноември в Русенския университет „Ангел Кънчев“. В Университета ще може да бъде разгледана и изложба, представяща произведенията на всички участници. Организаторите на конкурса и учениците, които участваха в него, бяха поздравени от името на областния управител Анатоли Станев и кмета Пенчо Милков.

Поздравления за достойното представяне и на останалите участници от класа на г-жа Александра Петкова: Джайа – Раде Дейвис, която получи поощрителна награда,

Сияна Александрова,

Ванеса Миладинова

Калина Станкева.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈
 

Ученици от евроклуб „Общество на знанието“ – домакини на дейност по еко проект

На 24 ноември 2022 г. ученици от НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ в Благоевград бяха домакини на дейност по еко проект, който се финансира от Министерство на околната среда и водите (МОСВ) в рамките на програмата „Младежи за околна среда“ и се фокусира върху приложението на дистанционните методи (сателитни изображения и заснети с дрон) в дейностите по опазване на околната среда.

На среща в гимназията, организирана от ученическия евроклуб „Общество на знанието“ с ръководител учителя по история Николай Куколев, членове на екипа на проекта – гл. ас. д-р Мирослав Иванов от Югозападен университет „Неофит Рилски“ в Благоевград и Наталия Димитрова-Попова от неправителствената организация „За Земята“, представиха възможностите на съвременните Географски информационни системи (ГИС) и базираните на тях технологии при формирането на политиките по опазване на околната среда, информираността на гражданите и осъществяването на граждански контрол.

Учениците се запознаха с две онлайн ГИС базирани приложения, насочени към мониторинг и опазване на качеството на въздуха и зелената система в гр. Благоевград.

Първото приложение е уеб базиран пространствен модел, съдържащ данни свързани с инфраструктурата на зелената система на територията на гр. Благоевград. За основа е използвана ортофотокарта на гр. Благоевград. Върху картното приложение са отбелязани зелените площи на гр. Благоевград, като те са разделени на няколко основни категории – Зелени площи, Зелени площи в парк Бачиново и Зелени площи в границите на общински или държавни учреждения. В отделна категория са представени и частни имоти в границите на Зелените площи. Картното приложение е интерактивно, като позволява визуализиране на атрибутна информация за всеки полигон (зелена площ). Атрибутната информация съдържа данни за площта, адреса и вида зелена площ.

Изградената система за мониторинг на Качеството на атмосферния въздух работи посредством 20 бр. сензори за следене на концентрациите на Фини прахови частици (ФПЧ) в реално време и предоставя възможност за автоматично визуализиране на получените данни в графичен формат върху картно приложение подържано от производителя на устройството. Избраното оборудване и визуализирането на резултатите позволява да се следи качеството на атмосферния въздух посредством цифрова и цветова скала съобразена с Европейския индекс за качество на атмосферния въздух. Цветовата скала е изградена на принципа на светофара при който зеления цвят показва ниско съдържание на ФПЧ докато тоновете на червеното показват повишено съдържание на ФПЧ. За визуализация на резултатите се използва интерактивно картно приложение, което позволява визуализация на показанията на всеки един сензор за определен период и в графичен вид тази функция е налична след клик върху съответния сензор.

Приложенията са достъпни на https://gisportalblagoevgrad.eu/ .

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈
 
НХГ с Тийноватор клуб

За пета година стартира програмата Тийноватор. Това е програмата за насърчаване на бизнес мисленето, предприемаческата култура и уменията за работа в екипа.

Може да прочетете повече за началото на тазгодишното издание на програмата тук: https://bit.ly/3tdxW08.

Тийноватор помага на учениците да открият страстта си и да я превърнат в бизнес, като отключат креативното си мислене и развият редица ценни умения. Програмата залага на ученето през практика и през опита на менторите. Участието в Тийноватор е напълно безплатно.

Програмата е безплатна, с което дава равен достъп до предприемачеството на всички младежи в тази възраст. С това допринася за повече подговени отрано кадри за пазара на работна ръка и е инвестиция в бъдещето на икономиката на страната.

Тийноватор се реализира с подкрепата на Фондация Америка за България и Българският Център по Предприемачество.

Супер партньори на Тийноватор 5 са UniCredit Bulbank, Kaufland, PostScriptum. Партньори на Тийноватор 5 са UpdataOne, LimeChain, Phone Arena, Sofia Tech Park, Американски университет в България, Endeavor, Фонд на фондовете, Агенция за насърчаване на МСП.

Програма “Тийноватор” се реализира с подкрепата на МОН и РУО-София.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Александрина Механджийска спечели стипендията
на фондация “Венета Тумбева”, учредена от д-р Йордан Тумбев

За втора поредна година в НХГ се проведе конкурс за талантливи гимназисти в областта на математиката и информационните технологии.

Тази учебна година ученичката от XII г клас Александрина Механджийска спечели стипендията на фондация „Венета Тумбева“ за отличното си представяне на финалния кръг на XX Национална олимпиада по информационни технологии.

Тя се класира на 4-о място в категория "Разпределени приложения", XI - XII клас с оценка 5.50.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈
На 7 ноември 2022 г. Веселин Христов от XIIг клас изнесе самостоятелен концерт на тема Българската рап музика - история и развитие. Бяха изпълнени едни от най-популярните хип-хоп песни.

Водещата на концерта Емилия Гърбева също от XIIг клас разказа за възникването и развитието на този стил през годините и неговите характерни особености.

 

С езика на музиката Веселин Христов разкри магията на този стил.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Повод за гордост

В Деня на народните будители бе обявено класирането от XI Национален музикален и танцов конкурс "Пиленце пее" 2022, гр. София. Радостни сме, че в този празничен ден разбрахме, че отново наши ученици от паралелки профил Музика , специалност народно пеене са спечелили едни от престижните награди на конкурса.

Ученичката Любима Ковачка от XI г клас с преподавател М.Ангелова е наградена с една от трите едногодишни стипендии, отпуснати от Министерството на културата на Република България по наредба за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби.

В раздел "Народно пеене" - камерни ансамбли журито присъди първо място и златен медал за дуета Ивана и Ивона Малчови от IX г клас с преподавател Мая Чакова.

Специална диплома от НЧ "Надка Караджова 2012" бе присъдена и на Йоана Левчева от VIII г клас, с преподавател Мая Чакова.

Горди сме с изявата на Биляна Борисова от IX г с преподавател Марияна Ангелова, която взе участие с емблематични песни от пиринския фолклор.

За отличното представяне на учениците допринесе и учителят по музика и акордеон в гимназията Христо Златков, който акомпанираше на участничките в конкурса.

 

Учителите Марияна Ангелова, Мая Чакова и Христо Златков получиха дипломи за благодарност и професионализъм от журито на конкурса.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Ученици от НХГ отбелязаха Деня на народните будители с екскурзия

В духа на празника 1 ноември - Деня на народните будители, учениците от НХГ с профил „Изобразително изкуство“ участваха в екскурзия из забележителни места.

Пещерата "Съева дупка"

През първия ден от пътешествието си учениците и техните ръководители посетиха и панорамата „Плевенска епопея 1877 г.“. Те изслушаха екскурзоводска беседата и се запознаха с историята на паметника. Разгледаха експозицията в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”, която е съчетана с галерия от бюстове на военни дейци и литографии от ХІХ в., художествени произведения на утвърдени български, руски и румънски автори, оръжие и военни униформи от Руско-турската война 1877-1878 г.

През втория ден от пътуването се насладиха на архитектурно-музеен резерват „Царевец“.

Вдъхновени от духа на крепостта, младите художници поставиха своите първи щрихи в скицниците си.

В последния ден от екскурзията учениците изкачиха връх Шипка, за да стигнат до Паметника на свободата.

Разгледаха и храм-паметник „Рождество Христово“ в село Шипка, който е един от шедьоврите на църковна архитектура.

Краят на екскурзията беше посещението на родната къща на Васил Левски в гр. Карлово.

Галерия >>

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Денят на будителите е светъл празник на българския дух. Днес учениците на НХГ "Св. св. Кирил и Методий" го отбелязаха с кратко, но вълнуващо тържество.

Заместник-директорът г-жа Светлана Солачка поздрави всички с настъпващия празник,

а учениците от паралелките с профил Музика за пореден път впечатлиха публиката с таланта си.

Честит да бъде Денят на народните будители!

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

По случай 1 ноември - Деня на народните будители - се проведе съвместна инициатива между НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ - гр. Благоевград и ЦДГ №3 „Детелини“. Ася Стоймирска, библиотекар в Гимназията, представи презентация за народните будители и тяхното дело и показа на децата стари издания на книгите „История славянобългарска“, „Рибен буквар“ и др.

Г-жа Мая Чакова, учител по музика, и малките възпитаници изпяха песни за будителите. Всички деца получиха подаръци.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На 24 октомври 2022 г. ученици от XI и XII клас в Националната хуманитарна гимназия посетиха Панорама на университетите, която се проведе в Младежки дом - Благоевград. Младите хора се запознаха със специалностите, които предлагат различните университети, както и с възможностите за бъдеща реализация. Срещите с представителите на университетите бяха интересни и полезни за възпитаниците на Гимназията.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Повод за гордост

От 21 до 23 октомври 2022 г. в гр. София се проведе 18-и Международен фестивал „Кръстопът на музите“ 2022. При голяма конкуренция в него се състезаваха Константина Димитрова (9 г клас) и Белослава Лазова (10 г клас) – възпитанички на г-жа Христина Кацарска от класа по поп и джаз пеене. Ученичките се завърнаха от конкурса с 2 златни и 2 сребърни медала:

Константина Димитрова – 2. място в номинация МЮЗИКЪЛ, 1. място в номинация СВЕТОВЕН ХИТ, 1. място в номинация ПЕСЕН НА РОДЕН ЕЗИК, Белослава Лазова – 2. място в номинация СВЕТОВЕН ХИТ

Константина Димитрова получи покана за участие в конкурса "IV INTERNATIONAL ART CONTEST "CREATIVA'SENZA FRONTIERE“, който ще се състои в Италия през месец август 2023 г.

Поздравления за талантливите певици, които представиха достойно Гимназията ни, и за техния учител по специален предмет!≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На 20 октомври 2022 г. в Младежкия дом се проведе информационна среща по проект „Граждански мониторинг за подобряване на формулирането и реализирането на местните младежки политики“. Целта на проекта е да се направи независима оценка на младежките политики в общините на територията на страната. Участие в информационната среща взеха и ученици от Ученическия съвет на НХГ „Св. св. Кирил и Методий“, заедно с педагогическия съветник.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Повод за гордост

От 7-и до 9-и октомври 2022г., се проведе XVII Международен фолклорен фестивал „Малешево пее и танцува“ в село Микрево. В първия фестивален ден учители и учениците от паралелките с профил музика взеха участие в три категории от конкурсната програма и спечелиха поредните отличия нашата гимназия.

Вокална група към НХГ с ръководител Марияна Ангелова спечели първо място за вокално изпълнение на обработен фолклор.

Любима Ковачка с преподавател Марияна Ангелова спечели първа награда за индивидуално вокално изпълнение в категория до 18 години.

Горди сме с изявата на Ивана и Ивона Малчови с преподавател Мая Чакова, които взеха участие като дует с вокално изпълнение на автентичен фолкор.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Ученичката Емили-Слава Петрова от ХI г клас с ръководител госпожа Д. Митева - учител по физика и астрономия взе участие в 50-та Юбилейна национална конференция по въпросите на обучението по физика на тема: „Климатичните промени и образованието по физика“, която се състоя от 2 до 5 юни 2022 г. в град Варна. Темата на компютърната презентация, с която се представи в рамките на конференцията в Младежката научна сесия на тема „Физика, околна среда и климатични промени“, е „Физични явления в атмосферата“. Емили-Слава участва и в националния фотоконкурс на тема „Физика и климат“.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Повод за гордост

На тържествената сесия на Общинския съвет на град Благоевград, състояла се по повод 110 години от освобождението на Горна Джумая от османско владичество, за поредна година бяха връчени стипендии „5-и октомври“ на 10 даровити деца. Талантливите ученици от НХГ „Св. св. Кирил и Методий“, Константина Димитрова - профил Музика и Дан Христов - профил Изобразително изкуство, заслужено бяха отличени с едногодишна стипендия в областта на изкуството. Наградите бяха връчени от кмета на Община Благоевград Илко Стоянов и от председателя на Общинския съвет Радослав Тасков. Гордеем се с нашите ученици!

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На 30.09. 2022 г. на площад „Македония“ Биг Бенд Благоевград и млади таланти като солисти отбелязаха Световния ден на музиката, който се чества на 1 октомври. В концерта взеха участие ученичките от класа по поп и джаз пеене - Константина Димитрова, Александра Калчева и Белослава Лазова.

≈≈≈

≈≈≈≈
С красивите си гласове и с прекрасен букет от вълнуващи изпълнения те зарадваха жителите и гостите на Благоевград. Сред публиката се усети силното присъствие на 9 г клас, който аплодираше силно и се радваше на своите съученички.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На 26 септември 2022 г. ЕКК по Чужди езици към НХГ "Св. св. Кирил и Методий" отбеляза Европейския ден на езиците. Емблематичният кабинет на гимназията ни - "Солунски светилник" се превърна в същинска езикова палитра. Със завидна лекота изявени наши ученици, изучаващи английски, немски, испански и френски език, представиха откъси от литературни произведения, поеми и басни от класици на световната литература. Мероприятието завърши с емоционална песен, като всеки куплет бе изпълнен на различен език.

Идеята беше на г-жа Ани Рупова, а събитието се осъществи благодарение на общите усилия и желание на учениците и учителите им по чужди езици - Ани Рупова - английски език, Катина Димитрова и Марияна Динева - немски език, Людмила Влахова - испански език и Мария Радичева - френски език.

Гости на събитието бяха зам.- директорите г-жа Светлана Солачка и г-жа Теодора Ацева, учители и десетки ученици. Всички те се насладиха на неповторима атмосфера от богато чуждоезиково многообразие.

Специални благодарности на нашите ученици и участници - Ивелина Петкова, Светослава Чонева, Ана - Мария Миладинова, Дарина Томалянова, Весела Хаджийска и Радослава Славчева, Ноелиа Кръстева, Ивана Благоева, София Станчева, Илиана Мавродиева, Калина Захариева, Спаска Десподска, Валентин Сотиров, София Стоила и Гергана Постолова.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Откриване на учебната 2022/2023 година

 

Нa 15.09.2022 г. Националната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ откри поредната учебна година в историята си. За 143-ти път училищният звънец възвести началото на учебната година за най-старото средно училище в Югозападна България. Тържествената церемония протече в присъствието на гости и родители, на целия колектив на училището – учители, ученици, служители. С особено вълнение посрещнаха началото на учебната година най-малките ученици – осмокласниците, и най-големите – дванадесетокласниците, за които този първи учебен ден е последен.

С приветствие към всички, които участват в реализирането на учебната дейност, се обърнаха директорът на Гимназията - г-н Марин Митов, и председателят на Обществения съвет - г-жа Стояна Иванова.

По традиция осмокласниците, които са постъпили в училището с най-висок бал, получиха като символичен жест ученически книжки.

С биене на звънеца, преливане на вода и пожелание за здрава и успешна учебна година директорът - г-н Марин Митов, обяви 2022/2023 учебна година за открита.

Галерия >>

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Традициите продължават…

 

Учебната 2022/ 2023 година започна с редица обучения за подобряването на квалификацията на учителския колектив в НХГ „Св. св. Кирил и Методий“. Първата тема от вътрешноучилищната квалификация бе свързана с промените по наредба 11.

След това учителите се запознаха с новостите при работата с електронния дневник Shkolo.

Работата през първите дни на месец септември продължи с обучение на тема „Проектно-базирано обучени“ и със запознаване на класните ръководители с новостите през настъпващата учебна година.

Класните ръководители на 8 клас в работна среда

Вътрешноучилищната квалификация ще продължи и през следващите месеци.

Последна промяна ( 25 August 2023 )