Начало За училището Библиотека

Електронен дневник

Електронен дневник

Юбилеен вестник

Библиотека Е-мейл
≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈
Библиотека „Константин Величков”
Фонд - над 10 254 тома книги
≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈
Константив Величков е сред най-културните българи на своето време. Твори в различни жанрове – драматургия, поезия, белетристика, публицистика, критика и преводи.
 

Роден в Пазарджик /1855 – 3.11.1907г./. Учи в родния си град и завършва като стипендиант на френския лицей в Галатасарай /Цариград 1868-1874г./

След което става учител в пазарджишкото класно училище и председател на читалище „Виделина”.

По време на Априлското въстание е арестуван с баща си и прекарват в затворите на Пазарджик, Пловдив и Одрин – 4 месеца. След Освобождението Величков се връща в Пазарджик, където е назначен за член, а после и за председател на окръжния административен съвет, но скоро се установява в Пловдив. Неколкократно е избиран на народен представител /1879-1885г./ в Областното събрание на Източна Румелия.

През 1880 г. заминава да следва право в Париж, но се връща в Пловдив и се включва в борбата за възстановяване на демократичните права на народа. През това време заедно с Ив. Вазов редактира в. „Народний глас”/1879-1885/. Двамата основават сп. „Зора”, съставят „Българска христоматия” в 2 тома и написват едноактният фарс „Мортагон”.Съдейства за откриването на театър „Люксембург” в Пловдив

 
След Съединението 1885 се премества в София, избран е за народен представител и продължава активно да участва в политическия и културен живот на страната. Изразява протест и несъгласие с управлението на Стамболов.

Две години учи живопис във Флоренция, посещава Рим.

След свалянето на Стамболов/18.5.1894г./ Величков се връща в България. Отново е избран за нар. представител, назначен е за министър в кабинета на Кр. Стоилов, поема Министерството на народното просвещение. Развива широка просветна и културна дейност. По негова инициатива се основава Рисувателното училище /Художествената академия/ и Висш учебен съвет към Министерството на народното просвещение, започва да излиза сп. „Училищен преглед”, гласува се закон за задължителен депозит на всички печатни творби в народните библиотеки в София и Пловдив. Отпуска стипендии за следване в чужбина /главно Русия/ на А Будевска, Кр. Сарафов, В. Игнатиева, Г. Киров и др. актьори. Редактира сп. Летописи /1899-1904г./, списва сп. „Ученическа беседа”. През 1902 – 1904г. е дипломатически представител на България в Белград, но е отзован като неудобен за правителството на Р. Петров и е пенсиониран.

Болен от туберкулоза заминава на лечение в Мантон /Франция, 1904-1907г./.След завръщането си по време на спектакъл на Н. Островски- „Доходно място” в Народния театър отправя гневни думи към управниците, които доразвива във в. „Ден”. Налага се отново да емигрира, този път в Гренобъл /Франция/, където умира. След две години тленните му останки са пренесени в София.

Връх в неговата преводаческа дейност се счита превода на ”Ад” на Данте – ненадминат повече от половин век.

Превежда „Лукреция Борджия” от В. Юго заедно със съученика си Г. Николов и кратката драма на А. С. Пушкин – „Русалка”.
≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Библиотеката днес – свят, изпълнен със знание и комуникация

Библиотеката в НХГ има стародавна история. Продължител на Солунската българска гимназия, създадена 1880 г. Училището пази духа и завета на талантливите създатели, учители и ученици. Още от създаването си училището е имало богато уредена библиотека.

През 2005 г., със съфинансирането по Проект на Обществен благотворителен фонд – USAID е извършен ремонт и библиотеката има просторно и уютно помещение с един компютър за ученици с интернет връзка, ксерокс, и един компютър за въвеждане книгите в електронен каталог.

През 2008г. бе спечелен Проект „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност” към Министерството на културата, с което значително се обнови фонда.

Книгите са основно на изучаваните чужди и български автори, художествена и специализирана литература по философия, история, религии и изкуства – изобразително, графика, дърворезба, музика. Библиотеката разполага с аудио и видео касети музика и филми.

 
библиотекар: Ася Стоймирска
e-mail: Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите
 

Библиотеката е посещавано и любимо място за много ученици и учители.

 
 

Библиотеката активно съдейства в отбелязвянето на чествания и важни събития, свързани с училището и годишнини на изтъкнати творци.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Сайтове на електронни библиотеки:

www.e-bookBG.com

www.booksBG.org

www.audioknigi.bg

www.slova.bg

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

 

 
Последна промяна ( 10 March 2022 )