Начало Актуални новини

Галерия

Актуални новини Е-мейл

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Добре дошли в Национална хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий"!

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Горди сме да споделим отличията на нашите възпитаници от VII Национален конкурс „ Пиленце пее“ – гр. София 2018 година.

Упоритият труд на учениците от музикалните паралелки: Кристиян Вакадинов – 9г кл., Габриела Кирилова- 10г кл., Станислав Георгиев – 10 кл., Спасимира Главучева – 10г кл., Станислава Йорданова – 11 кл., Райна Пърличкова – 11 кл., Анабел Дамянова- 11г кл., Стефани Димитрова – 12г кл. , Иванна Димова – 12г кл., Лили Гръчка – 12г кл., Ивана Гатдерова – 12г кл., Гергана Божинова – 12г кл., Мирослав Каратанчев - 12г кл. , Стоян Дюлгеров – 12г кл. и техните учители – Галя Ангелова, Марияна Ангелова и Мая Чакова доведоха до достойно представяне на нашата гимназия.

Прекрасни емоции и отлична организация на конкурса!

Вокална група към НХГ „Св.св. Кирил и Методий“ – Златен медал и диплом

Стефани Димитрова – 12 клас – Златен медал и диплом

Станислава Йорданова – 11 клас – Златен медал и диплом

Анабел Дамянова – 11 клас – Сребърен медал и диплом

Лили Емилова Гръчка – 12 клас - Сребърен медал и диплом

Райна Димитрова Пърличкова – 11 клас - Сребърен медал и диплом

Станислав Атанасов Георгиев – 10 клас - Сребърен медал и диплом

Стефани Димитрова – 12 клас – Бронзов медал и диплом

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Ученици от НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ взеха активно участие в организирания от Детски парламент - Благоевград Конкурс-рецитал, посветен на Деня на народните будители. Конкурсът се проведен пред 4-членно жури, в два етапа и две възрастови групи.

При участниците от втора възрастова група (VIII- XII клас) победител стана Косара Великова от Х Б клас, която представи стихотворението на Н. Вапцаров „Песен за човека“.

Тя впечатли журито с актьорското си изпълнение. Като награда за доброто си представяне Косара получи таблет и грамота за почетно първо място. Достойно се представиха Василена Серафимова от XI А клас и Божидар Капитански от VIII В клас, които заеха съответно второ и четвърто място.

Награждаване

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

За поредна година в края на месец октомври учениците от НХГ “Св. св. Кирил и Методий” отбелязаха тържествено 1 ноември - Деня на народните будители. И тази година бяха наградени първенците в състезанието “Аз пиша най-грамотно” – Виолета Влахова от 8А, Александрина Механджийска от 8Г и Петя Алексиева от 11А клас. В програмата взеха участие и ученици с профил Музика, които допълниха рецитала с емблематични песни.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

 

На гости на Национална хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“

Детска вокална формация „Мая“ към Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград гостува на бивша Солунска гимназия в навечерието на Деня на народните будители.

На 31. 10. 2018 г. в хоровата зала се състоя празничен есенен концерт под надслов „Сребърни ята“. Нежното заглавие е от едноименна песен, която прозвуча в изпълнение на децата от формацията, чийто ръководител е Любима Манолова. Малките певци участваха в съвместна продукция с учениците от класа по поп и джаз пеене с преподавател Магдалена Николова, част от тях – бивши възпитаници на ДВФ „Мая“.

Специален жест към училището и учителите беше изпълнението на песента „Будители народни“ от 6-годишната Анна Мария и най-малките таланти. Финалът на концерта изправи на крака родители, учители и гости. Песента „Де е България“ прозвуча в изпълнение на малки, големи и още по-големи деца с посланието „Да се знае, да се помни, да се пее! За да я има България!“.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

По инициатива на класния ръководител Милана Влахова в час на класа, 8г клас организира импровизиран концерт по повод 1 ноември „Ден на народните будители‘. С тържествено слово за будителите и с разнообразни музикални изпълнения, учениците демонстрираха таланта си пред ръководството, учители, ученици и родители в хорова зала на НХГ „Св. св. Кирил и Методий‘‘- Благоевград. Концерта завърши тържествено с патриотичната песен „Хубава си моя горо‘‘, изпълнена от целия клас, който беше отличен с грамота (специално изготвена от учителя по ИТ - М. Велячка) и връчена от заместник-директора на гимназията Светлана Солачка, с пожелание да останат сплотен и неразделен клас до завършването си.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Богатството на българския фолклор ще бъде съхранено!

На 27.10.2018г. ученици от НХГ „Св.св. Кирил и Методий“ Благоевград , от класовете по народно пеене на Мая Чакова, Марияна Ангелова и Галя Ангелова традиционно взеха участие в Национален конкурс „Пиленце пее“ - гр. София.

Училището ни беше достойно представено от вокалната група към нашата гимназия и от соловите изпълнения на учениците, съпровождани от дванадесетокласниците Мирослав Каратанчев и Стоян Дюлгеров.

Облечени в невероятно красиви автентични, фолклорни костюми, за което отправяме благодарности към нашия възпитаник Станислав Илчев, представихме нашата конкурсна програма.

Всички бяха развълнувани от това, че се докоснаха до незабравимите песни на великата Надка Карджова и от срещата с компетентното жури, в което присъстваха известни певици като Янка Рупкина и Светла Караджова.

Отправяме благодарност и към родителите, възпитали децата си с любов към българския фолклор и за това,че направиха възможно това преживяване.

С нетърпение очакваме нагарждаването и се надяваме, че общият ни труд ще бъде възнаграден!

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Национален конкурс "Изкуството като мечта и мечтите в изкуството“ е младежка сцена за млади таланти в сферата на изкуствата (изобразително изкуство, музика, хореография, театър) и е част от програмата на 11-ти Национален студентски фестивал на изкуствата, организиран от факултета по изкуствата при Югозападен университет „Неофит Рилски“ - Благоевград. В конкурса за изобразително изкуство участваха ученици от НУИИ „Илия Петров“ – гр. София, СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Видин, НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Благоевград и ПГ „Христо Ботев“ – гр. Дупница. Жури от преподаватели в катедра "Изобразително изкуство" награди следните ученици от НХГ „Св. св. Кирил и Методий“: І награда получиха Василия Мадолева от 11д клас,

Борислава Николова и Евгени Цветков от 12д клас;

ІІ награда за Александрина Балабанска, Шантал Мейс и Кристияна Муртова от 11 д клас; ІІІ награда за Любен Олевски, Илиян Арабаджиев и Александър Владимиров от 11 д клас.

Всички наградени участници в конкурса получиха дипломи и са приети за студенти в Югозападния университет, без изпит в съответната специалност.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Класиране от състезанието по правопис между учениците от VIII до XII клас под надслов Аз пиша най-правилно

Победители:

1. Петя Алексиева - 11А клас

2. Алeксандрина Механджийска - 8Г клас

3. Виолета Влахова – 8А клас

Резултати на участниците вижте тук>>

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Хората престават да мислят, когато престанат да четат

Тази мисъл на просвещанеца енциклопедист Дени Дидро обедини различните дейности, които НХГ „Св.св. Кирил и Методий“ реализира в рамките на Седмицата на четенето. Инициативата е на Министерството на образованието и науката и се превърна в традиция за българското училище.

В НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ за поредна година се проведе състезание по правопис между учениците от VIII до XII клас под надслов Аз пиша най-правилно. В състезанието се включиха 78 ученици, които имаха възможността да проверят нивото си на владеене на книжовноезиковите норми на българския език както с решаването на тестови задачи, така и със създаването на кратък текст, в който да разсъждават по мисълта на Дени Дидро.

Четенето от публична личност пред ученици се състоя в зала Солунски светилник на Гимназията. Тази година събитието протече под надслов Споделено четене, а гост беше София Мицова – възпитник на училището ни и преподавател по лингвистика в ЮЗУ „Неофит Рилски“. В топла и емоционална атмосфера премина срещата, която благодарение на г-жа Мицова се превърна в приятелска среща между съмишленици, които споделиха свои мисли, преживявания и впечатления, породени от четенето. С голям интерес присъстващите на събитието – ръководството на училището, учители и ученици, изслушаха увлекателно прочетените откъси от романите „Спасителят в ръжта“ на Джеръм Селинджър и „Бяла като мляко, червена като кръв“ от Алесандро Д Авения.

За първа година в НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ в рамките на Седмицата на четенето се проведоха интервюта на тема Какво четат нашите учители и нашите ученици. В ролята на журналисти влязоха учениците Росица Забунова от 12а клас, Ваня Десподска и Йоана Христова – и двете от 11б клас. Те зададоха въпроси, свързани с четенето в техния живот както на учители по различни учебни дисциплини – като г-жа Цветана Габерова (биология), г-жа Екатерина Икономова и г-жа Десислава Тодорова (философия), така и на съученици – Ивана Ангова (11б клас) и Катерина Япарова (12а клас). Всички интервюирани са споделили както свои мисли за четенето, така и заглавия на любими творби и имена на предпочитани автори, което можа да послужи като идеи за всички останали за това какво биха могли да прочетат.

Може да прочетете интервютата тук >>

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Проектът "Така живеем ние в Европа" е отличен с европейски знак за качество на 22 октомври 2018 г.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈ Ръководството на НХГ „Св.Св. Кирил и Методий“ – Благоевград поздрави Румяна Войнова и нейните ученици за получената на 01.10.2018 награда.

eTwinning

Марин Митов – директор на НХГ „Св.Св.Кирил и Методий“ – Благоевград връчи ученически знак за качество на най-активните членове от екипа на eTwinning проекта „Така живеем ние в Европа“: Михаела Петрова от 12 б клас, Радослав Ципов, Ерика Димитрова, Виктория Хаджийска от 11 б клас. Присъстваха: зам. директор Светлана Солачка, зам. директор Теодора Ацева, главен учител Илонка Белева, класният ръководител на 12 б клас – Меглена Борисова, съученици и преподаватели на отличените ученици.

Учител от НХГ бе отличен с национален знак за качество

Националното звено за координация на eTwinning проектите на Европейската комисия високо оцени проекта на НХГ "Св. св. Кирил и Методий" - Благоевград, проведен през учебната 2017-2018 г. с училище от Естония на тема "Така живеем ние в Европа".

Румяна Войнова, която е ръководител на проекта и главен учител по немски език в гимназията, получи Национален знак за качество, който се връчва на учители с отлични eTwinning проекти. Присъждането на наградата показва, че проектът е достигнал определено ниво от националния и европейския стандарт.

Националният знак за качество, получен от Румяна Войнова, се съпътства и от ученически знак за качество за най-активните членове от екипа. Присъдената награда доказва, че темата на проекта е значима, използвани са разнообразни педагогически методи, а учениците са активни участници в проекта, взаимодействали са отлично със своите партньори от Естония, използвайки различни методи и eTwinning инструменти.

В оценката на Националното звено за координация се казва: "Учителите са изпробвали разнообразни педагогически методи с учениците си по време на проекта. Проектът включва усъвършенстване на учебния план с включването на международна екипна работа в уроците по немски език. Изпълнените методи за обучение са ясно идентифицируеми: сравнителна работа, решаване на проблеми и съвместно създаване като публикации в електронен вестник.”

Освен конкретно признание за високото ниво на eTwinning дейностите на ученическия екип, с ръководител Румяна Войнова, присъдената награда е и публично утвърждаване на поетия от НХГ ангажимент за качество и откритост на европейското сътрудничество. Подобен род инициативи поощрява учениците да продължават да участват и да работят в дейности за международно сътрудничество с увереността, че техните усилия са признати.

Ръководството на НХГ "Св.Св. Кирил и Методий" - Благоевград поздрави Румяна Войнова и нейните ученици за получената на 01.10.2018 награда.

Текст: Румяна Войнова ≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

"Журналистката Станислава Далева отрази нашите успехи в статия във вестник Струма"

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Среща на ученическия съвет с доброволци от Словакия, Грузия и България, осъществена с екипа на сдружение „Алтернативи Интернешънъл“. Очертават се възможности за младежки обмени и обучения в други страни в и извън Европа за младите ни доброволци.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Отбелязваме европейския ден на езиците

На 26 септември отбелязваме европейския ден на езиците. Празникът е обявен от Съвета на Европа с подкрепата на Европейския съюз на 6 декември 2001 г.

Целта на европейския ден на езиците е да се повишава осведомеността за използваните в Европа езици, да се насърчава културното и езиковото многообразие и да се стимулира изучаването на чужди езици през целия живот.

В ЕС има 24 официални езика, около 60 регионални и малцинствени езика и повече от 175 езика на мигранти.

Поне половината от населението в света пък говори или разбира два или повече езика.

Сайт на Европейския ден на езиците

http://edl.ecml.at/Home/tabid/1455/language/bg-BG/Default.aspx"

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Започна 139-та нова учебна година в НХГ “Св.Св.Кирил и Методий“ - Бивша Солунска

Има нещо магическо в този ден, той винаги е бил тържествен за всички. той събира в едно безгрижието на младостта и опита на мъдростта и символизира стремежа на българина към духовност, наука и просвещение - с тези думи започна откриването на 139-та учебна година в НХГ “Св.Св.Кирил и Методий“ - Бивша Солунска. 130 осмокласници се приобщават към голямото семейство на гимназията, за да продължат през годините благословената историческа традиция, завещана от предците. Директорът на учебното заведение Марин Митов припомни на възпитаниците на гимназията нейното славно минало и ги призова да се гордеят с това, че имат възможност да се обучават именно в нея. Тържествената церемония започна с химна на България и ЕС. В двора на училището бе посрещнато знамето, учители поздравиха своите ученици.


Автор: - www.bnr.bg

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Имаме удоволствието да ви съобщим, че Национална хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий" - Благоевград получи знак „eTwinning училище“. Наградените български организации са 24. "eTwinning училищата са образцови училища и модел за иновация за другите на национално и европейско ниво." Получихме и официален плакет от Централното звено за координация на дейност #eTwinning в Брюксел.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Последна промяна ( 08 November 2018 )