Начало Актуални новини

Матури 2019

ДЗИ - 2019 г.

Галерия

Актуални новини Е-мейл

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Добре дошли в Национална хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий"!

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Кауза в името на доброто

Благотворителността е една от любимите и утвърдения през годините дейност на ученическото самоуправление в лицето на Ученическия съвет към НХГ. Активистите му заедно с педагогическия съветник Капка Калибацева, както и в други години, се включиха със съучениците си към благотворителна кампания преди Великден. Тя бе организирана от Община Благоевград, ОСНВ и Православния информационен център на Неврокопска света митрополия за набиране на храни за бедни деца и семейства.

Само за 2- 3 дни бяха събрани голямо количество пакети с трайни продукти за нуждаещите се. Най-дейно се включиха класовете: 8 „Б“, 8 „Г“, 8 „Д“, 9 „Д“, 10 „Б“, 10 „В“ и 11 „А“. С любезното съдействие на учителя Илия Филипов и момчетата от 9,,Д“ клас пакетите бяха извозени на сборния пункт в кв. Грамада.

В тази връзка на 14.05.19 г. в зала "22 – ри септември“ бяха връчени благодарствени грамоти на участвалите училища и класове от представители на организаторите, между които д-р Теменужка Любенова и Неврокопския т митрополит Серафим. За безкористното си участие в тази благородна кауза отличие получиха изброените по-горе класове, заедно с класните им ръководители, както и организаторите в НХГ г-н Марин Митов, директор на НХГ, и г-жа Капка Калибацева, педагогически съветник.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На 13 май 2019 г. НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ отбелязва своя патронен празник. Денят беше изпъстрен с множество прояви за 139 годишнина на Гимназията. Учителят по История Николай Куколев проведе "Урок по родолюбие" за всички осмокласници с основна мисия да ги запознае със славната история на училището.

В традиционното състезание „Кирило-Методиевска паралелка“ взеха участие учениците от IX клас.

След оспорвана борба на първо място се класи IXA клас с кл. ръководител Венцислава Ангелова.

Десетокласниците участваха в пробно Национално онлайн оценяване на дигиталните компетентности, организирано от учителите по ИТ г-жа М. Велячка и г-жа Узунова.

Всички останали ученици св включиха в спортни състезания.

Изключително емоционален бе и футболният мач, в който един срещу друг се изправиха сборен отбор от ученици и отбор на учители с капитан М. Митов (директор на НХГ). Учителите „сразиха“ учениците с резултат 6:2.

Хуманитарната гимназия е едно от първите средища на българщината и днешния ден е празник за всички родолюбиви българи…“, това каза Марин Митов - директор на НХГ.

„Мнозина от нашите революционери са свързани с Гимназията, те са учили там, преподавали са. Историята на Гимназията е вплетена много силно в историята на народа ни и в борбите за освобождение и национално обединение.“

„Солунската гимназия е била едно от най-развитите и модерни училища за времето си. Дългото и славно минало на Гимназията ни задължава да предаваме на учениците знания и да създаваме у тях чувство за отговорност.“

Към албума >>

Кулминацията на празника е тържественият концерт на учениците от различните паралелки и предхождащото го шествие от сградата на НХГ до зала „Яворов“.

Към албума >>

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

За поредна година учител от НХГ се сдоби с приза „Учител на годината“

В навечерието на 11 май - денят, в който Българската православна църква почита светите братя равноапостоли и първоучители Кирил и Методий на най-светлия български празник – 24 май, Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, се състоя заключителният етап на XXII национален конкурс „Учител на годината“ на Синдиката на българските учители.

Една от най-ярките, знаменателни и емблематични инициативи на СБУ по традиция се превърна в тържествен вълнуващ празник на българското учителство, в подкрепа и за прослава на достойния учителски труд. СБУ за 22-ри път отличи най-добрите, иновативни и успешни учители и директори от страната.

Знаковата церемония по празничното награждаване, която обедини десетки учители от цялата страна и официални гости, бе открита с тържествено слово на председателя на Синдиката на българските учители д.ик.н. Янка Такева.

Тази година в авторитетния конкурс кандидатстваха над 320 учители и директори от цялата страна, от които бяха номинирани 102. Сред тях са победителите, получили най-високия приз „Учител на годината“ и на Специалната наградата на Председателя на СБУ.

Сред 34 учители оценени с най-високия приз е старши учител по народно пеене д-р Милана Влахова, към НХГ "Св. св. Кирил и Методий“- Благоевград (бивша Солунска), благодарение на 20 години всеотдаен труд с учениците, отличени с много призови места във фолклорни конкурси и фестивали.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Участие в младежки диалог „Аз и дебатът за бъдещето на Европейския съюз“

На 8 май 2019 г. в Регионалния исторически музей в Благоевград се проведе Младежки диалог „Аз и дебатът за бъдещето на Европейския съюз“, инициатива на Европейския информационен център „Европа дирекно“ (Europe Direct) в Благоевград и ПГИ „Иван Илиев“ – Благоевград, която през настоящата учебна година се включи в Програмата за училища посланици на ЕП. Участие взеха ученици от 4 училища от нашия град: ПГИ „Иван Илиев“, НХГ „Св.св. Кирил и Методий“, ПМГ „Академик С. Корольов“ и СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“.

Представители на нашата гимназия бяха ученици от ръководения от учителя Николай Куколев евроклуб „Общество на знанието – европейски перспективи“ – Петя Алексиева, Михаил Велев, Баян Ресенски и Виолетка Кехайова.

 

Учениците дебатираха в рамките на тематични групи: „Как разбирате израза „Повече Европа в България“, „Как виждаме бъдещето на Европейския съюз“, „Да гласуваме или не на европейските избори – какво е значението“, „За какво приоритетно да се използват европейските пари (бюджет)“ и „Какво мислите за Брекзит“.

След което всяка група представи своята позиция пред участниците в другите групи и отговаря на техни въпроси. Всичко приключи с обща дискусия, която показа, че младите хора в града ни имат познанията и нагласата да градят информирано, отговорно и ефективно своето европейско бъдеще.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Всяка година старият Пловдив вдъхновява участниците в националния пленер „Традиция, екология, творчество“. В продължение на два дни 60 ученици от различни градове се срещнаха в града под тепетата, за да обменят творчески идеи и да създадат живописни творби. Ана-Мария и Ивелина от 8д клас се представиха отлично в своя дебют, но първа в категория 11-12 клас се класира Василия Мадолева от 11 д клас.

Поздравления за талантливата ни ученичка, която тази година вече има една първа награда от Националния младежки фестивал "Изкуството като мечта и мечтите в изкуството" - организиран от ЮЗУ"Н. Рилски" - Благоевград.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На 2, 3 и 4 май 2019 г. в град Петрич се проведе XX международен конкурс за детско творчество „Южни слънца“. НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ се включи в конкурса с участие на ученици от VIII до XII клас в двете направления „Изобразително изкуство“ и „Литература“. В магическата атмосфера на местността Рупите художниците създадоха своите картини по темата Мелодия от цветове, а изкушените от словото писаха есета на тема Цветни мечти.

Възпитаниците на Гимназията впечатлиха с таланта си както журито, така и всички, които успяха да видят техните творения или да се докоснат до тях.

Всички участници в конкурса получиха грамота за участието си, а Цветелина Ремичкова от 10В клас беше класирана на III място в своята възрастова група в направление „Литература“.

В работна среда:

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Възпитаници с профил „Музика“ от НХГ „Св. св. Кирил и Методий“- Благоевград с преподавател Милана Влахова, взеха участие на XX юбилейно издание на конкурса „Южни слънца“ - гр. Петрич. Заредени с положителни емоции и пролетно настроение те се представиха чудесно.

При голяма конкуренция талантливата Мария Стефанова от 9 г. клас успя да трогне журито с прочувствено изпълнение на две лирични песни от Пиринския край и да грабне 1 място.

Абитуриентката Гала Чивиева пък се представи със шопски фолклор, а осмокласничката Таня Стоянова направи впечатление с умението сама да си акомпанира с тамбурата докато пее, което е показател за нейната безупречна музикалност. Освен поощрителните награди, които получиха, можем да похвалим Таня и за третата награда, с която беше удостоена на наскоро провелия се конкурс „За хляба наш“ в Благоевград.

Нека да са им честити и да продължават да работят усърдно, за да постигат още по-големи успехи!

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

С тежка контузия, ученичката Валерия Андреева – 10а. клас, успя да спечели трето място на Европейско първенство в Римини, Италия - дисциплина спаринг девойки 16 – 17г. до 64 кг.

Да пожелаем на младата спортистка да продължи с подготовката за Световното първенство по таекуондо, където домакини ще бъде България (гр. Пловдив през август месец 2019г.).

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Отлично представяне на Националната олимпиада по гражданско образование

На 19-21 април 2019 г. в гр. Трявна се проведе националният кръг на олимпиадата по гражданско образование. Проектът „Електронен дневник – рейтинг на българските евродепутати“ е разработен и изпълнен от учениците от НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ в Благоевград /бивша Солунска/ Петя Алексиева (11 „а“ клас“), Виолетка Кехайова (11 „а“ клас“), Росица Забунова и Наташа Евгениева от 12 „а“ клас“ под ръководството на учителя Николай Куколев и бе класиран на първо място на областния кръг на олимпиадата. Проектът се реализира в партньорство с Европейския информационен център "Европа директно" в Благоевград и бе част и от дейностите по Програмата за училища посланици на Европейския парламент.

Основна цел на проекта е привличане на вниманието и повишаване на знанието на младите хора у нас, в частност учениците от горните класове, за дейността на българските представители в Европейския парламент. Дейностите включват изработването на критерии за подготвянето на годишен рейтинг на българските евродепутати в края на м. декември на календарната 2018година. Цялата информация се събира в хода на реализацията на проекта в „електронен дневник“ в специално създаден блог, в който учениците въвеждат нужната достъпна информация за оценяването и изготвянето на рейтинга. По този начин учениците от клуба проследяват активността на нашите евродепутати в работата им като парламентаристи, в публичните и медийните им изяви на основата на достъпна публична информация и така съдействат за популяризиране дейността им сред младите хора и повече прозрачност. В края на проекта се представят резултатите и се класират евродепутатите според своя рейтинг.

В гр. Трявна проектът бе представен пред национално жури, председателствано от доц. Здравко Попов, преподавател във Философския факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, от ученичката Петя Алексиева.

Преди това класираните ученици трябваше да пишат по зададен от изпитното жури казус по актуален проблем на българското общество. Общото представяне донесе 268 точки (с оценка Отличен се оценяват всички резултати над 250 т.) и нареди НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ в Благоевград на 4-5 място в общото класиране (с равен брой точки с Националната природо-математическа гимназия „Академик Любомир Чакалов“ в София).

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Теодора Богоева и Константина Гарова - 10в. клас, участваха в младежки обмен с Erasmus + на тема "Open your eyes before your mouth" в Крайова, Румъния от 27.03 до 07.04.2019 с организация - Conected for future. Основната темата е била вредната и здравословната храна. Под форма на дебати, плакати и изложения, участниците са представили казуси по темата.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Обучение "Промоция на здраве"

За втора поредна година учениците от ученическия съвет на НХГ представиха пред осмокласниците цялостно занятие по здравно образование. Те бяха не само зрители и слушатели, а имаха възможност да са преки участници благодарение на приложените интерактивни методи. Тъй като в училище не са предвидени часове по Здравно образование, урок от подобен тип имаше за цел да запълни една празнина в образователната програма, която засега няма еквивалент.

Презентация, посветена на здравословния начин на живот и рисковото поведение под формата на викторина, изнесоха Цветелина Ремичкова от 10 в. клас и Джорджия Уотърхаус от 9 в. клас. Засегнати бяха темите за Стреса и емоциите, за СПИН и други полово предавани болести, за наркотиците и хранителните разстройства, където мнозина от присъстващите ученици показаха своите знания. Последва едно невероятно изпълнение на Александрина Механджийска от 8 г. клас на песента „Пей, сърце", допринасяйки за повишаване емоционалния тонус у публиката.

Румяна Георгиева от 9 а. и Йоана Дамянова от 8 а. клас разиграха симулативна игра с ученици - доброволци. Идеята беше децата да се научат да вземат информирани решения и избори, когато са поставени в рискова ситуация. Основни проблемни области за тийнейджърите, като зависимост от компютърни игри и употреба на леки наркотици, бяха представени по метода "връстници обучават връстници". Аргументирано, с ефективна комуникация главният участник в играта можа да демонстрира своето отговорно поведение относно здравето си.

В края на урокът беше описан експериментът „Пушещия робот". Мартина Атанасова от 8б. клас нагледно демонстрира пораженията, до които води активното пушене.

Г-жа Калибацева, организатор на днешното събитие, поощри водещите и участниците с доброто им представяне и подчерта, че опазването на собственото здраве би следвало да е основна ценност за всеки. Гости в хоровата зала бяха г-жа Теодора Ацева, г-жа Ани Рупова, г-жа Христина Палева, г-н Йордан Иванов и г-н Николай Куколев.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

С престижна награда от националното състезание по информационни технологии

Учениците Вероника Николова и Иван Георгиев от 8д. клас се представиха отлично на националното състезание „ТВОРЧЕСТВО, ТЕХНОЛОГИИ, ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“, което се проведе в град Гоце Делчев.

Под ръководството на г-жа М. Велячка и А. Узунова, двамата ентусиасти се подготвиха за участието си и спечелиха специалната награда за интересно художествено решение в категория "Мултимедийна презентация".

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Втора самостоятелна изложба на ученичката Петя Петкова от 10г. клас

На 22.04.2019 г. ученичката Петя Петкова от 10г. клас, подреди в НХГ своята поредна изложба. Представени са 16 живописни творби, съпоставката между пъстрите картини и черно-белите снимки. Картините са на танцьорки без лица, с тях младата художничка обръща внимание на плавните движения и фееричните рокли. Черно-белите фотографии показват красотата в детайлите, а не движението.

Изложбата откри кл. ръководител Антоанета Мирчева. Зам. директор по УВД - Светлана Солачка поздрави Петя и ѝ пожела на добър път.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Ученици изучаващи испански език в НХГ - Благоевград, получиха едни от най-високите резултати в България на тазгодишната Национална олимпиада по испански език. Деветокласничката Надежда Петрова и абитуриентът Стефан Стоймирски представиха за поредна година нашата гимназия на Национална олимпиада по чужд език, отново испански. Отличните им постижения на националния кръг на Олимпиадата по испански език са гордост за всички нас, но най-удовлетворени от блестящото им представяне са техните преподаватели Людмила Влахова и Калинка Йорданова.

 

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Дебат за перспективите пред младежката заетост

На 12 април 2019 г. в Американския университет в България (академичен център Балкански) се проведе дебат под надслов „Младежка заетост - предизвикателствата на европейския пазар на труда”, организиран от Българско училище за политика „Димитър Паница“. На дебата присъстваха ученици от училищата участващи в Програмата за училища посланици на Европейския парламент в Благоевград – НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ (евроклуб „Общество на знанието“ с ръководител Николай Куколев) и ПГИ „Иван Илиев“.

В дебата взеха участие г-н Иван Велков, член на УС на Българската стопанска камара, г-н Добромир Иванов, създател и управляващ на Българската стартъп асоциация, г-н Лъчезар Богданов, икономист и анализатор. Събитието е част от европейската инициатива „Европа те чува. Гласувай!“.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Открит урок за Търновската конституция

На 10 април 2019 г. ученици от 11 „а“ клас на НХГ „Св.св. Кирил и Методий“ – Благоевград и учителят по история Николай Куколев проведоха открит урок, посветен на 140 години от приемането на Търновската конституция – първата българска конституция, положила юридическото начало на възстановената през 1878 г. българска държава. Инициатор и домакин на събитието бе Регионална библиотека „Димитър Талев“ в Благоевград. Преди началото на открития урок учениците бяха разведени в различните зали на библиотеката (заемна и читални), запознаха се организацията на дейността и възможностите да ползват фондовете с книги, периодичен печат, видео и аудио материали (част от които са достъпни и в дигитален формат). Екипът на библиотеката бе подредил сбирка с подбрани заглавия, посветени на Търновската конституция и първите стъпки на младото княжество България.

Николай Куколев представи основни моменти от работата на Учредителното събрание и дебатите по конституционните текстове, кратки бележки за председателя на това първо българско народно събрание екзарх Антим I и подпредседателите и видни български политически личности Петко Каравелов и Тодор Икономов.

Специален акцент бе поставен върху основни моменти от приетата на 16 април 1879 г. Търновска конституция – формата на държавно управление; правомощията и взаимовръзките между основните институции на държавното управление; правата, свободите и отговорностите на българските граждани.

В края на открития урок учениците изказаха мнения в импровизираната дискусия.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Абитуриенти от НХГ наредиха 115 творби на „Дипломна изложба“

На 10.04.2019 година се откри в Регионалния исторически музей дипломната изложба на зрелостниците от 12 д. клас към Национална хуманитарна гимназия "Св.св. Кирил и Методий".

Експозицията откри художникът Живко Явев, който е преподавател в Гимназията. Откриването не пропуснаха и директорът Марин Митов и началникът на РУО Ивайло Златанов.

Представени бяха115 творби на младите творци в различни направления: графика, живопис, дизайн и дърворезба. Най-характерното за изложбата е акцентирането върху собствения стил от страна на учениците, подкрепен със солидни технически изобразителни умения. Разнообразието на образи и сюжети демонстрира богатия творчески потенциал на зрелостниците, както и търсенето на собствения почерк.

към албума >>

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Боян Кацаров от 10 г. клас, ученик от класа по тромпет на г-н Китан Стойчев се завърна с отличие от XV Национален конкурс „Орфеева дарба“ град София. С брилянтен тон, невероятна техника и сценично присъствие в изпълненията на Концерт II част от Й. Хайдн и Концертно скерцо от Абрамян младият тромпетист впечатли жури и публика.

Боян е удостоен с висока награда – едногодишна стипендия от Министерство на културата.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Празник на любовта в НХГ

С музикално-поетичен рецитал „Любов, магическа реалност” зарадваха съучениците и учителите си гимназисти от Националната хуманитарна гимназия „Св.св. Кирил и Методий“ – Благоевград. Навръх вчерашния християнски празник Благовещение те представиха българска любовна лирика, авторски есета и тематични песни. Публиката, изпълнила хоровата зала на училището, съпреживя прелестни мигове, като се наслади на творческия потенциал и таланта на учениците.
Овациите събра песента „Болката отляво“, изпълнена от малката звезда на Благоевград Александрина Механджийска от 8 „г” клас. Не по-малко впечатляваща бе и изявата на дванадесетокласника Мартин Христов, изпълнил „Гълъбо“, както и на останалите ученици от музикалните и хуманитарни паралелки.


„Вярвайте, обичайте, мечтайте и помнете, че животът е животът е осеян с мигове на любов”, обърнаха се към присъстващите участниците в програмата, която бе по сценарий на учителката по български език и литература Албена Василева.


Директорът на НХГ Марин Митов поздрави учениците и преподавателите за представянето им и им пожела още много успехи.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Учениците от XI д. клас от Националната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ - Благоевград участваха в събитие, организирано от Регионална библиотека „Д. Талев” - 180 г. от рождението на Пол Сезан, френски живописец, импресионист (1839 – 1906) и 120 г. от рождението на Дечко Узунов, български художник (1899 – 1986).

Александрина Балабанска, Цветелина Ангелова и Маргарита Дешева запознаха присъстващите с творческия път на великите художници, а останалите ученици се включиха активно в обсъждането на творчеството им.

Библиотекар от отдела разказа интересни факти и показа книги и албуми с техни произведения.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На 20 март 2019, в хоровата зала на НХГ в 12.45 започна с театрален спектакъл "Ало, ало" честването на деня на франкофонията.

Песни на френски език изучаващите френски език представиха пред своите съученици, изучаващи немски, испански, английски, пред свои учители и ръководството на гимназията.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Национално състезание по английски език LONGMAN COMPETITION

На 16.03.2019 в гр. София се проведе националния кръг на състезанието по английски език LONGMAN COMPETITION.

Представители от НХГ бяха:

- Виолета Влахова – 8 а. клас

- Александрина Механджийска – 8 г. клас

- Стела Цветанова - 8 д. клас

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

В края на м. януари в НХГ СВ. св. Кирил и Методий " се проведе училищния кръг на състезанието по английски език, организирано от издателство Pearson (Longman). В състезанието взеха участие ученици от 8 до 12 клас, разпределени по нива от А1 до С1. Проверката на изпитните материали се извършва в София, след което всички участници получиха сертификати. За националния кръг се класираха три ученички от осми клас-Виолета Влахова 8а, Александрина Механджииска 8г и Стела Цветанова 8д.

На снимката са най-многобройната група участници от 8а. клас с кл.риководител Диана Петрова.

 

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На 10 март 2019 г. се навършиха 76 години от предотвратяването на депортацията на 48 хиляди български евреи. Събитието е съпътствано и до голяма степен е в резултат на съчувствието на българите, енергичната намеса на Светия синод, десетките петиции на граждански групи и организации до правителството и Двореца. За съжаление не са спасени от депортация 11 хиляди евреи от новоприсъединените земи Македония и Беломорието.

За отбелязване на годишнината в нашата гимназия се проведоха видео уроци с ученици от единадесетите класове. Учителят по история Николай Куколев представи документален учебен филм, посветен на за Холокоста и спасяването на българските евреи в годините на Втората световна война.

Той е изработен по проект BG05/1751 „Въвеждане на урок по демокрация в българските училища“, който се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. Филмът е реализиран от неправителствената организация "СНЦ-Пирин ТВ" в партньорство с Национална хуманитарна гимназия „Св.св. Кирил и Методий“ – Благоевград. След представянето на документалния филм се проведоха кратки дискусии за значението на толерантността на българския народ, на личните и обществени усилия с хуманни цели, дори в трудната военновременна обстановка на Втората световна война.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Ученичка от НХГ с отличие в конкурса „България в Европа: минало, настояще и бъдеще”

От 19-ти до 21-ви февруари в Брюксел гостуваха 12 ученици от цялата страна, които бяха отличени в конкурса „България в Европа: минало, настояще и бъдеще” под патронажа на еврокомисар Мария Габриел. Гордост за НХГ е ученичката от 9 д. клас - Екатерина Кирова, която спечели в направлението за компютърна рисунка сред оспорвана конкуренция. Тя е единственото спечелило дете от Благоевградска област.

В Брюксел Екатерина посети Европейския парламент и се срещна с Мария Габриел в сградата на Европейската комисия.

Екатерина има много награди, като най-скорошното й отличие е Поощрителна награда в конкурса „Моите детски мечти”. Миналата година тя спечели стипендия за спечелено 1-во място в Националния ученически конкурс „Вълшебният свят на Ангел Каралийчев” през 2018г. с пано от вълна.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

УЧЕНИЧЕСКИ ИГРИ 2018/2019 ГОДИНА

На 14.02.–15.02.2019г. в Спортен комплекс „Пирин“ се проведоха ученически игри - хандбал за 2018/2019 г. – общински етап.

Отборите на НХГ взеха участие и в двете възрастови групи:

- при юношите 8-10. клас отбора се класира и игра финал с ПГСАГ “В. Левски“, при доста оспорван и равностоен двубой се класира на I-во място и спечели златни медали;

-при юношите 11-12. клас, отбора също се представи добре и си заслужи бронзовите медали/ III-то място/.

От 18 - 22.02.2019г. в Спортен комплекс „Пирин“ и зала „Скаптопара“ се проведоха ученически игри - волейбол за 2018/2019г. – общински етап. Отборите на НХГ взеха участие във всички възрастови групи и за втора поредна година от ученическите игри девойките от 8-10 кл. и 11-12 кл. се класираха и изиграха два финала с отборите на ЕГ “С. Корольов“ - Благоевград, макар и да загубиха и двете срещи, девойките се представиха впечатляващо и си заслужиха сребърните медали / II-ро място/.

Ръководител на отборите: Цветан Кетипов - учител по физическо визпитание и спорт

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Учениците от 8д. клас рисуват за конкурса "Рицарят в мен“

Учениците от 8д клас на НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ взеха участие във Националния конкурс за детска рисунка „Рицарят в мен“, организиран от Ордена на рицарите - тамплиери на Йерусалим – Велик Приорат България.

Учениците показаха добри изобразителни умения, креативно мислене и интересни идеи по темата. Талантливите и оригинални творби на осмокласниците разкриват по прекрасен начин колко е важно да бъдем добри към другите, към природата и животните, колко е вдъхновяващо да познаем ценностите на рицарството през 21 век.

Качествата на децата и рисунките им бяха оценени от техните учители по изобразително изкуство - Александра Петкова и Живко Янев.

На тържествена церемония на 28.02.2019 бяха връчени грамоти на 10 ученици, преминали училищния кръг на състезанието. Техните творби ще бъдат журирани на регионално ниво на конкурса. Да им пожелаем успех в следващите етапи на конкурса!

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈