Начало Актуални новини

Звезди в Радиото

За конкурса

Галерия

Актуални новини Е-мейл

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

„Концерти по никое време“

За четвърта поредна година методическото обединение по музика в НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ провежда „Концерти по никое време“. Инициативата е по идея на главния учител и председател на обединението Любима Манолова и се реализира в седмица на музиката.

В началото на втория учебен срок учениците, изучаващи музикални инструменти, народно пеене и поп и джаз пеене представиха свои изпълнения в умело подбрана концертна програма на всеки клас. Класните ръководители споделиха радостта си от умението на учениците да работят в екип, от творческите им идеи и предприемачество в организацията и провеждането на концертите. Учителите-преподаватели по музикални инструменти и пеене останаха удовлетворени от вълнуващите изпълнения на репертоара, предвиден за усвояване през първия учебен срок.

Хоровата зала на Гимназията беше препълнена от желаещите да се докоснат до красивото изкуство на учениците от профил „Музика“ – съученици, учители, родители, приятели. На един от концертите гостуваха ученици от IV-б клас на Пето СУ „Георги Измирлиев“ в Благоевград. Техният класен ръководител, г-жа Анка Стоицова благодари за изживяното удоволствие и затова, че децата ще отнесат със себе си един красив и незабравим музикален спомен.

Директорът г-н Марин Митов оцени високо инициативата и благодари за положения от ученици и учители труд. Той връчи грамоти за участие на всеки клас и пожела творчески устрем и нови успехи.

„Сценичната изява е част от обучението, тя е нашия продукт и съм щастлива от видяното щастие в очите на участници и публика в седмицата на музиката“ – каза още г-жа Манолова.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На 20.02.18 г. в хорова зала на НХГ „Св.св. Кирил и Методий'' - гр. Благоевград, се проведе продукция на класовете по специални предмети „Народно пеене'' и „Поп и джаз пеене'', с преподаватели Милана Влахова и Магдалена Николова.

Талантливите певци се представиха чудесно с изпълнения на народни и популярни песни, под съпровода на прекрасните инструменталисти. Задоволство от организацията на продукцията и изпълненията на учениците изказа и Директора на гимназията г-н Митов, а участниците получиха заслужени аплодисменти от публиката.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

"eTwinning най-вълнуващата учебна общност в Европа" - обучителен семинар

На 22.02.2018 година в НХГ "Св.св. Кирил и Методий" се проведе обучение по дейност eTwinning. На събитието присъстваха г-жа Ацева, г-жа Солачка, учителите по чужди езици, изобразително изкуство, физика, информационни технологии.

Г-жа Узунова показа възможностите, които дава eTwinning за обмен на информация с учители от цяла Европа. Бяха разгледани примери за успешни проекти, довели до създаването на трайни връзки между учители и ученици от различни страни. Учителите научиха за възможностите, които eTwinning дава за квалификация и професионално развитие.

Обучението включваше и широкото приложение на ИКТ като средство за повишаване на интереса на учениците към изучавани учебен материал. Г-жа Узунова показа интересни онлайн инструменти, които могат да се използват както в часовете по различни предмети, така и в работата по проекти. Обучението се проведе при голям интерес.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈


Любима Маеркова гостува в БНТ

Дни след като издаде стихосбирката Вечни мигове, журналистката Юлия Караджова се свърза с Любима Маеркова– ученичка от 12 гклас и я покани в студиото си като свой гост. Голяма част от въпросите бяха свързани със създаването на поредната книга и пътят на предстоящия успех. Разбира се, интерес в интервюто предизвика любовната тематика на стиховете, които разкриват вътрешния свят на младата авторка. След самото гостуване Юлия Караджова покани Любима Маеркова да гостува в БНТ в предаване, което ще се излъчи на живо на 26.02.2018 г. от 16 часа.

текст: Албена Атанасова

 

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Международният ден за безопасен интернет – 6 февруари, бе отбелязан от 12 б клас чрез прочит, превод и дискусия на интервю на немски език с Фредерик Рихтер, експерт от Германия.

Учениците ще подготвят писмено мнението си за публикуване в еTwinning – платформата TwinSpace, където нашата НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ участва заедно с ученици от Естония в проекта „Така живеем ние в Европа“.

Повече информация може да намерите тук: https://twinspace.etwinning.net/57207/pages/page/350748

Текст: Петя Далева 12"б" клас, СИП Журналистика

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На 15.02.2018 г. учениците от 9„б“ клас, с класен ръководител Христина Танчев, заедно с Регионална библиотека Благоевград отбелязаха 145г. от обесването на Васил Левски. Ученичката Катрин Владимирова представи презентация за живота на Васил Левски.

Стихотворения посветени на Апостола рецитираха - Йоана, Милена и Цвети.

От страна на библиотеката беше представена презентация с интересни факти за Васил Левски, както и книги посветени на неговия живот.

 
 
≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Традиционно отбелязваме Денят за безопасен интернет

На 6 февруари 2018 г. светът отбелязва за 15-а поредна година международния Ден за безопасен Интернет.

В гимназията всяка година организираме различни информационни събития с цел да повишим осведомеността на учениците за културното общуване в мрежата и за възможните опасности онлайн. Идеята е всяка година да се привлича отново вниманието към по-безопасното и отговорно ползване на Интернет и мобилни устройства. През 2018г., темата на Деня за безопасен интернет е "Създаване, свързване и споделяне на уважение: По-добрият интернет започва с Вас". Основен фокус е безопасността на децата в онлайн пространството, безопасната и отговорна употреба на интернет и мобилните технологии.

В седмицата за безопасен Интернет в НХГ проведохме няколко обучения на ученици от 8, 9 и 10 клас. Чрез презентация и интересни материали от сайта за безопасен интернет www.safenet.bg, г-жа Узунова запозна учениците с основните правила за безопасен интернет. Основни теми на обучението бяха: Какви смятате, че са принципите на онлайн комуникацията?, Какво съдържания създаваме в Интернет?; Основни принципи на онлайн безопасността.; какво да направим при възникнал проблем?. Много въздействащо за учениците беше видеото "Кажи не!", предоставено ни от сайта http://www.cybercrime.bg – официален сайт за борба с компютърните престъпления.

Събитията преминаха при голям интерес от страна на учениците. Получиха се интересни дискусии и събеседвания по темата.

 
 
≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Ученици от СИП Журналистика празнуват празника на любовта

Учениците от СИП Журналистика подготвиха изненада за всички ученици в НХГ Св.св. Кирил и Методий. Цял ден младите журналисти изработваха красиви сърца с послание за Деня на любовта – Свети Валентин. Заедно с техния ръководител Албена Атанасова те старателно надписваха валентинки, които залепиха на всяка класна стая в училището. Всяко послание беше цитат от изучаваните автори в часовете по литература и посветено на любовта. Много емоции и весели моменти съпътстваха учениците при изработването на така желаните сърца, поставени и украсени в любимото училище.

Автор: Албена Атанасова

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Отново повод за гордост!

 

Любима Маеркова от 12 "г" клас успя да изненада всички с поредната си книга, с която ни накара да се гордеем. Стихосбирката Вечни мигове побира в себе си стихове, родени от вътрешни борби, несподелена любов, осъзнаване на истините от битието и най-вече от реалността около нас, в своя най-чист и естествен вид. Стиховете на младата поетеса карат съзнанието да изтръпне, двушата да оживее и сърцето да почувства. Основните теми, които присъстват в стихосбирката са свързани със силните и изкрени чувства, които се страхуваме да покажем на света. Любима Маеркова описва умело вътрешите борби на отделния човек и съзряването на съзнанието в индивида като цяло. Тя успява да докосне метаморфозата на съзнанието, през което преминават повечето хора, сблъскали се с проблемите в човешкото битие. Само преди година младата писателка издаде първия си роман Палещ огън. Тази година успя да ни зарадва и със стихосбирката Вечни мигове. Съвсем естествено е да пожелаем на Любима, много нови творчески успехи и всяка своя поредна книга да бъде гордост за НХГ Св.св. Кирил и Методий.

текст: Албена Атанасова

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈
От 2005г. Организацията на обединените нации отбелязва 27 януари като Международния ден в памет на жертвите от Холокоста (The International Holocaust Remembrance Day). Насилието и геноцидът на националсоциалистическия режим на Хитлер над еврейските общности в Европа в годините на Втората световна война, наречени Холокост или Шоа, са една от най-мрачните страници в съвременната история.
Международният ден за възпоменание на жертвите от Холокоста бе отбелязан в Министерството на външните работи на 26 януари от 11:00 часа със специално събитие, на което бяха поканени и присъстваха учителите от Благоевград Николай Куколев (от НХГ „Св.св. Кирил и Методий“) и Антоанета Сейменска (от Езикова гимназия „Академик Л. Стоянов). Двамата през есента на 2017 г. бяха на обучение, свързано с историята на Холокоста и антисемитизма, организирано от Мемориалния център в памет на мъчениците и героите на Холокоста „Яд Вашем“ в Йерусалим (Държавата Израел).
Възпоменателното събитие бе открито от заместник министър-председателя по правосъдната реформа и министър на външните работи г-жа Екатерина Захариева. Бе открита изложбата "Отвъд дълга" - проект на Световния център за възпоменание на жертвите от Холокоста "Яд Вашем" и подготвена за показване в България от посолството на Израел и Държавния културен институт към министъра на външните работи на Република България. Експозицията разказва за делото на 36 дипломати от 21 държави, спасили стотици евреи от депортация в лагерите на смъртта. За тези свои действия "Яд Вашем" ги обявява за праведници на света (Righteous Among the Nations) и връчва специален медал, гравиран с надписа: „От признателния народ на Израел: който спаси един живот, спасява цяла Вселена". В рамките на събитието отбелязано началото на кампанията по отбелязване на 75-та годишнина от спасяването на българските евреи. По този повод председателят на Организацията на евреите в България "Шалом" д-р Алек Оскар и писателят Виктор Барух ще връчат почетен знак и сертификат на Съюза на българските писатели и на Председателя на Висшия съдебен съвет Ралица Негенцова в рамките на кампанията на "Шалом" "75 години – незабравените лица на спасението".
≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На 20.12. 2017 г. се състоя традиционният коледен концерт на учениците от НХГ „Св.св. Кирил и Методий“. За пореден път в навечерието на празниците зала „ Пейо Яворов“ събра на едно място учители, възпитаници и служители от най-старото средно училище в Югозападна България и много техни близки, приятели, както и граждани, дошли да се насладят на прекрасните изпълнения на младите таланти.

И този път програмата беше богата, разнообразна, но и тематично издържана в духа на предстоящите празниици. Словата на водещите създадоха нагласа и очакване за празнични емоции, в които публиката беше потопена и от мелодиите на различните инструменти, и от великолепно изпълнените песни от различни жанрове.

Директорът – г-н Марин Митов, произнесе слово, в което изрази чувствата на удовлетворение и на гордост от постиженията на учителите и на учениците от училището през изминалата година, както и надежда за още по-големи успехи през предстоящата 2018 година. Бяха отправени и пожелания за здрава, мирна и благодатна за всички нова година.

Коледният концерт завърши с вълнуващо изпълнение на коледна песен на няколко езика, в което се включиха всички участници в концерта – водещи, инструменталисти, певци и танцьори.


≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Купа и медали за футболният отбор на НХГ

С последния – трети, за тази есен турнир приключиха състезанията по футбол за ученички, организирани от БФС. На 13.12.2017г. в хандбалната зала на Спортен комплекс „Пирин в Благоевград среща си дадоха момичета от четири населени места от цялата област. Разделени в три възрастови групи, отборите си поделиха призовите места.

Девойките на НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ безапелационно елиминираха отборите на Банско и СУИЧЕ – Благоевград. Истинска драма имаше във финалната среща, в която НХГ победи ПМГ „Акад. Сергей Корольов“ след изпълнение на дузпи. Тази втора поредна победа за момичетата от Националната хуманитарната гимназия на финал, доказа, че са безспорни фаворити в турнира.

Победителите получиха медали и купи, а наградите връчи президентът на ФК „Спортика“- Благоевград, Искрен Мазнев.

Отборът по футбол на НХГ е в състав:

1. Антонина Пламенова Шопска - 10Б клас

2. Фатма Ибрайм Крълева - 10Б клас

3. Любослава Любомирова Минчева - 10Б клас

4. Ивана Федя Пенджакова - 8Б клас

5. Деяна Росенова Начева - 8Б клас

6. Емили Иванова Илиева - 8Б клас

7. Анет Рос-Мари Вълкова - 9Г клас

8. Виктория Ивайлова Владимирова - 8Д клас

9. Йамина Даси Беероо - 9Г клас

10. Даниела Руменова Баталова - 8Д клас

Треньор: Иван Парасков

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Програма за училища посланици на Европейския парламент

На 30 ноември 2017 г. в НХГ „Св.св. Кирил и Методий“ в Благоевград (бивша Солунска) се проведе дискусия на тема „Какво ни прави европейци?“. В нея участваха ученици от 10 клас, а в ролята на фасилитатор влезе Николай Куколев, учител по история в НХГ „Св.св. Кирил и Методий“ и старши посланик по Програмата за училища посланици на Европейския парламент. Г-н Куколев направи кратка презентация за историята на европейската интеграция и Европейския съюз, за промените в Източна Европа след 1989 г. и желанието и усилията на източноевропейските общества за бързо присъединяване към Европейския съюз.

След това учениците се включиха в свободната дискусия. Мнението на повечето участници бе, че ние българите принадлежим исторически на европейската цивилизация и подкрепиха тази своя позиция с исторически, политически и културни аргументи. Изтъкнати бяха такива български приноси като създаването, опазването и разпространението на кирилицата като славянска азбука, помогнала за разпространение на християнството и интелектуалното приобщаване към европейската цивилизованост на различни източноевропейски народи в миналото. Припомнено бе, че за всички наши възрожденски лидери освобождението от османска власт и възстановяването на българската държавност е завръщане в семейството на свободните европейски народи. А ръководителите на възстановеното през 1878 г. Княжество България са го градили по модела на развитите съвременни европейски държави. Така, заявеното още на 22 декември 1990 г. от Великото народно събрание желание за членство на Република България в Европейския съюз (тогава Европейски общности), подадената от българското правителство официална молба за членство през декември 1995 г. и получената покана за започване на преговори за присъединяване с България от страна на Европейския съвет (основен ръководен орган на ЕС) се явяват естествено продължение на процеса на завръщане на България в Европа и пълноценното й участие в развитието на европейското сътрудничество и интеграция.

В края на дискусията участниците получиха от учениците младши посланици информационни материали на европейска тематика, осигурени от Европейския информационен център Europe Direct (Европа директно) в Благоевград.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Седмица на четенето в НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“

Седмицата между 13 и 17 ноември премина в НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ под надслов „Време за четене“. Учениците и учителите по български език и литература осъществиха няколко инициативи, станали вече традиционни за живота в Гимназията.

Най-напред учениците от 11А клас с класен ръководител г-жа Албена Узунова подариха на по-малките си съученици от 10А клас няколко книги и полица за тях с пожелание книгите да се умножават и да доставят духовна наслада на всички, които обичат да общуват с художественото слово. В обръщението си към десетокласниците г-жа Узунова изрази освен пожелания за приятни мигове, прекарани с книга в ръка, и надежда, че това събитие е началото на една щафета, в която ще се включат още класове от училището.

В Хоровата зала на Гимназията се проведе вълнуваща среща, на която възпитаници на училището, учители и гости споделиха своето „време за четене“.

Г-жа Илонка Белева въведе всички присъстващи в магическия свят на словото с част от есето на проф. Валери Стефанов, озаглавено „Литературата и нейната съдба“. Журналистът Юлия Караджова прочете пред част от своя любима книга, както и мисли за мястото на книгите и четенето в живота й.

С особен интерес бяха изслушани стиховете, написани от дванадесетокласниците Кристиан Христов и Любима Маеркова – млади творци, с които училището се гордее.

Финалната изява в рамките на Седмицата на четенето беше състезанието по правопис между ученици от всички класове в Гимназията – „Аз пиша най-правилно“. Участниците в надпреварата за титлата „Най-грамотен гимназист“ изпълниха задачи, една от които изискваше да се изразят мисли по темата „Моят свят на книгите“. Състезанието дава възможност гимназистите да проверят нивото на езиковата си култура, като класирането се извършва в две групи – 8-9 клас и 10-12 клас.

Класиране на участниците от 8 - 9 клас

1. Петър Стойнев - 9б клас

2. Петя Гоцева Петкова - 9г клас

3. Благовеста Костадинова - 8д клас

Класиране на участниците от 10 - 12 клас

1. Василена Серафимова - 10а клас

2. Искра Стоянова Петрова - 12а клас

3. Габриела Спирова - 12а клас

Най-високи резултати постигнаха следните ученици:

1. Василена Серафимова - 10а клас - 95 точки

2. Искра Стоянова Петрова - 12а клас - 90 точки

3. Габриела Спирова - 12а клас - 88 точки

4. Йоана Петкова - 12б клас - 86 точки

5. Петър Стойнев - 9б клас - 86 точки

6. Петя Алексиева - 10а клас - 86 точки

7. Росица Забунова - 11 а - 85 точки

8. Димитър Александров Андонов - 12а клас - 84 точки

9. Кристина Веселинова Павлова - 12а клас- 84 точки

10. Петя Гоцева Петкова - 9г клас - 84 точки

11. Благовеста Костадинова - 8д клас - 81 точки

12. Емилиян Атанасов - 12а клас - 80 точки

13. Катрин Владимирова - 9б клас - 80 точки

14. Кристина Павлова - 11 а клас - 80 точки

15. Росица Стамболийска - 11а клас - 80 точки

вижте цялото класиране тук>>

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Гимназията ни е избрана за участие в европейската Програма за училища посланици на Европейския парламент

Започна новото издание на Програмата за училища посланици на Европейския парламент. В проекта участват 30 средни училища от цялата страна, определени сред над 140 кандидатствали. Сред одобрените за участие е и НХГ „Св.св. Кирил и Методий“ – Благоевград /бивша Солунска/.

Целта на инициативата е да помогне за повишаването на осведомеността за Европа и европейската парламентарна демокрация сред младите хора, като им предостави по атрактивен начин знания за Европейския съюз и по-специално за Европейския парламент. Това включва не просто запознаване с фактите за ЕС, но и представяне на правата и задълженията ни като европейски граждани, какво означава на практика ЕС в ежедневието ни и как всеки може да участва в оформянето на тази Европа, в която искаме да живеем.

Въвеждащото обучение за учителите – старши посланици се проведе в Дома на Европа в гр. София на 24.11.2017 г., като участие взеха и учителите Николай Куколев и Калин Маешки.

Програмата за училища посланици на Европейския парламент бе представена от г-н Теодор Стойчев – ръководител на Информационното бюро на Европейския парламент в България и г-н Андрей Ковачев – български представител в Европейския парламент и член на Председателството на ЕП (Квестор). В обучението се включиха и проф. д-р Ингрид Шикова – експерт в областта на политиките на Европейския съюз и д-р Красимира Василева – председател на Сдружението на българските европейски клубове (НАБЕК). Първите предстоящи стъпки по реализация на Програмата са свързани с определяне на учениците – младши посланици (на възраст между 15 и 18 години) и разработването на училищен план с дейности и инициативи, насочени към постигане на целите на Програмата и добро представяне пред оценяващия екип. Комплексът от дейности и инициативи ще приключи с училищно събитие, посветено на Деня на Европа – 9 май. Всяко училище участник има свободата да определи формата и начина на провеждане на заключителното събитие.

В края на въвеждащото обучение проф. д-р Шикова заяви: „Можем да покажем, че нашата страна е не само пълноправен, но и пълноценен член на Европейския съюз“.

 
≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Ученичките от НХГ спечелиха първо място в турнира за девойки „Grassroots”

В периода октомври – декември 2017 г. се проведе турнир по футбол за момичета и девойки, организиран от Български Футболен Съюз и футболни клубове от Югозападна България. Турнирът е част от политика за организиране и провеждане на състезания с оглед развитие на индивидуалните способности, както и дееспособността на учениците в областта на спорта.

Отборът на НХГ с ръководител Иван Парасков спечели първо място в областните надпревари.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Ученици от профил "Изобразително изкуство" на Националната хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий" и отдел "Изкуство" на Регионалната библиотека отбелязаха 115 години от рождението на големия български художник и карикатурист Борис Ангелушев. Талантливата ученичка Петя Чилева представи по интересен начин богатото творчество на неповторимия български художник. Учениците от 10., 11. и 12. клас с преподаватели Александра Петкова и Илия Филипов слушаха с интерес разказите на библиотекар от отдел "Изкуство" и на Петя Чилева.

Гост на събитието бе и госпожа Ангелина Григорова - класен ръководите на 12. клас. Учениците с изненада научиха, че Борис Ангелушев е основоположник на книгооформлението в България, че именно той създава корицата на първия брой на списание „Жената днес“, както и че илюстрира романа „Снаха“ от Георги Караславов, сборника „Приказки“ от Ханс Кристиан Андерсен, поемата „Септември“ от Гео Милев и редица други произведения като „Домашно огнище“ от Елин Пелин, „Чичо Томовата колиба“ от Хариет Бичър Стоу, „Бай Ганьо“ от Алеко Константинов, „Немили-недраги“ от Иван Вазов, „Съдбата на човека“ от Михаил Шолохов.

Текст: Александра Петкова

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

ИЗЯВИ ЗА ТОЛЕРАНТНОСТ И РАЗБИРАТЕЛСТВО

В рамките на проект "The Legacy of Inclusion" – „Наследството на приобщаването”, финансиран от Европейска младежка фондация към Съвета на Европа, се организираха съвместно със сдружение "Активно българско общество" поредица изяви и акции. Целта им бе да се обединяват младите хора в борбата срещу социалното разделение, стереотипите и предразсъдъците към малцинствените групи.

Благодарение на преминатото обучение в град Банско на тема „Изграждане на обществена толерантност” учениците доброволци от НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ добиха увереност, знания и умения за атрактивно представяне на идеите си. В центъра на Благоевград пред МОЛ „Ларго” на 14.11.17 г. те разиграха кратка сцена като фрапантен случай на етническа и религиозна нетолерантност към сирийско момиче. Симулацията целеше да провокира непосредствено отношение у преминаващите граждани, като спонтанните им реакции не закъсняха – двама мъже се притекоха на помощ на сирийката, а една гражданка открито укоряваше агресивното отношение към чужденката с думите: „Какво правите, така ли ви възпитават в училище и в семейството?”. Актьорското изпълнение приключи със застиване в конфликтна поза на нападателката към жертвата, а останалите доброволци, хванати за ръце, обикаляха около тях и изпълняваха песен за приятелството, толерантността и разбирателството. Ролите разиграха Жаклин Бубев от 12 Д и Василена Серафимова от 10 А клас.

Другата изява премина като урок по толерантност с презентация, разработена от Виктория Видина от 10 А клас, и симулационни игри, които пък организираха останалите доброволци: Жаклин Бубев, Василена Серафимова, Баян Ресенски и Красимир Георгиев. Сред публиката в Хоровата зала на НХГ бяха много ученици от различни класове, които масово се включиха в игрите, както и директорът г-н Марин Митов, г–жа Бонка Ичкова и педагогическият съветник – г-жа Капка Калибацева.

Заедно със своите ръководители и партньори от НПО "Активно българско общество” екипът от НХГ се включи във „Фестивал на толерантността“, чиито цели бяха насърчаване на социалното сближаване на гражданите, борбата с речта на омразата и с дискриминацията. Инициативата се организира по повод Международния ден на толерантността и се проведе на 16 ноември на пл. „Георги Измирлиев” съвместно с Езикова гимназия, Математическа гимназия и Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия. Жители и гости на Благоевград можаха да се включат в интерактивните дейности и игри, организирани от младежите, и да научат повече по темата за социалното разделение и различните начини за справяне с проблема.

Автор: Капка Калибацева

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

СИП “Журналистика” по пътя на сърцето с Мадлен Алгафари

Мадлен Алгафари събра жители, гости и приятели в Градската художествена галерия в Благоевград. С голям чар и с вълнуваща емоция авторката на книгата “Пътят на сърцето” разказа за своето последно пътуване, по повод на което създава книгата си. По пътя за Камино де Сантяго тя открива свой нов свят и го пресъздава в най-новата си книга.

Учениците от СИП “Журналистика” заедно с г-жа Албена Атанасова имаха възможността да се запознаят лично с Мадлен Алгафари. Букет от цветя и картичка с лично послание журналистите подариха на прекрасната авторка и успяха да поговорят с нея.

Писателката успя да провокира интереса на учениците и ги накара да повярват, че “сърцето е адресната регистрация на чувствата”.

текст: Албена Атанасова

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈
Да се научим да търсим истината!

На 15.11.2017 г. в Регионалната библиотека „Димитър Талев“ гр. Благоевград се проведе среща с авторите на книгата „Бивши хора по класификация на Държавна сигурност“ – проф. Вили Лилков и Христо Христов.

Сред гостите бяха учениците от НХГ “Св. св. Кирил и Методий“ с преподавателя по история и цивилизация - г-жа Хенриета Митева, също така студенти от ЮЗУ „Неофит Рилски“ и Американскя университет в България. На срещата присъстваше и госпожа Севдана Марковска - бивш директор на НХГ.

Гостите се запознаха със съдържанието на книгата и дискутираха част от темите за комунизма.

Книгата „Бивши хора“ безспорно оставя траен отпечатък в хората, търсещи истината и развиващи се с ясна и правилна мисъл за бъдещето!

текст: Кристиан Христов - 12 а клас

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈
 

Урок по родолюбие с Джанюариъс Макгахан в НХГ "Св. св. Кирил и Методий" - Благоевград

Урок по родолюбие проведоха учениците от НХГ "Св. св. Кирил и Методий" Благоевград. Кинолентата „Левски и Ботев на живо“ бе представена пред децата от режисьора й Искрен Красимиров, който влезе в образа на американския журналист Джанюариъс Макгахан.

„Джанюариъс Макгахан е американски журналист от 19 век. Известен е в България като специален военен кореспондент на лондонския вестник „Дейли Нюз“ след Априлското въстание и по време на Руско-турската война. Да, той не е българин, но е ярък застъпник на българската национална кауза“, казва режисьорът Искрен Красимиров и допълва „Ако за първи път чувате това име, не се притеснявайте. Но го запомнете, защото той е направил много за страната ни!“.

Авторът на „НЕзабравимата България“ гостува в благоевградското училище по покана на директора Марин Митов.

„Посетил съм до момента над 400 училища, бил съм в образа на Ботев, Захари Стоянов, сега и на Джанюариъс Макгахан. Искам да покажа, че историята ни не е само сухи дати и цифри. Ние сме потомци на велики българи и трябва да го знаем и помним и да се гордеем“, допълва Искрен Красимиров, чийто урок предизвика вълна от емоции у учениците.

Автор: Елеонора Тахова - bnr.bg

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Ученици от СИП Журналистика на среща с писателката Теодора Стефанова

Учениците от СИП Журналистика заедно с г-жа Албена Атанасова бяха на представянето на най-новата книга на Теодора Стефанова Осмото чувство – ключът към вселената.

Срещата с писателката събра много почитатели в зала 22 септември. Авторката разказа интересни моменти от самата книга и отговори на много въпроси свързани с нея. Учениците успяха да получат и автограф с лично послание от самия автор. Представянето на книгата завърши с обещание за нови срещи, а младите журналисти си направиха снимки за спомен от вълнуващия ден.

текст: Албена Атанасова

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На 2 и 3 ноември 2017 г. се проведе Национална среща на българските европейски клубове – NABEC в хотел RIU Pravets Resort (гр. Правец). Ученическият клуб „Общество на знанието – европейски перспективи“ към НХГ „Св.св. Кирил и Методий“ се представляваше от учениците Василена Серафимова (10 клас) и Михаела Петрова (11 клас), както и от ръководителя на клуба Николай Куколев.

Eто какво разказаха за събитието участниците:

„Гимназията ни е член в Националното сдружение на българските Европейски клубове от 2008г., а от 2017г. е част от инициативата ,,Училище посланик на Европейския парламент”. Срещата бе тематична - 10-годишното пълноправно членство на България в Европейския съюз, тъй като на 1 януари 2017г се навършиха 10 години, откакто България е пълноправен член на ЕС. За нас учениците бе много интересно. Семинарът откри д-р Красимира Василева, председател на Националното сдружение на българските европейски клубове (NABEC). След топлото приветствие се потопихме в лекцията на проф. д-р Ингрид Шикова, на тема ,,60 години обединена Европа, България в 10 години от тях и Европа през следващите години”. Тя бе последвана от тази на доц. д-р Светослав Малинов, който е български евродепутат. За всички ни бе голяма чест и удоволствие да присъстваме на негова лекция и да отправим своите въпроси към него, очаквайки отговора му с нетърпение. След четири часа лекции, дойде време на игрите за опознаване. Те бяха изключително забавни и всъщност това беше страхотен начин за всички да се опознаем и да научим повече един за друг, защото в крайна сметка всички бяхме там по една и съща причина, обединена от една обща идея. Занятията за деня завършиха с вечер на европейската култура, в която ученици и учители от различни училища бяха подготвили песни, танци и викторини на европейска тематика. Голям интерес предизвикаха двете лекции на следващият ден, проведени от г-н Огнян Златев – ръководител на представителството на Европейската комисия в България и г-н Никола Миладинов – пресаташе на Представителството на Европейската комисия в България. Те говориха по темите: ,,Годините от развитието на Европейския съюз, в които България се включи” и ,,Динамиката на развитието на Европейския съюз през погледа на журналиста”. В края те връчиха почетни сертификати на всички участници в семинара. В края на срещата бе частта, в която самите ученици се превърнахме в лектори. Учениците от отделните училища трябваше предварително да изготвят визитка, с която да разкажат за своето училище и дейността на своя европейски ученически клуб и с помощта на своите презентационни умения да я представят на аудиторията“.

текст: Николай Куколев

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Ученици от НХГ в нов проект

Със съдействието на ученическия евроклуб „Общество на знанието“ Националната хуманитарна гимназия „Св.св. Кирил и Методий“ в Благоевград е част от проекта The Legasy of Inclusion, реализиран от неправителствената организация Active Bulgarian Society (ABS) и финансиран от Съвета на Европа (European Youth Foundation). Проектът ще съдържа три основни фази:

• Обучение на тема “Изграждане на обществена толерантност“;

• Кампания за разпространение на придобитите знания от първата фаза и споделяне на идеи по темата с връстници;

• Събитие, което ще съвпадне с международния ден на толерантността.

Обучението на тема “Изграждане на обществена толерантност“ се проведе в град Банско от 19 до 22 октомври 2017г. с участието на ученици от четири благоевградски училища: НХГ„Св.св. Кирил и Методий“, ЕГ „Академик Л. Стоянов“, ПМГ „Академик С. Корольов“ и ПГСАГ "Васил Левски". Участници от НХГ бяха учениците Василена Серафимова, Виктория Видина, Жаклин Бубева, Красимир Георгиев и Баян Ресенски и педагогическия съветник-психолог г-жа Капка Калибацева.

Дейностите по време на обучението бяха съсредоточени върху:

• борбата с речта на омразата;

• силата на стереотипите и предразсъдъците в българското общество;

• дискриминацията към малцинствените групи в България и възпитаването в толерантност.

След провеждането на обучителната програма в гр. Банско учениците ще имат възможността да споделят с връстниците си наученото и да обменят идеи за решение на проблема (в периода 1-15 ноември 2017 г.). Участниците ще бъдат разделени в малки групи, в които ще дискутират идеи за дейности, които биха желали да изпълнят сред съучениците си. След като представят идеите си пред ментори, отделните групи ще разработят план за работа и с помощта на младежките организатори по проекта ще проведат обучителни кампании във всяко от 4-те училища в града. Кампаниите ще включват семинари, уъркшоп-сесии, игри, прожектиране на филми, дебати, арт класове и много други интерактивни дейности, които ще помогнат на учениците да развият свой собствен мироглед по темата.

текст: Николай Куколев

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

В духа на изминалият празник - „Ден на народните будителиучителя по информационни технологии от Националната хуманитарна гимназия в Благоевград - Албена Узунова, взе участие в рубриката на БНТ 2 „Гласът на града“.

Учебният матeриал в училище трябва да бъде намален наполовина, за да остава време за упражнения, а не всеки час да се преподава нов урок. Според учители освен натоварената програма проблем на българското образование е, че децата не работят в екип. В рубриката на БНТ 2 „Гласът на града“ ще ви срещнем с учителя по информационни технологии от Националната хуманитарна гимназия в Благоевград - Албена Узунова, която използва иновативни методи, докато преподава и е носител на наградата на община Благоевград - Личност на годината.

Цялата статия можете да прочетете тук: http://news.bnt.bg/bg/a/uchiteli-ot-blagoevgrad-prilagat-inovativni-metodi-v-klas

• от • Елена Чимева

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Удостоверения от национално онлайн оценяване на дигитални компетентности

На 30.10.2017 г., учениците от 11 клас получиха удостоверения от преподавателките си по информатика и ИТ - Албена Узунова и Миглена Велячка и запечатиха в снимка този вълнуващ момент. Те им пожелаха още много документи за умения и компетентности в ученическото портфолио, които ще представят учениците от НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ успешно пред бъдещите им университетски преподаватели или работодатели.

Удостоверенията са от Националното онлайн оценяване на дигитални компетентности – самостоятелно ниво на владеене по Европейската референтна рамка за оценяване. Всички ученици с постижения над 50 % получиха тези удостоверения, а Мартин Бошкилов е с най-висок резултат – 93 %.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Ученици от музикалните паралелки на НХГ "Св. св. Кирил и Методий'' - гр. Благоевград взеха участие в две фолклорни събития

На 21.10.17 г. ученичките Гала Чивиева и Иванна Димова от 11 г клас направиха изключително изпълнение като дует на фолклорния фестивал в село Микрево.

Момичетата представиха на публиката на таз годишния международен фестивал "Малешево пее и танцува" песен за Гоце Делчев. Цитирано от новините на Региона БГ.

Другото събитие на което се представиха нашите възпитаници е X Национален студентски фестивал на изкуствата, който се проведе в ЮЗУ "Неофит Рилски'' - Благоевград на 23.10.17 г. В конкурсната програма "Изкуството като мечта и мечтите в изкуството'', изявиха своя талант, като дует Гала Чивиева от 11 г клас и Виктория Ковачка от 12 д клас, които грабнаха призовата първа награда. Въпреки, че Виктория е с профил изобразително изкуство, тя също обича да изявява своя музикален талант на сцената. Мартин Златарски, пък бе удостоен с втора награда. Певците изпълниха репертоар от традиционния пирински фолклор, под безупречния акомпанимент на талантливите тамбуристи Стоян Чалгънов от 12 г клас и Стефан Стойков от 8 г клас, които наскоро записаха и инструментала на песента "Що ми е мило, ем драго'' в звукозаписното студио на Валери Димчев.

"Винаги съм много удовлетворена, когато имам възможността да работя с такива талантливи, работливи и успешни деца. Пожелавам им още много постижения и награди на музикалното поприще''- споделя с гордост ръководителката им Милана Влахова!

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Дигитални часове по немски език в НХГ „Св. св. Кирил и Методий“

На 20.10.2017 г., главният учител по немски език Румяна Войнова проведе дигитални часове с учениците от 10 б и 12 б клас. Представен бе електронен учебник по немски език – ниво В1.1.

Представени бяха филмови откъси от „Здравей, Берлин“.

Учениците имаха възможност за интерактивна дейност и пожелаха дигиталните часове да станат ежедневие в обучението по немски език.

Тези дигитални часове съответстват на изискванията, с които учителите по чужд език бяха запознати по време на съвещанието на РУО на МОН, проведено в Американския университет с учители по чужд език от Благоевградска област.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

eTwinning проектът "Нека се опознаем чрез книгите" е награден със знак за качество от Център за развитие на човешките ресурси

На 16.10.2017г. в 304 кабинет на НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ се състоя инициатива, подготвена от госпожа Албена Узунова и учениците от 11 а клас, с които тя е участвала в eTwinning проекта „Нека се опознаем чрез книгите“. Ръководителката на проекта г-жа Узунова и учениците ѝ изразиха личното си удовлетворение и радост от участието си в проекта и представиха отделни стъпки и значими инициативи организирани с партньорите от Молдова, Чехия и България.

На събитието присъстваха директора на гимназията - г-н Митов, учители от природо-математическото обединение, Г-жа Войнова и г-жа Йорданова, както и ученици от 8 б клас с изучаване на немски език.

Марин Митов, директор на гимназията, връчи на учениците сертификатите за качество от работата им по проекта и подчерта важността на проекта за провокиране интерес към книгите, както и други придобити умения, важни за бъдещото развитие на учениците по пътя им към университета.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Представяне на дебютната стихосбирка Черна котка на Кристиан Христов от 12 а клас

Дни след отбелязване на световния ден на музиката и поезията (10.10.2017 г.), Кристиан Христов от 12 а клас представи своята дебютна стихосбирка Черна котка. На срещата с младия писател присъстваха много гости, учители и ученици. Много емоции съпътстваха този така очакван ден. По стара българска традиция всички присъстващи отчупиха от погачата с мед на входа на залата. Директорът г-н Митов награди Кристиан Христов с грамота за постигнати успехи в областта на литературата. Музикални изпълнения и много изненади бяха подготвили учениците от СИП Журналистика. Младият талант обеща, че това е само началото на срещата ни с него, а всеки негов нов успех ще бъде представен отново тук, в любимото му училище НХГ Св.св Кирил и Методий. Защото това е ГИМНАЗИЯТА, КОЯТО СБЪДВА МЕЧТИ!

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

За трета поредна година заслужили граждани на Благоевград бяха удостоени със званието „Личност на годината“. Отличените с престижната награда получиха плакети със знак „Пегас“. Кметът на община Благоевград , който е и председател на инициативния комитет “100 години свобода” - д-р Атанас Камбитов, председателят на ОбС Благоевград Радослав Тасков и заместник- кметовете Зорница Кралева и Христина Шопова връчиха тазгодишните награди за изключителен принос в различните категории. В категория „Образование“ бе отличена г-жа Албена Узунова – учител по информатика и информационни технологии. Със заслужената награда тя не само получи лично признание за високопрофесионалния си и всеотдаен учителски труд , но и за пореден път издигна и утвърди авторитета на НХГ "Св. Св. Кирил и Методий“.

≈≈≈≈≈≈

На 5 октомври 2017 г. обществеността на Благоевград отбеляза 115 години от освобождението на Горна Джумая от турско робство и присъединяването на града към Майка България. Сред многобройните участници в празничните инициативи бяха и учителите и учениците на НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“. Те присъстваха както на поднасянето на венци на паметника на Георги Измирлиев – Македончето пред сградата на общината, така и на тържеството и на възстановката на превземането на конака в кв. „Вароша“. Представителите на бивша Солунска гимназия споделиха и съпреживяха празничните чувства на благоевградчани по повод на годишнината от едно от най- значимите събития в историята на града.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

С букет цветя при госпожа Вера Германова – Попова, която стана на 100 години

Снимки от учебната 1943-44 г.: Госпожа Вера Германова Попова и директор Георги Аракчиев посрещат в Земеделското училище в Кюстендил министри от кабинета на министър-председателя Добри Божилов (Госпожа Германова е в центъра на първата снимка и на първи ред, първата в ляво, пред министър-председателя Добри Божилов на втората снимка):

Госпожа Вера Германова – Попова е бивша ученичка на нашата славна гимназия НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Благоевград.

Педагогическата й кариера преминава като възпитател в Девическа земеделска домакинска гимназия „Климент Охридски“ – Кюстендил, Девическо-земеделско-домакинско училище Кочериново – като и в двете училища тя е работила с една светла историческа личност – директор Георги Аракчиев.

Последните 11 години от педагогическата си кариера госпожа Германова – Попова посвещава на учениците в Дом за деца и юноши – Благоевград.

Госпожа Германова стана /26.09.2017 Г./ на 100 години. Това бе повод главен учител Румяна Войнова и ученици от 12 б и 10 б клас да посетят бившата ученичка на гимназията и да й пожелаят светъл юбилей в присъствието на двете й дъщери лекарки и семействата им.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

 

Включване на живо в ефира на Радио Благоевград

На 25 септември Росица Забунова, ученичка от 11а клас и г-жа Узунова участваха в предаването „Днес“ на радио Благоевград . Интервюто се проведе в сградата на гимназията.

Поводът за срещата бе, че училището ни е сред одобрените институции за участие в Шестата национална конференция „Насърчаване на четенето“. През миналата учебна година г-жа Узунова, заедно с ученици от 10а клас (сега 11а клас) създадоха и реализираха eTwinning проекта „Нека се опознаем чрез книгите“. В предаването, те разказаха за интересните дейности, в които са участвали и които са провокирали техния интерес към книгите и четенето. Прекрасно е, че въпреки, че проектът е приключил, те обмислят различни бъдещи дейности, които да осъществят заедно с ученици от други класове.

Благодарим на радио Благоевград и журналистката Райна Ванчева, че отразиха по прекрасен начин нашата работа.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На тържествена церемония директорът на НХГ "Св. св. Кирил и Методий" - Благоевград откри 138 - та учебна година за най-старата гимназия в областния център. Родители, гости и ученици посрещнаха ръководството на гимназията - г-н М. Митов, г-жа Св. Солачка, г-жа Т. Ацева и главния учител Р. Войнова.

В своето слово директорът увери родителите, че поверяват децата си на отлични педагози и преподаватели, които ще положат усилия, за да развиват знанията, уменията и талантите на техните деца. Учениците бяха приветствани от свои съученици и преподаватели с "Добре дошли у дома и на добър път!", а постъпилите с най-висок успех осмокласници получиха ученическите си книжки от директора.

С цветя, музика и радост започна учебната 2017/2018 година в Националната хуманитарна гимназия.

Към галерия ≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Днес, 14.09.2017 г., учители от профил „Хуманитарен“ и профил „Изкуства“ в НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ откриха новата квалификационна учебна година чрез вътрешноучилищна квалификация на тема „Създаване на google- документи (анкети, тестове за ученици и др.)“.

Обучители в този първи час в сферата на облачните технологии бяха Албена Узунава и Миглена Велячка – преподаватели по информатика и информационни технологии. Обучението ще продължи в нови присъствени часове след самостоятелно изпълнение на практически задачи онлайн.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Добре дошли в Национална хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий"!

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Започва новата учебна 2017/2018 година!

Последна промяна ( 24 February 2018 )