Начало Актуални новини

Звезди в Радиото

За конкурса

Електронен дневник

Електронен дневник

Матури 2024

ДЗИ - 2023/2024 г.

Юбилеен вестник

Актуални новини Е-мейл

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

ДБРЕ ДOШЛИ В НХГ "Св. св. Кирил и Методий"

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

С много интересни мачове премина седмицата на волейбола в Общинските междуучилищни игри в Благоевград.

От НХГ “Св. св. Кирил и Методий” най-добре се представи отборът на девойките 11-12 клас.

http://nhg-blg.com/viber_изображение_2024-02-24_14-23-48-222.jpg http://nhg-blg.com/viber_изображение_2024-02-24_14-23-49-795.jpg

Момичетата направиха две важни победи срещу отборите на ПМГ - Благоевград, и ПГИ - Благоевград. На финала играха достойно, но малко не им достигна за така заветното първо място. Златните медали спечели отборът на ЕГ Благоевград.


Много добре се представиха и момчетата от 11-12 клас, но жребият в тяхната група се оказа непосилен за юношите на НХГ - Благоевград. Въпреки добрата игра и равностойните мачове не успяха да заемат място на стълбицата на наградените.

Отборите от 8 - 10 клас на НХГ - Благоевград юноши и девойки играха достойно, но липсата на опит и самочувствие оказаха своето влияние на резултата.

С интерес ще следим представянето на нашите гимназисти в надпреварата на тенис на маса и хандбал.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Повод за гордост

На 18.02.2024г. в Първо студио на БНР се проведе 23-тия галаконцерт на победителите в конкурса на предаването „Рано в неделя“ на програма „Хоризонт“ - „Млади фолклорни таланти“. Отново нашите възпитанички Ивана и Ивона Малчови от 10г клас профил „Музика“ с преподавател Мая Чакова бяха класирани и наградени.

Те представиха пред многобройната публика в студиото и пред слушателите на програма „Хоризонт“ песента „Легнал Иван“. Автор на аранжимента на песента е старши учителят по музика и акордеон в НХГ Христо Златков.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Участие в радио предаване за изкуствения интелект

Г-жа Узунова и учениците Дара Сирлещова от 12 клас и Мария Размирска от 11 клас се включиха на живо в радио предаването „Ефир за приятели“ с водеща Юлия Караджова. Темата бе за изкуствения интелект и неговата роля в образованието.

В предаването, учениците споделиха как използват изкуствения интелект в ежедневието си. Участниците разговаряха за развитието на изкуствения интелект и как това ще промени животът на всички. Разговорът обхвана не само предимствата, но и възможните рискове, свързани с тази технология. Учениците изразиха мнението си за бъдещите професии и как трябва да се подготвят за променящия се пейзаж на пазара на труда. Г-жа Узунова сподели как тя използва ИИ в работата си с ученици и как ще изглежда образованието в бъдеще.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Наши ученици разговаряха с Георги Ненов

На 19 февруари 2024 г. ученици от 11 клас в Национална хуманитарна гимназия “Св. св. Кирил и Методий” в Благоевград и техни съученици от Езикова гимназия "Академик Людмил Стоянов" се срещнаха с г-н Георги Ненов, създател на един от най-слушаните подкасти в България - "Свръхчовекът с Георги Ненов". (thesuperhumanpodcast.net).


Посредством проекта, който създава още докато работи в Lufthansa Technik, се е срещнал с над 380 успешни българи, позитивни ролеви модели и е споделил техните истории с над 25000 слушателя по целия свят.

Идеята на това събитие е учениците да разберат повече за това как разсъждават и действат хората, които създават успешни бизнеси, като Телерик и Уча.се или обединяващи каузи, като Капачки за бъдеще и Търново Рънс. Вдъхновяващите истории на съвременни българи с успешна кариера в европейските институции, науката, изкуствата, неправителствения сектор. Мисията на Георги Ненов е да помага на хората да допуснат, че могат да бъдат успешни – по техния собствен начин!

В края на срещата, която се проведе в голямата зала на Езикова гимназия, г-н отговори на множество въпроси и подари книги на най-активните участници в дискусията.
#ИТиМожеш
≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈
НХГ е част от Националната кампания „Спаси едно дърво“

На 16.02.2023г., НХГ “Св. св. Кирил и Методий“ - Благоевград, стана част от .Националната кампания „Спаси едно дърво“

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Националната програма за изпълнение на младежки дейности към Министерството на младежта и спорта, Договор №25-00-69/18.07.2023 г.


С подкрепата на своята преподавателка по БЗО - г-жа Д. Христова, учениците от 10а и 10б клас участваха в работилницата на сдружението “Активно общество“.

В един различен час по биология младите хора получиха теоретични знания и практически съвети в областта на екологията, опазването на околната среда и доброволчеството.

към галерията >>

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Общинските междуучилищни игри

С баскетбол започна първата седмица от Общинските междуучилищни игри.

Отборът девойки 8 - 10 клас на НХГ “Св. св. Кирил и Методий “ Благоевград, с капитан Ема Николова от 9 б клас спечели призовото второ място. В оспорвана битка за сребърните медали девойките на НХГ победиха отбора на ПГИ - Благоевград. На финала се бориха много достойно, но опитният отбор на ЕГ Благоевград, спечели първото място.

Момичетата от 11-12 клас с капитан Росица Пренгова от 11 г клас успяха да заемат почетното трето място. Мачът за сребърните медали бе много равностоен, изпълнен с няколко обрата и изравняване на резултата, но в крайна сметка девойките на ПМГ-Благоевград, спечелиха с минимална разлика.

Със злато и в тази възрастова група се окичиха девойките на ЕГ- Благоевград. Всички момичета на НХГ “Св. св. Кирил и Методий “ играха достойно и заслужиха медалите си.

Юношите на НХГ 11-12 клас не успяха да се изкачат на почетната стълбичка, загубвайки много драматичен мач за третото място с отбора ма БПГ- Благоевград.

С много силна игра се отличиха новите попълнения в отбора Владимир Николов от 8 а клас и Божидар Шопски от 8 в клас.


С интерес очакваме как ще се развие предстоящата седмица във волейболната надпреварата .

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Проект „Онлайн информация и дезинформация. Как да разберем кое е истина?“

Проектът се реализира ученическия евроклуб "Общество на знанието" към Национална хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий" – Благоевград (бивша Солунска) в партньорство с Европейския център "Европа директно" в Благоевград. Той е включен и като дейност на гимназията по Програмата за училища посланици на Европейския парламент.

Основна цел на проекта е привличане на вниманието и повишаване на знанието на младите хора у нас за влиянието на дезинформацията, манипулираната информация и фалшивите новини върху развитието на демократичната медийна среда, информираността на обществото и формирането на общественото мнение. След приключване на проектните дейности бе представен и финалния продукт - изготвен от учениците блог, посветен на дезинформацията, пропагандата и фалшивите новини като основна заплаха за свободното слово и демократичното взаимодействие в обществото.

https://risk-news.weebly.com/

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Под мотото "Красотата на поезията" премина часът на класа на учениците от 11 "б" с класен ръководител г-жа Албена Узунова.

Библиотекарят Ася Стоймирска обясни значението на поезията от миналото до наши дни и запозна единадесетокласниците с много български и чужди автори. В часа прозвучаха едни от най-хубавите стихове на Петя Дубарова, Евтим Евтимов, Дамян Дамянов, Христо Фотев, Роберт Бърнс и сонетите на Уилям Шекспир. Учениците бяха запленени от красотата в поезията на тези големи автори. Надяваме се тази среща да вдъхнови възпитаниците ни за творчески начинания.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Участие на наши ученици в заключителна конференция по европроект

Ученици младши посланици и членове от евро клуб „Общество на знанието“ в Националната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ в Благоевград взеха участие в заключителната конференция по трансграничен проект „Мост за преодоляване на различията“ (Bridging the Gap), проведена в края на м. декември 2023 г. в Благоевград. Проектът е реализиран от партньорски организации от три държави: Гърция (Международният университет на Гърция в Солун и организацията MY COMPANY PROJECTS O.E), Румъния (Университетът в гр. Крайова) и България (Регионален център за професионално обучение към Търговско-промишлена палата в Благоевград), а финансирането е по програма „Еразъм +“. Събитието се проведе в хибриден формат, като част от участниците се включиха онлайн.


Проектът е насочен към хора със затруднен достъп до пазара на труда (завършващи средно или висше образование, без професионален опит, липса на професионални умения, здравословни ограничения). Основна цел на проектните дейности е създаването на виртуален продукт (платформа), който с помощта на базирани на изкуствен интелект инструменти да свърже търсещите работа, компаниите, бюрата по труда, предоставящите професионална квалификация организации и институции.

Учениците се запознаха с демо версията на платформата, в която са въведени бази данни със свободни работни места в трите държави, съответстващите им изисквания за образование и професионални умения, както и информация за организациите и институциите, провеждащи курсове за професионални квалификация (включително със свободен онлайн достъп). При въвеждане на информация за притежаваните образователна степен и професионални умения, както и за желаната работа (професия), платформата, с помощта на инструментите базирани на изкуствен интелект, насочва търсещия работа към конкретни предлагани възможности за кандидатстване за работа, както и насочване към подходящи и достъпни възможности (курсове, програми и предлагащите ги институции) за професионална квалификация.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На 05.01.2024 г. под ръководството на г- жа П. Михайлова, учениците от 11 „А“ и „Г“ клас представиха в часовете по български език и литература своите проекти на тема „Бай Ганьо днес“. Екипите имаха интересната задача да поставят колоритния герой в съвременна житейска ситуация, като използват типичните за него думи и изрази. Младите хора разказаха завладяващи и поучителни истории. Единадесетокласниците споделиха, че са научили много от работата в екип, развили са своята креативност и аналитично мислене. След всяко представяне учениците имаха възможност да оценят екипната си работа чрез специално изготвени за целта анкетни карти.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Коледни празници в НХГ

На 21.12.2023 г. в зала „Яворов“ се проведе традиционният за НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ коледно-новогодишен концерт. В събитието взеха участие ученици от всички музикални паралелки в училището.


Гости, родители, учители и ученици се насладиха на прекрасните изпълнения от различни музикални стилове. Поздравително приветствие поднесе госпожа Светлана Солачка – директор на Гимназията.

към галерията >>

На 22.12.2023 г. в стария физкултурен салон на училището учители и ученици имаха възможност да си закупят ръчно изработени подаръци, направени от талантливите възпитаници на Гимназията. За коледната атмосфера допринесе и партито с много музика и песни, с викторина с награди и конкурс за най-вкусна сладка.


В същия ден беше открит и дългоочакваният физкултурен салон. Построяването на модерната сграда се реализира по проект на община Благоевград „Обновяване и модернизация на образователната инфраструктура“ и се финансира с подкрепата на Оперативна програма „Региони в растеж“.


На тържествената церемония гости бяха Боряна Шалявска – заместник-кмет по образованието на община Благоевград, председателят на Общинския съвет в Благоевград - Радослав Тасков, бившият директор на Гимназията – Марин Митов, представители на фирмата изпълнител и на надзора, ученици и учители.

Сградата е модерна и оборудвана с необходимите уреди и съоръжения. Състои се от спортна зала, помощна сграда с две съблекални, кабинет за преподавателите, склад и санитарни помещения, включително за хора с увреждания.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На 20.12.2023г. в зала "Скаптопара" се проведе приятелска среща между отборите по волейбол на НХГ " Св. св. Кирил и Методий " с ръководител Цветан Кетипов и на ПМГ " Акад. Сергей Корольов " с ръководител Антон Ишев.


Приятелската среща беше организирана по Националната програма „Заедно в изкуствата и спорта".

На нея присъстваха ученици, учители и гости в подкрепа и на двата отбора. Спортистите от Националната хуманитарна гимназия показаха, че поддържат много добра спортна форма и са затвърдили спортните техники и тактики.

Срещата протече в добра спортна атмосфера и всички състезатели останаха доволни от представянето си.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Евродепутатът Радан Кънев на посещение в НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ в Благоевград

На 18.12.2023 г. г-н Радан Кънев, български представител в Европейския парламент, се срещна с ученици от 11 и 12 клас в Национална хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ - Благоевград. Срещата бе по покана на ученическия евро клуб „Общество на знанието“ (с ръководител Николай Куколев, учител по история и по гражданско образование) като инициатива по Програмата за училища посланици на Европейския парламент.

Г-н Радан Кънев е член на групата на Европейската народна партия и участва в дейността на парламентарните комисии по заетост и социални въпроси, по петициите и по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните.


Разговорът с учениците бе под надслов "България и Европейският съюз в контекста на съвременните кризи“, като гостът се спря на позицията на Европейския съюз за войните в Украйна и в Близкия изток, както и на усилията на българските евродепутати и възможностите на България да стане пълноправен член на Шенгенското споразумение и на Еврозоната. Г-н Радан Кънев говори за възможностите за професионална реализация и бизнес начинания на младите хора в България с подкрепата на програми и инициативи на ЕС.

На срещата присъстваха директорът на гимназията г-жа Светлана Солачка, бившият директор г-н Марин Митов и ръководителят на Европейски център „Европа директно“ в Благоевград г-жа Красимира Хаджикосева.

От името на ученическия евро клуб г-н Радан Кънев получи като дар рисунка на ученичката София Запекина от 11 „в“ клас (класирана на първо място в регионалния конкурс „Европа и аз“ през настоящата година, посветен на Деня на Европа - 9 май), както и изданието „Светилник“ с историята на Националната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ в Благоевград, която е правоприемник на основаната през 1880 г. Българската мъжка гимназия в Солун.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Европейските теми в училище

На 12.12.2023 година ученици от НХГ "Св. св. Кирил и Методий" - Благоевград (младши посланици по Програмата за училища посланици на Европейския парламент и членове на ученическия евро клуб "Общество на знанието") започнаха участието си в трансграничен проект на Българско национално радио "Европа - ново поколение".


Със съдействието на учителя по история и по гражданско образование Николай Куколев и под вещото ръководство на журналистите Давид и Елеонора от Радио Благоевград бяха заснети интервюта с учениците от 11 и 12 клас, на които им предстои да гласуват за първи път именно на изборите за Европейски парламент през м. юни 2024 година.


В тях те споделиха своите виждания за предимствата на Европейския съюз, за възможностите, които той предоставя на младите хора и за важността да се гласува на следващите европейски избори.

"Целта на проекта "Европа - ново поколение" е да съумеем да покажем на младите хора смисъла от това да гласуват на тези избори". Това заяви Диана Димитрова, която е ръководител на специалния проект на БНР, който проследява нагласите, тенденциите и очакванията на младите хора преди предстоящия европейски вот.

Интервютата ще бъдат излъчени в подкаст на БНР.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Повод за гордост

На 08.12.2023 година в сградата на Община Благоевград кметът г-н М. Байкушев награди победителите в конкурса за есе на тема "Различни, но заедно за по-добър свят за всички”. Гордост за НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ е второто място на Йоана Кресничка от 11 „В” клас.


≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Повод за гордост

Ученици от 8. и 9. клас на Националната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ се включиха в Областния конкурс за поезия и проза, посветен на патронния празник на СУ „Никола Й. Вапцаров“ гр. Петрич.


Възпитаниците на Гимназията се представиха отлично в своята възрастова група. Ученичката от 8.а клас Мария Чорбаджийска спечели трето място в категорията за есе на тема „Човекът в новото време“.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Навръх Студентския празник - 08.12.2023 г., учениците от XII Б клас с профил „Предприемачески“ имаха неочаквана среща с бивша възпитаничка на Гимназията – Вероника Велячка. За учениците изненадата беше много приятна, понеже часът по информационни технологии протече по един различен и интригуващ начин – между младата студентка и дванадесетокласниците се проведе интересна дискусия за това как наученото в НХГ се налага да се приложи в университета.

Вероника сподели как е избрала пътя си към УНСС и насочи учениците как да изберат подходящата специалност.

В края на разговора тя им пожела успех в приключването на втория гимназиален етап и успешно реализиране в следващия етап на обучение и в живота.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Повод за гордост...

Ученици и учители от профил "Музика" на Националната хуманитарна гимназия „Св.св. Кирил и Методий“ отново ни накараха да изпитаме гордост от това, че сме част от дългогодишната и славна история на Националната хуманитарна гимназия „Св.св. Кирил и Методий“ - Благоевград.

Групата взе участие в XXXIX Международен фестивал на изкуствата „Утринна звезда“ - гр.Банско, в различни категории и възрастови групи от конкурсната програма.

Представителите на Гимназията спечелиха следните отличия:

  • Вокална група към НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ – първо място в категория „Обработен фолклор“, 15 – 18 години.
  • Любима Ковачка от 12г клас – първо място в категория „Фолклорно пеене“ - солисти, 18 – 25 години.
  • Елена Джорова от 12г клас – второ място в категория „Фолклорно пеене“ - солисти, 18 – 25 години.
  • Биляна Борисова от 10г клас – второ място в категория „Фолклорно пеене“ - солисти, 15 – 18 години.
  • Беатрис Стоицова от 11г клас – второ място в категория „Фолклорно пеене“ - солисти, 15 – 18 години.


Вокалната група и солистите са с преподавател Марияна Ангелова.

Дует Ивана Малчова и Ивона Малчова от 10г клас – първо място в категория „Фолклорно пеене“ - дуети, 15 – 18години, с преподавател Мая Чакова

Велизар Дюлгеров от 10г клас – първо място в категория“ Инструменталисти“, 15 – 18 години, с преподавател Христо Златков.

Участници във вокалната група:

1. Алесиа Ивайлова Ильова – 9г клас
2. Енислава Молова – 9г клас
3. Ивана Христова Малчова – 10г клас
4. Ивона Христова Малчова – 10г клас
5. Биляна Бойкова Борисова – 10г клас
6. Антония Андонова Лозанова – 10г клас
7. Полина Емилова Филатова – 11г клас
8. Беатрис Любомиров Стоицова – 11г клас
9. Валентина Антонова Асенова – 11г клас
10. Любима Емилова Ковачка – 12г клас

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

В навечерието на Никулден в НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ - гр. Благоевград, беше проведен открит урок.

Комбинираният урок по предприемачество и биология и здравно образование беше на тема „Микрокосмосът срещу макрокосмоса“.

Презентацията беше представена от учениците от 11б клас, профил „Предприемачески“.

Единадесетокласниците разказаха за пандемията от Ковид-19, за икономическата и здравната криза в страната и в света.

Наши гости бяха:

г-жа А. Стоянова, старши експерт по природни науки и екология в РУО Благоевград;
г-жа Св. Солачка, директор в НХГ „Св. св. Кирил и Методий“;
г-жа Л. Манолова, зам.-директор по учебната дейност в НХГ „Св. св. Кирил и Методий“;
г-жа Т. Ацева, зам.-директор по административната дейност в НХГ „Св. св. Кирил и Методий“;
г-н Н. Куколев, ст. учител по история и цивилизации в НХГ „Св. св. Кирил и Методий“.
≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

По традиция, датираща от от единадесет години, вестник „Струма“ и с подкрепата на Община Благоевград и Регионалното управление на образованието – Благоевград, присъди наградите от конкурса „Любим учител“. Признание за своя труд и привързаност към професията получиха педагогически специалисти и учители, оставили ярка следа в сърцата на възпитаниците си.

В конкурса участваха преподаватели от Благоевград и региона. Класирането бе на базата на онлайн гласуване и есе на тема „Учим за оценка или учим за знание - резултати от Националното външно оценяване и Държавните зрелостни изпити 2023“.

С второ място сред наградените бе отличена г-жа Диана Петрова, старши учител по английски език в нашата гимназия. В челната десетка място намери и друг учител от НХГ - г-жа Рупова, също преподавател по английски език.

При награждаването си г-жа Петрова благодари на всички, които са ѝ гласували доверие, на колегите в любимото училище и на своите възпитаници. От позицията на своя опит и на отдадеността си на професията тя заяви убедеността си, че добрият учител винаги се стреми учениците му да научат повече от самия учител.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На 22.11.2023г. в Хоровата зала на НХГ „Св.св. Кирил и Методий“ се състоя концерт, посветен на музиката на 90-те години. Учениците от класа по поп и джаз пеене с вокален педагог С. Стоилов ни върнаха в 90-те години с изпълненията си на песните „Бягство“, „Уморени крила“, „Здравей, как си, приятелю“,
„Майчице“, “Hero”, “Californication”, “Barbie girl” и др.

Една от причините да изпитваме носталгия по 90-те години, е прекрасната музика. Десетилетие, родило невероятни хитове, които с удоволствие слушаме и днес.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈
На 16.11.2023 г. в ЮЗУ „Неофит Рилски“ за поредна година се проведе конференция по философия, посветена на световния ден на философията, на тема „Мога и знам философия“. В конференцията взеха участие и ученици от НХГ „Св. св Кирил и Методий“, ръководени от учителите си Ира Начева и Екатерина Икономова.
Със своите знания възпитаниците на Гимназията впечатлиха не само преподавателите от университета, но и другите участници в събитието.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈
В периода 25.11 - 26.11. 2023 г., учителите от НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ участваха в обучителен курс за запознаване с платформата Дигитална раница чрез презентационни и видеоматериали, указания и практически задачи.

Курсът е създаден с цел да подкрепи самостоятелната подготовка на участниците в обученията по проект BG05M2OP001-2.012 “ОБРАЗОВАНИЕ ЗА УТРЕШНИЯ ДЕН” по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”.

Изградената до момента облачна среда и внедрените в платформата образователни услуги и съдържание са насочени към придобиване и усъвършенстване на цифровата компетентност, интегриране на образователните технологии, насърчаване и мотивиране на учителите и учениците за тяхното използване. Акцент в проекта е да се надградят уменията на педагогическите специалисти да използват и да създават интерактивно дигитално образователно съдържание по своя учебен предмет, чрез което да персонализират обучението и да стимулират активното участие на учениците в образователния процес.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈
 

Представяне на патрона на нашата гимназия в
инициатива на Благоевградския музей

НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ се включи в инициативата на Регионален исторически музей в Благоевград училищно-музейна експозиция „Патронът на моето училище“, проведена на 21-23 ноември 2023 г. Целта на организаторите бе учениците от благоевградските училища да представят с различни изразни средства пред обществеността своя училищен патрон – известна историческа личност.

Представянето на гимназията ни включваше табло с рисунки, посветени на училищния патрон – светите братя Кирил и Методий, и публична презентация, включваща кратък разказ за историята на гимназията ни, малко известни факти за живота и дейността на солунските просветители Константин-Кирил и брат му Методий и стихове от български поети, посветени на тях.

Рисунките на таблото бяха изработени от учениците Габриел Зашев и Сияна Качериева от VIII „д“ клас и София Запекина от XI „в“ клас под ръководството на учителите по изобразително изкуство Александра Петкова, Илия Филипов и Йорданка Шопова.

Учениците от XII „в“ клас Лора Младенова и Любомир Димитров представиха миналото на гимназията и жизнения път и приноси на светите братя Кирил и Методий.

Цялостната организация по участието бе дело на учителите по история и цивилизации Катя Тороманова и Николай Куколев. ≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На 24.11.2023 г. ученици от 10а, 10б и 11 клас – профилирана подготовка по биология и здравно образование на НХГ “Св.св.Кирил и Методий“ – гр. Благоевград, се включиха в инициативата "Заедно за по-зелен свят" , фокусирана върху екологичните и социалните предизвикателства, начините, по които всеки може да допринесе за решаването на тези проблеми, и зеленото социално предприемачество като инструмент на промяната.

Програмата е част от проект "Транс зелено вдъхновение", финансиран от Европейската комисия по програма Еразъм+ КД 2 , реализиран в партньорството със сдружение "Природна перспектива" от Северна Македония.

Проектът има за цел да подпомогне младите хора да бъдат активни, да развиват предприемачески компетенции и да допринасят за опазване на околната среда.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈
На 17, 18 и 19 ноември се проведе екскурзия в Гърция на възпитаници на Гимназията от профил „Изобразително изкуство“ (8, 9 и 10 клас) с цел посещение на културни забележителности от Античността и от Средновековието.

Силно впечатление направи на учениците археологическият музей в гр. Дион, който съхранява артефакти от антична история на Гърция, включващи запазени изцяло мраморни статуи, надгробни плочи и керамика.

Основната културна и природна забележителност, която беше посетена, е Метеора със скалните образования и манастири. Проведената беседа беше обогатена с наблюдение и анализиране на паметници на християнското изкуство: архитектура, стенопис и иконопис. Изнесена бе образователна лекция в съвременно художествено ателие за дърворезба и иконопис в град Каламбаки, който е в близост до скалните манастири. Учениците се запознаха с основните етапи и с техниките за създаване на иконата. Предстои изложба на младите ни художници, която ще отрази техните впечатления!

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На 15.11.2023 г. в Хоровата зала на НХГ „ Св. св. Кирил и Методий“ прозвучаха песни от света на джаз музиката. Момичетата от класа по поп и джаз пеене с вокален педагог Х. Кацарска изпяха едни от най-известните джаз стандарти от миналия век - „ Заведи ме на луната“, „ Човекът, когото обичам“, „ Любов „ и др. Публиката се наслади на техните изпълнения и остана пленена от красотата на мелодиите с почти 100-годишна история.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈
Национална хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий" се включи в инициативата Ден на четенето - България, която се проведе на 17.11.2023 г. в библиотеката.

Под мотото "Четенето дава възможности", ученици от 8 "в", 8 "г" и 8 "д" класове с г-жа Албена Василева участваха в щафетно четене на разказите "Ветрената мелница" на Елин Пелин и "Песента на колелетата" на Йордан Йовков.

Библиотекарят Ася Стоймирска им разказа за българските автори и защо е важно да четем.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На 09.11.2023 г. в Националната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ бе проведен открит урок по математика в ІХа клас. Темата на урока бе „Графично представяне на решенията на уравнение“. Целта на урока - по иновативен начин да се представят решенията на дадено уравнение, бе постигната под умелото ръководство на г-жа Кирилка Павлова.

Учениците от ІХа клас показаха, че леко и бързо усвояват новите знания и ги прилагат при решаването на задачи. Урокът бе реализиран чрез използването на софтуера Geo Gebra, като с подходящи примери и графики, подготвени от преподавателя, учениците успяха да направят необходимите изводи. Деветокласниците участваха активно и показаха знания за решаване на линейни и квадратни уравнения, а г-жа Павлова, използвайки програмата за изчертаване на графики, успя да покаже графичното решение на тези уравнения.

Урокът допринесе за реализиране на обучението по математика на едно ново и различно ниво, базирано на дигиталните технологии и модерни средства за интерактивно преподаване. Към урока проявиха интерес както учителите от методическото обединение - г-жа Танчева, г-жа Борисова, г-жа Узунова и г-жа Велячка, ръководството на училището в лицето на директора г-жа Св. Солачка, зам.директора – г-жа Л. Манолова, така и ст.експертът по математика от РУО – Благоевград – г-жа Славка Манова.

Към галерията >>

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈
 

Повод за гордост

От 20 до 22 октомври 2023 г. се проведе 19-тото издание на Международния фестивал на изкуствата "Кръстопът на музите" в гр. София. Общо 600 участници взеха участие в направленията "Вокал“ и "Хореография“.

Горди сме, че ученичката от 10 г в НХГ "Св. св. Кирил и Методий“ Александра Калчева с преподавател Христина Кацарска грабна златен медал в категорията "Песен на роден език“ и сребърен медал в категорията "Световен хит“. Пожелаваме ѝ още много победи!

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈
На 1 ноември 2023 г. ученици от профил „Изобразително изкуство“ на НХГ "Св.св. Кирил и Методий" посетиха Националния исторически музей, Боянската църква и Художествената галерия в град София.


Разгледани бяха всички експозиции от различните исторически епохи, свързани с историята и изкуството на България, както и различни художествени колекции в галерия "Квадрат 500". Учениците проявиха голям интерес към Панагюрското златно съкровище и към колекцията от картини на старите български художници.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Повод за гордост

В навечерието на Деня на народните будители бяха обявени класирането и наградените участници в XII Национален музикален и танцов конкурс "Пиленце пее" - град София. Традиционно учениците от музикалните паралелки взеха участие на този престижен форум на българщината и традициите.

Бяха присъдени ТРИ едногодишни стипендии, отпуснати от Министерството на културата на Република България по Наредба за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби, на кандидати по народно пеене – Трета възрастова група – от 14 до 17-годишна възраст включително.

Горди сме, че едната от тях е присъдена на Ивана Малчова от 10г клас с преподавател Мая Чакова. Ивана и нейната сестра Ивона отново впечатлиха журито с таланта си.

Ивона и Ивана Малчови бяха удостоени и със Специална награда от „Секция на училищата с профилирано и разширено изучаване на музика” в Република България към Асоциация на европейските музикални училища. Вокалната група към НХГ с ръководител Марияна Ангелова се представи с три обработки в категория Обработен фолклор и отново ни зарадва със златен медал.

Ученикът от 10г клас Велизар Дюлгеров с преподавател Христо Златков спечели златен медал в категория Акордеон.

Елена Джорова от 12г клас завоюва сребърен медал. Бъдещата абитуриентка и възпитаничка на Марияна Ангелова се представи с песни от Шопския край.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈
По случай 1 ноември - Деня на народните будители, учениците и учителите от НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ изразиха с кратка празнична програма своята почит към създателите и пазителите на българската духовност, на езика и културата на народа ни. Водещите припомниха словата на Паисий Хилендарси и Васил Левски - едни от най-изявените будители, оставили ярка следа в историята на България.

В духа на празника учениците от профил "Музика" представиха специална музикална програма от патриотични песни.

към Галерия >>

Приветствие за предстоящия празник отправи директорът на НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ – госпожа Светлана Солачка.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈
Повод за гордост

На 6, 7 и 8 октомври 2023 г. в с. МИКРЕВО се проведе ХVIII МЕЖДУНАРОДЕН ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ „МАЛЕШЕВО ПЕЕ И ТАНЦУВА“.

По традиция учениците от музикалните паралелки на НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ взеха активно участие и отново ни дадоха повод за гордост.

Вокалната група с ръководител М. Ангелова спечели втора награда.

Дует Ивана и Ивона Малчови от 10г клас с преподавател Мая Чакова завоюваха първо място.

Възпитаничките на Марияна Ангелова - Биляна Борисова от 10г клас спечели първо място, а Любима Ковачка от 12г - второ място.

Награди получиха и ученичките с преподавател Галя Ангелова - Антония Лозанова от 10г спечели второ място в конкурсната програма, а Александра Борисова от 12г бе оценена за своята оригинална носия.

За музикалния съпровод и отличното представяне на учениците допринесе и професионалният съпровод на учителя по акордеон в Гимназията - Христо Златков.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Гимназисти научиха как да помагат на пострадали след пожар и инциденти

Второ обучение за оказване на първа помощ на пострадали се проведе днес 16 октомври 2023 г. в Регионална библиотека „Димитър Талев“ - Благоевград по инициатива на ученици и Българския Червен кръст. Събитието, което се организира от служителите на заемната за възрастни, даде възможност на гимназистите от X б клас на Националната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ в града, чийто класен ръководител е Христина Танчева, да получат ценни сведения от друг ученик на същото учебно заведение.

Стефан Попчев от 12 д клас, който е и знаменосец на училището, се оказа доброволец в БЧК.

 

Той демонстрира с помощта на тийнейджърите как трябва да се окаже животоспасяваща помощ на пострадали при пожар хора, които имат тежки изгаряния.
 
Младежът показа и начините за неотложна медицинска помощ при получени счупвания в резултат на инциденти, както и при нанесени повърхностни или по-дълбоки порезни рани.
 
Много важно е в такива ситуации да се реагира адекватно, да не се губи присъствие на духа. Затова е добре да се направи обаждане на телефон 112 и да се извика екип на Спешна помощ. До идването на медиците е нужно да се следи общото състояние на пострадалия - дишане, сърдечна дейност, съзнание.
 
Преди месец друг доброволец на БЧК - Симеон Йорданов, показа на гимназистите от X б клас на НХГ как да се помогне на човек, изпаднал в безсъзнание. Тогава десетокласниците научиха, че едно от най-опасните състояния е, когато човек глътне езика си. Те пожелаха още един урок, за да знаят как да оказват първа медицинска помощ. И го получиха днес от по-голям свой съученик в библиоклуба на РБ „Димитър Талев“-Благоевград.
≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈
Повод за гордост

На 5 октомври 2023 г. се проведе тържествена сесия на Общинския съвет в Благоевград по случай празника на града.

Сесията започна с изпълнение на Ивана и Ивонa Малчови, ученички от 10 г клас, профил "Музика" на НХГ „ Св. св. Кирил и Методий", с преподавател М. Чакова.

На празника на Благоевград бяха наградени заслужили дейци в различни сфери и бяха присъдени десет едногодишни стипендии на ученици, които са лауреати от международни състезания, национални конкурси и фестивали.

Ученичките от 10 г клас Ивана и Ивана Малчови, бяха наградени от председателя на Общински съвет Р. Тасков.

Те бяха номинирани в раздел " Изкуства" и отличени заслужено за множеството призови места, които завоюваха през изминалата учебна година.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

 

Инициатива за кариерно ориентиране и развитие

Сдружение „ЗаБлагоевград“ беше домакин на първата от поредица срещи на тема „Кариерно развитие“. Тема на първата среща бе „Как да започнем кариера и да оцелеем през първите пет години“, присъстваха студенти от Югозапаадния университет „Неофит Рилски“ и ученици от горните класове в НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ (евро клуб „Общество на знанието“ с ръководител Н. Куколев) и ЕГ „Академик Людмил Стоянов“ в Благоевград.

„Целта на тези срещи е чрез вдъхновяващи лични истории да събудим и мотивираме младите хора, да изпратим ясно послание, че успехът е възможен, когато работим здраво и се стремим да правим правилните избори“, твърдят организаторите от гражданското сдружение #ЗаБлагоевград.

На 26 септември т.г. в залата на Регионалния исторически музей много млади хора успяха от първа ръка да чуят вдъхновяващата история на първия лектор, юриста Методи Байкушев. История за това как с труд и чрез правилните решения в правилния момент човек може постигне много в професионален план, а и да помогне на хората около себе си да направят същото.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈
Ученици от нашата гимназия бяха гости на Регионална библиотека „Димитър Талев“ в Благоевград по повод 180 години от рождението на Георги Бенковски

На 25 септември т.г. ученици от Националната хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий" /бивша Солунска/, водени от учителите по история и цивилизации Катя Тороманова и Николай Куколев, присъстваха на интересна презентация за живота и делото на Георги Бенковски, който е един от най-важните апостоли на Априлското въстание от 1876 г.

Лиляна Дякова от отдел "Читални" на Регионална библиотека "Димитър Талев" разказа интересни факти за живота на великия революционер в зала "Изкуство" на учениците от 11 "в" и 12 "в" клас (паралелки с профилирано обучение по история).

Тя подчерта огромната роля в това въстание на апостолите. В Четвърти революционен окръг водач на бунта е една от най-светлите и героични фигури на въстанието – Георги Бенковски.

Рожденото му име е Гаврил Хлътев, той е роден в Копривщица преди 180 години - на 21 септември 1843 година. Като младеж учи различни занаяти, но после се захваща с търговия. Обикаля големите пазари в Цариград (Истанбул) и на юг из Анадола. Има голям успех, печели и харчи много, но преживява внезапни обрати, които променят мисленето му и отношението му към живота и пътя, който трябва да следва един човек. Говори седем езика – български, турски, гръцки, италиански, полски, румънски и персийски. Приемайки името Георги Бенковски, той активно се включва в предприетите от българската революционна емиграция действия.

Според плана на Гюргевския революционен комитет, Георги Бенковски е избран за помощник-апостол на IV-ти революционен окръг с център Панагюрище и главен апостол Панайот Волов. Бенковски се откроява със своите качества и Волов доброволно му отстъпва мястото си на пръв апостол.

След жестокото потушаване на бунта в Панагюрския регион, Бенковски и оцелелите от четата се отправят към Тетевенския балкан. През май 1876 година, след предателство от страна на дядо Въльо, Бенковски пада в река Костина, пронизан от турски куршум.

Учениците разгледаха с интерес и представените им книги за Георги Бенковски от богатия фонд на РБ "Димитър Талев". Те рецитираха стихотворението на Вазов за героя на Априлското въстание и чуха песента "Потомци на Бенковски" (в изпълнение на Иван Дяков).

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Една интересна вътрешна квалификация за учителите от НХГ на с Дъбрава - 24.09.23г.

Сред красива природа и кристално чист въздух се проведе обучението на тема "Техники за справяне със стреса".

Усвоихме различни дихателни техники, физически упражнения и техники за емоционална свобода. Заредихме се с позитивна енергия и добро настроение.

Ще организираме и втора част на обучението.

 
≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈
 
Библиотека "Константин Величков" при НХГ "Св. св. Кирил и Методий" посрещна началото на учебната година с шест компютърни конфигурации и над 100 нови книги.
Книгите са от областите предприемачество, чуждоезикови книги на английски и немски езици, художествена литература и психология. Те са вписани във фонда и очакват своите читатели.
≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈
Откриване на учебната 2023/2024 година

Националната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ посрещна 144-та учебна година в историята си. Дворът на Гимназията се изпълни с учители, ученици, родители и гости.

На тържествената церемония директорът - г-жа Светлана Солачка, отправи приветствие към всички, като пожела успех и вдъхновение „под покрива на нашето училище“.

Вълнуващо беше обръщението от името на осмокласниците, които обещаха да продължат традициите и да умножават успехите на Гимназията.

С пожелание за успешно началото в новото училище директорът, г-жа Солачка, връчи ученическите книжки на постъпилите с най-висок успех осмокласници. Тържественият звън на звънеца възвести официално началото на новата учебна година, като честта първи да прекрачат прага на Гимназията имаха учениците от 8 А клас - профил „Хуманитарни науки“, с класен ръководител г-жа Диана Петрова.

След тях за пръв път влязоха в класните си стаи учениците от 8Б клас – профил „Предприемачески“, с класен ръководител г-жа Марияна Динева;

8В клас – профил „Обществени науки“, с класен ръководител г-жа Хенриета Митева;

8Г клас – профил „Музика“, с класен ръководител г-жа Магдалена Николова;

8Д клас – профил „Изобразително изкуство“, с класен ръководител г-жа Невена Антипешева.

 

Галерия >>

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈
Традициите продължават…

На 08 - 09.09.2023 г. в гр. Банско се проведе обучение за работа в платформата Mozaik Education, проведено от ОРАГ с лектор Елица Бакалова. В него взеха участие 35 учители от Национална хуманитарна гимназия “Св. св. Кирил и Методий”, гр. Благоевград.

Mozabook представлява ефикасен образователен презентационен софтуер с електронни книги, анимирани презентации и онлайн домашни задачи, както и с многобройно и зрелищно интерактивно съдържание (3D сцени, инструменти, видеа, задачи), които могат да се използват и от учениците при учене вкъщи. Той осигурява достъп до Медийната библиотека, която съдържа повече от 1200 интерактивни 3D сцени, стотици образователни видеоклипове и множество аудио файлове и работни листове, които помагат за повишаване интереса на учениците.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

 
 

 

Последна промяна ( 25 February 2024 )