Начало Актуални новини

Електронен дневник

Електронен дневник

Галерия

Актуални новини Е-мейл

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

НХГ "Св. св. Кирил и Методий" чества 140 години - Българска мъжка гимназия, гр.Солун

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

НХГ "Св. св. Кирил и Методий" отново с повод за гордост- завидни постижения на Националната олимпиада по испански език

На Националната олимпиада по испански език, която се проведе на 27 юни тази година, взеха участие трима наши ученици. Те представиха достойно училището ни, като най-добрия резултат е на Надежда Петрова от 10 в клас,

последвана от Ноелиа Кръстева от 8 в клас

и след нея - Милена Симеонова от 11 в клас.

Благодарим на вас и на вашите учители за упорития труд, който донесе този истински успех! Продължавайте да изучавате с любов испанския език и култура за да успяваме и да се гордеем и занапред!

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Европейският ученически клуб „Общество на знанието - европейски перспективи”

И през учебната 2019/2020 г. европейският ученически клуб „Общество на знанието - европейски перспективи” към НХГ „Св. св. Кирил и Методий” – Благоевград с ръководител Николай Куколев продължи да осъществява своята мисия, свързана с представянето на знания за евроинтеграцията и Европейския съюз.

В сътрудничество с Европейския информационен център „Европа директно” в Благоевград бяха реализирани съвместни проекти: „Европейски диалози в училище” и започналият в началото на 2020 г. „Онлайн информация и дезинформация. Как да разберем кое е истина?”. По тях се проведоха открити уроци и практически занимания с ученици от 10 и 12 клас. Създаден е и блог „Медийната информация – между истината и фалшивите новини”, който бе развит в самостоятелен проект от ученици от клуба за участие в Националната олимпиада по гражданско образование. Блогът помага на младите хора да се ориентират в рисковете, свързани със съвременната медийна среда, като им предоставя ясна информация по проблема, препоръки как да откриваме дезинформация, фалшиви новини, пропаганда и подвеждаща информация, както и конкретни примери за фалшиви новини в медиите днес.

Ученици от клуб „Общество на знанието - европейски перспективи” взеха участие в младежката инициатива на Европейската информационна мрежа „Европа директно” за отбелязване на 9 май – Деня на Европа, като писаха есета и представяха презентации на тема „Европейският човек”. Най-добрите есета на ученици от нашата гимназия – Петя Алексиева, Ивайло Стоименов и Николай Тодоров, бяха публикувани на сайта и фейсбук профила на ЕИЦ „Европа директно” в Благоевград.

Традиционно с открит урок за Европейския съюз и мястото на България в него, проведен от учителя по история Николай Куколев, беше отбелязан 9 май – Денят на Европа. Поради обявеното извънредно положение във връзка с опасността от епидемия от вируса COVID-19 и въведеното дистанционно обучение, урокът се проведе онлайн.

Дейностите на ученическия клуб са свързани със статута на нашата гимназия като „Училище посланик на Европейския парламент”, получен през 2018 г.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

С няколко награди за месец в областта на рисунката завършва учебната година за художниците.

Петя Петкова от 11 г клас се класира на трето място в Националния конкурс за рисунка “Светите братя Кирил и Методий”. Тя представи своя реплика на портрета на Кирил и Методий, направен за Гимназията от художника Атанас Дафинов.


Националният конкурс, посветен на 24 май събра над 150 ученически рисунки от цяла България. Във времето на дистанционно обучение основната цел на конкурса е учениците да се запознаят повече с живота и делата на Кирил и Методий.

Василия Мадолева от 12 д клас завършва подобаващо, с две награди.

Второ място в Националния конкурс по превенция на наркоманиите на ОбСНВ – Благоевград в темата: „Джеймс Баучер – българският ирландец“. Извънредно за 2020 година в конкурса се включва и темата: „Джеймс Баучер – българският ирландец“, защото се навършват 170 години от рождението му и 100 години от неговата смърт.

Трето място в конкурса "Историята, музеят и аз“, организиран от Община Разлог и Исторически музей – Разлог. В двата конкурса Василия се представи с любимия си жанр – историческа рисунка.

Георги Василев от 8а клас, с прекрасна сцена на Благовещение, спечели трета награда на Националния конкурс "Вяра и упование" - гр. Русе. Второто издание на конкурса беше посветено на празника Благовещение. Идеята е да се различи благата вест в съвременния свят и да се покаже как тя може даде смисъл на живота, изпълнен с вяра, надежда и любов.

В същото време се представиха и няколко самостоятелни виртуални изложби на учениците с преподавател Александра Петкова, които можете да разгледате тук: https://nhgart.wordpress.com/%d0%b3%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d1%80%d0%b8%d1%8f/

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

С любов към животните

На 26.06.2020 г. като инициатива на ученическия съвет се проведе зооконкурса "С любов към животните". Това събитие се явява второ издание на зооизложба, организирана преди 8 години в центъра на Благоевград със зооконкурс за домашни любимци. Целите, които си поставиха педагогическият съветник и ръководството на гимназията са свързани с култивиране у учениците на любов и уважение към природата, изграждане на презентационни умения, разширяване на познанията по природни науки у учениците, както и към средата, в която живеят.

към галерията >>

Младите природозащитници отправят своя апел към обществеността: "Нека спрем жестокото отношение към животните, защото те са част от живата природа! Като част от нашия свят трябва да се научим да ги обичаме и разбираме, защото и те са живи същества! Ние апелираме за ограничаване разпространението на бездомните кучета. Нека имаме по-отговорно поведение, да се грижим за своите домашни любимци и да не ги захвърляме като ненужни вещи на улицата.“

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Зрелостниците от НХГ - Благоевград получиха дипломите си, първенец на випуска стана Петя Алексиева

Абитуриентите от 5-те паралелки на НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ получиха дипломите си за средно образование на тържествена церемония в двора на гимназията. Сълзи и вълнение белязаха празника (към албума >>).

Сред завършващите има няколко отличници, а за първенец на випуска бе обявена Петя Алексиева. От името на съучениците си и от свое име Петя благодари на учителите работещи в НХГ.

 

Директорът на гимназията Марин Митов пожела на своите възпитаници да продължат традицията, като се реализират успешно, да не се страхуват от предизвикателствата. Той обясни, че зрелостниците ще запомнят годината на завършването си с коронавируса и с 140-годишнината от основаването на училището.

Музикален поздрав към съучениците си отправиха двама от завършващите музикалната паралелка на училището.

Официалната церемония по връчване дипломите на възпитаниците на НХГ бе запечатана за спомен с обща снимка на випуска.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Дългогодишният учител по изобразително изкуство Живко Янев получи престижното отличие “Учител на годината 2020“! Наградата връчи кметът инж. Румен Томов и заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности д-р инж. Василиса Павлова.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

 

24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е специална, сакрална дата за всеки българин. Независимо от обстоятелствата и предизвикателствата, които ни поставя извънредното положение в страната, учениците от десети клас написаха стихове, които посветиха на делото на светите братя Кирил и Методий и на годишнината на Гимназията. С тях те отправиха поздрав към своите учители и ученици.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Без минало няма бъдеще!

24 май – свидна и мила дата!

Денят на Св. св. Кирил и Методий е един от първите официални празници на възродената българска държава, превърнал се в празник на цялостния културен и духовен живот, празник на буквите. Най-българският празник. Константин-Кирил Философ, заедно със своя брат Методий, създава славянската азбука Глаголица. Наричат първата буква в нея „Аз“, което в превод от прабългрски означава памет. Паметта e част от човешката същност. Тя е коренът, който ни свързва с всичко ценно и значимо. Затова нека помним делото на светите братя и историята на нашата Гимназия. Делото, което оставя отпечатък върху развитието на целия славянски народ, дало ни ключа към знанието. История, в която се крие изстрадана, но заслужена почит. И днес, в светлината на традицията, празникът отправя поглед към минало, за да озари бъдещето. Всички трябва да помним своето минало, защото без минало няма бъдеще!

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

24 май е най-българският празник!

Ден на духа и на словото!

Учениците на НХГ "Св. св. Кирил и Методий" го отбелязаха и тази година, въпреки социалната дистанция и неприсъственото обучение.

Те посветиха творбите си на Славянските първоучители и тяхното дело!

1. Данимира Колева, 8а клас, НХГ „Св. св. Кирил и Методий”

2. Мира Митова, 8а клас, НХГ „Св. св. Кирил и Методий”

3. Ерика Рълева от 8а клас, НХГ „Св. св. Кирил и Методий”

4. Виктория Груйчева 8в клас, НХГ „Св. св. Кирил и Методий”

5. Емили-Слава Емилова Петрова от 8г клас, НХГ „Св. св. Кирил и Методий”

6. Божидара Георгиева 11 а клас, НХГ „Св. св. Кирил и Методий”

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈
Дейността на ученическия съвет

Ученическият съвет е ученическа структура в НХГ, която е формирана, за да подпомага личностното развитие и израстване на учениците, да развива мотивация за доброволчество, лидерски умения, умения за изграждане на екип и други базисни социални умения.

По повод 140.годишния юбилей на гимназията екип ученици от ученическия съвет изработиха презентация за дейностите му за периода 2019 – 2020 година. Направена е кратка ретроспекция на най-важните от тях в снимки и описания.

Приятно гледане!

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Дигитална изложба за честване на 140-годишнината от основаването на гимназията

На 11 май учениците от 12 д клас представят юбилейна изложба „140 години бивша Солунска гимназия”. Презентацията показва постижения на учениците през годините.

Паралелка профил „Изобразително изкуство” е създадена през 1984г. по инициатива на учителя – художник Димитър Сандъкчиев. За изминалите години паралелката израстна, укрепна и достигна учебно – творческа зрялост. През ателиетата преминаха няколко стотин възпитаници. Всички те станаха носители на особената култура на естета, ценителя, хуманиста. Младите възпитаници на паралелката се влеха в социалния, икономическия, културния и обществен живот на града, страната и света. Понесоха искрата на градивното, творческото и красивото. И днес ежедневно в художествените ателиета на гимназията десетки млади творци трупат знания и умения. Сливат се усилията на учители и ученици за постигане на голямата цел – просвета и напредък!

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Празничен концерт по повод 11 май - Денят на светите братя Кирил и Методий

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

140 години от създаването на НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ в Благоевград

По този повод ръководството на Гимназията и заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности д-р инж. Василиса Павлова поднесе букет, в знак на почит, пред паметника на светите братя Кирил и Методий, проповедници на християнството сред различни народи.

Националната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ в Благоевград, е създадена през 1880 година в Солун под името Солунска българска мъжка гимназия.

Това е първото българско светско училище в Македония, създадено в резултат на дългогодишните борби на българите към култура, просвета и национално обособяване, поддържано и утвърждавано с голяма любов и гордост от Солунската българска община.

През 1991 година гимназията се преименува на Национална хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“, единствен приемник и продължител на Политехническа гимназия „Кирил и Методий“ – бивша Солунска.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Ученици от НХГ са сред победителите в конкурса „Моят Благоевград #ОставамВкъщи

На 8 май Община Благоевград награди децата, взели участие в конкурса "Моят Благоевград“ #ОставамВкъщи“.
Конкурсът предостави възможност на ученици от I до ХІI клас да представят своят талант, въображение и новаторството в този труден за всички ни период на социална изолация.
Кметът на община Благоевград инж. Румен Томов и заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности д-р инж. Василиса Павлова, поздравиха всички ученици, взели участие в конкурса. Инж. Румен Томов връчи наградите и почетните грамоти на участниците в художественото предизвикателство.
Почетното I място в категория Художествена рисунка се присъди на Мариела Филчева - 11 г клас,

а III място на Петя Петкова от 11 г клас.


Сред победителите в категория Художествена рисунка ( за ученици от V до XII) са и Василия Мадолева от 12д клас и Габриела Христова от 11 г клас.


Отличното представяне на ученичките се дължи на техният учител - Александра Петкова, която успя да ги мотивира като техен ментор.


Община Благоевград благодари на участниците за желанието и въображението, което са вложили в своите творби.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

9 май – Ден на Европа

Europa

Методическо обединение „Чужди езици“ организира честване на Деня на Европа чрез принос на учениците, изучаващи чужди езици в НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Благоевград.

Учениците от 10 б клас и учителката им по немски език Румяна Войнова предлагат викторина за Европа и превод на текстове, свързани с развитието на европейските държави.

Повече по темата четете в БЛОГ НА МЕТОДИЧЕСКО ОБЕДИНЕНИЕ "ЧУЖДИ ЕЗИЦИ"

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Ученически проект, свързан с проблеми на медийната грамотност, се реализира в нашата гимназия

Ученическият евроклуб "Общество на знанието" към Национална хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий" – Благоевград започна работата по проект „Медийната информация – между истината и фалшивите новини“ в партньорство с Европейския информационен център "Европа директно" в Благоевград. Той е част от дейността на гимназията ни като „Училище посланик на Европейския парламент“.

Основна цел на проекта е привличане на вниманието и повишаване на знанието на младите хора у нас за влиянието на фалшивите новини и манипулираната информация върху развитието на медийната среда и информираността на обществото. Проектът е насочен към ученици от 10-12 клас в поне три училища в община Благоевград (с които ще бъдат проведени анкетиране и тематични занимания), както и всички ученици от гимназиален етап, които ще имат публичен онлайн достъп до поддържания от екипа по проекта тематичен блог.

Дейностите по проекта ще се реализират в периода м. януари-ноември 2020 г. и включват:

- Анкетиране на ученици от 10-12 клас в поне три средни училища в община Благоевград, с цел проучване степента на тяхната информираност по проблема за фалшивите новини и манипулираната информация и преценката им за значимостта на последиците от тяхното разпространение.

- Създаване и поддържане на електронен ресурс – блог, в който ще бъде събирана информация за същността на фалшивите новини и манипулираната информация, начините за разпространение и целевите публики, както и конкретни примери и препоръки за проверка на достоверността на новините и медийните публикации. Блогът ще има възможност за обратна връзка (коментари, поставяне на въпроси, кратки онлайн анкети).

- Провеждане на осем тематични занимания с последващи дискусии с ученици от 10-12 клас в поне три училища в община Благоевград по следните теми:

1. Фалшивите новини в контекста на социалния феномен дезинформация.

2. Фалшивите новини – как да ги разпознаем.

3. Фалшивите новини – методи, подходи и целеви публики.

Екипът по проекта включва ученици от евроклуб "Общество на знанието" към Национална хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий" – Благоевград: Петя Алексиева, Иванна Мадолева, Михаил Велев, Николай Тодоров, Баян Ресенски. Те ще получават подкрепа от учителя Николай Куколев и екипа на ЕИЦ „Европа директно“ в Благоевград, начело с Красимира Хаджикосева.

Вече функционира и тематичния блог: https://risk-news.weebly.com/ .

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

ЗА ПОРЕДНА ГОДИНА УЧЕНИЦИТЕ ОТ НХГ ОТПРАЗНУВАХА НАЦИОНАЛНИЯТ ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИЯ - 3 МАРТ

По повод денят на Освобождението на България от османско владичество - 3 март, националният празник на България, учениците от 8 г клас, Евелина Сухарева и Анет Рос-Мари Вълкова от 11 г клас, подготвиха музикална програма от патриотични песни.

Водещ на програмата бе Румяна Георгиева от 10 а клас.

А Виктория Христова изработи плакат по повод празника.

Честванията по случай Трети март продължиха в хорова зала на НХГ с продукция, организирана от преподавателката по народно пеене - Милана Влахова. Талантливите ученици с профил „Музика“ от 8, 9 и 10 клас представиха разнообразна програма с песни за турското робство и от различни фолклорни области.

Прозвучаха и акомпанименти на пиано, акордеон и ударни инструменти. Чудесните изпълнения на учениците бяха заслужено аплодирани от уважаемата публика, а за безупречното озвучаване се погрижи г-н Светослав Стоилов, който е и преподавател по поп и джаз пеене. С пожелания за много бъдещи успехи, усмивки, задоволство и обща снимка завърши концертната програма.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Ученици от НХГ честват 210 г. от рождението на великия Фредерик Шопен

На 10 февруари 2020 г. Регионална библиотека "Д. Талев" Благоевград отбеляза 210 г. от рождението на великия Фредерик Шопен. Учениците Габриела Ангелинкина, Николай Йовчев и Антон Стойчев представиха творческия път на Шопен пред своите съученици от 12 Г клас. Библиотекар от отдела, както и господин Манолов се включиха в разказите си за големия композитор и пианист. С интерес изслушаха неговите "Валс", "Полонеза" и "Мазурка". Наричат го поет на пианото и Шопен наистина е такъв. Шопен е големият любовник на пианото и тази жива любовна картина се разиграва пред очите ни всеки ден на десетки сцени по света вече над 200 години.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

 

На 15.02.2020 година, ученици от паралелки профил "Музика" взеха за първи път участие в осмото издание на Национален конкурс “Път към славата” град София! За осма поредна година конкурсът, организиран от АРТ Център “Кърнолски” под патронажа на г-жа Янка Такева – Председател на Синдиката на българските учители и с партньорството на Министерство на образованието и науката, събра талантливи деца и младежи от цялата страна. Възпитаниците на НХГ "Св. св. Кирил и Методий" - Благоевград се представиха отлично и заслужено получиха награди - първо място и покана за участие в международни фестивали!

Анабел Дамянова от 12г клас и Дарина Дамянова от 8г спечелиха първо място и златен медал в категория "ДУЕТИ"- ФОЛКЛОР в 4-та възрастова група и покана за участие без фестивални такси в международен фестивал "ОТКРЬIТАЯ ЕВРОПА-ОТКРЬIТАЯ ПЛАНЕТА" в град Москва.

Станислав Георгиев от 11г клас спечели призово място, диплом за отлично представяне в четвърта възрастова група и покана за участие без фестивални такси в ХХVIII Международен фестивал за деца и младежи "НИЕ - ХХI век", 2020 година в Слънчев бряг.

За прекрасното представяне на учениците допринесе акордеониста Иво Иванов от 9г клас, който акомпанира на техните фолклорни изпълнения. Учителите им Марияна Николова Ангелова и Мая Ставрова Чакова бяха удостоени с дипломи за висок професионализъм от организаторите и журито на конкурса!

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Денят за безопасен интернет сложи началото на няколко дейности в НХГ

Заедно с още над 150 държави по целия свят България отбеляза на 11 февруари международния Ден за безопасен интернет.

Осмокласниците към НХГ се присъединиха към всеобщата инициатива под мотото „Заедно за по-добър интернет“. Класните им ръководители представиха презентацията „СЕКСТИНГ“, а техни помощници бяха учениците от 11 в клас.

Учителите по ИТ – г-жа А. Узунова и г-жа М. Велячка подготвиха и обучиха единайсетокласниците по темата и за пореден път подкрепиха една от политиките на НХГ – „Ученици обучават ученици“. Младите обучители разказаха на по-малките си съученици за онлайн тормоза и онлайн омразата.

Дейностите за отбелязване на международния Ден за безопасен интернет ще завърши със състезание между осмокласниците.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

102-ма ученици от област Благоевград взеха участие в конкурс на тема: „Будителите на моя роден край, които трябва да помним“, организиран от евродепутата Асим Адемов. Той сподели, че основната цел на съревнованието е да насочи вниманието на младежите към историческата памет на личности от родния край, които са отдали живота си за съхранението на българския дух и идентичност, както и да се изложат важни факти и събития, които са значими за съхраняване на патриотизма и приобщаване към европейските ценности.

Тричленното жури в състав: д-р Кирил Алексиев – директор на РИМ – Благоевград, Марина Войнова – старши експерт ИТ – РУО-Благоевград и Екатерина Текерска – старши експерт ОНГОР – РУО-Благоевград, оцени получените материали и се удиви от позитивната нагласа сред младите хора да откриват будителите на родния си край и да представят тяхното дело.

Две ученички на НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ си поделиха престижното второ място. Това са Милена Миланова от XI клас с ръководител г-жа П. Михайлова и Емили-Слава Петрова от VIII клас с ръководител г-жа К. Павлова. Те получиха грамоти и предметни награди лично от евродепутата Асим Адемов, който обеща скоро да издаде книга с най- добрите творби от конкурса.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

"Най-добър рекламен мениджър"
(училищно състезание на немски език за 9 клас)

В училищното състезание на НХГ "Св. св. Кирил и Методий" за реклама на немски език се включиха учениците от 9 б клас с учител Румяна Войнова. Те подготвиха изложба на рекламни продукти, изработени на немски език по тема "Реклама на клуб по интереси". В своята реклама учениците трябваше да предложат курс за обучение по любимо занимание, с което да заинтересуват голям брой желаещи да се включат в курса. Предварително усвоените изразни средства на немски език дадоха възможност за показване на интерес и желание за участие в клуб по интереси. Любимият курс бе подробно представен и онагледен с подходящи рисунки и снимки. Заниманията в курса бяха детайлно описани, както и необходимите предварителни познания и опит. Всичко с една цел - повече точки, които доближават участниците до победата в състезанието.

Румяна Войнова, гл. учител по немски език, и учениците от 9 б клас оцениха рекламните продукти на тема "Реклама на клуб по интереси". С благодарност за активното участие на Антония, Алексия, Радослава, Мария, Весела и Беатрис.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

КОЛЕДЕН БАЗАР НА НАДЕЖДАТА

Ежегодно пред Коледа в НХГ ученическият съвет и педагогическият съветник Капка Калибацева организират благотворителни базари със съдействието на директора Марин Митов и класните ръководители.

Тази година Коледният базар беше разположен в просторното фоайе на Общината. Учениците от всеки випуск подготвиха пресни сладкиши, баници, погачи и още много вкусни лакомства. Влагайки умения и творческо въображение възпитаници от изобразителни и други паралелки с ръководители Александра Петкова, Илия Филипов, Миглена Велячка и Албена Узунова майсториха коледни картички и сувенири.

Красотата на изделията привлече вниманието на много граждани, които се възхищаваха от труда на нашите ученици.

В съзвучие с коледния дух представители на музикални паралелки допринесоха със своите изпълнения за празничната атмосфера. Младите хора на практика се убедиха, че успеха на добрата кауза зависи от задружно вложените усилия! Всеки даде късче от сърцето си, за да помогне за оздравяване на 11 - годишно момченце.

Кметът на Благоевград инж. Румен Томов и вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова също уважиха базара и закупиха от красивите изделия.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Един необичаен час по български език и литература в кабинета по ИТ

На 18 декември 2019 г. по идея на г-жа М. Велячка (учител по ИТ) в компютърния кабинет се проведе необичаен час по български език. Учениците от Х б клас с преподавател Венцислава Ангелова имаха за задача да работят по групи по темата: „Местоимения“.

Целта на този открит урок бе десетокласниците да се научат да откриват и усвояват информация чрез електронните технологии и да приложат в упражненията и задачите по БЕЛ. По време на часа учениците с интерес използваха както компютрите, така и смартфоните си за изпълнение на изработени от преподавателите им – Велячка и Ангелова различни задачи. Чрез интересните компютърни приложения десетокласниците с профил „Хуманитарни науки" се убедиха, че ученето може да бъде и забавно.

Този интересен час бе посветен на 140 годишнината на Гимназията и постави началото на една идея за повече такива съвместни уроци.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Отново дойде това време от годината, в което всички се потапяме в магията на коледните и новогодишни празници. Всеки си пожелава по нещо и живеем в очакване, че на Коледа се случват чудеса и всяко наше желание може да се превърне в реалност. Традиционно Национална хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“, подари на жители и гости на Благоевград вълшебен коледен концерт (на 17.12.2019г).

„Коледа е уют. Кори от портокали, аромат на канелени сладки и сушени плодове. Огън- греещ в камината, запалени свещи, сияеща елха, обагрена в червени и златни стъклени топки, а по улиците звучат коледни песни.“ С тези думи водещите Живка Димитрова и Диян Калайджиев, откриха празничния концерт, посветен на едни от най-обичаните и светли празници по цял свят – Коледа и Нова година.

Концертът бе открит от бенда на гимназията, с ръководител г-н С. Николов. Бурните аплодисменти започнаха, когато на сцената се появиха и учителите по музика, които поздравиха всички в залата с песента “Jingle bells”.

Директорът – г-н Марин Митов, произнесе слово, в което изрази чувствата на удовлетворение и на гордост от постиженията на учителите и на учениците от училището през изминалата година, както и надежда за още по-големи успехи през предстоящата юбилейна година. Бяха отправени и пожелания за здрава, мирна и благодатна за всички нова година.

Фурор предизвика забавната сценка - „Новини на НХГ“ с водещи Цветелина Ремичкова и Кристиян Размирски от 11 В клас. Това бе и първа представителна изява за клуб по интереси „Сцената е наша“, с ръководител г-жа П. Михайлова. Клубът е част от проект "Подкрепа за успех" по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ (ОП НОИР) 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Специален гост на концерта бе френски музикант, любител на балканската музика. За финал, голямата изненада за всички, бе появата на кукерска група от кв. „Струмско“- Благоевград. Те накараха залата да избухне в силни викове и ръкопляскания.

към албума >>

Училищното ръководство и целият учителски колектив, поздравява своите ученици и техните родители с настъпващите празници!

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Последното събитие от поредицата дейности посветени на Националната седмица на четенето беше срещата с Аладин Алиибрахимот.

Актьорът от Драматичния театър "Никола Вапцаров" гр. Благоевград се срещна с учениците от VIII и Х клас.

Той разказа какво го е подтикнало да се занимава с театър, какво обича да чете и прочете един от любимите си откъси. Освен това влезе в роля и изигра учител по физика.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На 09.12.2019 година се навършиха 110 години от рождението на Никола Йонков Вапцаров - може би последният от онази обща духовна група, към която принадлежат и Ботев, и Яворов, и Смирненски, и Гео Милев, все сложни, многопластови, „дълбоки“ личности, по своему трагични, изправени срещу времето си, срещу света, надраснали съвременниците си и намерили смъртта си в поредното сражение с живота.

Отбелязването на годишнината беше осъществено от ученици от 12а и 12б клас, благодарение на които в Хоровата зала на Гимназията прозвуча красивото българско слово – от Вапцаров и за Вапцаров. Публиката имаше възможността да се потопи в поетичната атмосфера, създадена от прекрасните стихове на емблематични Вапцарови творби като „Вяра“, „История“, „Прощално“, „Предсмърно“, но и да се докосне до многоликостта на Вапцаровата поезия, в която има място и за родината, и за любовта, и за светлата надежда за утрешния ден.

Тържеството се реализира с участието на София Падарска, Веселин Николов и Борис Попов от 12а клас

и Ваня Десподова, Ивана Ангова и Виктория Николова от 12б клас.

Стихове на поета прозвучаха, претворени в песни, и в прекрасните изпълнения на Александрина Механджийска (9г клас) – „Пролет моя“, и Станислав Георгиев (11г клас) – „Хайдушка“, с инструменталния съпровод на оркестър в състав Стефан Стойков и Димитър Емилов (10г клас), Иво Иванов и Спасимира Иванова (9г клас).

Тържеството завърши с песента „Хаджи Димитър“ по стиховете на безсмъртната Ботева балада, изпълнена от Дарина Бреньовска, Валентин Сотиров и София Стоила (9г клас) и така отново прозвуча вечната истина: „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!“.

Илонка Белева – главен учител по български език и литература
≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На 9 декември 2019 г. учениците от 8. а клас посетиха Регионалния исторически музей в Благоевград, където рецитираха стихове. Мероприятието е част от инициативите през Националната седмица на четенето.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Голямото междучасие на 6.12. бе по-различно, защото в гимназията гостува студент от Франция. Той пътува с колело и се учи да свири нашата музика.

Предстои му едномесечен престой в България преди да продължи за Турция. Заедно с преподавателя по акордеон Христо Златков изсвириха няколко мелодии, с които впечатлиха ученици и учители.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Отбелязване на Деня на борбата срещу СПИН

Две седмици отговорниците организираха, апелираха, подготвяха своята акция като изградена позиция в борбата срещу коварната болест. С инициативата се заеха представителите на всички 8- ми и на всички 9 - ти класове, на 10 А и В, на 11 Б, В и Г класове.

Ежегодно учениците от Ученическия съвет се заемат да разпространяват символите на световния ден за превенция и борба със СПИН 1 Декември - червени лентички.

Раздават се и брошури, и предпазни средства по класовете, които им предоставят експертите от РИОКОЗ - Благоевград.

Тази година обаче, благодарение на по-високата активност и организация, с подкрепата и помощта на педагогическия съветник Калибацева, се изработиха и раздадоха много повече лентички, в сравнение с предишни години - над 650 броя! - което било "достойна цифра за Рекордите на Гинес", според зам. председателят на Ученическия съвет Божидар Капитански.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Отново учениците от паралелки с профил "Музика" от класовете по народно пеене на Марияна Ангелова и Мая Чакова успешно представиха Гимназията

На 29.11.2019 година нашите певци впечатлиха жури и публика на Международния фестивал на изкуствата "Утринна звезда"- град Банско. Вокалната група зае 2-ро място и получи сребърен медал. В нея участват: Райна Пърличкова и Станислава Йорданова от 12. клас, Станислав Георгиев от 11. клас, Кристиян Варадинов от 10. клас, Цветелина Иванова от 9. клас, Ванеса Маркова, Дарина Дамянова, Елена Джорова и Любима Ковачка от 8. клас.

Дарина Дамянова, Станислав Георгиев и Станислава Йорданова спечелиха сребърни медали в различни категории като индивидуални изпълнители, а Елена Джорова спечели бронзов медал.

На Международния фестивал с поощрителни награди се сдобиха и Ванеса Маркова, Любима Ковачка, Цветелина Иванова, Кристиян Вакадинов и Райна Пърличкова.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

По покана на AUBG ученици от гимназията присъстваха на лекция по журналистика. Студентите по журналистика дадоха много полезни съвети и идеи за създаването на едно интересно интервю.

Споделиха с нас своите любими инструменти и програми за направата на такова. Оказа се, че телефонът е предпочитано средство за звукозапис на интервю. Запознахме се с техни учебни проекти.

В края проведохме дискусия за статиите и как да познаваме дали са достоверни, или не. Лекцията беше изключително увлекателно и интересно проведена от студените.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Пореден успех на учениците от НХГ "Св. св. Кирил и Методий"

На международният музикален конкурс Утринна звезда”- гр. Банско, ученици от НХГ с профил „Музика“, доказаха своя талант и професионализъм! При сериозна конкуренция, Евелина Сухарева взе трета награда. С поощрителни награди са Анет Рос-Мари Вълкова и Джулия Михайлова.

Всички ученици се представиха достойно и за пореден път доказаха, че с упорит труд могат да постигат мечтите си!

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На 26.11.2019г. ученици от 11. б клас на НХГ "Св.св. Кирил и Методи" съвместно с Регионална библиотека "Димитър Талев" и РЗИ Благоевград в лицето на г-жа Бианка Равначка отбелязана 1 декември - ден за борба против СПИН.

Ученикът Соти Везенков представи презентация, г-жа Равначка проведе беседа - разговор, а Регионална библиотека Благоевград осъществи снимков и информационен материал за борба срещу спина.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈