Начало Актуални новини

Галерия

Актуални новини Е-мейл

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На 30 юни 2017 г. директорът на НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ закри учебната 2016/2017 година.

В двора на Гимназията имаше тържество, което завърши с изпращане на знамето на училището и свалянето на националния флаг, които бяха предадени на г-н Митов.

Директорът пожела на всички учители и ученици весело и щастливо лято.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Дни на кариерата

По повод приключване на проекта BG05M2OP001-2.001-0001 „Система за кариерно ориентиране в училищното образование” на 27 и 28 юни се проведоха дни на кариерата в НХГ. Бяха организирани следните мероприятия:

- среща на бивши ученици на училището с наши ученици;

- ученици обучават ученици;

- ден на самоуправлението.

Ученици от 9д клас получиха награди за конкурса на тема:„ Моята кариера – мечта или реалност”, организиран от ЦЕНТЪР ЗА КАРИЕРНО ОРИЕНТИРАНЕ към РЕГИОНАЛНО УПРАВЛЕНИЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО - БЛАГОЕВГРАД

 

1 място на училищния конкурс: Илиян Арабаджиев 2. Александър Владимиров
3. Василия Каролева 4. Кристияна Муртова

3 място на областния конкурс спечели Димитър Христов

На 28-ми юни, съвпадащ с деня на ученическо самоуправление, три екипа от предварително подготвени от кариерните консултанти ученици от девети и десети клас изнесоха учебни часове по кариерно ориентиране на свои връстници от училището. В 10 А клас Стефани и Евгени обучаваха съучениците си с презентацията „Представяне пред работодател”. Ивана и Ерика от 9 Б клас проведоха интерактивна игра „Световното кафене” с 9 В клас, илюстрираща многообразието и привлекателността на различни професии. В 8 В клас Виктория и Венислава от 9 Б клас обучаваха по-малки ученици Как се водят преговори, прилагайки симулативен игрови метод и работа по групи. Сътрудници в часовете бяха кариерните консултанти от Кариерния център и педагогическият съветник Капка Калибацева, а гост беше директорът на НХГ Марин Митов, който остана удовлетворен от постигнатите резултати. При закриването на Дните на кариерата водещите ученици получиха грамоти и поощрителни награди от Кариерния център.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

 

На 27.06.2017г. за четвърта поредна година в НХГ „Св.св. Кирил и Методий“ се проведе състезание между деветите класове за званието „Кирило - Методиевски клас“. Петте паралелки участваха в състезанието с отбори, които влязоха в оспорвана надпревара за спечелването на званието. Деветокласниците показаха завидни знания за живота и делото на славянските първоучители и техните ученици – последователи и продължители на всеотдайното им служене на славянския род. След последния въпрос, който реши спора между отборите на 9А и 9Б клас, новият носител на званието „Кирило-Методиевски клас“ стана 9Б клас, представен от Ивана Ангова, Ваня Десподска, Любослава Минчева и Михаил Велев. Достойни съперници на победителите бяха отборите както на 9А, така и на 9В и 9Г клас, които отстъпиха с минимална разлика на водачите.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На 16.06.2017г. се връчиха дипломите на випуск 2017 г. На тържествена церемония пред училището, директорът господин Марин Митов връчи официално дипломите на зрелостниците. Бяха отличени ученици за заслуги към училището, както и отличници във всеки клас, като тримата най-изявени ученици и с най-висок успех – Цветелина Касапинова, Екатерина Ангелова и Петър Михов получиха книги. За отличник на випуска единодушно беше избрана Цветелина Касапинова, от класа на госпожа Теодорина Тодорова, паралелка музика.

Към галерия >>

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На 16.06.2017 г. в НХГ Ралица Стоянова представи дебютния си роман "Y-хромозома". С учители и ученици тя разговаря за своята книга, за четенето, за думите в нашия живот.

Младите хора обсъдиха своето виждане за изкуството - литература, музика, живопис - и за ролята му в днешния динамичен свят. Срещата, изпълнена с много приятни емоции, завърши със снимки за спомен на участниците.

Ралица Стоянова е родена през 1988г. Завършила е средното си образование в Езикова гимназия „Акад. Л. Стоянов“ в Благоевград. Има бакалавърска степен по журналистика от Софийския университет „Св. Св. Климент Охридски“. В продължение на няколко години работи като репортер и редактор в онлайн медии. През 2012г. спечели наградата „Млад журналист“ на Информационното бюро на Европейския парламент в България. През 2014г. посещава курс по творческо писане, организиран от издателство „Сиела“, с лектори Ваня Щерева, Калин Терзийски, Емил Андреев и Радослав Парушев, като два нейни разказа бяха издадени в сборник с най-добрите текстове от курса. Нейни разкази са публикувани и в литературни онлайн издания. Написва романа “У-хромозома” специално за предаването “Ръкописът”.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

 

На 08.06.2017г. в Хоровата зала на НХГ „Св.св. Кирил и Методий“ бяха връчени наградите на победителите във фотоконкурса „Нещотърсачи: Изследване на миналото” и бе открита изложба с творбите на участниците.

Конкурсът беше организиран, от преподавателите по история Калин Маешки и Николай Куколев.

Настоящият фотоконкурс е първи от поредица конкурси под общото наименование „НЕЩОТЪРСАЧИ“. Идеята за него е вдъхновена от филма „Силна година“ ( The Big Year). Целта на фотоконкурсът е да предизвика интерес у младите хора да откриват и изследват заобикалящата ги среда, както и да стимулира творческото им мислене и изявата на личните им качества. Всеки конкурс ще бъде насочен към конкретна научна област (история, география, биология и т.н.).

Тазгодишното издание на конкурса - „Изследване на миналото“, си постави за цел да насочи вниманието на учениците към историческата памет за личности и събития от нашето минало, които са значими за съхраняване на българската идентичност.

Участие в конкурса взеха 15 ученици от три училища - НХГ “Св.св. Кирил и Методий“, 3 ОУ „Димитър Талев“ и 4 ОУ „Димчо Дебелянов“. Изпратени бяха над 450 снимки.

Конкурсът включваше два модула:

1. Издирване и заснемане на възможно най-голям брой исторически и архитектурни паметници в рамките на гр.Благоевград;

2. Заснемане и представяне на исторически или архитектурен паметник от населеното място, в което живеят учениците.

За първи модул бяха отличени следните ученици:

- На 1-во място – с парична награда от 150лв, плакет и грамоти бяха наградени Мария Георгиева и Дебора Безинска от 10 „Д“ клас в НХГ „Св.св. Кирил и Методий“;

- На 2-ро място – с парична награда от 100лв, плакет и грамота се класира Кирил Стоянов ученик от 6 „А“ клас в Трето ОУ „Димитър Талев“;

- На 3-то място – с парична награда от 50лв, плакет и грамота бе отличен Огнян Маникатов ученик от 6 „Д“ клас в Трето ОУ „Димитър Талев“;

За втори модул:

- На 1-во място - с парична награда от 100 лв. плакет и грамота бе отличена Петя Чилева ученичка от 10 „Д“ клас в НХГ „Св.св. Кирил и Методий“;

С поощрителни награди за оригиналност и творчески подход (ваучер на стойност 50 лв.), бяха наградени:

- Дима Ангелова – ученичка в 7 клас на Четвърто ОУ „Димчо Дебелянов“

- Николай Йовчев - ученик в 9 „Г“ клас на НХГ „Св.св. Кирил и Методий“

Допълнителни награди за трите най-въздействащи снимки (ваучер на стойност 30 лв.), получиха:

- Александра Маркова и Венеса Ханджийска от 6 „В“ клас в Трето ОУ „Димитър Талев“

- Константин Добрев от 7 клас в Четвърто ОУ „Димчо Дебелянов“

- Мартин Златарски от 10 „Г“ клас в НХГ „Св.св. Кирил и Методий“

На всички участници бяха връчени грамоти от г-н Н. Куколев. А за доброто настроение и тържествената атмосфера се погрижиха учениците на г-жа М. Влахова – Гала Чивиева, Иванна Димова и Мартин Златарски от 10 „Г“, които поздравиха гостите и участниците със своите изпълнения.

Както и Любка Салмова от 8 „Г“ клас, която рецитира стихотворението на Иван Вазов - „Новото гробище над Сливница“. Церемонията по награждаването приключи с откриване на изложбата, създадена от снимките на всички участници и обещание за ново предизвикателство през следващата учебна година.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

 

Среща с г-жа Юлиана Антонова-Мурата, автор на книгата „Моши моши, Япония“

От далечна Япония в Гимназията ни пристигна авторът на книгата „Моши моши, Япония“- Юлияна Антонова-Мурата. Тя беше поканена от г-жа Албена Узунова и ученици от „eTwinning book lovers’ club“ - 10а клас, които участват в eTwinning проекта „Нека се опознаем чрез книгите“.

Срещата се проведе в хоровата зала на НХГ. Интерес към събитието проявиха много учители, ученици, родители, директори, представители на РИО.
Г-жа Мурата разказа за своето вдъхновение, довело до разказите и книгата „Моши моши, Япония“. В нея авторката разказва малки истории от ежедневието на японците, тяхното общуване помежду си и как правят живота си по-красив и по-лесен. Историите в книгата са пример, а магичното „моши моши“ като че ли ни се иска да използваме и в нашето ежедневие. „Извинете, мога ли да Ви бъда полезен“ и „Мога ли да Ви помогна“, са всъщност онова моши моши, което отваря врати, сърца и пълни душите ни с благородство и светлина.
Присъстващите бяха вдъхновени от увлекателния разказ на авторката.
Докоснахме се до един толкова далечен народ и за момент се почувствахме сякаш сме там, в Япония, сред красивите вишни, в този магически свят на доброта, честност и уважение.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На 05.06.2017г. в Голямото концертно студио на Радио Благоевград бяха връчени наградите на победителите в конкурса за есе, посветен на 180-годишнината от рождението на Апостола на българската свобода Васил Левски. Конкурсът беше организиран съвместно от Радио Благоевград и НХГ „Св.св. Кирил и Методий“ под патронажа на евродепутата от ВМРО Ангел Джамбазки. Сред 62-та участници в конкурса от областите Благоевград и Кюстендил достойно се представиха учениците от НХГ.

Михаил Велев от 9Б клас се класира на второ място и с още четирима участниици, заели призовите места от 1. до 5., ще посети Европарламента в Брюксел по покана на Ангел Джамбазки. Десетокласникът Стоил Неделчев е сред петимата ученици, които получават предметни награди. Организаторите на конкурса и отличените участници в него бяка поздравени от евродепутата за патриотичната инициатива, с която се отдава заслужена почит на най-големия български национален герой, изрекъл преди повече от век паметните слова: „Времето е в нас и ние сме във времето...“.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Прекрасно представяне на красивите ми ученички Гала и Иванна на X юбилеен МФФ„Веселяче''- гр. Кресна. Те достойно представиха НХГ "Св. св. Кирил и Методий", като спечелиха две награди. За дуетно изпълнение второ място и за индивидуално изпълнение на Гала - трето място. "Да са Ви честити наградите момичета, с пожелание за още по-големи успехи! Трудът винаги се възнаграждава! Продължавайте само напред и нагоре!" - това са пожеланията на тяхната ръководителка Милана Влахова.

 

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На 18 май На заключителния етап на 20-ти юбилеен конкурс „Учител на годината“, Христина Палева – учител по поп и джаз пеене в НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ получи специалната награда на председателя на СБУ г-жа Янка Такева. Г-жа Палева получи и почетен знак на МОН „Неофит Рилски“, той и беше връчен от зам. министъра на МОН г-жа Таня Михайлова.

На 22 май Директорът на НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ Марин Митов, беше удостоен с почетния знак на МОН „Неофит Рилски“. Отличието беше връчено от г-н Ивайло Златанов – началник на РУО – гр. Благоевград.

 

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

„Училищна панорама 2017“

На 26.05.2017г., „Училищна панорама 2017“ събра на едно място учебните заведения в Благоевград.

Към инициативата се присъедини и НХГ. Тъй като Гимназията е носител на приза „Училище на годината“ 2017, „Училищната панорама” беше открита от нейните възпитаници. Учениците на най-старото училище в Югозападна България пяха, рисуваха и представиха своите постижения в различни области. Отново показаха, че Гимназията е извор за талантите в Благоевград.

 

„Училищна панорама” се организира от Община Благоевград и Центъра за кариерно ориентиране за пета поредна година.

Целта на инициативата „Училищна панорама” е да подпомогне родителите, бъдещите ученици, учениците в преход към средно образование и зрелостниците, продължаващи образованието си, да направят своя информиран избор.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Онлайн среща по eTwinning проект „Нека се опознаем чрез книгите“ – 23 май 2016 година

Като планирана дейност на eTwinning проектаНека се опознаем чрез книгите учениците от 10а клас и класният им ръководител Албена Узунова участваха във видеоконференция заедно с партньорите от Молдова и Асеновград.

Чрез онлайн връзка те проведоха живо четене.

Учениците бяха избрали любими цитати от книгите, които обичат, както и прочетоха едни от най-силните моменти от книгата „Крадецът на книги“ ("The Book Thief"). Това беше едно от последните събития от богатата програма от дейности на нашите клубове за любители на книгите в eTwinning.

Както учениците, така и учителите с вълнение и голям интерес участваха в събитието на живо. Всички изразиха желанието си проектът да продължи и другата учебна година.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На 15 май 2017 г. приключиха заниманията на учениците от 12 клас в евроклуб „Общество на знанието – европейски перспективи“ при НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ - Благоевград. Последната тема, по която кратко експозе представи ръководителят на клуба и учител по история в гимназията Николай Куколев, бе „Информационна грамотност. Изграждане на способност за критичен анализ на Интернет публикации. Влиянието на масмедиите върху решенията, които взимаме“. В последвалата дискусия като акценти учениците от клуба откроиха:

  • Силното влияние на медиите – печатни и електронни, върху информираността на гражданите и формирането на мнение за текущите събития и процеси, както и рисковете, които произтичат от това;
  • Влиянието на политиците/управляващите върху обществените медии и опасностите от политически контрол и цензура върху тяхната работа;
  • Концентрацията на собственост при частните медии и опасността от манипулиране на информацията в полза на частните интереси на собствениците и близки до тях компании и лобита.

Във финалната част бе отчетена неприятната констатация, че България е на 109-то място по свобода на медиите от общо 180 наблюдавани страни в тазгодишната класация на международната неправителствена организация "Репортери без граници"

(http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2017/04/26/2960090_bulgariia_izpadna_v_predposlednata_grupa_po_svoboda_na/).

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На 11 май – Деня на светите равноапостоли Константин-Кирил Философ и Методий, НХГ „Св.св. Кирил и Методий“ за пореден път чества патронния си празник. Началото на тържествата беше поставено на 10 май с шествие на учителите и учениците от сградата на Гимназията до Драматичен театър „Никола Вапцаров“, където се състоя празничният концерт, посветен на събитието.

На театралната сцена възпитаниците на училището изявиха многобройните си и разностранни таланти. Публиката в салона горещо аплодира прекрасните изпълнения на певци, инструменталисти, танцьори. Повече от час звучаха народни и поп песни, класически и фолклорни мелодии, а водещите с вълнуващи слова припомниха огромното историческо значение на саможертвеното дело на Солунските братя, които са патрони на Гимназията от самото ѝ основаване през 1880 година като Българска мъжка гимназия „Св. Кирил и Св. Методий“.

В своето слово – обръщение към всички присъстващи в залата, директорът г-н Марин Митов подчерта признателността на българския народ за безценния дар, който получава чрез делото на Кирило-Методиевите ученици, завърнали се в България и поставили началото на българската книжовна традиция. Прозвуча и чувството на удовлетворение и гордост от постигнатите в съвместните усилия на ученици и учители високи резултати в учебните, извънкласните и спортните дейности. В обръщението имаше специален благослов към двнадесетокласниците, за които текат последните учебни дни и които са на прага на следващото, още по-строго и безкомпромисно училище – живота.

Празничният 11 май започна с поднасяне на цветя на признателност на паметниците, намиращи се пред сградата на Гимназията – на светите братя Кирил и Методий и на Кузман Шапкарев – един от основателите и първия глававен учител на Солунската гимназия.

След това във всички класове се проведе час по родолюбие, посветен на историята на училището. Пред най-малките възпитаници на Гимназията – осмокласниците, учителят по история и цивилизация г-н Николай Куколев предаде в интригуващ разказ основните моменти в дългия, изпълнен с премеждия път на училището от Солун до Горна Джумая, от Българска мъжка гимназия до Национална хуманитарна гимназия. Завършек на празничния ден бяха спортните състезания по футбол, волейбол и баскетбол, в които участваха ученици от всички випуски.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На 11.05.2017 г. се проведе поредната среща на МО по природни науки във връзка с вътрешно квалификационната ни дейност. Колегите Христина Танчева и Миглена Борисова ни запознаха с възможностите на платформата http://scientix.eu/ на общност за научно образование в Европа STEM. Платформата съдържа уебинари, проекти, учебни ресурси, обучения, събития и блогове за природо-математическите науки на различни езици.

Г-жа Албена Узунова ни обясни как да използваме платформата за създаване на бюлетин- https://www.smore.com.

Изгледахме и видео на Sal Khan: Let's use video to reinvent education - https://www.ted.com/talks/salman_khan_let_s_use_video_to_reinvent_education#t-1207903

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На 11 май 2017 г. ученици от паралелките профил „Музика, участваха във фестивала на чуждите езици, организиран от Регионално управление на образованието - Благоевград.

Прозвучаха песни на италиански, руски, френски и английски език.

Водещите, които представиха НХГ „Св. св. Кирил и Методий” - Благоевград, бяха Росица Забунова от 10“а“ клас и Кристиан Христов от 11“а“ клас. В подготовката на учениците, активно участваха г-жа Бонка Ичкова – учител по френски език, г-жа Магдалена Николова, г-жа Христина Палева и г-н Светослав Стоилов – учители по музика в Гимназията.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На 10.05.2017 г. в зала „Яворов“ - се проведе традиционния конкурс „Училище на годината“, под патронажа на община Благоевград. Учениците от НХГ „Св.св. Кирил и Методий“ - Благоевград се представиха с атрактивна и иновативна шоу програма – „Благоевград търси талант“. След спектакъла, журито в състав: Поли Сатиева - художествен р-л на ансамбъл "Пиринче", Боби Янев - диригент на Биг Бенд Благоевград, Цветанка Гаврилова - директор на ЦЛТР за децата - Благоевград, Албена Чобанова - актриса, изказаха своите суперлативи и комплименти за цялостното ни представяне относно идеята, сценария и изпълнението на талантливите ни ученици, които накараха публиката да изпадне в екстаз.

към галерия "Училище на годината 2017">>

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Европейската седмица на младежта 2017 г.

Асоциацията "Euni Partners" проведе обучителен семинар за учениците от Национална хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий". Събитието беше част от Европейската седмица на младежта 2017 г. и имаше за цел да повиши осведомеността на учениците относно възможностите на програмата "Еразъм плюс" и Европейския корпус за солидарност. Доброволците в Асоциация "Euni Partners" - Патрисия и Златица представиха възможностите, условията и начините за участие в различните дейности на европейските младежки програми - младежки обмен, Европейска доброволческа служба, стажове, работа и др. Доброволците споделиха с младите хора техния личен опит, както и предизвикателствата и шансовете да бъдеш доброволец в чужбина.

По време на семинара младите хора работеха в малки групи за практически задачи като подготовка на стратегия и план за участие в проект, съчетаване на "правилния" доброволец с "правилния проект".

Дейността е част от трайно сътрудничество между Асоциацията „Euni Partners“ и Гимназията. Между 2014 и 2017г. сдружението даде възможност на повече от 30 ученици да участват в международни проекти и да придобият опит в чужбина. В момента Асоциацията осъществява 4 съвместни проекта с образователната институция, които включват:

- дейности в полза на учениците: курсове по английски език, информация и цифрова грамотност, критично мислене, емоционална интелигентност и т.н.,

- дейности в полза на учителите, управленския и административния персонал: курсове по ИКТ и използването му в музикалното образование и други дейности за обучение и преподаване, онлайн образователни инструменти, обмен на добри практики с други европейски образователни институции и др.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На 2 май във фоайето на Община Благоевград се откри традиционната за НХГ „Св.св. Кирил и Методий” изложба на абитуриентите от паралелката по изобразително изкуство. Изложбата откри дългогодишният преподавател по изобразително изкуство, художникът Живко Янев. Директорът на НХГ, г-н Марин Митов, изрази надежда, че завършващите ще продължат да развиват своя талант, и им пожела още много успехи. Младите творци бяха поздравени и от г-н Атанас Янев – учител до миналата година на класа. Присъстваха множество общественици, преподаватели от Гимназията и от ЮЗУ „Неофит Рилски”, родители, както и бивши възпитаници.

На финала на 5-годишното си обучение в НХГ учениците от 12 д клас представят над 80 свои творби – живопис, графика, дърворезба и дизайн. Произведенията са направени в съответните ателиета при преподавателите Ж. Янев, И. Филипов, Ив. Биляров и Ал. Петкова. Впечатление прави високото майсторство и старанието, с които са създадени художествените творби, както и професионализмът на техните преподаватели, разкриващ творческия потенциал на всеки отделен техен възпитаник.

С творбите от изложбата, учениците демонстрират стремежа си към търсенето на собствен художествен почерк и към овладяването тънкостите при обработка на материала, полагането на цветовете, графичните трактовки и на дизайна.

Изложбата на учениците от 12 д клас е заявка за бъдещи художествени изяви и гаранция за развитието на нови, талантливи и млади творци.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На звездна сцена в НДК - София по случай националния конкурс „Млади таланти“ проведен на 28.04.17г., блесна с таланта си представител на НХГ „Св.св. Кирил и Методий“- Благоевград. Мартин Петров Златарски от 10г клас с преподавател М.Влахова, успя да очарова журито не само с вокалното си майсторство, но и с умението си да си акомпанира с тамбура. Той заслужи високо отличие - медал и диплом, като се изяви с песни от пиринския край. Нека да са му честити, с пожелания за още много награди!

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На тържествена церемония бяха наградени победителите в конкурса „Звезди в Радиото“

 

На 28.04.2017г. в голямото концертно студио на Радио Благоевград се състоя тържествена церемония, на която бяха наградени над 30 деца, участвали в седмото издание на конкурса за млади таланти „Звезди в Радиото“. Конкурсът се проведе в началото на месец април. Той се организира за седма поредна година от Радио Благоевград и Националната хуманитарна гимназия „Св.Св.Кирил и Методий“ – Благоевград с подкрепата на Регионалния инспекторат по образование. Участниците в конкурса бяха ученици в V-ти, VI-ти или VII-ми клас и се състезаваха в разделите „Фолклор“, „Популярна музика“ и „Инструменталисти“. Победителите в раздели „Популярна музика” и „Фолклор” ще получат като награда песен, продуцирана от БНР – Радио Благоевград, диплом и професионален звукозапис в Музикално - продуцентски комплекс на Радио Благоевград. Специалната награда на БНР-Радио Благоевград - професионален звукозапис в Музикално-продуцентски комплекс на Радио Благоевград грабна Елена Събахлъкова. Победител в Седмото издание на конкурса за млади таланти на Радио Благоевград и НХГ “Св.св.Кирил и Методий“ в раздел „Инструменталисти“ е Методи Методиев от Бобов дол. В раздел „Популярна музика“ начело е Александрина Механджийска от Благоевград, а в раздел „Фолклор“ е Даниела Георгиева от Гоце Делчев. Публиката имаше възможност да се наслади на изпълненията на победителите. Концертът бе излъчван пряко по Телевизия Родина.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Участие на ученици от НХГ в XVII – ти международен пленер по изобразително изкуство “ТРАДИЦИЯ, ЕКОЛОГИЯ, ТВОРЧЕСТВО”

В периода 19 - 21. 04. 2017г. се проведе международен пленер в град Пловдив за ученици в различни възрастови групи.

В него, активно участие взеха и ученици от НХГ "Св. св. Кирил и Методий", гр.Благоевград - Борислава Николова, Петя Чилева и Евгени Цветков.

През трите наситени с културни мероприятия дни учениците от НХГ демонстрираха завидни художествени умения и неизчерпаем талант, подхранван непрестанно от богатото им художествено въображение.

Евгени Цветков спечели специалната награда на училището, организатор на международния пленер - СОУ "Кирил и Методий", гр. Пловдив.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На 22 април 2017г., в деня на Земята група ученици от НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ от групите по проект „Твоят час“ с ръководител Бонка Ичкова посетиха исторически значими места като с. Ковачевица, с. Лещен и гр. Гоце Делчев.

Учениците се потопиха в очарованието на магическите Родопи и невероятната атмосфера на възрожденския дух на Ковачевица и Лещен.

Това ще остане незабравим спомен за младите хора и ще стимулира стремеж към пътуване и опознаване на околния свят.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

ОТКРИВАНЕ НА КЛУБ „КАРИЕРА“ В НХГ

На 20.04.17 г. официално бе открит клуб „Кариера” в НХГ, функциониращ от м. октомври, 2016 г. В него се провеждат вече няколко месеца заниманията с пет пилотни паралелки, провеждани по график, като е отделено време и за ежедневни индивидуални консултации с кариерни консултанти от ЦКО – Благоевград с ръководител Биляна Ангелова.

Своите гости на откриването домакините от училищния екип посрещнаха на третия етаж на гимназията, където се помещава клубът. На събитието присъстваха началникът на РИО – Благоевград Иван Златанов, директори на средни училища от града, представители на медии и на Обществения съвет на училището. Приветствени слова произнесоха господин Иван Златанов и директорът на НХГ господин Марин Митов, изразявайки увереност в положителния ефект за успешното професионално ориентиране на учениците. Представителите на училищния екип Капка Калибацева и Николай Куколев споделиха удовлетворението си от постигнатите резултати за младите хора след преминати занимания по кариерно ориентиране. Музикален поздрав поднесоха ученици на госпожа Мариана Ангелова: Соня Ковачка, Моника Христова, Снежана Карамфилкова и Денис Тодоров. Непосредствено след официалната част показно беше проведено занятие с 10 и 11 клас в новооткрития център, по време на което бяха обсъдени значимите фактори за успех в кариерата. Излъчен беше късометражният филм „Пътят към успеха”, последван от дискусия на учениците с кариерния консултант и компютърни интерактивни упражнения. Паралелно в коридора ученици от изобразителните паралелки, ръководени от госпожа Александра Петкова, демонстрираха рисувателните си и творчески умения за представяне на рисунки на любими професии.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Отлично представяне на възпитаници на НХГ в националния кръг на олимпиадата по испански език

На 25.03.2017г. в СУ "Максим Горки"- гр. Стара Загора се проведе на националния кръг на олимпиадата по испански език.

Учениците:
1. Милена де ла Фуенте Симеонова, 8в клас- 90 т.
2. Стефан Красимиров Стоймирски, 10г клас- 83 т.
3. Стефан Кирилов Люпев, 12в клас- 89,5 т.
 

Всички се представиха блестящо и се класираха с отличен успех над 5,50, като Милена от 8в клас е на второ място по успех от осмокласниците и лауреат от тазгодишната национална олимпиада по испански език.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Йосиф Малинов Йосифов – златен медалист на XIII Национален конкурс „Орфеева дарба“ – София, 2017г.

В периода 18 март – 9 април 2017г. се проведе XIІI Национален детско-юношески конкурс за музикално изкуство „ОРФЕЕВА ДАРБА”. Осмокласникът на НХГ „Св. св. Кирил и Методий”- Благоевград, Йосиф Йосифов спечели златен медал в категорията за музикални инструменти.

Преживяхме много приятни и вълнуващи моменти с изпълненията на тромпет на Йосиф – „Голяма руска фантазия” от Ж. Леви и „Неаполитанска песен” от Чайковски, в които проличаха страхотните му технически качества“ - това сподели преподавателят му по тромпет г-н Китан Стойчев.

Гордеем се с теб, Йоско! Пожелаваме ти още много успехи!

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

 

На 04.04.2017 г. десетокласникът от Националната хуманитарна гимназия Евгени Цветков подреди първата си самостоятелна изложба.