Начало Награди Награди 2014/2015г.

Електронен дневник

Електронен дневник

Юбилеен вестник

Награди през учебната 2014/2015г. Е-мейл

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Ученик от НХГ с участие в първенство по канадска борба - гр. Банско

Антон Добрев от 9 д клас спечели 2 място на Държавното първенство по канадска борба. Два дни участниците мериха сили в състезанията на лява и дясна ръка в дивизиите хора с увреждания, юноши, младежи, девойки, мъже и жени, съобщават от пресцентъра на общинска администрация в курортния град.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

НАЦИОНАЛЕН ФОРУМ - ”ОРФЕЕВА ДАРБА”

От 14.03. до 22.03.2015г. в гр.София се проведе ХІ Национален детско – юношески конкурс „Орфеева дарба”. Отново наши ученици от музикалните паралелки се включиха в надпреварата и се представиха за пореден път блестящо. Талантливите и даровити възпитаници на М.Ангелова и М. Чакова спечелиха сърцата на журито с прекрасните си изпълнения. В трета възрастова група, категория „А“ участваха осмокласничките Моника Христова и Гергана Божинова. С изпълнението на шопски песни Моника завоюва златен медал и първо място, а съученичката и Гергана, за която този конкурс е първото излизане на такъв форум, спечели бронзов медал и трето място. Борбата в четвърта група беше доста оспорвана. Павлета Димитрова и Марио Тодорски от 12г клас спечелиха златни медали, а съученикът им Огнян Красимиров Стоилков получи специалната награда на музикална къща „Пирина“ – микрофон. С бронзови медали се окичиха Соня Емилова Ковачка от 10г клас, Елизабет Йовева от 12г клас , Елена Толева и Ивана Дякова от 11г клас. За страхотните изпълнения на учениците допринесе и преподавателя по акордеон Хр.Златков, който акомпанираше и помогна за отличното им представяне. За втора поредна година голямата награда на конкурса „ Гранд при“ и таблет, журито присъди на талантливите момичета и момчета от вокална група към НХГ „ Св. св. Кирил и Методий“ с ръководител М.Ангелова. Решението на журито и обявяването на наградите се посрещна с буйни и радостни викове от учениците.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На 21 март 2015г. възпитаници на НХГ „ Св. св. Кирил и Методий” взеха участие в XV-ти юбилеен национален музикален-фолклорен конкурс „Орфеево изворче”, който се проведе в град Калофер. Музикалното събитие продължи три дни и в него се състезаваха фолклорни изпълнители и състави от цялата страна. Борислава Георгиева от 10г клас, Ариф Моллов от 11г клас и Митко Секулов от 9г клас достойно представиха гимназията ни с песни от Пиринския край подбрани от техния преподавател по народно пеене Георги Асенов. На учениците бяха връчени красиви грамоти, а Борислава Георгиева получи и поощрителна награда.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На 19.03.2015г. в зала „22-ри Септември“ се проведе кръгла маса, посветена на 70-та годишнина от участието на България във войната срещу нацистка Германия. Организатор на мероприятието бяха РИМ – Благоевград, Съюзът на ветераните от войните на България, Областен съвет – Благоевград и др. Наред с ветераните от втората световна война в залата присъстваха студенти, представители на институциите в града, военни и ученици. Част от програмата включваше и награждаване на участниците в областния ученически конкурс на тема: „Родината се гордее с вас“. Грамоти получиха и ученици от 9 а клас: Искра Петрова, Асена Шилова и Марчело Стоицов, с класен риководител Хенриета Митева.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈ Новата 2015 година започна с награди!

На тържествена церемония в Информационното бюро на Европейския парламент в София, евродепутатът Мария Габриел, ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП и зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент, награди победителите в конкурса, който организира за ученици от цялата страна. Темата на тазгодишното издание на ученическия конкурс за есе и мултимедийна презентация беше „Помощта на ЕС за развитие – моят поглед, моите идеи”, разделен в две възрастови категории – 8-9 клас и 10-12 клас. Темата е в контекста на 2015 г., обявена за Европейска година на развитието.

По регламент на конкурса, във всяка категория трябваше да бъдат връчени по пет първи и пет поощрителни награди. Мария Габриел изненада приятно участниците, като обяви по десет първи награди, които са посещение на Европейския парламент в Брюксел.

Сред първите в категорията за есе взе награда Калоян Киров от 8“б“ клас , с ръководител Николай Куколев. В присъствието на родителите и ръководителя си Калоян лично получи наградата от г-жа Габриел.

В категорията за мултимедийна презентация, посещение на Европейския парламент в Брюксел сред 10 отличени е Цветелина Касапинова от 10“г“ клас с ръководител Миглена Велячка и пом.ръководител г-жа Узунова. Цвети бе придружена от ръководителя и съученичката си Емилия Маньова, която също участва в конкурса. Голяма изненада за спечелилата ученичка бе и допълнителната награда връчена от проф. дн. Лазар Копринаров от Югозападен университет „Неофит Рилски” а именно „Удостоверение“ за прием в специалност "Политология" към ЮЗУ.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Наша гордост!

Получихме наградите от Международен фолклорен фестивал "Малешево пее и танцува" - Микрево 2014
Соня Ковачка от 10 г клас - Специална награда на Радио Благоевград, Марио Тодорски и Огнян Стоилков от 12 г клас- Втора награда за вокално изпълнение в раздел "Традиционен фолклор".

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Един творчески ден, изпълнен с много емоции, талант и доказана любов към фолклорното богатство на България.

  • На 24 октомври 2014г. ученици от паралелките с профил „Музика“ на Гимназията ни преживяха вълнения в два форума, посветени на музикалното изкуство. Възпитавани от своите учители да пазят, съхраняват и популяризират българските традиции и песенния ни фолклор, учениците, изучаващи специален предмет – народно пеене, с радост и огромен ентусиазъм взеха участие в XI-ти Международен фолклорен фестивал „Малешево пее и танцува“ – Микрево 2014.

Ето и участниците от класовете по народно пеене:

Лусиана Губерова, Снежана Карамфилкова и Димитрина Филчева с преподавател г-жа Магдалена Николова, Ивана Спасова, Елизабет Йовева, Марио Тодорски и Огнян Стоилков с преподавател г-жа Мая Чакова, Любомира Маркова, Соня Ковачка, Ивана Дякова и Елена Толева с преподавател г-жа Марияна Ангелова. Младите народни изпълнители, облечени в красиви автентични народни носии и подготвили богат репертоар от народни песни, се представиха достойно в конкурсната програма на фестивала с впечатляващи изпълнения в разделите за традиционен и обработен фолклор.

Дуетът Огнян Стоилков и Марио Тодорски от 12г клас са отличени с Втора награда за вокално изпълнение в раздел „Традиционен фолклор“, а Соня Ковачка от 10г клас е носител на Наградата на Радио Благоевград. Песента, която изпълни „откритието“ на Радио Благоевград е „По сокаци шетав, мамо“ в съпровод на Денис Христов от 9г клас – акордеон. Наградата е професионален звукозапис в Музикално - продуцентски комплекс на Радио Благоевград и се присъжда всяка година на млад изпълнител, с което медията поощрява търсещите изява млади хора, които горят с магията на българския фолклор.

  • Творческият труд, талантът и любовта към музикалния ни фолклор впечатлиха многобройната публика и участници, както и журито в Националния конкурс за млади таланти в сферата на изкуствата „Изкуството като мечта и мечтите в изкуството“. Конкурсът е част от програмата на Националния студентски фестивал на изкуствата, организиран от ЮЗУ „Неофит Рилски“ в Благоевград.

Журито, съставено от изтъкнати и утвърдени музикални изпълнители и преподаватели в университета, оцени високо изпълненията учениците ни от 10, 11 и 12 клас. Младите таланти са от класовете по народно пеене на г-жа Галя Ангелова, г-жа Марияна Ангелова и г-н Георги Асенов, музикален съпровод – г-н Христо Златков.

Ето и наградите:

Първа награда за Павлета Димитрова и Владимир Кирилов от 12г клас, и Борислава Георгиева от 10г клас, Втора награда за Анджела Митева от 12г клас, Трета награда за Гергана Калайджиева от 12г клас и Поощрителна награда за Ариф Моллов от 11г клас.

Директорът на НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ г-н Марин Митов изказа благодарност на всички ученици и техните учители и пожела вдъхновение и успехи в предстоящите събития – концерти, конкурси и фестивали през учебната 2014/2015 година.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На 24.10.2014г. в ЮЗУ „Неофит Рилски”- фоайе, се откри изложба на ученици от Благоевград, Враца и Пловдив в четири категории – живопис, графика, скулптура и дизайн.

НХГ „Св. св. Кирил и Методий” бе представена от ученици - 11 и 12 клас с профил "Изкуства" - Изобразително изкуство с интензивно изучаване на английски език.. Тематичното разнообразие в ученическите творби отново доказа високото техническо ниво, както и успешните творчески търсения на младите автори.

На тържественото откриване от декана, зам. декана и от ръководителя на катедрата по изобразително изкуство, се връчиха редица награди:

  • Елица Николова – 1 награда, Атанас Христов – 1 награда, Андрей Чиликов – 2 награда, Габриела Попстоянова – 2 награда, Кирил Благоев – 3 награда, Гинка Гошева – 3 награда, Ива Попова – 3 награда, Весела Стоилова – поощрителна награда, Георги Ботев – поощрителна награда (всички от 12 клас);
  • Лилия Вълова – 1 награда, Милена Христова – 1 награда, Ванеса Спасова – 2 награда, Лилия Дамянова – 2 награда, Елица Стоицова – 3 награда, Владислав Янев – поощрителна награда, Мартин Николов – поощрителна награда, Боримира Атанасова – поощрителна награда, Лора Атанасова – поощрителна награда, Катя Иванова – поощрителна награда, Ева Миткова – поощрителна награда (всички от 11 клас).

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

По случай навършването на 102 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония на 05.10.2014г. се състоя тържествена сесия на Общинския съвет Благоевград. Кметът д-р Атанас Камбитов връчи целогодишни стипендии за деца с изявени дарби. Наградени бяха трима от възпитаниците на паралелките с профил – „Изкуства” – Музика към НХГ ”Св.св. Кирил и Методий” - Благоевград.

Учениците Елена Толева, Мартин Пищолски и Кристиян Пищолски от 11г клас получиха признание за упорития си труд и усилията, които полагат за развитието на музикалното изкуство в нашия град.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Последна промяна ( 15 September 2015 )