Начало Архив Архив - 2017/2018г.

Електронен дневник

Електронен дневник

Юбилеен вестник

Архив 2017/2018г. Е-мейл

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

От 2 до 4 юли Сдружение Юни Партнерс в сътрудничество с НХГ ”Св. св. Кирил и Методий” - Благоевград, организира ИКТ обучение по графичен дизайн в рамките на проекта "UPSKILLEAD: Повишаване на квалификацията на обучители на възрастни в дигиталната сфера", финансиран от програма Еразъм+, Стратегическо партньорство KA2 за обучение на възрастни.

По време на обучението участниците се запознаха с основите на графичния дизайн, създадоха собствено лого, научиха се как да използват Google формулярите или проектират визитна картичка.


След завършване на обучението, учителите получиха Open Badge сертификат, който утвърждава новите им дигитални умения.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На 22.06.2018 г. в зала „22-ри септември“ се състоя тържествената церемония за връчване на дипломите за завършено средно образование на зрелостниците от випуск 2018 на НХГ „Св.св. Кирил и Методий“. На тържеството освен зрелостниците и техните класни ръководители, присъстваха ръководството на Гимназията, учители и служители, както и много родители, близки на випускниците и други гости. Пръв получи дипломата си първенецът на випуска – Димитър Александров Андонов, който отправи приветствие от името на своите съученици.

След 15-те отличници на випуска свидетелствата си за зрялост получиха и останалите възпитаници на Гимназията, които успешно завършиха средното си образование.

Приветствие към зрелостниците отправиха директорът г-н Марин Митов и г-жа Стефанова, която поздрави младите хора от името на родителите.

С много аплодисменти бяха посрещнати изпълненията на талантливите музиканти – Лъчезар Кацарски и дуета Любима Маеркова и Роберто Атанасов.

В знак на признателност за всеотдайните усилия и грижите, посветени на възпитанието и израстването на своите ученици, класните ръководители – г-жа Хенриета Митева (12 а клас), г-жа Диана Петрова (12 б клас), г-жа Марияна Ангелова (12 г клас) и г-жа Ангелина Григорова (12 д клас), получиха почетни грамоти.

към галерия>>≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На 20 юни в НХГ „Св. св. Кирил и Методий” се откри годишна изложба на 10д клас с кл. ръководител - Александра Петкова. В нея са включени произведения, създадени през учебната година в часовете по рисуване, живопис и СИП. Това са основно свободни творби на учениците - рисунки, графики, живопис, стилизации, фотографии, компютърни рисунки, изпълнени с натюрморти, пейзажи, портрети, фигури, композиции, стрийт арт и др. Представят се абсолютно всички ученици от класа. В картините им могат да се видят многообразие от теми, жанрове и използвани техники - някъде по - наивно, някъде по – професионално. Това, което обединява цялото това многообразие е младежкия плам и жизнерадостните цветове, съчетани с вкус и създаващи приповдигнато настроение. Първия етаж от Гимназията сякаш оживя.

Изложбата ще остане до началото на следващата учебна година и може да бъде разгледана в рамките на работното време на училището.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На 14.06.2018 г. в Регионална библиотека „Димитър Талев” – Благоевград клуб „Всичко е математика” по проект „Твоя час” и „Заемна за възрастни” към регионалната библиотека проведоха заедно своя час.

В клуб „Всичко е математика” с ръководител Христина Танчева, участват ученици от 9 клас и представиха презентация с интересни факти от математиката. Отдел „Заемна за възрастни” представи презентация за „10-те най-красиви библиотеки в света и 65 години Регионална библиотека „Димитър Талев”.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На 06.06.2018г. се откри съвместна изложба на ученици от проекта "Твоят час" и самостоятелна изложба на ученичката от 9г клас Ямини Беероо.

Чрез реализирането на проекта, учениците навлизат в света на глината и нейните възможности. Те успешно вдъхнаха живот на материала и сътвориха посредством придобитите умения чудесни пластики, детски играчки и декоративни пана. Красотата на изложбата се допълни и с присъствието на изпълнените с фантазия и майсторлък творби на Ямини Беероо. Младата и даровита авторка ни демонстрира една богата палитра от цветове, съчетана с вкус и настроение, създаваща чувството, че се намираш в друг свят на приказни герои и детски усмивки.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На 03.06.2018г. в гр. Кресна се проведе юбилейно издание на Международния детски фолклорен фестивал „Веселяче“.

Ученичките Гала Чивиева - 11г клас, Иванна Димова - 11г клас и Мария Стефанова - 8г клас с преподавател по народно пеене Милана Влахова, към НХГ „Св. св. Кирил и Методий'' - Благоевград, представиха достойно гимназията.

Те очароваха известната естрадна певица Росица Кирилова и останалите членове от журито с изпълнение на пирински песни и получиха заслужени отличия.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

В Деня на детето - 1 юни активните членове на ученическия съвет с помощта на педагогическия съветник Капка Калибацева организираха и реализираха своя идея, отдавна планувана и желана -- благотворителен базар на книги. Каузата им и при тази акция беше адресирана за лечението на болна съученичка.

Продаваните книгите учениците, учителите и библиотекарката на НХГ заделиха от личните си библиотеки. В това благородно начинание отчетливо се проявиха 9 б, 9 в и 11 г клас и конкретно учениците Михаил от 9 б, Васил от 9 в, Полина и Дидка от 11 г клас, предали най-много книги за доброто дело.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Гост в НХГ по програмата "Отново на училище"

На 17 май 2018 г. по програма "Отново на училище" (Back to School) на Европейската комисия гост в гимназията ни бе Елисавета Александрова, понастоящем финансов мениджър в Изпълнителната агенция за научни изследвания към ЕК. Г-жа Александрова е родена в Благоевград, където е завършила езикова гимназия. От 8 години тя заема различни длъжности в администрацията на Европейския съюз (позиции в Генерална дирекция "Трудова заетост и социални дейности", "Вътрешен пазар и услуги", както и в Съвета на Европейския съюз; в периода 2016-2017 г. е финансов мениджър в Делегацията на ЕС в Дака, Бангладеш). Владее писмено и говоримо 6 езика.

Г-жа Александрова представи на учениците от НХГ "Св.св. Кирил и Методий" - Благоевград различни възможности за участие в програми и инициативи на Европейския съюз за младите хора, като "Еразъм+" и Европейската доброволческа служба, а учениците бяха окуражени да учат езици, да развиват своите знания и компетентности с цел възможната перспектива за кариера в европейските институции.

В края на срещата имаше кратка викторина (quiz) за основни знания за Европейския съюз, като най-пълно и бързо отговорилите получиха малки награди с логото на ЕС.

Домакини на срещата бяха младши посланиците по Програмата за училища посланици на ЕП и старши посланиците Николай Куколев и Калин Маешки.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Националната хуманитарна гимназия „Св.св. Кирил и Методий – бивша Солунска“ отбеляза своя патронен празник

Изминалата седмица беше наситена със събития и с много и различни изяви на учениците от НХГ „Св.св. Кирил и Методий“ – Благоевград.
За поредна година Гимназията се включи в надпреварата, организирана от Община Благоевград, за приза „Училище на годината“. Най-напред се проведе кръг „Знания“, в който учениците от НХГ победиха връстниците си от ПГСАГ „Васил Левски“. За състезанието възпитаниците на НХГ се готвиха отговорно и амбицирано под ръководството на своите учители – г-жа Хенриета Митева, г-н Николай Куколев, г-жа Тинка Стоилова и г-жа Илонка Белева.
На 10.05.2018 г. се проведе кръг „Културна програма“, в който участниците от НХГ – ученици от всички випуски, ръководени от учителите си, за пореден път показаха талантите си в различни сфери на изкуството и впечатлиха както журито, така и публиката, която беше дошла да ги подкрепя и да се наслади на изпълненията им. Гимназистите от НХГ изпълниха спектакъл по сценарий, изготвен от г-жа Милана Влахова и реализиран със съдействието на редица учители по различни предмети и с участието на много ученици, които пяха, танцуваха, говориха на различни европейски езици и така демонстрираха всички възможности, които дава училището ни за образование и развитие на талантите на подрастващите.

На 10.05.2018г. се състоя и традиционният концерт по случай Патронния празник на училището. Зала „П. Яворов“, където протече концертът, беше пълна с ученици, учители и служители на НХГ, както и с много граждани, които почетоха училищната изява с присъствието си като публика. В концерта взеха участие възпитаници на училището от всички музикални паралелки, както и участници в клубове по танци. Поздравление по случай предстоящите празници към всички присъстващи в залата поднесе директорът на училището г-н Марин Митов. В словото си г-н Митов открои огромното значение на делото на патроните на Гимназията – равноапостолите Кирил и Методий, за духовното развитие на българския и на всички славянски народи. Бяха отбелязани и успехите, постигнати в различни области от учениците през настоящата учебна година. Обръщението на директора завърши с благопожелания, отправени към дванадесетокласниците, които се разделят с училищния живот, за да поемат по своя път със знания и уменията, които учителите и училището са изградили у тях.

към галерия>>


На 11.05.2018 г. НХГ „Св.св. Кирил и Методий“ отпразнува Деня на своите патрони – св. Кирил и св. Методий, чиито имена носи Гимназията от самото си основаване в Солун през 1880 г. Празничният ден започна за всички класове с час по родолюбие, в който учениците се запознават или си припомнят ключови моменти от историята на славната Солунска гимназия. Особено вълнуваща беше първата среща на осмокласниците с разказа за историята на училището, поднесен по изключително увлекателен начин от учителя по история и цивилизация г-н Николай Куколев и илюстрирана с мултимедийна презентация, изготвена от учителите по информатика и информационни технологии г-жа Миглена Велячка и г-жа Албена Узунова.


Паралелките от 9. клас се състезаваха чрез свои отбори за спечелване на приза Кирило-Методиевски клас. Състезанието е вече традиционно за училището и протича с много вълнение и емоции както от страна на участниците в отборите, така и на публиката, състояща се от ученици от класовете и от учители. Тазгодишното състезание беше оспорвано, всички отбори показаха добра подготовка и все пак победителят е един. Носител на званието Кирило-Методиевски клас за 2017/2018 учебна година стана 9В клас с учител по български език и литература г-жа Петя Михайлова и класен ръководител – г-жа Екатерина Икономова.


Част от изявите в празничния ден бяха и спортните турнири, които завършиха с футболен двубой между учители и ученици. Отборът на учителите с капитан директора на училището Марин Митов победи 11 а клас с резултат 5:2.

Отборът на г-жа Велячка също показа завидни умения и срази съперника си.


Сред ритуалите по отбелязването на Патронния празник на НХГ „св.св. Кирил и Методий“ е поднасянето на цветя пред паметниците на братята Кирил и Методий и на Кузман Шапкарев – един от основателите и пръв главен учител на Българската мъжка гимназия в Солун, чийто правоприемник и наследник е НХГ. В поднасянето на цветята пред паметниците участваха както ръководството на училището, така и много учители и ученици.


Финалът на празничния ден беше хорото, на което се хванаха много от членовете на голямото семейство на НХГ „Св.св. Кирил и Методий“. Част ото танцуващите бяха облечени в прекрасни народни носии, а ритмите на българската народа музика накара всички да се хванат заедно на хорото.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

XXI НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС „УЧИТЕЛ НА ГОДИНАТА – 2018“
СБУ отличи най-достойните учители на България за професионализъм и новаторство

Учителката по изобразително изкуство Александра Петкова спечели приза „Учител на годината“ в категорията за учители по изкуство и спорт.

 

Националния конкурс "Учител на годината" се организира за 21-ви пореден път от Синдиката на Българските учители. На него бяха връчени награди на учители и училищни директори в десет направления. В конкурса участваха 250 учители, като от тях бяха номинирани 74-има, от които 27 си тръгнаха с приза, а останалите получиха специалната награда на лидерът на синдиката на българските учители Янка Такева.

Събитието се проведе на 11 май – Деня за почит към светите братя равноапостоли и първоучители Кирил и Методий. Всяка година кандидатстват учители от цялата страна. Представянето на преподавателите минава Комисия, която съответно допуска до заключителния етап на конкурса определен брой учители. Тази година са допуснати 74 учители в 10-те категории на конкурса. Категориите са за предучилищно, начално, природо-математическо, хуманитарно образование, за млад учители, за извънкласни дейности, възпитатели, за учители в професионални гимназии, за учители-наставници, за директори, за учители по изкуство и спорт.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На 9-ти май 2018 г. ученици и учители от НХГ „Св.св. Кирил и Методий“ – Благоевград (бивша Солунска) отбелязаха Деня на Европа с различни събития. Учениците младши посланици по Програмата за училища посланици на Европейския парламент изготвиха (под ръководството на Калин Маешки, старши посланик по Програмата)

и представиха по училищната радиоуредба информационен материал за Европейския съюз и неговите институции и изясниха защо Денят на Европа се отбелязва на 9-ти май.

През междучасията на видео екран младшите посланици представяха видео материали за Европейския съюз и за функциите и дейността на Европейския парламент. В Европейския кът на гимназията (на 2-я етаж) Николай Куколев, който е старши посланик по Програмата, представи пред ученици от девети и десети клас, презентация за структурата и функциите на Европейския парламент и дейността на българските представители в него.

Различни информационни печатни материали за ЕС бяха осигурени от ЕИЦ „Европа директно“ в Благоевград.

 

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Ученици от НХГ ще изготвят рейтинг на активността на българските евродепутати

На 2 и 3 май 2018 г. на ученици от различни класове в НХГ "Св.св. Кирил и Методий" (бивша Солунска) в Благоевград бе представен блог по Програмата за училища посланици на ЕП, изработен от младшите посланици по програмата и старши посланиците Калин Маешки и Николай Куколев.

Освен информация за Програмата за училища посланици на ЕП и свързаните с нея инициативи в гимназията, важно място заема електронният дневник на българските евродепутати.

В него младшите посланици в Програмата въвеждат различните форми на активност на българските представители в Европейския парламент, като за всяка от тях се получават съответен брой точки. Целта е според описаните критерии да се изработи рейтинг на българските евродепутати - междинен в края на м. юни тази година и годишен в края на м. декември. Тримата най-активни български евродепутати ще получат специален благодарствен адрес от учениците в НХГ и покана за среща в Благоевград. Инициативата е подкрепена и от Европейския информационен център „Европа директно“ в Благоевград.

 

Критерии за оценка на българските евродепутати:

Точки

 

1. Член (редовен) на парламентарна комисия

 

5

 

2. Участие в ръководството на парламентарна комисия или политическа група

 

5

 

3. Участие на политически орган на Европейския парламент (Председателски съвет, Бюро, Квесторска колегия, Съвет на председателите на групи, Съвет на председателите на делегации, Ръководна група по въпросите на Брекзит)

 

5

 

4. Участие в делегация на Европейския парламент

 

3

 

5. Докладчик, координатор, докладчик за становище

 

3

 

6. Изказвания и питания в Европейския парламент

 

1

 

7. Участие в обществена инициатива

 

2

 

8. Участие (изява) в българска или международна медия

 

1

 

9. Публична среща с обществеността

 

1

10. Индивидуален рейтинг на евродепутатите според MEPranking.eu, умножен с коефициент 0.1.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Ден на ученическото самоуправление

В Деня на Европа в НХГ бе реализиран традиционно Ден на ученическото самоуправление.р в рамките на който ученици заемат местата на своите учители.

В рамките на инициативата учениците сами организираха учебния процес и решаваха проблеми, свързани с учебно-възпитателните и административни дейности на училището.

Участие в нея взеха всички, които предварително са заявили желание и са одобрени за съответната позиция в НХГ. На директорския пост застана Петя Чилева от 11 д клас, а като зам. директори се изявиха Теодора Богоева от 9 в клас в първата смяна и Евгени Цветков от 11 д и Ерика Димитрова от 10 б клас – през втората.

Катерина от 8 д клас и Габриела от 10 д клас изразиха удовлетворение от научените "много нови и интересни“ неща, детайли и факти, свързани с работата на психолога и педагогическия съветник. С работата на библиотекаря днес обстойно се запознаха Мария и Вася от 8 г клас.

Вярваме, че участието в управлението на училището и поемането на нови отговорности ще допринесат за по-доброто разбирателство между учители и ученици, както и за развиване на активно гражданско самосъзнание у децата.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Празнуваме 9 май – Ден на Европа!

Как празнуваме днес Деня на Европа в НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Благоевград?

Учителят по история Николай Куколев запозна учениците с европейските институции и с предимствата на това да сме европейци.

Учениците от 8 б клас бяха щастливи да имат трима нови учители по немски език – Петър Джизов, Димитрина Подгорска и Пламена Червенкова.

Петър Джизов от 8 б клас се изяви като толерантен европейски учител по немски език и получи одобрението на съучениците си и на Румяна Войнова, главен учител по немски език – днес в ролята на активно участващ в часа ученик от последния чин.

Димитрина Подгорска от 8 б клас акцентува в своя час по немски език като учител върху Деня на Европа и юбилея на eTwinning платформата.

EU

Празнувахме заедно с учениците от Естония чрез Mentimeter – тук

Какво добро и полезно ни даде обединена Европа – на този въпрос отговорихме заедно с учениците от Естония.

11.Kl.

Учениците от 8 б клас и 11 б клас честитиха на eTwinning юбилея /13-ти рожден ден!/ – тук

и по този повод създадоха чрез Mentimeter своя интерактивна презентация: Ние, Европа и eTwinning.

Bild, Dimi

Специален поздрав за всички и-туинъри и за юбилея на eTwinning – Димитрина Подгорска от 8 б клас нарисува и изпраща своята картина.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

eTwinning-проект „Така живеем ние в Европа“

На 26.04.2018 г., учители-ентусиазирани да защитят получения знак еTwinning-училище- се събраха в компютърния кабинет на НХГ „Св.Св. Кирил и Методий“ – Благоевград, за да усъвършенстват своите умения за работа в портала.

Румяна Войнова, гл. учител по немски език, разказа за eTwinning-проекта с Естония – „Така живеем ние в Европа“ и показа съвместния електронен вестник, в който са публикациите по темите на проекта.

Електронен вестник: тук

Ани Рупова, Албена Узунова, Катина Димитрова, Людмила Влахова, Меглена Велячка, Илонка Белева, Теодора Ацева, Калинка Йорданова, Румяна Войнова

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

От 17.04 до 20.04.2018 г. учениците Деница Симеонова – 12 „д“, Виктор Симеонов – 11 „д“, Василия Мадолев – 10 „д“ и Йамини Беероо – 9 „г“ клас взеха участие в международния пленер „Традиция, екология, творчество“ – гр. Пловдив.

 

Йамини Беероо спечели трета награда, а Деница Симеонова – поощрителна награда.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Наградиха победителите в конкурса "Звезди в Радиото - 2018",
на гала-концерт в Радио Благоевград

Победителите в конкурса "Звезди в Радиото", 2018г. бяха наградени на тържествена церемония и гала-концерт в Голямото концертно на Радио Благоевград.

В осмото издание на престижната музикална надпревара награди получиха над 30 деца, които се състезаваха в разделите „Фолклор“, „Популярна музика“ и „Инструменталисти“.


Конкурсът „Звезди в радиото“,2018г. се проведе на 31 март и 1 април. Организатори са Радио Благоевград и Националната хуманитарна гимназия „Св.Св.Кирил и Методий“ – Благоевград с подкрепата на Регионалното управление на образованието.

Победителите в раздел „Популярна музика” - Дарина Бреньовскаот Благоевград и в раздел „Фолклор” – Николета Димитрова от град Петрич получиха като награда песен, продуцирана от БНР – Радио Благоевград, диплом и професионален звукозапис в Музикално - продуцентския комплекс на Радио Благоевград.

Професионален звукозапис в Музикално-продуцентския комплекс на Радио Благоевград ще имат възможност да направят и победителите в раздел "Инструменталисти" - Симеона Кротева - пиано и Иван Стоянов - тамбура.

Зрителите на гала-концерта имаха възможност да се насладят на изпълненията и на носителите на специалните награди на конкурса „Звезди в радиото“, 2018. Специален гост на тържествена церемония беше миналогодишната победителка в раздел „Популярна музика” Александрина Механджийска, която изпълни песента „Приятелството съществува“. Тя е по текст на Петя Хантова, музика и аранжимент на Валери Димчев, продуцирана от БНР – Радио Благоевград и записана в Музикално – продуцентския комплекс на Радио Благоевград.

Автор: Зоя Караджов

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Среща с евродепутата Андрей Новаков

На 20 април 2018 г. ученици от НХГ „Св.св. Кирил и Методий“ в Благоевград и учителите Николай Куколев и Калин Маешки участваха в организирана от община Благоевград среща с евродепутата Андрей Новаков, който представи A.L.E.C.O. (Achieve Leadership in Entrepreneurship and Cooperation Opportunities) – първата българска програма на Европейския съюз. Тази програма, сред чиито инициатори е г-н Новаков, има за цел да осигури мобилност за минимум 120 млади европейски предприемачи. В рамките на 2 години програмата с бюджет от €750,000 ще насърчава млади новоизгряващи иновативни предприемачи или бъдещи такива във фаза на основаване и разрастване на собствения бизнес:

- предприемачи със стартирал бизнес (самостоятелен или в партньорство) през последните 3 години;

- бъдещи предприемачи с изпълним бизнес план и обвързващ ангажимент за стартиране на бизнес;

- предприемачи, които вече са взели участие в „Еразъм за млади предприемачи“ и отговарят на предходните две условия.

Географски обхват: САЩ (Пенсилвания и Ню Йорк), Сингапур и Израел с продължителност от 1 до 3 месеца (позволени са временни прекъсвания) в приемни малки и средни компании.

За одобрените кандидати и предвидена подкрепа за пътните разходи на всеки участник: €800 за САЩ и Азия, и €600 за Израел. Всеки участник ще разполага с €1,000 за всеки месец от престоя си.

Г-н Андрей Новаков пое ангажимент лично да посети и да се срещне с учениците и учителите в НХГ „Св.св. Кирил и Методий“ в Благоевград, която е част от Програмата за училища посланици на Европейския парламент.

За програмата АЛЕКО виж още: http://andreynovakov.eu/aleco/

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Презентация за Европейския парламент

На 17 април 2018 г. г-жа Мария Данчова, ръководител на Европейския информационен център на българския евродепутат Асим Адемов в Благоевград, се срещна с ученици от XII клас в Национална хуманитарна гимназия „Св.св. Кирил и Методий“ в Благоевград. В презентацията й бе представена информация за структурата и функциите на Европейския парламент („Гласът на гражданите“) и дейността на българските евродепутати. След това учениците се включиха в дискусия по различни актуални проблеми, обсъждани в Европарламента, и възможните решения. Коментирани бяха и акцентите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през първата половина на 2018 г.

Г-жа Данчова пое ангажимент за среща в най-скоро време на г-н Асим Адемов, който е член на парламентарната група на Европейската народна партия, с ученици от нашата гимназия.

Презентацията на г-жа Мария Данчова е част от събитията, организирани по Програмата за училища посланици на Европейския парламент, за участие в която НХГ „Св.св. Кирил и Методий“ в Благоевград бе одобрена през есента на 2017 г. от Представителството на Европейския парламент в София.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Документален филм за Българското възраждане

На 11 април 2018 г. в зала „Солунски светилник“ на НХГ „Св.св. Кирил и Методий“ в Благоевград бе представен документалният филм на популярния наш режисьор Степан Поляков „Майсторите, които върнаха времето напред“. Инициативата бе на г-жа Хенриета Митева – учител по история, а на събитието присъстваха лично режисьорът на филма г-н Поляков и проф. Евелина Келбечева – преподавател по история в Американски университет в България. След прожекцията учениците от 12 „а“ клас се включиха в дискусията, като общо бе мнението, че все още много факти и събития от модерната българска история остават непознати или малко познати за широката публика у нас. И в това отношение филмът за строителната школа в Брацигово от епохата на Българското възраждане е истинско попадение.

В разговора след края на филма се включиха и директорът на гимназията г-н Марин Митов и учителят по история г-н Николай Куколев. Накрая всички изразиха удовлетворение от състоялото се събитие и заявиха необходимостта такива срещи да се осъществяват отново в следващите месеци.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Живопис, графика и дизайн показват в Арт салона на Радио Благоевград дванадесетокласниците от НХГ "Св.св. Кирил и Методий"

Свои произведения графика, живопис, дизайн и мода представят в Арт салона на Радио Благоевград абитуриентите на Националната хуманитарна гимназия „св.Св.Кирил и Методий“ – Благоевград в своя годишна заключителна изложба.

Младите таланти се обучават в три специализирани студиа в гимназията с ръководители Павел Димитров, Живко Янев и Александра Петкова.


Заместникът директорът на гимназията Светлана Солачка поздрави младите таланти и им пожела попътен вятър. Павел Димитров им пожела да запазят младежката си дързост. От името на учениците поздрав с песен отправиха Милена, Виктория, Венислава и Валерия.

Като част от проекта на Радио Благоевград "Инвестирай в младостта", изложбата е традиционна и за поредна година млади таланти от гизмназията показват своите проезведения в Арт салона, като тази година изложбата се посвещава и на 45-тата годишнина на Радиото на Югозапада.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Симулация на Европейски избори в нашата гимназия

Ученици от НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Благоевград започнаха подготовката за предстоящата симулация на избори за Европейски парламент, което ще бъде основно събитие по Програмата за училище посланик на Европейския парламент през настоящата година. Първото занимание на младшите посланици от НХГ и ученици от евроклуба „Общество на знанието – европейски перспективи“ по организация на събитието се проведе на 29.03.2018г.

Симулативната игра се провежда в сътрудничество с Европейския информационен център „Европа директно“ в Благоевград и има за цел разширяване на демократичната култура на учениците и на познанията им за функционирането на европейските институции и механизма за избор на европейски депутати.

Организацията на симулативната игра включва издигане на кандидати на кандидати за евродепутати, предизборна кампания, в която всеки кандидат ще представи своето послание и накрая ще бъде самото гласуване. Гласуването ще се организира от избирателна комисия, която ще подготви избирателните списъци (учениците от 4 пилотни паралелки), изборни правила и избирателните бюлетини с имената на кандидатите. Самото гласуване ще се извърши в средата на м. май т.г., като най-успешно представилите се ученици ще получат възможността да участват в подобна симулация на национално равнище – заседание на (ученически) Европейски парламент.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Младежкото радиопредаване „Teen Zona” отразиха големия успех на гимназията – званието eTwinning училище

На 13.04.2018 гост на НХГ бе младежкото предаване "Teen Zona" към радио Благоевград. Г-жа Елеонора и Цвети интервюираха учениците от 10б клас - Ерика Димитрова и Виктория Хаджийска, както и г-жа Узунова и г-жа Войнова. Те разказаха за европейската мрежа на учители и ученици - eTwinning.

Г-жа Узунова обясни критериите за избор на eTwinning училище, както и за успешния реализиран проект „Нека се опознаем чрез книгите“, който получи европейски знак за качество.

Учениците Ерика и Вики разказаха за проекта "Така живеем ние в Европа", по който работят в момента с ученици от Естония с ръководител: главен учител по немски Румяна Войнова. Всички активни итуинъри си направиха обща снимка пред НХГ.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ плучи званието eTwinning училище за 2018-2019 година.

24 училища и детски градини в цялата страна получиха този знак. Тези училища са пионери и са признати за лидери в области като:

Дигитална практика
Практика за електронна безопасност
Иновативни и креативни подходи към педагoгиката
Насърчаване на непрекъснатото професионално развитие на персонала
Насърчаване на практики за съвместно обучение сред персонала и учениците

За всички нас това е огромно признание, но и голяма отговорност. Мотивирани сме и вдъхновени да продължим да творим и да се развиваме, да създаваме прекрасни еТвуннинг проекти. Благодарим на всички ученици, колеги и ръководството за всеотдайната работа!

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

„Медийна грамотност – безопасен интернет“

На 27.03.2018г. се проведе състезание на тема „Медийна грамотност – безопасен интернет“. Състезанието е една от поредицата дейности за популяризиране на медийната грамотност в училище, чрез която се фокусира вниманието върху уменията на учениците да намират, преценяват, използват и произвеждат правдива информация в изобилието от медийни и дигитални източници. Събитието бе организирано от г-жа Велячка и г-жа Узунова в месеца на „Безопасен интернет“.

В него взеха участие учениците от 8 клас. В първата част на състезанието, всеки от отборите трябваше да разреши конкретни казуси от следните дигитални области на компетентност: безопасност, комуникация, информация, решаване на проблеми и съдържания. Отборите работиха екипно като търсеха информация в интернет и дискутираха зададения проблем.

Във втората част на състезанието всеки от отборите представиха решението на казуса пред комисия в състав: г-н Марин Митов – директор на НХГ, г-жа Светла Солачка - зам. директор по УВД, г-жа Узунова и г-жа Велячка.

Всички отбори показаха отлични познания по темата, като първо място спечелиха учениците от 8 В клас - Васил Иванов, Диян Калайджиев и Лора Мирчева.

Останалите отбори са:

8 А клас: Мария Спасова, Мария Каракостова и Виктор Логодажки.

8 Б клас: Кирил Иванов, Илиан Бельов и Даниел Янчов

8 Г клас: Никол Мурджова, Мартин Борисов и Гергана Гьорева.

8 Д клас: Христина Боянска, Деница Николова и Михаела Митова.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Промоция на здраве

Нетрадиционен урок за различните аспекти на здравето проведоха група ученици, представители на Ученическия съвет, съвместно с педагогическия съветник Капка Калибацева. Събитието, което се състоя в хорова зала на 29.03.18г., беше открито от председателят Евгени Цветков.

Презентация, изработена от наша ученичка под формата на викторина, представиха пред свои връстници Ерика Димитрова от 10Б клас и Теодора Богоева от 9 Г клас.

Учениците от публиката се включиха активно в отговаряне на въпроси по теми, свързани с емоциите и стреса, здравословното хранене и хранителните разстройства, СПИН и други полово предавани болести, както и за психоактивните вещества. Показвайки завидни познания много от присъстващите си спечелиха награди от викторината. Михаела Митова, Румяна Георгиева и Джорджия Уотърхаус, ученички от 8 клас, асистираха на водещите, следейки за верността на отговорите.

След пленяващо музикално изпълнение на Роберто Атанасов втората част на срещата протече със симулационна игра. Проведоха я отново ученици – Василена Серафимова от 10 А клас и Ивана Иванова от 9 Г клас.

От публиката бяха излъчени играчи – доброволци. Симулацията представяше уменията на основния играч да устоява на различни съблазнителни предложения от свои връстници, водещи до риск за здравето. В тази роля отлично се справи Милена Ичева, отстоявайки здравословните си принципи. Събитието приключи с прекрасното певческо изпълнение на Дидка Николицова от 12 Г клас. Зам. директорът Светлана Солачка отправи поздрав към участниците в подготовката на „Промоция на здраве“ и към активните участници от ученическата публика.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

„Любов – магическа реалност“

За поредна година в края на месец март (26.03.2018г.) се проведе поетическият рецитал „Любов – магическа реалност“. Тази година рециталът беше посветен на 140 години от раждането един от гениите на българската лирика Пейо Яворов. В програмата взеха участие ученици от 8 до 12 клас. Те изпълниха едни от най-популярните стихове на поета. В програмата взеха участие и ученици с профил Музика, които допълниха рецитала с едни от обичаните български песни.

Към галерията

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

За Холокоста и спасяването на българските евреи

На 20.03.2018 г. ученическият евроклуб „Общество на знанието“ проведе занимание, посветено на Холокоста и 75-годишнината от спасяването на българските евреи в годините на Втората световна война. Беше излъчен образователен филм, посветен на усилията на българското общество за спасяване на българската еврейска общност от депортация в нацистките лагери на смъртта. Филмът е изготвен по проект „Провеждане на урок по демокрация в българските училища“ от сдружение СНЦ „Пирин ТВ“ в партньорство с НХГ „Св.св. Кирил и Методий“ – Благоевград. След това учителят по история Николай Куколев говори за целенасоченото унищожаване на евреите в Европа, известно като Холокост или Шоа, проведено от управляващата Националсоциалистическа партия на Хитлер в годините на Втората световна война.

Г-н Куколев представи и впечатленията си от посещението си в Музея на Холокоста в центъра „Яд Вашем“ в гр.Йерусалим (Държавата Израел). В хода на дискусията бяха отчетени приносите на Димитър Пешев, подпредседател на Народното събрание и инициатор на акцията за спиране на депортацията, на депутати от управляващото мнозинство и от опозицията, както и категоричната позиция на Българската православна църква, допринесли за политическото решение българските евреи да не бъдат депортирани в нацистките концлагери.

Признание за хуманното измерение на действията на тези български общественици, политици и духовници е обявяването им за Праведници на света (Righteous Among the Nations) от Държавата Израел.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Седмица на Франкофонията в НХГ „Св. св. Кирил и Методий“

На 21 март в хоровата зала на НХГ "Св. св Кирил и Методий“ учениците от групата по интереси "Френска цивилизация“, участниците в проект "Твоят час “ представиха „Жени актриси във френското кино‘‘. Чрез презентации със снимки, музика и информация те запознаха други свои съученици с няколко емблематични актриси оставили диря в европейското и световно кино като Бриджит Бардо, Катрин Деньов, Одре Тоту, Марион Котияр, Фани Ардан, Изабел Юпер, Ани Жирардо и Берис Бежо.

На представителната проява присъстваха учители и директора на НХГ ,,Св. св Кирил и Методий“ - г-н Марин Митов, които поздрави малките франкофони за техните усилия.

 

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На 22 март в хоровата зала на НХГ се състоя представителната изява на учениците от група по интереси „Френска музика и поезия“ по проект „Твоя час“. По много атрактивен и интересен начин учениците запознаха своите съученици с живота и творчеството на емблематични изпълнители на френски шансони.

Бяха представени също биографиите и част от творческите кариери на двама класици на френската поезия Жак Превер и Жо Дасен. Чуха се стихотворения и песни по техни текстове.

На събитието присъстваха ръководството на гимназията, тримата главни учители, администрацията и много колеги и ученици.

Към галерията

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

УЧЕНИЧЕСКИ ИГРИ 2017/2018 ГОДИНА

На 13 - 14.02.2018г. в Спортен комплекс „Пирин“ се проведоха ученически игри - хандбал за 2017/2018 г. – общински етап. Отборите на НХГ взеха участие и в двете възрастови групи:

♦ при юношите 8-10 кл. отбора се класира и игра финал с ПГСАГ “В. Левски“, но загуби доста оспорван и равностоен двубой, класира се на II-ро място и спечели сребърни медали;

при юношите 11-12 кл., отбора също се представи добре и си заслужи бронзовите медали (III-то място).

От 19 - 23.02.2018г. в Спортен комплекс „Пирин“ и зала „Скаптопара“ се проведоха ученически игри - волейбол за 2017/2018 г. – общински етап. Отборите на НХГ взеха участие във всички възрастови групи и за първи път откакто се организират ученически игри девойките от 8-10 кл. и 11-12 кл. се класираха и изиграха два финала с отборите на ЕГ “С. Корольов“ - Благоевград, макар и да загубиха и двете срещи, девойките се представиха впечатляващо и си заслужиха сребърните медали (II-ро място);

а юношите 11-12 кл. се класираха 3-ти и спечелиха бронзови медали.

От 26.02. - 02.03.2018г. в зала „Скаптопара“ се проведоха ученически игри - баскетбол за 2017/2018 г. – общински етап. Отборите на НХГ взеха участие и в двете възрастови групи.

Девойките 8-10 кл. и 11-12 кл. и юношите 8-10 кл. се класираха на III-то място и спечелиха бронзови медали.

От 12-16.03.2018г. в зала „Скаптопара“ се проведоха ученически игри- футбол за 2017/2018 г. – общински етап.

Отбора на юношите 8 - 10 клас отпадна в груповата фаза, но за сметка на това пък отбора на 11-12 клас се класира и игра финал срещу отбора на V-то СУ “Г. Измирлиев“ – Благоевград , в който победиха с 2:0 и достойно спечелиха I-во място - златни медали в своята възрастова група.

 
≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

165 години от рождението на ВИНСЕНТ ВАН ГОГ

На 15.03.2018 г. учениците от VIII‚д“ клас - профил "Изобразително изкуство" с класни ръководители г-жа Велячка, техният преподавател по изобразително изкуство г-н Филипов и отдел "Изкуство" на Регионална библиотека "Димитър Талев" Благоевград отбелязаха 165 години от рождението на великия художник ВИНСЕНТ ВАН ГОГ.

Ученичките Катерина Николова от VIII "д" клас и Димитрина Подгорска от VIII "б" клас представиха пред съучениците си от НХГ презентация за живота и творчеството на гениалния художник.

Библиотекар от отдела също разказа за неговото неповторима творчество - 900 картини и около 1100 рисунки, нарисувани само за 10 години.

Ван Гог се смята за ненадминат майстор на натюрморта. Доказателство затова е поредицата му от пет картини, изобразяващи слънчогледи, също така „Звездна нощ“ (1889), "Ириси", „Цъфнали бадеми“ (1890), „Житно поле с кипариси“ (1889), „Спалня от Арл“ (1888),„Кафе тераса през нощта“ (1888), „Портрет на доктор Гаше“ (1890), „Селяни, ядящи картофи“ (1885) и др... Ван Гог започва да рисува, когато е на 27 години, умира 10 години по-късно. Приживе продава една-единствена - "Червени лозя в Арл" - за 400 белгийски франка. Живее и умира в крайна бедност, а днес картините му се продават за десетки милиони.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На 8 март ученикът от 11д клас Евгени Цветков откри изложба с 21 живописни платна, чрез които честити празника на жените и демонстрира своята богата фантазия и технически умения по отношение на изграждане на своите творби.

Живописната техника, съчетана с умелото и премерено използване на колажа като техника ни разкрива богатия вътрешен свят на младия художник. От картините на Евгени лъха една творческа непринуденост, приказно трансформиране на видимия свят, който от обикновената образност ни повежда по пътя на неограничената фантазия и ни показва отворените врати и в нашето търсещо и интуитивно съзнание. Евгени Цветков ни разкрива чрез картините своята богата душевност и фантазия. Показва ни своята завидна техника на изграждане на художествените си образи и композиции.

Към галерията

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На 1 март в НХГ “Св. Св. Кирил и Методий“ се проведе вътрешно училищна квалификация на тема „Безопасен интернет“. На обучението присъстваха класните ръководители на 8, 9 и 10 клас, както и г-жа Ацева – зам. директор на гимназията. Г-жа Узунова и г-жа Велячка представиха полезна информация свързана с :

  • Правила за безопасно сърфиране в интернет;
  • Нетикет – правила за общуване на младежите в Интернет;
  • Търсене и разпознаване на достоверна информация;
  • Онлайн тормоз и как да се предпазим;
  • Защита на личните данни.

Разгледахме сайтовете на http://www.cybercrime.bg/bg и https://www.safenet.bg/bg/.

Обсъдихме съдържанието и полезната информация в тях. В края на обучението се роди идеята да направим състезание по класове.

Учениците, разделени по отбори ще решават конкретни казуси като целта е да създадат правила за дигитални умения и безопасен интернет.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

„Концерти по никое време“

За четвърта поредна година методическото обединение по музика в НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ провежда „Концерти по никое време“. Инициативата е по идея на главния учител и председател на обединението Любима Манолова и се реализира в седмица на музиката.

В началото на втория учебен срок учениците, изучаващи музикални инструменти, народно пеене и поп и джаз пеене представиха свои изпълнения в умело подбрана концертна програма на всеки клас. Класните ръководители споделиха радостта си от умението на учениците да работят в екип, от творческите им идеи и предприемачество в организацията и провеждането на концертите. Учителите-преподаватели по музикални инструменти и пеене останаха удовлетворени от вълнуващите изпълнения на репертоара, предвиден за усвояване през първия учебен срок.

Хоровата зала на Гимназията беше препълнена от желаещите да се докоснат до красивото изкуство на учениците от профил „Музика“ – съученици, учители, родители, приятели. На един от концертите гостуваха ученици от IV-б клас на Пето СУ „Георги Измирлиев“ в Благоевград. Техният класен ръководител, г-жа Анка Стоицова благодари за изживяното удоволствие и затова, че децата ще отнесат със себе си един красив и незабравим музикален спомен.

Директорът г-н Марин Митов оцени високо инициативата и благодари за положения от ученици и учители труд. Той връчи грамоти за участие на всеки клас и пожела творчески устрем и нови успехи.

„Сценичната изява е част от обучението, тя е нашия продукт и съм щастлива от видяното щастие в очите на участници и публика в седмицата на музиката“ – каза още г-жа Манолова.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На 20.02.18 г. в хорова зала на НХГ „Св.св. Кирил и Методий'' - гр. Благоевград, се проведе продукция на класовете по специални предмети „Народно пеене'' и „Поп и джаз пеене'', с преподаватели Милана Влахова и Магдалена Николова.

Талантливите певци се представиха чудесно с изпълнения на народни и популярни песни, под съпровода на прекрасните инструменталисти. Задоволство от организацията на продукцията и изпълненията на учениците изказа и Директора на гимназията г-н Митов, а участниците получиха заслужени аплодисменти от публиката.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

"eTwinning най-вълнуващата учебна общност в Европа" - обучителен семинар

На 22.02.2018 година в НХГ "Св.св. Кирил и Методий" се проведе обучение по дейност eTwinning. На събитието присъстваха г-жа Ацева, г-жа Солачка, учителите по чужди езици, изобразително изкуство, физика, информационни технологии.

Г-жа Узунова показа възможностите, които дава eTwinning за обмен на информация с учители от цяла Европа. Бяха разгледани примери за успешни проекти, довели до създаването на трайни връзки между учители и ученици от различни страни. Учителите научиха за възможностите, които eTwinning дава за квалификация и професионално развитие.

Обучението включваше и широкото приложение на ИКТ като средство за повишаване на интереса на учениците към изучавани учебен материал. Г-жа Узунова показа интересни онлайн инструменти, които могат да се използват както в часовете по различни предмети, така и в работата по проекти. Обучението се проведе при голям интерес.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈


Любима Маеркова гостува в БНТ

Дни след като издаде стихосбирката Вечни мигове, журналистката Юлия Караджова се свърза с Любима Маеркова– ученичка от 12 гклас и я покани в студиото си като свой гост. Голяма част от въпросите бяха свързани със създаването на поредната книга и пътят на предстоящия успех. Разбира се, интерес в интервюто предизвика любовната тематика на стиховете, които разкриват вътрешния свят на младата авторка. След самото гостуване Юлия Караджова покани Любима Маеркова да гостува в БНТ в предаване, което ще се излъчи на живо на 26.02.2018 г. от 16 часа.

текст: Албена Атанасова

 

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Международният ден за безопасен интернет – 6 февруари, бе отбелязан от 12 б клас чрез прочит, превод и дискусия на интервю на немски език с Фредерик Рихтер, експерт от Германия.

Учениците ще подготвят писмено мнението си за публикуване в еTwinning – платформата TwinSpace, където нашата НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ участва заедно с ученици от Естония в проекта „Така живеем ние в Европа“.

Повече информация може да намерите тук: https://twinspace.etwinning.net/57207/pages/page/350748

Текст: Петя Далева 12"б" клас, СИП Журналистика

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На 15.02.2018 г. учениците от 9„б“ клас, с класен ръководител Христина Танчев, заедно с Регионална библиотека Благоевград отбелязаха 145г. от обесването на Васил Левски. Ученичката Катрин Владимирова представи презентация за живота на Васил Левски.

Стихотворения посветени на Апостола рецитираха - Йоана, Милена и Цвети.

От страна на библиотеката беше представена презентация с интересни факти за Васил Левски, както и книги посветени на неговия живот.

 
 
≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Традиционно отбелязваме Денят за безопасен интернет

На 6 февруари 2018 г. светът отбелязва за 15-а поредна година международния Ден за безопасен Интернет.

В гимназията всяка година организираме различни информационни събития с цел да повишим осведомеността на учениците за културното общуване в мрежата и за възможните опасности онлайн. Идеята е всяка година да се привлича отново вниманието към по-безопасното и отговорно ползване на Интернет и мобилни устройства. През 2018г., темата на Деня за безопасен интернет е "Създаване, свързване и споделяне на уважение: По-добрият интернет започва с Вас". Основен фокус е безопасността на децата в онлайн пространството, безопасната и отговорна употреба на интернет и мобилните технологии.

В седмицата за безопасен Интернет в НХГ проведохме няколко обучения на ученици от 8, 9 и 10 клас. Чрез презентация и интересни материали от сайта за безопасен интернет www.safenet.bg, г-жа Узунова запозна учениците с основните правила за безопасен интернет. Основни теми на обучението бяха: Какви смятате, че са принципите на онлайн комуникацията?, Какво съдържания създаваме в Интернет?; Основни принципи на онлайн безопасността.; какво да направим при възникнал проблем?. Много въздействащо за учениците беше видеото "Кажи не!", предоставено ни от сайта http://www.cybercrime.bg – официален сайт за борба с компютърните престъпления.

Събитията преминаха при голям интерес от страна на учениците. Получиха се интересни дискусии и събеседвания по темата.

 
 
≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Ученици от СИП Журналистика празнуват празника на любовта

Учениците от СИП Журналистика подготвиха изненада за всички ученици в НХГ Св.св. Кирил и Методий. Цял ден младите журналисти изработваха красиви сърца с послание за Деня на любовта – Свети Валентин. Заедно с техния ръководител Албена Атанасова те старателно надписваха валентинки, които залепиха на всяка класна стая в училището. Всяко послание беше цитат от изучаваните автори в часовете по литература и посветено на любовта. Много емоции и весели моменти съпътстваха учениците при изработването на така желаните сърца, поставени и украсени в любимото училище.

Автор: Албена Атанасова

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Отново повод за гордост!

 

Любима Маеркова от 12 "г" клас успя да изненада всички с поредната си книга, с която ни накара да се гордеем. Стихосбирката Вечни мигове побира в себе си стихове, родени от вътрешни борби, несподелена любов, осъзнаване на истините от битието и най-вече от реалността около нас, в своя най-чист и естествен вид. Стиховете на младата поетеса карат съзнанието да изтръпне, двушата да оживее и сърцето да почувства. Основните теми, които присъстват в стихосбирката са свързани със силните и изкрени чувства, които се страхуваме да покажем на света. Любима Маеркова описва умело вътрешите борби на отделния човек и съзряването на съзнанието в индивида като цяло. Тя успява да докосне метаморфозата на съзнанието, през което преминават повечето хора, сблъскали се с проблемите в човешкото битие. Само преди година младата писателка издаде първия си роман Палещ огън. Тази година успя да ни зарадва и със стихосбирката Вечни мигове. Съвсем естествено е да пожелаем на Любима, много нови творчески успехи и всяка своя поредна книга да бъде гордост за НХГ Св.св. Кирил и Методий.

текст: Албена Атанасова

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈
От 2005г. Организацията на обединените нации отбелязва 27 януари като Международния ден в памет на жертвите от Холокоста (The International Holocaust Remembrance Day). Насилието и геноцидът на националсоциалистическия режим на Хитлер над еврейските общности в Европа в годините на Втората световна война, наречени Холокост или Шоа, са една от най-мрачните страници в съвременната история.
Международният ден за възпоменание на жертвите от Холокоста бе отбелязан в Министерството на външните работи на 26 януари от 11:00 часа със специално събитие, на което бяха поканени и присъстваха учителите от Благоевград Николай Куколев (от НХГ „Св.св. Кирил и Методий“) и Антоанета Сейменска (от Езикова гимназия „Академик Л. Стоянов). Двамата през есента на 2017 г. бяха на обучение, свързано с историята на Холокоста и антисемитизма, организирано от Мемориалния център в памет на мъчениците и героите на Холокоста „Яд Вашем“ в Йерусалим (Държавата Израел).
Възпоменателното събитие бе открито от заместник министър-председателя по правосъдната реформа и министър на външните работи г-жа Екатерина Захариева. Бе открита изложбата "Отвъд дълга" - проект на Световния център за възпоменание на жертвите от Холокоста "Яд Вашем" и подготвена за показване в България от посолството на Израел и Държавния културен институт към министъра на външните работи на Република България. Експозицията разказва за делото на 36 дипломати от 21 държави, спасили стотици евреи от депортация в лагерите на смъртта. За тези свои действия "Яд Вашем" ги обявява за праведници на света (Righteous Among the Nations) и връчва специален медал, гравиран с надписа: „От признателния народ на Израел: който спаси един живот, спасява цяла Вселена". В рамките на събитието отбелязано началото на кампанията по отбелязване на 75-та годишнина от спасяването на българските евреи. По този повод председателят на Организацията на евреите в България "Шалом" д-р Алек Оскар и писателят Виктор Барух ще връчат почетен знак и сертификат на Съюза на българските писатели и на Председателя на Висшия съдебен съвет Ралица Негенцова в рамките на кампанията на "Шалом" "75 години – незабравените лица на спасението".
≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На 20.12. 2017 г. се състоя традиционният коледен концерт на учениците от НХГ „Св.св. Кирил и Методий“. За пореден път в навечерието на празниците зала „ Пейо Яворов“ събра на едно място учители, възпитаници и служители от най-старото средно училище в Югозападна България и много техни близки, приятели, както и граждани, дошли да се насладят на прекрасните изпълнения на младите таланти.

И този път програмата беше богата, разнообразна, но и тематично издържана в духа на предстоящите празниици. Словата на водещите създадоха нагласа и очакване за празнични емоции, в които публиката беше потопена и от мелодиите на различните инструменти, и от великолепно изпълнените песни от различни жанрове.

Директорът – г-н Марин Митов, произнесе слово, в което изрази чувствата на удовлетворение и на гордост от постиженията на учителите и на учениците от училището през изминалата година, както и надежда за още по-големи успехи през предстоящата 2018 година. Бяха отправени и пожелания за здрава, мирна и благодатна за всички нова година.

Коледният концерт завърши с вълнуващо изпълнение на коледна песен на няколко езика, в което се включиха всички участници в концерта – водещи, инструменталисти, певци и танцьори.


≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Купа и медали за футболният отбор на НХГ

С последния – трети, за тази есен турнир приключиха състезанията по футбол за ученички, организирани от БФС. На 13.12.2017г. в хандбалната зала на Спортен комплекс „Пирин в Благоевград среща си дадоха момичета от четири населени места от цялата област. Разделени в три възрастови групи, отборите си поделиха призовите места.

Девойките на НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ безапелационно елиминираха отборите на Банско и СУИЧЕ – Благоевград. Истинска драма имаше във финалната среща, в която НХГ победи ПМГ „Акад. Сергей Корольов“ след изпълнение на дузпи. Тази втора поредна победа за момичетата от Националната хуманитарната гимназия на финал, доказа, че са безспорни фаворити в турнира.

Победителите получиха медали и купи, а наградите връчи президентът на ФК „Спортика“- Благоевград, Искрен Мазнев.

Отборът по футбол на НХГ е в състав:

1. Антонина Пламенова Шопска - 10Б клас

2. Фатма Ибрайм Крълева - 10Б клас

3. Любослава Любомирова Минчева - 10Б клас

4. Ивана Федя Пенджакова - 8Б клас

5. Деяна Росенова Начева - 8Б клас

6. Емили Иванова Илиева - 8Б клас

7. Анет Рос-Мари Вълкова - 9Г клас

8. Виктория Ивайлова Владимирова - 8Д клас

9. Йамина Даси Беероо - 9Г клас

10. Даниела Руменова Баталова - 8Д клас

Треньор: Иван Парасков

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Програма за училища посланици на Европейския парламент

На 30 ноември 2017 г. в НХГ „Св.св. Кирил и Методий“ в Благоевград (бивша Солунска) се проведе дискусия на тема „Какво ни прави европейци?“. В нея участваха ученици от 10 клас, а в ролята на фасилитатор влезе Николай Куколев, учител по история в НХГ „Св.св. Кирил и Методий“ и старши посланик по Програмата за училища посланици на Европейския парламент. Г-н Куколев направи кратка презентация за историята на европейската интеграция и Европейския съюз, за промените в Източна Европа след 1989 г. и желанието и усилията на източноевропейските общества за бързо присъединяване към Европейския съюз.

След това учениците се включиха в свободната дискусия. Мнението на повечето участници бе, че ние българите принадлежим исторически на европейската цивилизация и подкрепиха тази своя позиция с исторически, политически и културни аргументи. Изтъкнати бяха такива български приноси като създаването, опазването и разпространението на кирилицата като славянска азбука, помогнала за разпространение на християнството и интелектуалното приобщаване към европейската цивилизованост на различни източноевропейски народи в миналото. Припомнено бе, че за всички наши възрожденски лидери освобождението от османска власт и възстановяването на българската държавност е завръщане в семейството на свободните европейски народи. А ръководителите на възстановеното през 1878 г. Княжество България са го градили по модела на развитите съвременни европейски държави. Така, заявеното още на 22 декември 1990 г. от Великото народно събрание желание за членство на Република България в Европейския съюз (тогава Европейски общности), подадената от българското правителство официална молба за членство през декември 1995 г. и получената покана за започване на преговори за присъединяване с България от страна на Европейския съвет (основен ръководен орган на ЕС) се явяват естествено продължение на процеса на завръщане на България в Европа и пълноценното й участие в развитието на европейското сътрудничество и интеграция.

В края на дискусията участниците получиха от учениците младши посланици информационни материали на европейска тематика, осигурени от Европейския информационен център Europe Direct (Европа директно) в Благоевград.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Седмица на четенето в НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“

Седмицата между 13 и 17 ноември премина в НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ под надслов „Време за четене“. Учениците и учителите по български език и литература осъществиха няколко инициативи, станали вече традиционни за живота в Гимназията.

Най-напред учениците от 11А клас с класен ръководител г-жа Албена Узунова подариха на по-малките си съученици от 10А клас няколко книги и полица за тях с пожелание книгите да се умножават и да доставят духовна наслада на всички, които обичат да общуват с художественото слово. В обръщението си към десетокласниците г-жа Узунова изрази освен пожелания за приятни мигове, прекарани с книга в ръка, и надежда, че това събитие е началото на една щафета, в която ще се включат още класове от училището.

В Хоровата зала на Гимназията се проведе вълнуваща среща, на която възпитаници на училището, учители и гости споделиха своето „време за четене“.

Г-жа Илонка Белева въведе всички присъстващи в магическия свят на словото с част от есето на проф. Валери Стефанов, озаглавено „Литературата и нейната съдба“. Журналистът Юлия Караджова прочете пред част от своя любима книга, както и мисли за мястото на книгите и четенето в живота й.

С особен интерес бяха изслушани стиховете, написани от дванадесетокласниците Кристиан Христов и Любима Маеркова – млади творци, с които училището се гордее.

Финалната изява в рамките на Седмицата на четенето беше състезанието по правопис между ученици от всички класове в Гимназията – „Аз пиша най-правилно“. Участниците в надпреварата за титлата „Най-грамотен гимназист“ изпълниха задачи, една от които изискваше да се изразят мисли по темата „Моят свят на книгите“. Състезанието дава възможност гимназистите да проверят нивото на езиковата си култура, като класирането се извършва в две групи – 8-9 клас и 10-12 клас.

Класиране на участниците от 8 - 9 клас

1. Петър Стойнев - 9б клас

2. Петя Гоцева Петкова - 9г клас

3. Благовеста Костадинова - 8д клас

Класиране на участниците от 10 - 12 клас

1. Василена Серафимова - 10а клас

2. Искра Стоянова Петрова - 12а клас

3. Габриела Спирова - 12а клас

Най-високи резултати постигнаха следните ученици:

1. Василена Серафимова - 10а клас - 95 точки

2. Искра Стоянова Петрова - 12а клас - 90 точки

3. Габриела Спирова - 12а клас - 88 точки

4. Йоана Петкова - 12б клас - 86 точки

5. Петър Стойнев - 9б клас - 86 точки

6. Петя Алексиева - 10а клас - 86 точки

7. Росица Забунова - 11 а - 85 точки

8. Димитър Александров Андонов - 12а клас - 84 точки

9. Кристина Веселинова Павлова - 12а клас- 84 точки

10. Петя Гоцева Петкова - 9г клас - 84 точки

11. Благовеста Костадинова - 8д клас - 81 точки

12. Емилиян Атанасов - 12а клас - 80 точки

13. Катрин Владимирова - 9б клас - 80 точки

14. Кристина Павлова - 11 а клас - 80 точки

15. Росица Стамболийска - 11а клас - 80 точки

вижте цялото класиране тук>>

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Гимназията ни е избрана за участие в европейската Програма за училища посланици на Европейския парламент

Започна новото издание на Програмата за училища посланици на Европейския парламент. В проекта участват 30 средни училища от цялата страна, определени сред над 140 кандидатствали. Сред одобрените за участие е и НХГ „Св.св. Кирил и Методий“ – Благоевград /бивша Солунска/.

Целта на инициативата е да помогне за повишаването на осведомеността за Европа и европейската парламентарна демокрация сред младите хора, като им предостави по атрактивен начин знания за Европейския съюз и по-специално за Европейския парламент. Това включва не просто запознаване с фактите за ЕС, но и представяне на правата и задълженията ни като европейски граждани, какво означава на практика ЕС в ежедневието ни и как всеки може да участва в оформянето на тази Европа, в която искаме да живеем.

Въвеждащото обучение за учителите – старши посланици се проведе в Дома на Европа в гр. София на 24.11.2017 г., като участие взеха и учителите Николай Куколев и Калин Маешки.

Програмата за училища посланици на Европейския парламент бе представена от г-н Теодор Стойчев – ръководител на Информационното бюро на Европейския парламент в България и г-н Андрей Ковачев – български представител в Европейския парламент и член на Председателството на ЕП (Квестор). В обучението се включиха и проф. д-р Ингрид Шикова – експерт в областта на политиките на Европейския съюз и д-р Красимира Василева – председател на Сдружението на българските европейски клубове (НАБЕК). Първите предстоящи стъпки по реализация на Програмата са свързани с определяне на учениците – младши посланици (на възраст между 15 и 18 години) и разработването на училищен план с дейности и инициативи, насочени към постигане на целите на Програмата и добро представяне пред оценяващия екип. Комплексът от дейности и инициативи ще приключи с училищно събитие, посветено на Деня на Европа – 9 май. Всяко училище участник има свободата да определи формата и начина на провеждане на заключителното събитие.

В края на въвеждащото обучение проф. д-р Шикова заяви: „Можем да покажем, че нашата страна е не само пълноправен, но и пълноценен член на Европейския съюз“.

 
≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Ученичките от НХГ спечелиха първо място в турнира за девойки „Grassroots”

В периода октомври – декември 2017 г. се проведе турнир по футбол за момичета и девойки, организиран от Български Футболен Съюз и футболни клубове от Югозападна България. Турнирът е част от политика за организиране и провеждане на състезания с оглед развитие на индивидуалните способности, както и дееспособността на учениците в областта на спорта.

Отборът на НХГ с ръководител Иван Парасков спечели първо място в областните надпревари.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Ученици от профил "Изобразително изкуство" на Националната хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий" и отдел "Изкуство" на Регионалната библиотека отбелязаха 115 години от рождението на големия български художник и карикатурист Борис Ангелушев. Талантливата ученичка Петя Чилева представи по интересен начин богатото творчество на неповторимия български художник. Учениците от 10., 11. и 12. клас с преподаватели Александра Петкова и Илия Филипов слушаха с интерес разказите на библиотекар от отдел "Изкуство" и на Петя Чилева.

Гост на събитието бе и госпожа Ангелина Григорова - класен ръководите на 12. клас. Учениците с изненада научиха, че Борис Ангелушев е основоположник на книгооформлението в България, че именно той създава корицата на първия брой на списание „Жената днес“, както и че илюстрира романа „Снаха“ от Георги Караславов, сборника „Приказки“ от Ханс Кристиан Андерсен, поемата „Септември“ от Гео Милев и редица други произведения като „Домашно огнище“ от Елин Пелин, „Чичо Томовата колиба“ от Хариет Бичър Стоу, „Бай Ганьо“ от Алеко Константинов, „Немили-недраги“ от Иван Вазов, „Съдбата на човека“ от Михаил Шолохов.

Текст: Александра Петкова

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

ИЗЯВИ ЗА ТОЛЕРАНТНОСТ И РАЗБИРАТЕЛСТВО

В рамките на проект "The Legacy of Inclusion" – „Наследството на приобщаването”, финансиран от Европейска младежка фондация към Съвета на Европа, се организираха съвместно със сдружение "Активно българско общество" поредица изяви и акции. Целта им бе да се обединяват младите хора в борбата срещу социалното разделение, стереотипите и предразсъдъците към малцинствените групи.

Благодарение на преминатото обучение в град Банско на тема „Изграждане на обществена толерантност” учениците доброволци от НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ добиха увереност, знания и умения за атрактивно представяне на идеите си. В центъра на Благоевград пред МОЛ „Ларго” на 14.11.17 г. те разиграха кратка сцена като фрапантен случай на етническа и религиозна нетолерантност към сирийско момиче. Симулацията целеше да провокира непосредствено отношение у преминаващите граждани, като спонтанните им реакции не закъсняха – двама мъже се притекоха на помощ на сирийката, а една гражданка открито укоряваше агресивното отношение към чужденката с думите: „Какво правите, така ли ви възпитават в училище и в семейството?”. Актьорското изпълнение приключи със застиване в конфликтна поза на нападателката към жертвата, а останалите доброволци, хванати за ръце, обикаляха около тях и изпълняваха песен за приятелството, толерантността и разбирателството. Ролите разиграха Жаклин Бубев от 12 Д и Василена Серафимова от 10 А клас.

Другата изява премина като урок по толерантност с презентация, разработена от Виктория Видина от 10 А клас, и симулационни игри, които пък организираха останалите доброволци: Жаклин Бубев, Василена Серафимова, Баян Ресенски и Красимир Георгиев. Сред публиката в Хоровата зала на НХГ бяха много ученици от различни класове, които масово се включиха в игрите, както и директорът г-н Марин Митов, г–жа Бонка Ичкова и педагогическият съветник – г-жа Капка Калибацева.

Заедно със своите ръководители и партньори от НПО "Активно българско общество” екипът от НХГ се включи във „Фестивал на толерантността“, чиито цели бяха насърчаване на социалното сближаване на гражданите, борбата с речта на омразата и с дискриминацията. Инициативата се организира по повод Международния ден на толерантността и се проведе на 16 ноември на пл. „Георги Измирлиев” съвместно с Езикова гимназия, Математическа гимназия и Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия. Жители и гости на Благоевград можаха да се включат в интерактивните дейности и игри, организирани от младежите, и да научат повече по темата за социалното разделение и различните начини за справяне с проблема.

Автор: Капка Калибацева

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

СИП “Журналистика” по пътя на сърцето с Мадлен Алгафари

Мадлен Алгафари събра жители, гости и приятели в Градската художествена галерия в Благоевград. С голям чар и с вълнуваща емоция авторката на книгата “Пътят на сърцето” разказа за своето последно пътуване, по повод на което създава книгата си. По пътя за Камино де Сантяго тя открива свой нов свят и го пресъздава в най-новата си книга.

Учениците от СИП “Журналистика” заедно с г-жа Албена Атанасова имаха възможността да се запознаят лично с Мадлен Алгафари. Букет от цветя и картичка с лично послание журналистите подариха на прекрасната авторка и успяха да поговорят с нея.

Писателката успя да провокира интереса на учениците и ги накара да повярват, че “сърцето е адресната регистрация на чувствата”.

текст: Албена Атанасова

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈
Да се научим да търсим истината!

На 15.11.2017 г. в Регионалната библиотека „Димитър Талев“ гр. Благоевград се проведе среща с авторите на книгата „Бивши хора по класификация на Държавна сигурност“ – проф. Вили Лилков и Христо Христов.

Сред гостите бяха учениците от НХГ “Св. св. Кирил и Методий“ с преподавателя по история и цивилизация - г-жа Хенриета Митева, също така студенти от ЮЗУ „Неофит Рилски“ и Американскя университет в България. На срещата присъстваше и госпожа Севдана Марковска - бивш директор на НХГ.

Гостите се запознаха със съдържанието на книгата и дискутираха част от темите за комунизма.

Книгата „Бивши хора“ безспорно оставя траен отпечатък в хората, търсещи истината и развиващи се с ясна и правилна мисъл за бъдещето!

текст: Кристиан Христов - 12 а клас

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈
 

Урок по родолюбие с Джанюариъс Макгахан в НХГ "Св. св. Кирил и Методий" - Благоевград

Урок по родолюбие проведоха учениците от НХГ "Св. св. Кирил и Методий" Благоевград. Кинолентата „Левски и Ботев на живо“ бе представена пред децата от режисьора й Искрен Красимиров, който влезе в образа на американския журналист Джанюариъс Макгахан.

„Джанюариъс Макгахан е американски журналист от 19 век. Известен е в България като специален военен кореспондент на лондонския вестник „Дейли Нюз“ след Априлското въстание и по време на Руско-турската война. Да, той не е българин, но е ярък застъпник на българската национална кауза“, казва режисьорът Искрен Красимиров и допълва „Ако за първи път чувате това име, не се притеснявайте. Но го запомнете, защото той е направил много за страната ни!“.

Авторът на „НЕзабравимата България“ гостува в благоевградското училище по покана на директора Марин Митов.

„Посетил съм до момента над 400 училища, бил съм в образа на Ботев, Захари Стоянов, сега и на Джанюариъс Макгахан. Искам да покажа, че историята ни не е само сухи дати и цифри. Ние сме потомци на велики българи и трябва да го знаем и помним и да се гордеем“, допълва Искрен Красимиров, чийто урок предизвика вълна от емоции у учениците.

Автор: Елеонора Тахова - bnr.bg

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Ученици от СИП Журналистика на среща с писателката Теодора Стефанова

Учениците от СИП Журналистика заедно с г-жа Албена Атанасова бяха на представянето на най-новата книга на Теодора Стефанова Осмото чувство – ключът към вселената.

Срещата с писателката събра много почитатели в зала 22 септември. Авторката разказа интересни моменти от самата книга и отговори на много въпроси свързани с нея. Учениците успяха да получат и автограф с лично послание от самия автор. Представянето на книгата завърши с обещание за нови срещи, а младите журналисти си направиха снимки за спомен от вълнуващия ден.

текст: Албена Атанасова

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На 2 и 3 ноември 2017 г. се проведе Национална среща на българските европейски клубове – NABEC в хотел RIU Pravets Resort (гр. Правец). Ученическият клуб „Общество на знанието – европейски перспективи“ към НХГ „Св.св. Кирил и Методий“ се представляваше от учениците Василена Серафимова (10 клас) и Михаела Петрова (11 клас), както и от ръководителя на клуба Николай Куколев.

Eто какво разказаха за събитието участниците:

„Гимназията ни е член в Националното сдружение на българските Европейски клубове от 2008г., а от 2017г. е част от инициативата ,,Училище посланик на Европейския парламент”. Срещата бе тематична - 10-годишното пълноправно членство на България в Европейския съюз, тъй като на 1 януари 2017г се навършиха 10 години, откакто България е пълноправен член на ЕС. За нас учениците бе много интересно. Семинарът откри д-р Красимира Василева, председател на Националното сдружение на българските европейски клубове (NABEC). След топлото приветствие се потопихме в лекцията на проф. д-р Ингрид Шикова, на тема ,,60 години обединена Европа, България в 10 години от тях и Европа през следващите години”. Тя бе последвана от тази на доц. д-р Светослав Малинов, който е български евродепутат. За всички ни бе голяма чест и удоволствие да присъстваме на негова лекция и да отправим своите въпроси към него, очаквайки отговора му с нетърпение. След четири часа лекции, дойде време на игрите за опознаване. Те бяха изключително забавни и всъщност това беше страхотен начин за всички да се опознаем и да научим повече един за друг, защото в крайна сметка всички бяхме там по една и съща причина, обединена от една обща идея. Занятията за деня завършиха с вечер на европейската култура, в която ученици и учители от различни училища бяха подготвили песни, танци и викторини на европейска тематика. Голям интерес предизвикаха двете лекции на следващият ден, проведени от г-н Огнян Златев – ръководител на представителството на Европейската комисия в България и г-н Никола Миладинов – пресаташе на Представителството на Европейската комисия в България. Те говориха по темите: ,,Годините от развитието на Европейския съюз, в които България се включи” и ,,Динамиката на развитието на Европейския съюз през погледа на журналиста”. В края те връчиха почетни сертификати на всички участници в семинара. В края на срещата бе частта, в която самите ученици се превърнахме в лектори. Учениците от отделните училища трябваше предварително да изготвят визитка, с която да разкажат за своето училище и дейността на своя европейски ученически клуб и с помощта на своите презентационни умения да я представят на аудиторията“.

текст: Николай Куколев

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Ученици от НХГ в нов проект

Със съдействието на ученическия евроклуб „Общество на знанието“ Националната хуманитарна гимназия „Св.св. Кирил и Методий“ в Благоевград е част от проекта The Legasy of Inclusion, реализиран от неправителствената организация Active Bulgarian Society (ABS) и финансиран от Съвета на Европа (European Youth Foundation). Проектът ще съдържа три основни фази:

• Обучение на тема “Изграждане на обществена толерантност“;

• Кампания за разпространение на придобитите знания от първата фаза и споделяне на идеи по темата с връстници;

• Събитие, което ще съвпадне с международния ден на толерантността.

Обучението на тема “Изграждане на обществена толерантност“ се проведе в град Банско от 19 до 22 октомври 2017г. с участието на ученици от четири благоевградски училища: НХГ„Св.св. Кирил и Методий“, ЕГ „Академик Л. Стоянов“, ПМГ „Академик С. Корольов“ и ПГСАГ "Васил Левски". Участници от НХГ бяха учениците Василена Серафимова, Виктория Видина, Жаклин Бубева, Красимир Георгиев и Баян Ресенски и педагогическия съветник-психолог г-жа Капка Калибацева.

Дейностите по време на обучението бяха съсредоточени върху:

• борбата с речта на омразата;

• силата на стереотипите и предразсъдъците в българското общество;

• дискриминацията към малцинствените групи в България и възпитаването в толерантност.

След провеждането на обучителната програма в гр. Банско учениците ще имат възможността да споделят с връстниците си наученото и да обменят идеи за решение на проблема (в периода 1-15 ноември 2017 г.). Участниците ще бъдат разделени в малки групи, в които ще дискутират идеи за дейности, които биха желали да изпълнят сред съучениците си. След като представят идеите си пред ментори, отделните групи ще разработят план за работа и с помощта на младежките организатори по проекта ще проведат обучителни кампании във всяко от 4-те училища в града. Кампаниите ще включват семинари, уъркшоп-сесии, игри, прожектиране на филми, дебати, арт класове и много други интерактивни дейности, които ще помогнат на учениците да развият свой собствен мироглед по темата.

текст: Николай Куколев

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

В духа на изминалият празник - „Ден на народните будителиучителя по информационни технологии от Националната хуманитарна гимназия в Благоевград - Албена Узунова, взе участие в рубриката на БНТ 2 „Гласът на града“.

Учебният матeриал в училище трябва да бъде намален наполовина, за да остава време за упражнения, а не всеки час да се преподава нов урок. Според учители освен натоварената програма проблем на българското образование е, че децата не работят в екип. В рубриката на БНТ 2 „Гласът на града“ ще ви срещнем с учителя по информационни технологии от Националната хуманитарна гимназия в Благоевград - Албена Узунова, която използва иновативни методи, докато преподава и е носител на наградата на община Благоевград - Личност на годината.

Цялата статия можете да прочетете тук: http://news.bnt.bg/bg/a/uchiteli-ot-blagoevgrad-prilagat-inovativni-metodi-v-klas

• от • Елена Чимева

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Удостоверения от национално онлайн оценяване на дигитални компетентности

На 30.10.2017 г., учениците от 11 клас получиха удостоверения от преподавателките си по информатика и ИТ - Албена Узунова и Миглена Велячка и запечатиха в снимка този вълнуващ момент. Те им пожелаха още много документи за умения и компетентности в ученическото портфолио, които ще представят учениците от НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ успешно пред бъдещите им университетски преподаватели или работодатели.

Удостоверенията са от Националното онлайн оценяване на дигитални компетентности – самостоятелно ниво на владеене по Европейската референтна рамка за оценяване. Всички ученици с постижения над 50 % получиха тези удостоверения, а Мартин Бошкилов е с най-висок резултат – 93 %.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Ученици от музикалните паралелки на НХГ "Св. св. Кирил и Методий'' - гр. Благоевград взеха участие в две фолклорни събития

На 21.10.17 г. ученичките Гала Чивиева и Иванна Димова от 11 г клас направиха изключително изпълнение като дует на фолклорния фестивал в село Микрево.

Момичетата представиха на публиката на таз годишния международен фестивал "Малешево пее и танцува" песен за Гоце Делчев. Цитирано от новините на Региона БГ.

Другото събитие на което се представиха нашите възпитаници е X Национален студентски фестивал на изкуствата, който се проведе в ЮЗУ "Неофит Рилски'' - Благоевград на 23.10.17 г. В конкурсната програма "Изкуството като мечта и мечтите в изкуството'', изявиха своя талант, като дует Гала Чивиева от 11 г клас и Виктория Ковачка от 12 д клас, които грабнаха призовата първа награда. Въпреки, че Виктория е с профил изобразително изкуство, тя също обича да изявява своя музикален талант на сцената. Мартин Златарски, пък бе удостоен с втора награда. Певците изпълниха репертоар от традиционния пирински фолклор, под безупречния акомпанимент на талантливите тамбуристи Стоян Чалгънов от 12 г клас и Стефан Стойков от 8 г клас, които наскоро записаха и инструментала на песента "Що ми е мило, ем драго'' в звукозаписното студио на Валери Димчев.

"Винаги съм много удовлетворена, когато имам възможността да работя с такива талантливи, работливи и успешни деца. Пожелавам им още много постижения и награди на музикалното поприще''- споделя с гордост ръководителката им Милана Влахова!

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Дигитални часове по немски език в НХГ „Св. св. Кирил и Методий“

На 20.10.2017 г., главният учител по немски език Румяна Войнова проведе дигитални часове с учениците от 10 б и 12 б клас. Представен бе електронен учебник по немски език – ниво В1.1.

Представени бяха филмови откъси от „Здравей, Берлин“.

Учениците имаха възможност за интерактивна дейност и пожелаха дигиталните часове да станат ежедневие в обучението по немски език.

Тези дигитални часове съответстват на изискванията, с които учителите по чужд език бяха запознати по време на съвещанието на РУО на МОН, проведено в Американския университет с учители по чужд език от Благоевградска област.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

eTwinning проектът "Нека се опознаем чрез книгите" е награден със знак за качество от Център за развитие на човешките ресурси

На 16.10.2017г. в 304 кабинет на НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ се състоя инициатива, подготвена от госпожа Албена Узунова и учениците от 11 а клас, с които тя е участвала в eTwinning проекта „Нека се опознаем чрез книгите“. Ръководителката на проекта г-жа Узунова и учениците ѝ изразиха личното си удовлетворение и радост от участието си в проекта и представиха отделни стъпки и значими инициативи организирани с партньорите от Молдова, Чехия и България.

На събитието присъстваха директора на гимназията - г-н Митов, учители от природо-математическото обединение, Г-жа Войнова и г-жа Йорданова, както и ученици от 8 б клас с изучаване на немски език.

Марин Митов, директор на гимназията, връчи на учениците сертификатите за качество от работата им по проекта и подчерта важността на проекта за провокиране интерес към книгите, както и други придобити умения, важни за бъдещото развитие на учениците по пътя им към университета.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Представяне на дебютната стихосбирка Черна котка на Кристиан Христов от 12 а клас

Дни след отбелязване на световния ден на музиката и поезията (10.10.2017 г.), Кристиан Христов от 12 а клас представи своята дебютна стихосбирка Черна котка. На срещата с младия писател присъстваха много гости, учители и ученици. Много емоции съпътстваха този така очакван ден. По стара българска традиция всички присъстващи отчупиха от погачата с мед на входа на залата. Директорът г-н Митов награди Кристиан Христов с грамота за постигнати успехи в областта на литературата. Музикални изпълнения и много изненади бяха подготвили учениците от СИП Журналистика. Младият талант обеща, че това е само началото на срещата ни с него, а всеки негов нов успех ще бъде представен отново тук, в любимото му училище НХГ Св.св Кирил и Методий. Защото това е ГИМНАЗИЯТА, КОЯТО СБЪДВА МЕЧТИ!

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

За трета поредна година заслужили граждани на Благоевград бяха удостоени със званието „Личност на годината“. Отличените с престижната награда получиха плакети със знак „Пегас“. Кметът на община Благоевград , който е и председател на инициативния комитет “100 години свобода” - д-р Атанас Камбитов, председателят на ОбС Благоевград Радослав Тасков и заместник- кметовете Зорница Кралева и Христина Шопова връчиха тазгодишните награди за изключителен принос в различните категории. В категория „Образование“ бе отличена г-жа Албена Узунова – учител по информатика и информационни технологии. Със заслужената награда тя не само получи лично признание за високопрофесионалния си и всеотдаен учителски труд , но и за пореден път издигна и утвърди авторитета на НХГ "Св. Св. Кирил и Методий“.

≈≈≈≈≈≈

На 5 октомври 2017 г. обществеността на Благоевград отбеляза 115 години от освобождението на Горна Джумая от турско робство и присъединяването на града към Майка България. Сред многобройните участници в празничните инициативи бяха и учителите и учениците на НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“. Те присъстваха както на поднасянето на венци на паметника на Георги Измирлиев – Македончето пред сградата на общината, така и на тържеството и на възстановката на превземането на конака в кв. „Вароша“. Представителите на бивша Солунска гимназия споделиха и съпреживяха празничните чувства на благоевградчани по повод на годишнината от едно от най- значимите събития в историята на града.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

С букет цветя при госпожа Вера Германова – Попова, която стана на 100 години

Снимки от учебната 1943-44 г.: Госпожа Вера Германова Попова и директор Георги Аракчиев посрещат в Земеделското училище в Кюстендил министри от кабинета на министър-председателя Добри Божилов (Госпожа Германова е в центъра на първата снимка и на първи ред, първата в ляво, пред министър-председателя Добри Божилов на втората снимка):

Госпожа Вера Германова – Попова е бивша ученичка на нашата славна гимназия НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Благоевград.

Педагогическата й кариера преминава като възпитател в Девическа земеделска домакинска гимназия „Климент Охридски“ – Кюстендил, Девическо-земеделско-домакинско училище Кочериново – като и в двете училища тя е работила с една светла историческа личност – директор Георги Аракчиев.

Последните 11 години от педагогическата си кариера госпожа Германова – Попова посвещава на учениците в Дом за деца и юноши – Благоевград.

Госпожа Германова стана /26.09.2017 Г./ на 100 години. Това бе повод главен учител Румяна Войнова и ученици от 12 б и 10 б клас да посетят бившата ученичка на гимназията и да й пожелаят светъл юбилей в присъствието на двете й дъщери лекарки и семействата им.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

 

Включване на живо в ефира на Радио Благоевград

На 25 септември Росица Забунова, ученичка от 11а клас и г-жа Узунова участваха в предаването „Днес“ на радио Благоевград . Интервюто се проведе в сградата на гимназията.

Поводът за срещата бе, че училището ни е сред одобрените институции за участие в Шестата национална конференция „Насърчаване на четенето“. През миналата учебна година г-жа Узунова, заедно с ученици от 10а клас (сега 11а клас) създадоха и реализираха eTwinning проекта „Нека се опознаем чрез книгите“. В предаването, те разказаха за интересните дейности, в които са участвали и които са провокирали техния интерес към книгите и четенето. Прекрасно е, че въпреки, че проектът е приключил, те обмислят различни бъдещи дейности, които да осъществят заедно с ученици от други класове.

Благодарим на радио Благоевград и журналистката Райна Ванчева, че отразиха по прекрасен начин нашата работа.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На тържествена церемония директорът на НХГ "Св. св. Кирил и Методий" - Благоевград откри 138 - та учебна година за най-старата гимназия в областния център. Родители, гости и ученици посрещнаха ръководството на гимназията - г-н М. Митов, г-жа Св. Солачка, г-жа Т. Ацева и главния учител Р. Войнова.

В своето слово директорът увери родителите, че поверяват децата си на отлични педагози и преподаватели, които ще положат усилия, за да развиват знанията, уменията и талантите на техните деца. Учениците бяха приветствани от свои съученици и преподаватели с "Добре дошли у дома и на добър път!", а постъпилите с най-висок успех осмокласници получиха ученическите си книжки от директора.

С цветя, музика и радост започна учебната 2017/2018 година в Националната хуманитарна гимназия.

Към галерия ≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Днес, 14.09.2017 г., учители от профил „Хуманитарен“ и профил „Изкуства“ в НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ откриха новата квалификационна учебна година чрез вътрешноучилищна квалификация на тема „Създаване на google- документи (анкети, тестове за ученици и др.)“.

Обучители в този първи час в сферата на облачните технологии бяха Албена Узунава и Миглена Велячка – преподаватели по информатика и информационни технологии. Обучението ще продължи в нови присъствени часове след самостоятелно изпълнение на практически задачи онлайн.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Започва новата учебна 2017/2018 година!

Последна промяна ( 20 January 2022 )