Начало Архив Архив - 2020/2021г.

Електронен дневник

Електронен дневник

Юбилеен вестник

Архив 2020/2021г. Е-мейл

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Закриване на учебната 2020/2021 година

Националната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ отбеляза края на 2020/2021 година, която в историята на училището е 141-ва поред. В двора на Гимназията се проведе тържество по закриването на учебната година, което е част от установените ритуали в училището.


Директорът – г-н Марин Митов отправи приветствие, в което поздрави учителите и учениците за успешното финализиране на една трудна година, която се превърна в изпитание за всички участници в образователния процес. Той благодари са усилията и труда на всички, които са дали своя принос за това учебната година не само да не бъде пропусната, но и да бъде смислена и ползотворна. Бяха подчертани и успехите, които постигнаха дванадесетокласниците на Държавните зрелостни изпити, както и тези на десетокласниците на Националното външно оценяване, което тази година се проведе за първи път.

По традиция бяха връчени грамоти на учениците, които са дали своя принос за издигането и утвърждаването на авторитета на Гимназията както с отличния си успех в учебния процес, така и с високите си постижения на различни национални състезания, олимпиади и конкурси, с които училището се гордее.

Освен думите на директора учениците и учителите посрещнаха с аплодисменти и музикалния поздрав на ученика Валентин Сотиров от 10 г клас, който напомня, че лятната ваканция е време за заслужена почивка, много положителни емоции и събиране на сили за следващата учебна година.

Повод за гордост

Отлично представяне на наши ученици от 10 д клас, с профил изобразително изкуство, на Националното състезание „Лаборатория за изкуство“, инициирано от Министерството на образованието и науката. На националния кръг в последната възрастова група, Иван Георгиев грабна призовото трето място в конкуренция с 37 участници. Достойно се представиха и останалите наши участници в националния кръг, Ана - Мария Миладинова, която е пета, и Вероника Николова.
Състезанието се проведе в 3 кръга – общински, областен и национален, като беше зададена глобална тема „Спорт“, която обединява темите в различните кръгове. Състезанието провокира учениците да изявяват своите таланти в областта на изкуството и е своеобразна платформа за откриване на млади таланти.

I място в областният ученически конкурс на тема: „Ние, COVID-19 и Природата“
Ученикът Иван Георгиев от 10 д клас и неговия ръководител Миглена Велячка – учител по ИТ

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Младши посланиците по Програмата за училища посланици на Европейския парламент от 11 клас в НХГ "Св. Св. Кирил и Методий" в Благоевград, които бяха прекрасен екип на старши посланиците Н. Куколев и К. Маешки

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

За втора година осмокласниците участват в English Tea Party

Учениците от 8 клас с преподавател Надежда Иванова пресъздадоха най-спазваната английска традиция, пиенето на чай в 5 следобед под надслов Bringing culture to life. Партито става традиционно, присъстваха и тримата директори, които останаха възхитени. Децата бяха много въодушевени и ентусиазирани, сами приготвиха тристепенно меню, което характерно се сервира с английския чай в 5 часа.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Екоизложба от рециклирани материали представя 8 б клас

В края на учебната година учениците от 8 б клас с профил „Предприемачески“ подготвиха изложба от изделия направени от картон, пластмаса и други екоматериали. Тя е плод на съвместната работа в часовете по изобразително изкуство (с преподавател Й. Шопова) и технологии и предприемачество ( с преподавател М. Велячка).

Целта на изложбата е да провокира вниманието на учениците върху проблемите по опазването на природата и околната среда, а също така да развие техният предприемачески нюх.

Чрез тези първи стъпки на профил „Предприемачески“ в НХГ се постигат едни от основните и актуални задачи в обучението по профила, а именно да се подготвят учениците за решаване на конкретни задачи, които възникват във всекидневната им учебна дейност, а впоследствие и в живота и на работното място.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

102-ма зрелостници на НХГ „Св.св. Кирил и Методий“ получиха дипломите си

102-ма зрелостници от випуск 2021г. на Националната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ в Благоевград получиха дипломите си за завършено средно образование. Свидетелствата им бяха връчени на официална церемония в зала „22 септември“, а сред гостите бе вр.и.д. кмет на Благоевград Ясен Попвасилев, който поздрави завършващите.

Директорът на училището Марин Митов пожела на вече бившите ученици да са здрави, да не спират да мечтаят и да са целеустремени.


Благодарствено слово от името на абитуриентите произнесе първенецът на випуска Йоанна Джельова от 12 „а“ клас, която бе отличена със специален плакет за постигнатите високи образователни резултати.


По традиция завършващите с най-висок успех бяха наградени с книги, а класните им ръководители – с грамоти.

Моментът бе особено вълнуващ за младия учител по история Калин Маешки. Той постъпва в училището преди 5 години и сега, като класен ръководител на 12 „а“, изведе първия си випуск.


 

Признание за своя труд заслужиха и класната на 12 „б“, учителката по математика и информатика Христина Танчева,

на 12 „в“ – преподавателката по история и философия Екатерина Икономова,


на 12 „г” – учителката по английски език Антоанета Мирчева.

Наред с инструменталните поздрави в изпълнение на талантливи възпитаници от паралелката с профил „Изкуства” – „Музика”, зрелостниците засвидетелстваха своето уважение към учителите си. С много емоции – тъга от раздялата и вълнение от новата стъпка в живота, 12 „в“ изненадаха класната си с картичка с послание и обща снимка на класа.

Към албума >>

На финала зрелостниците си обещаха да носят в сърцето си любимото училище и с пожелания „На добър час“ се снимаха по класове.

Станислава Далева, вестник Струма

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Добротворчество

Благотворителността е начин да покажете любов към хората и да помогнете на другите, които не са в състояние да си помогнат сами. Тя може да се приема като помощ за нуждаещите се или бедните, когато имат проблем.

Една от любимите дейности за децата от ученическия съвет, която се очерта през годините, е благотворителността. Желанието да направят нещо добро за хората от третата възраст доведе младите ни отговорници в Дома за стари в хора в кв. "Струмско“ на 18 юни. В края на учебната година ентусиазирани осмите, деветите и 10д класове се включиха най-активно в акцията. За кратко време те събраха над 130 броя хранителни пакети, донесоха 25 книги за библиотеката там, както и картина, нарисувана от Радослав Бучински от 8д клас. Талантливите ни певици подготвиха три разнообразни по жанр песни. Изпълненията на Полина Филатова от 8г, Михаела Спасова и Стефани Вълева от 9г клас огласиха с младежки ритъм и красота импровизираната сцена в двора пред жителите на Дома.


Раздавайки лакомства на публиката, Любо, Светослава, Емили, Петя с удоволствие си поговориха със старите хора, разпитвайки ги за живота им, професиите, значимите им събития. Този непринуден жест особено много оживи и усмихна тъжните старчески лица. Децата отнеха от тази тъга и вдъхнаха по малко топлина и радост, особено за онези, които никой не идва да посещава. Срещата между двете поколения се превърна в празник, а социалните работници споделиха, че отдавна не е имало такъв в Дома.

Обнадеждаващо е, че в акцията се включиха и няколко родители, което беше добър знак за доброволците.

Дарението също е средство за ангажиране с благотворителна дейност. Ученици от Национална хуманитарна гимназия откликнаха с кампания по набиране на средства за лечението на онкоболно 15-годишно момче от Варна пак през м. юни. Така преведоха сумата от 360 лева + 50 евро, като най-активни бяха 8б, 9г и 10в клас.

Материала подготви: Капка Калибацева,
педагогически съветник

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Нашите ученици са сред най-добрите в България по испански език

Отличната подготовка по испански език на двама наши ученици ги нареди на челните позиции на Националната олимпиада по испански език. Осмокласниците Радослава Котева и Габриел Бияр от НХГ "Св. св. Кирил и Методий" са едни от най-добрите по испански език в нашата страна. Те се състезаваха с общо 100 участници и заеха четвърто и осмо място за съответната група. Въпреки сериозната конкуренция, те демонстрираха солидни знания в областта на "езикът на Сервантес" на тазгодишния национален кръг по испански език.


По-рано през тази учебна година, общо петима ученици от НХГ "Св. св. Кирил и Методий" участваха в Областния кръг по испански език. Освен двамата ни национални олимпийци, това са: Ноелиа Кръстева от 9в кл., Никол Станкова от 10 в кл. и Асен Катранджиев от 11в кл. Всички те се представиха достойно и за поредна година ни накараха да се гордеем с тях.

Благодарим ви, скъпи ученици, за упорития труд и за любовта, с която изучавате испанския език! Ние - вашите учители Л. Влахова и Р. Иванов сме изключително удовлетворени от блестящите ви постижения. С общи усилия, нека следващата година пак да докажем, че сме отличниците на България по испански, защото обичаме испанският език, изкуство и култура!

текст: Л. Влахова

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Рецитал “Български класици”

По съвместно желание на директора на Национална хуманитарна гимназия “Св. св. Кирил и Методий” - г-н Марин Митов и участниците в Детско-юношески театър “Щурчо” към Център за творческо и личностно развитие на децата на Благоевград, на 14.06. (победелник) в гимназията се проведе рецитал “Български класици”, в който взеха участие и възпитаници на гимназията (Мартин Пашалиев - 11 а клас и Катерина Николова - 11 д клас).


Ръководител на състава е г-жа Юлия Дживджорска, която е съставяла формации по актьорско майсторство и художествено слово в гимназията през годините.

Измежду създадената атмосфера и рецитирани те стихотворения изпъкнаха изпълненията на подбрани творби на поетите Иван Вазов, П.К. Яворов, Димчо Дебелянов, Христо Смирненски и Никола Вапцаров, а посланията, които отправиха участниците към публиката бяха да не забравят тези велики имена на работниците по книжовното поле, защото “те разшириха границите на нашата мисъл и придадоха нови форми на идеите и вдъхновението”.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

НАЦИОНАЛНА ХУМАНИТАРНА ГИМНАЗИЯ
„СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ” /БИВША СОЛУНСКА/
БЛАГОЕВГРАД

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Концерт и награждаване на победителите в "Звезди в Радиото 2021"

На тържествен концерт в зала "Яворов" в Благоевград бяха връчени наградите на победителите в Десетото издание на конкурса за млади изпълнители в областта на класическата, популярната и фолклорната музика "Звезди в Радиото".

 

Конкурсът е за индивидуални изпълнители, които в настоящата учебна година са ученици в 5-ти, 6-ти или 7-ми клас. Организатори са НХГ "Св. св. Кирил и Методий" – Благоевград и Радио Благоевград, с подкрепата на РУО – Благоевград, Община Благоевград, Регионалния съвет на КНСБ – Благоевград и Общинския координационен съвет на СБУ.

Десетки деца се явиха на конкурса, който се проведе през месец май. Младите таланти бяха оценявани от жури в състав: председател – д-р Валери Димчев – композитор, д-р Петьо Кръстев – композитор и диригент, Мая Чакова – музикален педагог, Рина Далева – директор на БНР – Радио Благоевград, Марин Митов – директор на НХГ „Св. св. Кирил и Методий”.

 

Наградите на победителите бяха връчени на сцената в зала "Яворов" от: главния редактор на Радио Благоевград Райна Ванчева, директора на НХГ "Св. св. Кирил и Методий" Марин Митов, зам.-кмета на Община Благоевград Пролет Трифонова, Людмила Цикловска – старши експерт по организация на средното образование в РУО – Благоевград, Силвия Христова – регионален координатор на КНСБ – Благоевград, Бонка Ичкова – председател на Общинския координационен съвет на Синдиката на българските учители и от членовете на журито: д-р Валери Димчев, д-р Петьо Кръстев и Мая Чакова.

Събитието бе много вълнуващо – освен десетките награди, които бяха връчени, емоционалните изпълнения на младите таланти събраха овациите на публиката.

Грамоти бяха връчени и на преподавателите, които са подготвили и мотивирали децата да се явят на конкурса.

Към албума>>

 

Автор:

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Повод за гордост!

Талантливата ученичка от 8 "д" клас - Джайа-Раде Дейвис, с три поредни призови места от конкурси в областта на изобразителното изкуство.

Първо място от Националния конкурс по превенция на наркоманиите за ученици, организиран от Община Благоевград и Общински съвет по наркотични вещества – Благоевград, на тема: “Човекът – свободен и независим”, в раздел „Рисунка“ във възрастова група от 8 до 12 клас.

Второ място в ХХII Национален ученически конкурс „За хляба наш...”, в раздел „Приложно изкуство“. Проявата е част от културната програма на Община Благоевград за 2021 година и е посветена на Деня на земята. Организира се със съдействието на Община Благоевград, Министерство на образованието и науката, Национален дворец на децата, Регионално управление на образованието-Благоевград и Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград.

Трето място в конкурса на тема: „С отношение към всяка капка". Организиран от Радио Благоевград, "Водоснабдяване и канализация" ЕООД – Благоевград и Музея на водата по случай Световния ден на водата – 22 март.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Изкуството в нас

Рисунки на учениците от 11 клас

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Много награди за учениците от НХГ в Международния детски конкурс "Южни слънца"-Петрич 2021г.

Певци, танцьори и художници преобразиха Петрич на 22-то издание на Международния детски конкурс "Южни слънца", Петрич - 2021г. 700 участници от цялата страна направиха незабравими дните 3 и 4 юни. Сред призьорите във втора възрастова група в направление пленер - живопис на тема: "Мелодии от багри" са участниците от 8 д клас в НХГ " Св. св. Кирил и Методий", с ръководител Александра Петкова.


Първи ден - пленер на Рупите.


София Гошева - 1 място,


Галя Златкова - 2 място,


Анелия Терзиева - 3 място,


Борислава Велчева - специална награда на Мими - АРТ.


Вдъхновени за творчество и с прекрасни спомени от Петрич се разделиха талантливите деца от НХГ с тазгодишното издание на "Южни слънца"!

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Pearson Competition

През месец януари се състоя училищен кръг на националното състезание PEARSON LONGMAN, в което участваха ученици от 8, 9 и 10 клас разпределени в различни нива.

За националният кръг, който ще се проведе на 19.06.2021г. в град София се класираха - Белослава Лазова 8г клас - с преподавател Ан. Мирчева, Жаклина Миланова 8а клас - с преподавател Н. Иванова, Ивана Велева 9б клас, Петя Николова 9а клас и Виктория Алексова 10в клас - с преподавател Диана Петрова, всички участници в състезанието получиха сертификат от издателство Pearson Longman.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Съвместен проект на НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ – Благоевград (бивша Солунска) и Регионален исторически музей в Благоевград

Реализира се съвместен проект между НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ – Благоевград (бивша Солунска) и Регионален исторически музей в Благоевград, финансирани чрез НП „Осигуряване на съвременна образователна среда” – модул „Културните институции като образователна среда“.


Основните му цели са:

- Повишаване на мотивацията на учениците за усвояване на знания и умения по история и цивилизации чрез дейност в музейна среда.

- Развитие на практическите умения на учениците за усвояване на знания и умения в музейна среда с метода на историческата реконструкция.

- Развитие на практическите умения на учениците за усвояване и затвърждаване на нови знания чрез документална прожекция и последваща (интерактивна) дискусия в музейна среда.

- Представяне на усвоените знания и умения чрез работа по групови презентационни проекти.

През втората половина на м. май 2021 г. се проведоха първите занимания с тема „Помни войната“, включващи беседа и историческа реконструкция (въоръжения и униформи на българската армия в периода на Балканските и Първата световна война). Музейните уроци преминаха при висок интерес от страна на учениците, които имаха възможността да се запознаят от първа ръка с различни оръжия (музейни експонати) и образци на различните видове униформи на българската армия в разглеждания период.


Предстоят занимания с тема „Кривото огледало на войната“, посветени на ролята на пропагандата в годините на войните за национално обединение.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Честване на Денят на буквите - 24 май в НХГ

На днешната дата всяка година семейството на Националната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ става по- голямо. И днес с трепетно вълнение в двора на Гимназията се събраха не само настоящите ученици и преподаватели, но и много гости. Сред тях бяха и бивши възпитаници, завръщащи се при любимите преподаватели – учителите по призвание.


24 май – Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Нашата Гимназия е с патрон имената на славянските първоучители и първи светци на славянството. Тя е духовност и пространство на българщината.

И днешното тържество в двора на Гимназията е поредната изява за това.

КЪМ АЛБУМ>>

Неслучайно в словото си директорът на Гимназията ни, господин М. Митов, припомни, че 24 май е най-българският празник.


Учениците от завършващия випуск целунаха знамето на Гимназията – символ на вечната им връзка с нея.


Наистина не прекъсва „завръщането“ на учениците ни към света на Гимназията. Д-р Й. Тумбев обяви основаването на фондация – в памет на майка си, дългогодишна учителка в НХГ. Фондацията ще излъчва стипендианти сред учениците с постижения по математика и информационни технологии. Думите на Й. Тумбев за учителите му от Гимназия развълнуваха всички.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

ПОВОД ЗА ГОРДОСТ

На тържествена церемония в Летния театър в квартал „Вароша“ снощи (23.05.2021 г.) бяха връчени наградите „Учител на годината“ на община Благоевград за 2021-ва година.

Поводът – 24 май – Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Призът „Учител на годината“ беше връчен на преподаватели с огромен принос през последната година в начални, средни училища и професионални гимназии, на възпитатели в детски градини на територията на общината. Сред тях е дългогодишния учител по БЕЛ в НХГ „Св. св. Кирил и Методии“ - Тинка Стоилова.


Специалните грамоти и плакети те получиха от зам. кмета по хуманитарните дейности на община Благоевград Пролет Трифонова.

КАТО ЗАМ. ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДЕТСКИ ПАРЛАМЕНТ БЛАГОЕВГРАД, награда получи и ученичката Теодора Богоева от 12 "в" клас за съществен принос в развитието на младежките дейности и инициативи на община Благоевград.


Специална награда, оригинална картина, с грамота и плакет за заслуги в изкуството на името на известния художник Христо Бараковски, автор и на герба на Благоевград, беше връчена на Михаела Арабаджиева - 12 "г" клас от НХГ „Св. св. Кирил и Методий“.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Съвместна работа на художника-авангардист Иван Яхнаджиев с ученици от НХГ

На 17 май (понеделник), пред сградата на РТЦ – Благоевград, рисуваха заедно световноизвестният художник Иван Яхнаджиев и ученици от Националната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“, деца от ЦЛТРДБ, и възпитаници на италианския лицей в София.

Готовите платна бяха показани в изложба пред сградата на РТЦ Благоевград, а във фоайето беше открита изложба на авангардния художник. Нарисуваните от децата картини бяха продадени благотворително, а средствата са в помощ на трапезарията за бедни. Цялото събитие бе отразено в "Линия Култура" по БНТ 2.

Заедно сме силни!

към албума>>

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Честит празник, любимо училище!

При спазване на необходимата социална дистанция, ученици и учители от най-старото училище в Югозападна България отбелязаха своя патронен празник. Училище с богата традиция, с дълга история, училище на 141 години.

Празникът започна с поднасянето на цветя пред паметника на Светите равноапостоли Кирил и Методий.

Под ръководството на г-жа Велячка учениците от 12 в клас - Теодора, Йоана, Цветелина, Константина, Кристиян и Деян от 11 в клас, запознаха малките си съученици с част от историята на Гимназията.Към АЛБУМА >>

Те имаха уникалната възможност да разгледат автентични документи, свързани с основаването ѝ в Солун.

Традиция е на този ден учениците от 12. клас с профил „Изобразително изкуство“ да представят наученото през петте години на обучение с годишна дипломна изложба. Експозицията включва множество творби живопис, графика и дизайн.


Тържествената програма продължи с празничен концерт. Чрез музика, песни и танци участниците изразиха почитта си към Равноапостолите.


След вълнуващите думи на водещите, прочувствено слово произнесе директорът на училището г-н М. Митов. Той припомни, че този ден не е само поредният празник от българския православен календар, а общобългарски празник на просветата, ден на почит пред делото на Светите братя.


≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Ученическият евроклуб „Общество на знанието“ отбеляза Денят на Европа

Денят на Европа – 9 май, бе отбелязан от ученическия евроклуб „Общество на знанието – европейски перспективи“ в Национална хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ – Благоевград. Ръководителят на клуба Николай Куколев представи издания, посветени на евроинтеграцията, институциите на Европейския съюз и различни европейски политики, които бяха подредени в съществуващия Европейски кът в гимназията.


След това ученици от 12 клас представиха презентации за историята и настоящето на Европейския съюз и мястото на България в него. Акцент бе поставен върху факта, че преди 70 години ръководителите на 6 европейски държави създават в Париж Европейска общност за въглищата и стоманата (ЕОВС), положила основите на евроинтеграцията и днешния Европейски съюз.
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=LEGISSUM%3Axy0022 .

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Изкуството в нас

Рисунки на учениците от 9 клас

Рисунки на учениците от 8 клас

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Часовете по ИТ през учебната 2020/2021 г за 12 в. клас завършиха със защита на проект!

Проектно базирано подход в обучението по ИТ в НХГ не e рядкост! В рамките на месец учениците работеха върху поставените проекти от г-жа Велячка.

Обучението по „Информационни технологии” (ИТ) в гимназиален етап е насочено към овладяване на базисни знания, умения и отношения, свързани с учебната дисциплина. Тези базисни компетенции са задължителна част от техническата грамотност на съвременния млад човек и създават условия за пълноценното му реализиране в живота. Постигането на знанията, уменията и отношенията, дефинирани в стандартите, гарантира възможността за решаване на практически задачи и активно използване на компютъра от учениците при усвояване на учебното съдържание по различни учебни предмет.

Дейностите на работата по проекта премина през следните три етапа: подготовка на проектите, реализация на проектите, заключителни действия.

Най-емоционален за учениците се оказа представянето и защита на проекта пред съучениците си:

към албума >>

Проектният метод е пряко насочен към творческата саморазвиваща се личност, като учи учениците на самостоятелност, отговорност и увереност в собствените възможности и по този начин стимулира бъдещото им развитие.


Честито завършване!

Обучението никога не свършва, защото живота е един голям тест!

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Здравно образование в НХГ

На 19.04.2021 г. Ученическият съвет отбеляза своята поредна изява с изнасяне на урок по Здравно образование. Чрез най-съвременния метод "ученици обучават ученици" Светослава Чонева от 10д и Владимир Докузов от 10г клас приеха този доброволен труд с желание и висока отговорност. Седмици наред те се подготвяха от педагогическия съветник Капка Калибацева преди да се представят като обучители пред по-малки ученици. Презентацията "Промоция на здраве“ беше поднесена на 8г клас под формата на викторина. Осмокласниците бяха изправени пред въпроси, свързани със здравословното хранене, влиянието на емоциите и действието на наркотиците върху здравето на човека, междуполовите отношения и контрацепцията. Тийнейджърите можаха да опреснят и разширят познанията си, да засилят вниманието си върху рисковите фактори на заобикалящата ги среда и да се научат да извършват свой информиран и правилен избор, касаещ личното им здраве.

Заедно с класния си ръководител Мариана Ангелова те си тръгнаха удовлетворени от урокa, а отговорничката на класа Белослава Лазова пожела също да се подготвя за обучител на връстници.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Финална пресинформация

През м. март 2021 г. приключи работата по проект „Онлайн информация и дезинформация. Как да разберем кое е истина?“, реализиран в партньорство между Европейския информационен център „Европа директно“ (Europe Direct) в Благоевград и Ученически евро клуб „Общество на знанието – европейски перспективи“ към НХГ „Св.св. Кирил и Методий“ – Благоевград, с ръководител учителят Николай Куколев. Срокът за изпълнение на проекта бе удължен, поради започналата КОВИД епидемия, а част от заниманията се проведоха в онлайн среда.

Целева публика на проекта бяха младежите на 17 – 19 години в средни училища от Благоевград, а ядрото на събитията бяха участниците в Европейски ученически клуб „Общество на знанието – европейски перспективи”.

Комуникационните потребности, към които бе насочен проектът, бяха изграждане на умения за критично мислене и разграничаване на вярната от невярната информация. Уменията за критично мислене са свързани със способността да се анализират социалните феномени фалшиви новини и дезинформация и разпознаване на белезите на антиевропейската пропаганда.

Разгледани бяха темите:

1. Фалшиви новини и дезинформация: Въведение
2. Социалният феномен дезинформация
3. Как да разпознаваме фалшивите новини?
4. Фалшиви новини и дезинформация – нека анализираме (част 1 и 2)
5. Защо и как се разпространяват фалшивите новини?
6. Влиянието на дезинформацията
7. Дезинформация и антиевропейска пропаганда
8. Внимание, фалшива новина! Spot and report.

Учениците, участници в проекта, изработиха и общодостъпен информационен блог, посветен на тематиката на проекта: https://risk-news.weebly.com/ .

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Ученици от НХГ отбелязаха 148 години от обесването на Васил Левски

18.02 е една тъжна дата за българския народ. Отива си една личност, изпълнена с енергия и плам, търсеща верния път за освобождение на България - Васил Левски.

Ученици от 10 в клас и техният класен ръководител - г-жа Митева, почетоха Апостола на свободата с минута мълчание пред неговия паметник. Поклон и благодарност, Апостоле!

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

"Учител на годината 2020" на Синдиката на бъл­гарските учители

Преподава­телят по изо­бразително изкуство в На­ционалната хуманитарна гимназия "Св.св. Кирил и Методий" в Благоевград Илия Филипов е носител на приза "Учител на годината 2020" на Синдиката на бъл­гарските учители. Той бе от­личен в направление "Изкус­тва и спорт", а колежката му, специалистът по български език и литература Петя Ми­хайлова, заслужи специална­та награда на председателя на СБУ в категория "Млад учител".

Заради пандемичната об­становка тържество по връчването на наградите от 23-ия национален конкурс не се състоя. Затова областният координатор на СБУ Бонка Ичкова организира импрови­зирана церемония в НХГ, където в присъствието на ди­ректора на гимназията Ма­рин Митов връчи плакетите на двамата учители.

"Много се радвам, че бяхте допуснати до участие в 23-ия конкурс и получихте признание, и то когато чес­твахме 140-годишнината от основаването на бившата Солунска гимназия", обърна се към призьорите Б. Ичко­ва, които са удостоени и с най-високото почетно отли­чие на МОН "Неофит Рилски".

Областният председател на СБУ подчерта, че целта на конкурса е да поощрява учи­телите творци, стимулиращи учениците, и пожела на два­мата педагози да бъдат все така амбицирани и мотиви­рани в работата си.

Че полученото признание безспорно го вдъхновява да продължава да се развива професионално, а награда­та е плод на колективен труд, сподели Илия Филипов, кой­то е възпитаник на гимна­зията.

Не по-малко развълнува­на бе и младата учителка Петя Михайлова, преподава­ща български език и литера­тура от 4г. „Това е първата ми работа като учител. За мен е чест да бъда част от колектива на Националната ху­манитарна гимназия - обра­зователна институция с на­ложен авторитет", сподели П. Михайлова и благодари на ръководството на НХГ за гла­суваното й доверие.

текст: Станислава Далева

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Национално информационно събитие

(National disseminations event)

Проект: С.М.А.Й.л (S.M.I.Le) with the support of EU Erasmus + programme.

Какво беше постигнато като резултат от изпълнените дейности от страна на партньорите? (Achievements so far)

ЛОГИКАТА НА ДЕЙНОСТИТЕ И СЪЗДАВАНЕТО НА ИНТЕЛЕКТУАЛНИТЕ ПРОДУКТИ:

- Изследване на съществуващите сходни профили в четирите страни – партньори по проекта според европейските обучителни класификатори;

- Анализ на резултатите и изводи за нуждата от създаването на новия профил;

- Определяне на допълнителните компетенции и умения, необходими за оформяне на новият профил „АГЕНТ ПО МЕЖДУКУЛТУРНИ ПРОДАЖБИ“ ;

- Работа с фокус групите – фирми, студенти, преподаватели и др.

- Създаване на отворена обучителна платформа; Развлекателно видео с ключови думи – препратка към съответен обучителен модул. STORYTELLING методика;

- Провеждане на пилотно обучение с минимум 10 български студенти. Интервюта с представители на реалния бизнес;

- Обучение за създаване на развлекателен обучителен филм и създаване на демонстрационно видео от студентите;

- Представяне на новият обучителен профил пред целевите групи с постигане на устойчивост на резултатите;

 
Експерти – консултанти по проекта: Доц. Д-р по Икономика г-жа Елена Ставрова; г-н Николай Куколев – преподавател по История и Свят и личност, Магистър по финанси; г-жа Цоня Кръстева - виден общественик, собственик на фирми, Председател на Сдружение, Бивш Зав. Връзки с обществеността на Регионален Театър „Никола Вапцаров“, Благоевград и др.

За повече информация: на долупосочените контакти!

Кратко представяне на Учебната програма! Професионален профил „Агент - междукултурни продажби“
(Professional Profile “Cross Cultural Sales Agent” Training and education curriculum)

Предложения за учебно съдържание и компетенции от страна на партньорите:
- Управление на бизнес преговори
- Международен маркетинг - основни и специфични аспекти
- Междукултурна компетентност - социални аспекти и комуникация
- Планиране на продажбите

Общи компетенции:
- Възможност за привличане на потенциални клиенти
- Внедряване на процеса на продажби с новопридобитите знания и умения
- Продажба на промишлени продукти
- Изготвяне на отчети, анализи и прогнози относно продажбите
 
Специфични компетенции:
- Планиране на продажбите на международно ровнище
- Управление на бизнес преговори (Management)
- Прогнози за обработка на данни и продажби (Processing)
- Международен маркетинг
- Основни и специфични аспекти
- Междукултурна компетентност
 
(Professional Profile “Cross Cultural Sales Agent” Training and education curriculum proposed:
- Business negotiation management
- International marketing - Basic and specific aspects
- Intercultural competence – social aspects and communication

Planning sales actions

General competencies

- Being able to intercept potential customers
- Implementation of sales process
- Selling industry products
- Preparation of reports, analyzes and forecasts regarding sales

Specific competencies

- Planning sales actions
- Business negotiation management
- Data processing and sales projections
- International marketing - Basic and specific aspects
- Intercultural competence )

Полезни връзки и контакти:

Търговско – промишлена палата – Благоевград (Chamber of Commerce and Industry – Blagoevgrad),
Ул. Тодор Александров №23, ет.6, 2700 Благоевград
e-mail: Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите , Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите
Tel: +359 73 885017

За информация относно обучителната платформа:

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Изкуство по време на пандемия

Рисунки на ученици от 8., 9. и 10. клас по общообразователния предмет изобразително изкуство.

Изготвил: Йорданка Шопова - учител по Изобразително изкуство

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Изготвил: Александра Петкова - учител по Изобразително изкуство

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

ЕДИН НЕТРАДИЦИОНЕН КОЛЕДЕН КОНЦЕРТ на учениците от НХГ!

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

КОЛЕДНИ ЧЕСТВАНИЯ
в НХГ ,,Св. св. Кирил и Методий“ през годините

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Акция в името на доброто

За поредна година Ученическият съвет към НХГ организира участието на училищната общност в благотворителната предколедна акция по набиране на помощи за хора в крайна нужда. Пандемичната обстановка не бе пречка за младите хора в порива им към това благородно дело. Инициатори отново са Общинският съвет по наркотични вещества (ОбСНВ) Благоевград съвместно с Православния информационен център в Благоевград. Кампанията стартира на 5.11.2020 г. под мотото: "Приятели, наши връстници гладуват. Да спрем това!"

От две седмици отговорниците по класове популяризираха благотворителната акция сред съучениците си за събиране на дълготрайни, пакетирани храни за семейства в нужда. На 10.12.2020 г. най-активни в приемане, описване, пазаруване и предаване на помощите бяха учениците Светослава Чонева, Божидар Капитански, Владимир Докузов, Валентин Сотиров, Виктория Христова и Белослава Лазова, както и класните ръководители Мариана Ангелова, Александра Петкова, Росица Арнаудова, Милана Влахова, Ани Рупова, Мая Чакова, Христина Танчева, Антоанета Мирчева, учителите Надежда Иванова, Йорданка Шопова и Асен Балабанов. Отзивчива майка подпомогна транспортирането на събраното и закупуването на голямо количество – пълен багажник – продукти. Председателите Светослава Чонева и Божидар Капитански, заедно с педагогическия съветник Капка Калибацева, предоставиха в църквата „Свети Николай“ в кв. Грамада провизии от първа необходимост за хората в неравностойно положение.


Там бяха посрещнати от отец Светослав Кючуков и председателя на Православния информационен център Мирела Кючукова. Дарителите от НХГ бяха въведени в обширната нова кухня на църквата, като показаха какво са събрали от други добри граждани, студенти и детски градини. Оказа се, че единственото училище тази година в града, отзовало се на хуманния призив, е Националната хуманитарна гимназия!

Г-жа Кючукова разказа, че продуктите ще бъдат разпределени и предадени на 200 бедни семейства от Благоевград и семейства на наркозависими. За прекрасен завършек на ,,цялото приключение“ свещеникът почерпи представителите на училището с райски ябълки с пожелания за прекрасни, топли и уютни празници.

Ученическият съвет благодари на домакина на НХГ - г-н Велячки, за това че помогна за приемане на част от продуктите.


Всички участници се надяваме заедно и тази година да успеем да направим Коледа още по-светъл празник за семействата, които имат нужда.


Автори: Капка Калибацева и Божидар Капитански

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Национално информационно събитие

(National disseminations event)

Проект: С.М.А.Й.л (S.M.I.Le) with the support of EU Erasmus + programme.

На 14.10.2020, беше проведено Националното информационно събитие по проект С.М.А.Й.л.

към текста >>


≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Златен медал за Любима Емилова Ковачка от Национален конкурс " Пиленце пее" гр. София.

Тя е ученичка от 9г клас и от класа по народно пеене на Марияна Ангелова.

Благодарим за акомпанимента на Иво Иванов и неговия учител Христо Златков.

Отлично се представи и Елена Джорова от 9г клас.

 

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Участие на ученичка от НХГ в благотворителна фото изложба

Ученичката Петя Петрова – 12 г клас участва в благотворителна фото изложба „Дари светлина“. Това е проект, който се осъществява благодарение на програмата ABLE Mentor Blagoevgrad към Американския университет в България и Защитено жилище за лица с умствена изостаналост „Слънчев дом” с ръководител екип - Антония Шушкова.
От интервюто на Петя Петрова: „По време на снимките жилището бе под ръководството на г-жа Маргарита Бербатова, на която също съм изключително благодарна. В момента главен експерт „Социална политика“ е Христина Попова.
Бе едно незабравимо преживяване за мен да бъда част от 5-тия сезон на ABLE Mentor Blagoevgrad /2019 - 2020/, да се запозная с невероятни, млади и амбициозни хора и съм изключително благодарна на менторката ми Александрина Пандурска и на координаторите и организаторите на програмата Мария Петрова, Анета Панайотова, както и на много други.
Сумата, която ще съберем, ще бъде от помощ на хората от „Слънчев дом“….

Заради мерките, свързани с разпространението на коронавируса, все още подготвената изложба не е открита.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Награди от националния конкурс „Изкуството като мечта и мечтите в изкуството“, организиран от Факултета по изкуствата при Югозападен университет „Неофит Рилски“- Благоевград, получиха следните ученици от 10д клас:

- І награда за Ана-Мария Миладинова;

- І награда за Емилия Богданова;

- ІІ награда за Иван Георгиев;


- ІІІ награда за София Сотирова. Конкурсът по изобразително изкуство, който тази година се проведе онлайн, е част от програмата на 13-ти Национален студентски фестивал на изкуствата.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Талантливата ученичката от 8д клас, София Гошева, спечели престижното трето място от националния конкурс "България и Китай - древни и уникални цивилизации" на институт "Конфуций"- гр. Велико Търново.

Пожелаваме и още много успехи в бъдеще!

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

140 години Солунска гимназия и 100 години от преместването й в Горна Джумая

140 години от основаването на Солунска българска мъжка гимназия "Св. Св. Кирил и Методий“ и 100 години от преместването й в Горна Джумая събра бивши и настоящи учители, директори и гости. Кръглата маса на тема: "Будителство и достойнство“ организира навръх 1-ви ноември, Ден на народните будители Община Благоевград, съвместно с Македонския научен институт.

Отбелязването на празничния ден започна с поднасяне на цветя в двора на Национална хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“, пред паметника на Кузман Шапкарев – първият главен учител и един от основателите на Солунска гимназия, чийто наследник днес е НХГ.


Марин Митов, директор на гимназията, припомни част от историята й, просветните дейци, изградили и образовали голяма част от интелигенцията в България.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Поздрав за Деня на народните будители през погледа на наши ученици

"Будители" - автор е Емили-Слава Петрова от 9г клас


Песента е "Къде си вярна, ти любов народна" - изпълнява Александра Божинова от 8г клас

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Ученици от паралелките с профил изобразително изкуство в НХГ “Св. св. Кирил и Методий" и отдел "Изкуство" на Регионална библиотека "Д. Талев"- Благоевград отбелязаха 180 г. от рождението на големия френски художник КЛОД МОНЕ. Основател на Импресионизма, той е известен с картините си: "Водни лилии", "Импресия - Изгряващо слънце", "Камил", "Жени в градината", "Парламентът", "Слънце през мъгла", "Скалите край Етрета", "Дамата с чадъра", "Закуска на тревата", "Тераса в Сент-Адрес", "Поле с макове" и др.

Интересен похват е идеята му да рисува един и същ пейзаж няколко пъти, за да изгради пълноценно в картините си различното и уникално усещането през всички вариации на сезоните и промяната на светлината и цветовете. Това можем да видим в най-известната му творба – ‘’Импресия – Изгряващо слънце’’ от 1872 г. Учениците от 8 "д" и 12 "г" клас от НХГ с ръководители г-н Филипов и г-жа Петкова се запознаха с невероятното творчество на Клод Моне.

Дванадесетокласничката Петя Петкова презентира по атрактивен начин творчеството на големия художник и провокира интерес към историята на изкуството в малките художници от 8 клас.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Откриване на учената 2020/2021 година

В Националната хуманитарна гимназия „Св.св. Кирил и Методий“ беше открита 140-та учебна година. Началото на новата учебна година беше поставено с тържествена церемония в двора на училището, в която участваха новопостъпилите ученици от 8. клас и завършващите дванадесетокласници. Въпреки по-необичайните условия, в които се проведе тържеството, празничният дух се усещаше навсякъде в училището – както в двора, където присъстваха само част от възпитаниците на Гимназията, така и в сградата, където класните ръководители посрещнаха своите ученици от 9., 10. и 11. клас.

Традиционното си обръщение към всички, които са част от образователния процес – ученици, учители, родители, направи директорът на училището г-н Марин Митов. Гостът на тържеството – г-жа Мария Стойнева, секретар на община Благоевград, отправи поздрав от името на кмета на Общината – инж. Румен Томов. Своето вълнение в първия учебен ден на новата учебна година споделиха учениците Симона Чакалска от 12а клас и София от 8д клас.

Преди да даде старт на новата учебна година, г-н Марин Митов връчи бележниците на осмокласниците, класирани с най-висок бал в петте паралелки на Гимназията.

 

С преливане на вода и биене на училищния звънец новата учебна година беше обявена за открита и ученици и учители влязоха в сградата на училището с усмивки и с надежда да бъде здрава, успешна и присъствена до края.

Галерия >>

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Новата учебна година за учителите от НХГ стартира с обучение по програмата “Създаване на онлайн учителско и ученическо портфолио”

На 10 септември завърши присъственият модул от обучението за създаване на онлайн портфолио на учителя и ученика на платформата www.smartclassroom.bg .

Обученията в цялата страна са част от кампанията на Samsung България и партньорите им от фондация Образование 5.0 и Infinno за 2020-2021 учебна година.

В рамките на няколко срещи, групата учители от НХГ под ръководството на г-жа М. Велячка, създадоха своето професионално портфолио и се запознават с елементите на ученическото.

Онлайн портфолиото на платформата е изцяло съобразено с изискванията на Държавния образователен стандарт за статута и професионалното развитие на учителите, директорите и другите педагогически специалисти. То е част от платформата www.smartclassroom.bg, която дава богати възможности за връзка с вече създадени ресурси от учителя в неговия профил.

Портфолиото е безплатно за ползване и се отличава с редица полезни функционалности, част от които са: динамична организация на материалите; възможност за избор от вече съществуващите ресурси, създадени на платформата и присъединяването им към портфолиото, удобно споделяне чрез линк или в pdf формат.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

 

Проект BG05M20P001-2.011-0001 „Подкрепа за успех“

НХГ “Св. св. Кирил и Методий”- гр.Благоевград

О Б Я В Я В А :

Работно място за:

Социален работник – ½ щат / по чл.68,ал.1,т.1 от КТ - по проект „Подкрепа за успех“

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Последна промяна ( 25 August 2023 )