Начало Архив Архив - 2018/2019г.

Електронен дневник

Електронен дневник

Юбилеен вестник

Архив 2018/2019г. Е-мейл

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Края на учебната 2018/2019 година

С празнична програма НХГ "Св. св. Кирил и Методий" – Благоевград, отбеляза края на учебната 2018/2019 година.

Директорът Марин Митов поздрави и благодари на учителите и учениците за постигнатите резултати през изминалата учебна година. Пожела весела ваканция на всички.

Ученици от 9. и от 10. клас отправиха музикален поздрав към присъстващите, а екипът на училищното радио TEEN VOICE представи в забавен вид прогноза за времето за предстоящите летни дни.

TEEN VOICE

С настъпването на пролетта (22.03.) ученици от деветите класове стартираха свое радиопредаване - TEEN VOICE. Всеки петък екипът на предаването избираше темите и музиката, с които направи междучасията на своите съученици по-интересни и забавни. Младите радиоводещи се стремяха да подбират теми, които вълнуват всеки тийнейджър. Със свежи идеи се включи и Божидар Капитански от 8в клас.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Дипломиране 2019

На 20.06.2019 година НХГ „Св.св. Кирил и Методий“ връчи дипломите за завършено средно образование на зрелостниците от випуски 2019-а година – 139–ия пореден за училището. Тържествената церемония се състоя в зала „22 септември“ в присъствието на учители, родители и гости. Приветствия към възпитаниците на Гимназията поднесоха директорът г-н Марин Митов и г-н Антон Димитров – родител на зрелостничката от 12г клас Стефани Димитрова.

Прозвучаха и музикални поздрави в изпълнение на Дидка Николицова от 12г клас и на дуета Михаела Ангелова от 12г клас и Илина Стойнова от 12д клас.

За поредна година Националната хуманитарна гимназия излъчи своя първенец на випуска За завършилите през 2028/2019 учебна година той е Николета Пединска от 12 а клас.

Вълнуващо слово от името на завършващия випуск произнесе Петя Чилева от 12д клас - към текста >>

С бурни аплодисменти зрелостниците поздравиха класните си ръководители, които получиха почетни грамоти за всеотдайните грижи към учениците си в годините на тяхното обучение в Гимназията.

към албума >>

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На 26.06.2019г. в хоровата зала на НХГ се състоя концерта на Станислав Георгиев и приятели от 10 „г“ клас.

Събитието беше една вълнуваща демонстрация на таланта, трудолюбието и приятелството.

Съучениците на Станислав със специалност изобразително изкуство украсиха залата със свои рисунки и плакати,

а тези със специалност музика го поздравиха със своите прекрасни изпълнения на фолклор, поп и джаз и изпълнения на пиано.

На концерта присъстваха ръководството на училището, учители и много ученици. Директорът на гимназията поздрави Станислав и целия 10 „г“ клас за тяхната активност през тази учебна година - три самостоятелни изложби, концерти и акция за почистване, засаждане на цветя и рисуване на тематични графити в двора на гимназията. Директорът пожела на учениците още по-големи успехи.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Кahoot - за определяне на изходно ниво по английски език в НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ – Благоевград

Kahoot! е безплатна обучителна платформа, която се използва ежедневно от милиони учители по света за учебни игри и може да се използва от всякакво устройство. Единственото необходимо условие е учениците да имат инсталирано мобилното приложение и да имат акаунт.

На 12 юни 2019 г., учениците от 8д клас и преподавателката им по английски език Надежда Иванова направиха своята първата Kahoot! игра – тест за определяне на изходно ниво по английски език, състоящ се от 50 въпроса. За определено време учениците отговориха на тестовите въпроси, видяха резултатите си, а грешните отговори им показаха пропуските в знанията, които трябва да бъдат отстранени.

Надежда Иванова: „На учениците им беше много интересно и забавно и поискаха да им изготвя още такива задачи, по определени граматични теми, които създават трудности при овладяването. Работихме в библиотеката, за да могат всички да ползват интернет.“

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Иновативен час по английски език в НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ – Благоевград

Учениците от 8 клас с преподавател Надежда Иванова пресъздадоха най-спазваната английска традиция, пиенето на чай в 5 следобяд под надслов Sharing is Caring. Това беше и груповият им проект Bringing Culture to Life. Те сами приготвиха задължителното тристепенно меню - сандвичи, традиционните кифлички и бисквити. Сервираха 4 вида английски чай, който приготвиха по традиционния английски начин. Целта на чаеното парти беше развитие и затвърдяване на усвоените знания за английската култура и традиция и развитие на комуникативните умения на учениците в ежедневна ситуация. Децата говориха на английски почти през цялото време, което направи много голямо впечатление на всички присъстващи, като спазваха и английския етикет.

Присъстваха много колеги и ръководството на училището, които учениците почерпиха с чаша чай и приготвеното от тях традиционно меню.

Надежда Иванова: „Смятам да превърна „Чаеното парти“ в традиция и да го правя всяка година с моя клас по това време. Дворът на НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ ни дава чудесна възможност за такива прояви – ученици и учители подкрепят тази моя идея.“

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

По случай 140 г. от рождението на д-р Борис Проевски на 04.06.2019 г. в Регионален исторически музей – Благоевград със сътрудничество с Държавен архив - Благоевград бе открита историко-етнографска изложба. На нея присъстваха и ученици от 8 и 11 клас от НХГ.

Те се запознаха с живота на д-р Проевски като хуманен лекар, герой от Балканските войни и Първата световна, председател на Македоно-одринското опълченско дружество, на Дружеството за защита на децата и на Ловно дружество ”Сокол” в Горна Джумая и учител-лекар в Горноджумайската Бивша Солунска гимназия.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Маргарита Хранова, една от емблемите на българската естрада оцени високо представянето на две ученички от НХГ „Св. св. Кирил и Методий“- Благоевград на Детски фолклорен фестивал „Веселяче“- гр. Кресна, който се проведе на 1 и 2 юни.

Мария Стефанова от 9 г. клас получи първа награда, а Таня Стоянова от 8г. клас - втора награда. Учителката им Милана Влахова сподели, че е доволна от представянето им и се надява да продължат да работят, за да имат още бъдещи успехи.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

В съботният ден – 1 юни, ученици от Ученическия съвет към НХГ посетиха Центъра за деца от семеен тип.

Проявявайки съпричастност към съдбите на малките му обитатели, те ги зарадваха с чудесни подаръци по случай Деня на детето. Малчуганите от своя страна представиха старателно подготвена програма на гостите, между които бяха г- жа Калибацева и г-жа Веселинска от НХГ.

Изпълненията на детски песни, танци и стихотворения очароваха тийнейджърите Джорджия и Гергана от 9 В. и Йоана от 10 В. клас, в някои от които те се включиха с удоволствие.

Децата от социално слаби семейства получиха като подаръци спортни и познавателни игри, топки, книги, блокчета и боички за рисуване.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

С тържествена церемония НХГ „Св. св. Кирил и Методий“- Благоевград почете Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Проявите по повод празника започнаха в 09.45 часа в двора на гимназията.

Директорът Марин Митов поздрави учениците, учителите и културните дейци по повод 24 май и пожела успех на завършващите „За вас това е последен празник в гимназията. Следвайте мечтите си и не забравяйте, че освен за себе си вече носите отговорност и за авторитета на родното училище“.


Пред очите на приятели, близки и роднини, гимназистите се сбогува церемониално с НХГ, като целунаха знамето на училището, а после поднесоха венци и цветя пред паметника на братята Кирил и Методий.

И тази година ученици, учители и общественици от Благоевград се включиха в празнично шествие.

Към албума >>

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

ПОЧИТ КЪМ БУКВИТЕВ навечерието на най-светлия и най-духовен български празник – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, в Националната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ се проведе състезание по краснопис. Възпитаниците на Гимназията, чиито патрони от самото ѝ основаване през далечната 1880 година са светите братя Кирил и Методий, изразиха почитта си към създателите на най-старото славянско буквено писмо, като преписаха част от „Пространно житие на Константин-Кирил Филоосф“. Ученици от различни паралелки от осми, девети, десети и единадесети клас вложиха много старание и чувство в красивото изписване на кирилските букви, благодарение на които още от края на девети век народът ни се спасява от мрака на безпросветността и невежеството и сътворява книжовно дело, дало повод на народния поет Иван Вазов с гордост и самочувствие да заяви: „...че и ний сме дали нещо на светът/ и на вси словене книга да четат.“

 

Журито беше изключително затруднено при класирането и като изразява благодарност към всички, участвали в състезанието, след дълго обсъждане избра следните ученици за победители:

I място – Благовеста Костадинова – IX д клас

II място – Стела Цветанова – VIII д клас

III място - Косара Великова – X б клас

 

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Ученици от НХГ с второ място
от Националното състезание за дигитални таланти „IT-Знайко“

Учениците Вероника Николова и Иван Георгиев от 8д. клас показаха отлична подготовка и заеха второ места в раздела IT Знайко TEAM. Те бяха подкрепени от техните ръководители г-жа М. Велячка и А. Узунова – учители по ИТ в Гимназията.

В областният кръг през месец март, представителите на НХГ спечелиха първо място с 980 точки.

Успехите им в областта на информационните технологии показват, че растат знаещи и можещи ученици и за пореден път доказват, че изобразителното изкуство и ИТ са добра перспектива за младите художници.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

All_26-05-2019 by Miglena Velyachka on Scribd

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

 

Последна промяна ( 16 September 2019 )