Начало Архив Архив - 2019/2020г.

Електронен дневник

Електронен дневник

Юбилеен вестник

Архив 2019/2020г. Е-мейл

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

НХГ "Св. св. Кирил и Методий" чества 140 години - Българска мъжка гимназия, гр.Солун

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

НХГ "Св. св. Кирил и Методий" отново с повод за гордост- завидни постижения на Националната олимпиада по испански език

На Националната олимпиада по испански език, която се проведе на 27 юни тази година, взеха участие трима наши ученици. Те представиха достойно училището ни, като най-добрия резултат е на Надежда Петрова от 10 в клас,

последвана от Ноелиа Кръстева от 8 в клас

и след нея - Милена Симеонова от 11 в клас.

Благодарим на вас и на вашите учители за упорития труд, който донесе този истински успех! Продължавайте да изучавате с любов испанския език и култура за да успяваме и да се гордеем и занапред!

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Европейският ученически клуб „Общество на знанието - европейски перспективи”

И през учебната 2019/2020 г. европейският ученически клуб „Общество на знанието - европейски перспективи” към НХГ „Св. св. Кирил и Методий” – Благоевград с ръководител Николай Куколев продължи да осъществява своята мисия, свързана с представянето на знания за евроинтеграцията и Европейския съюз.

В сътрудничество с Европейския информационен център „Европа директно” в Благоевград бяха реализирани съвместни проекти: „Европейски диалози в училище” и започналият в началото на 2020 г. „Онлайн информация и дезинформация. Как да разберем кое е истина?”. По тях се проведоха открити уроци и практически занимания с ученици от 10 и 12 клас. Създаден е и блог „Медийната информация – между истината и фалшивите новини”, който бе развит в самостоятелен проект от ученици от клуба за участие в Националната олимпиада по гражданско образование. Блогът помага на младите хора да се ориентират в рисковете, свързани със съвременната медийна среда, като им предоставя ясна информация по проблема, препоръки как да откриваме дезинформация, фалшиви новини, пропаганда и подвеждаща информация, както и конкретни примери за фалшиви новини в медиите днес.

Ученици от клуб „Общество на знанието - европейски перспективи” взеха участие в младежката инициатива на Европейската информационна мрежа „Европа директно” за отбелязване на 9 май – Деня на Европа, като писаха есета и представяха презентации на тема „Европейският човек”. Най-добрите есета на ученици от нашата гимназия – Петя Алексиева, Ивайло Стоименов и Николай Тодоров, бяха публикувани на сайта и фейсбук профила на ЕИЦ „Европа директно” в Благоевград.

Традиционно с открит урок за Европейския съюз и мястото на България в него, проведен от учителя по история Николай Куколев, беше отбелязан 9 май – Денят на Европа. Поради обявеното извънредно положение във връзка с опасността от епидемия от вируса COVID-19 и въведеното дистанционно обучение, урокът се проведе онлайн.

Дейностите на ученическия клуб са свързани със статута на нашата гимназия като „Училище посланик на Европейския парламент”, получен през 2018 г.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

С няколко награди за месец в областта на рисунката завършва учебната година за художниците.

Петя Петкова от 11 г клас се класира на трето място в Националния конкурс за рисунка “Светите братя Кирил и Методий”. Тя представи своя реплика на портрета на Кирил и Методий, направен за Гимназията от художника Атанас Дафинов.


Националният конкурс, посветен на 24 май събра над 150 ученически рисунки от цяла България. Във времето на дистанционно обучение основната цел на конкурса е учениците да се запознаят повече с живота и делата на Кирил и Методий.

Василия Мадолева от 12 д клас завършва подобаващо, с две награди.

Второ място в Националния конкурс по превенция на наркоманиите на ОбСНВ – Благоевград в темата: „Джеймс Баучер – българският ирландец“. Извънредно за 2020 година в конкурса се включва и темата: „Джеймс Баучер – българският ирландец“, защото се навършват 170 години от рождението му и 100 години от неговата смърт.

Трето място в конкурса "Историята, музеят и аз“, организиран от Община Разлог и Исторически музей – Разлог. В двата конкурса Василия се представи с любимия си жанр – историческа рисунка.

Георги Василев от 8а клас, с прекрасна сцена на Благовещение, спечели трета награда на Националния конкурс "Вяра и упование" - гр. Русе. Второто издание на конкурса беше посветено на празника Благовещение. Идеята е да се различи благата вест в съвременния свят и да се покаже как тя може даде смисъл на живота, изпълнен с вяра, надежда и любов.

В същото време се представиха и няколко самостоятелни виртуални изложби на учениците с преподавател Александра Петкова, които можете да разгледате тук: https://nhgart.wordpress.com/%d0%b3%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d1%80%d0%b8%d1%8f/

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

С любов към животните

На 26.06.2020 г. като инициатива на ученическия съвет се проведе зооконкурса "С любов към животните". Това събитие се явява второ издание на зооизложба, организирана преди 8 години в центъра на Благоевград със зооконкурс за домашни любимци. Целите, които си поставиха педагогическият съветник и ръководството на гимназията са свързани с култивиране у учениците на любов и уважение към природата, изграждане на презентационни умения, разширяване на познанията по природни науки у учениците, както и към средата, в която живеят.

към галерията >>

Младите природозащитници отправят своя апел към обществеността: "Нека спрем жестокото отношение към животните, защото те са част от живата природа! Като част от нашия свят трябва да се научим да ги обичаме и разбираме, защото и те са живи същества! Ние апелираме за ограничаване разпространението на бездомните кучета. Нека имаме по-отговорно поведение, да се грижим за своите домашни любимци и да не ги захвърляме като ненужни вещи на улицата.“

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Зрелостниците от НХГ - Благоевград получиха дипломите си, първенец на випуска стана Петя Алексиева

Абитуриентите от 5-те паралелки на НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ получиха дипломите си за средно образование на тържествена церемония в двора на гимназията. Сълзи и вълнение белязаха празника (към албума >>).

Сред завършващите има няколко отличници, а за първенец на випуска бе обявена Петя Алексиева. От името на съучениците си и от свое име Петя благодари на учителите работещи в НХГ.

 

Директорът на гимназията Марин Митов пожела на своите възпитаници да продължат традицията, като се реализират успешно, да не се страхуват от предизвикателствата. Той обясни, че зрелостниците ще запомнят годината на завършването си с коронавируса и с 140-годишнината от основаването на училището.

Музикален поздрав към съучениците си отправиха двама от завършващите музикалната паралелка на училището.

Официалната церемония по връчване дипломите на възпитаниците на НХГ бе запечатана за спомен с обща снимка на випуска.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Дългогодишният учител по изобразително изкуство Живко Янев получи престижното отличие “Учител на годината 2020“! Наградата връчи кметът инж. Румен Томов и заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности д-р инж. Василиса Павлова.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

 

24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е специална, сакрална дата за всеки българин. Независимо от обстоятелствата и предизвикателствата, които ни поставя извънредното положение в страната, учениците от десети клас написаха стихове, които посветиха на делото на светите братя Кирил и Методий и на годишнината на Гимназията. С тях те отправиха поздрав към своите учители и ученици.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Без минало няма бъдеще!

24 май – свидна и мила дата!

Денят на Св. св. Кирил и Методий е един от първите официални празници на възродената българска държава, превърнал се в празник на цялостния културен и духовен живот, празник на буквите. Най-българският празник. Константин-Кирил Философ, заедно със своя брат Методий, създава славянската азбука Глаголица. Наричат първата буква в нея „Аз“, което в превод от прабългрски означава памет. Паметта e част от човешката същност. Тя е коренът, който ни свързва с всичко ценно и значимо. Затова нека помним делото на светите братя и историята на нашата Гимназия. Делото, което оставя отпечатък върху развитието на целия славянски народ, дало ни ключа към знанието. История, в която се крие изстрадана, но заслужена почит. И днес, в светлината на традицията, празникът отправя поглед към минало, за да озари бъдещето. Всички трябва да помним своето минало, защото без минало няма бъдеще!

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

24 май е най-българският празник!

Ден на духа и на словото!

Учениците на НХГ "Св. св. Кирил и Методий" го отбелязаха и тази година, въпреки социалната дистанция и неприсъственото обучение.

Те посветиха творбите си на Славянските първоучители и тяхното дело!

1. Данимира Колева, 8а клас, НХГ „Св. св. Кирил и Методий”

2. Мира Митова, 8а клас, НХГ „Св. св. Кирил и Методий”

3. Ерика Рълева от 8а клас, НХГ „Св. св. Кирил и Методий”

4. Виктория Груйчева 8в клас, НХГ „Св. св. Кирил и Методий”

5. Емили-Слава Емилова Петрова от 8г клас, НХГ „Св. св. Кирил и Методий”

6. Божидара Георгиева 11 а клас, НХГ „Св. св. Кирил и Методий”

 

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈
Дейността на ученическия съвет

Ученическият съвет е ученическа структура в НХГ, която е формирана, за да подпомага личностното развитие и израстване на учениците, да развива мотивация за доброволчество, лидерски умения, умения за изграждане на екип и други базисни социални умения.

По повод 140.годишния юбилей на гимназията екип ученици от ученическия съвет изработиха презентация за дейностите му за периода 2019 – 2020 година. Направена е кратка ретроспекция на най-важните от тях в снимки и описания.

Приятно гледане!

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Дигитална изложба за честване на 140-годишнината от основаването на гимназията

На 11 май учениците от 12 д клас представят юбилейна изложба „140 години бивша Солунска гимназия”. Презентацията показва постижения на учениците през годините.

Това е вграден файл тип \"презентация\" на <a target="_blank" href="https://office.com" _fcksavedurl="https://office.com">Microsoft Office</a>, поддържан от <a target="_blank" href="https://office.com/webapps" _fcksavedurl="https://office.com/webapps">Office</a>.

Паралелка профил „Изобразително изкуство” е създадена през 1984г. по инициатива на учителя – художник Димитър Сандъкчиев. За изминалите години паралелката израстна, укрепна и достигна учебно – творческа зрялост. През ателиетата преминаха няколко стотин възпитаници. Всички те станаха носители на особената култура на естета, ценителя, хуманиста. Младите възпитаници на паралелката се влеха в социалния, икономическия, културния и обществен живот на града, страната и света. Понесоха искрата на градивното, творческото и красивото. И днес ежедневно в художествените ателиета на гимназията десетки млади творци трупат знания и умения. Сливат се усилията на учители и ученици за постигане на голямата цел – просвета и напредък!

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Празничен концерт по повод 11 май - Денят на светите братя Кирил и Методий

 

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

140 години от създаването на НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ в Благоевград

По този повод ръководството на Гимназията и заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности д-р инж. Василиса Павлова поднесе букет, в знак на почит, пред паметника на светите братя Кирил и Методий, проповедници на християнството сред различни народи.

Националната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ в Благоевград, е създадена през 1880 година в Солун под името Солунска българска мъжка гимназия.

Това е първото българско светско училище в Македония, създадено в резултат на дългогодишните борби на българите към култура, просвета и национално обособяване, поддържано и утвърждавано с голяма любов и гордост от Солунската българска община.

През 1991 година гимназията се преименува на Национална хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“, единствен приемник и продължител на Политехническа гимназия „Кирил и Методий“ – бивша Солунска.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Ученици от НХГ са сред победителите в конкурса „Моят Благоевград #ОставамВкъщи

На 8 май Община Благоевград награди децата, взели участие в конкурса "Моят Благоевград“ #ОставамВкъщи“.
Конкурсът предостави възможност на ученици от I до ХІI клас да представят своят талант, въображение и новаторството в този труден за всички ни период на социална изолация.
Кметът на община Благоевград инж. Румен Томов и заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности д-р инж. Василиса Павлова, поздравиха всички ученици, взели участие в конкурса. Инж. Румен Томов връчи наградите и почетните грамоти на участниците в художественото предизвикателство.
Почетното I място в категория Художествена рисунка се присъди на Мариела Филчева - 11 г клас,

а III място на Петя Петкова от 11 г клас.


Сред победителите в категория Художествена рисунка ( за ученици от V до XII) са и Василия Мадолева от 12д клас и Габриела Христова от 11 г клас.


Отличното представяне на ученичките се дължи на техният учител - Александра Петкова, която успя да ги мотивира като техен ментор.


Община Благоевград благодари на участниците за желанието и въображението, което са вложили в своите творби.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

9 май – Ден на Европа

Europa

Методическо обединение „Чужди езици“ организира честване на Деня на Европа чрез принос на учениците, изучаващи чужди езици в НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Благоевград.

Учениците от 10 б клас и учителката им по немски език Румяна Войнова предлагат викторина за Европа и превод на текстове, свързани с развитието на европейските държави.

Повече по темата четете в БЛОГ НА МЕТОДИЧЕСКО ОБЕДИНЕНИЕ "ЧУЖДИ ЕЗИЦИ"

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Ученически проект, свързан с проблеми на медийната грамотност, се реализира в нашата гимназия

Ученическият евроклуб "Общество на знанието" към Национална хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий" – Благоевград започна работата по проект „Медийната информация – между истината и фалшивите новини“ в партньорство с Европейския информационен център "Европа директно" в Благоевград. Той е част от дейността на гимназията ни като „Училище посланик на Европейския парламент“.

Основна цел на проекта е привличане на вниманието и повишаване на знанието на младите хора у нас за влиянието на фалшивите новини и манипулираната информация върху развитието на медийната среда и информираността на обществото. Проектът е насочен към ученици от 10-12 клас в поне три училища в община Благоевград (с които ще бъдат проведени анкетиране и тематични занимания), както и всички ученици от гимназиален етап, които ще имат публичен онлайн достъп до поддържания от екипа по проекта тематичен блог.

Дейностите по проекта ще се реализират в периода м. януари-ноември 2020 г. и включват:

- Анкетиране на ученици от 10-12 клас в поне три средни училища в община Благоевград, с цел проучване степента на тяхната информираност по проблема за фалшивите новини и манипулираната информация и преценката им за значимостта на последиците от тяхното разпространение.

- Създаване и поддържане на електронен ресурс – блог, в който ще бъде събирана информация за същността на фалшивите новини и манипулираната информация, начините за разпространение и целевите публики, както и конкретни примери и препоръки за проверка на достоверността на новините и медийните публикации. Блогът ще има възможност за обратна връзка (коментари, поставяне на въпроси, кратки онлайн анкети).

- Провеждане на осем тематични занимания с последващи дискусии с ученици от 10-12 клас в поне три училища в община Благоевград по следните теми:

1. Фалшивите новини в контекста на социалния феномен дезинформация.

2. Фалшивите новини – как да ги разпознаем.

3. Фалшивите новини – методи, подходи и целеви публики.

Екипът по проекта включва ученици от евроклуб "Общество на знанието" към Национална хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий" – Благоевград: Петя Алексиева, Иванна Мадолева, Михаил Велев, Николай Тодоров, Баян Ресенски. Те ще получават подкрепа от учителя Николай Куколев и екипа на ЕИЦ „Европа директно“ в Благоевград, начело с Красимира Хаджикосева.

Вече функционира и тематичния блог: https://risk-news.weebly.com/ .

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

ЗА ПОРЕДНА ГОДИНА УЧЕНИЦИТЕ ОТ НХГ ОТПРАЗНУВАХА НАЦИОНАЛНИЯТ ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИЯ - 3 МАРТ

По повод денят на Освобождението на България от османско владичество - 3 март, националният празник на България, учениците от 8 г клас, Евелина Сухарева и Анет Рос-Мари Вълкова от 11 г клас, подготвиха музикална програма от патриотични песни.

Водещ на програмата бе Румяна Георгиева от 10 а клас.

А Виктория Христова изработи плакат по повод празника.

Честванията по случай Трети март продължиха в хорова зала на НХГ с продукция, организирана от преподавателката по народно пеене - Милана Влахова. Талантливите ученици с профил „Музика“ от 8, 9 и 10 клас представиха разнообразна програма с песни за турското робство и от различни фолклорни области.

Прозвучаха и акомпанименти на пиано, акордеон и ударни инструменти. Чудесните изпълнения на учениците бяха заслужено аплодирани от уважаемата публика, а за безупречното озвучаване се погрижи г-н Светослав Стоилов, който е и преподавател по поп и джаз пеене. С пожелания за много бъдещи успехи, усмивки, задоволство и обща снимка завърши концертната програма.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Ученици от НХГ честват 210 г. от рождението на великия Фредерик Шопен

На 10 февруари 2020 г. Регионална библиотека "Д. Талев" Благоевград отбеляза 210 г. от рождението на великия Фредерик Шопен. Учениците Габриела Ангелинкина, Николай Йовчев и Антон Стойчев представиха творческия път на Шопен пред своите съученици от 12 Г клас. Библиотекар от отдела, както и господин Манолов се включиха в разказите си за големия композитор и пианист. С интерес изслушаха неговите "Валс", "Полонеза" и "Мазурка". Наричат го поет на пианото и Шопен наистина е такъв. Шопен е големият любовник на пианото и тази жива любовна картина се разиграва пред очите ни всеки ден на десетки сцени по света вече над 200 години.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

 

На 15.02.2020 година, ученици от паралелки профил "Музика" взеха за първи път участие в осмото издание на Национален конкурс “Път към славата” град София! За осма поредна година конкурсът, организиран от АРТ Център “Кърнолски” под патронажа на г-жа Янка Такева – Председател на Синдиката на българските учители и с партньорството на Министерство на образованието и науката, събра талантливи деца и младежи от цялата страна. Възпитаниците на НХГ "Св. св. Кирил и Методий" - Благоевград се представиха отлично и заслужено получиха награди - първо място и покана за участие в международни фестивали!

Анабел Дамянова от 12г клас и Дарина Дамянова от 8г спечелиха първо място и златен медал в категория "ДУЕТИ"- ФОЛКЛОР в 4-та възрастова група и покана за участие без фестивални такси в международен фестивал "ОТКРЬIТАЯ ЕВРОПА-ОТКРЬIТАЯ ПЛАНЕТА" в град Москва.

Станислав Георгиев от 11г клас спечели призово място, диплом за отлично представяне в четвърта възрастова група и покана за участие без фестивални такси в ХХVIII Международен фестивал за деца и младежи "НИЕ - ХХI век", 2020 година в Слънчев бряг.

За прекрасното представяне на учениците допринесе акордеониста Иво Иванов от 9г клас, който акомпанира на техните фолклорни изпълнения. Учителите им Марияна Николова Ангелова и Мая Ставрова Чакова бяха удостоени с дипломи за висок професионализъм от организаторите и журито на конкурса!

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Денят за безопасен интернет сложи началото на няколко дейности в НХГ

Заедно с още над 150 държави по целия свят България отбеляза на 11 февруари международния Ден за безопасен интернет.

Осмокласниците към НХГ се присъединиха към всеобщата инициатива под мотото „Заедно за по-добър интернет“. Класните им ръководители представиха презентацията „СЕКСТИНГ“, а техни помощници бяха учениците от 11 в клас.

Учителите по ИТ – г-жа А. Узунова и г-жа М. Велячка подготвиха и обучиха единайсетокласниците по темата и за пореден път подкрепиха една от политиките на НХГ – „Ученици обучават ученици“. Младите обучители разказаха на по-малките си съученици за онлайн тормоза и онлайн омразата.

Дейностите за отбелязване на международния Ден за безопасен интернет ще завърши със състезание между осмокласниците.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

102-ма ученици от област Благоевград взеха участие в конкурс на тема: „Будителите на моя роден край, които трябва да помним“, организиран от евродепутата Асим Адемов. Той сподели, че основната цел на съревнованието е да насочи вниманието на младежите към историческата памет на личности от родния край, които са отдали живота си за съхранението на българския дух и идентичност, както и да се изложат важни факти и събития, които са значими за съхраняване на патриотизма и приобщаване към европейските ценности.

Тричленното жури в състав: д-р Кирил Алексиев – директор на РИМ – Благоевград, Марина Войнова – старши експерт ИТ – РУО-Благоевград и Екатерина Текерска – старши експерт ОНГОР – РУО-Благоевград, оцени получените материали и се удиви от позитивната нагласа сред младите хора да откриват будителите на родния си край и да представят тяхното дело.

Две ученички на НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ си поделиха престижното второ място. Това са Милена Миланова от XI клас с ръководител г-жа П. Михайлова и Емили-Слава Петрова от VIII клас с ръководител г-жа К. Павлова. Те получиха грамоти и предметни награди лично от евродепутата Асим Адемов, който обеща скоро да издаде книга с най- добрите творби от конкурса.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

"Най-добър рекламен мениджър"
(училищно състезание на немски език за 9 клас)

В училищното състезание на НХГ "Св. св. Кирил и Методий" за реклама на немски език се включиха учениците от 9 б клас с учител Румяна Войнова. Те подготвиха изложба на рекламни продукти, изработени на немски език по тема "Реклама на клуб по интереси". В своята реклама учениците трябваше да предложат курс за обучение по любимо занимание, с което да заинтересуват голям брой желаещи да се включат в курса. Предварително усвоените изразни средства на немски език дадоха възможност за показване на интерес и желание за участие в клуб по интереси. Любимият курс бе подробно представен и онагледен с подходящи рисунки и снимки. Заниманията в курса бяха детайлно описани, както и необходимите предварителни познания и опит. Всичко с една цел - повече точки, които доближават участниците до победата в състезанието.

Румяна Войнова, гл. учител по немски език, и учениците от 9 б клас оцениха рекламните продукти на тема "Реклама на клуб по интереси". С благодарност за активното участие на Антония, Алексия, Радослава, Мария, Весела и Беатрис.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

КОЛЕДЕН БАЗАР НА НАДЕЖДАТА

Ежегодно пред Коледа в НХГ ученическият съвет и педагогическият съветник Капка Калибацева организират благотворителни базари със съдействието на директора Марин Митов и класните ръководители.

Тази година Коледният базар беше разположен в просторното фоайе на Общината. Учениците от всеки випуск подготвиха пресни сладкиши, баници, погачи и още много вкусни лакомства. Влагайки умения и творческо въображение възпитаници от изобразителни и други паралелки с ръководители Александра Петкова, Илия Филипов, Миглена Велячка и Албена Узунова майсториха коледни картички и сувенири.

Красотата на изделията привлече вниманието на много граждани, които се възхищаваха от труда на нашите ученици.

В съзвучие с коледния дух представители на музикални паралелки допринесоха със своите изпълнения за празничната атмосфера. Младите хора на практика се убедиха, че успеха на добрата кауза зависи от задружно вложените усилия! Всеки даде късче от сърцето си, за да помогне за оздравяване на 11 - годишно момченце.

Кметът на Благоевград инж. Румен Томов и вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова също уважиха базара и закупиха от красивите изделия.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Един необичаен час по български език и литература в кабинета по ИТ

На 18 декември 2019 г. по идея на г-жа М. Велячка (учител по ИТ) в компютърния кабинет се проведе необичаен час по български език. Учениците от Х б клас с преподавател Венцислава Ангелова имаха за задача да работят по групи по темата: „Местоимения“.

Целта на този открит урок бе десетокласниците да се научат да откриват и усвояват информация чрез електронните технологии и да приложат в упражненията и задачите по БЕЛ. По време на часа учениците с интерес използваха както компютрите, така и смартфоните си за изпълнение на изработени от преподавателите им – Велячка и Ангелова различни задачи. Чрез интересните компютърни приложения десетокласниците с профил „Хуманитарни науки" се убедиха, че ученето може да бъде и забавно.

Този интересен час бе посветен на 140 годишнината на Гимназията и постави началото на една идея за повече такива съвместни уроци.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Отново дойде това време от годината, в което всички се потапяме в магията на коледните и новогодишни празници. Всеки си пожелава по нещо и живеем в очакване, че на Коледа се случват чудеса и всяко наше желание може да се превърне в реалност. Традиционно Национална хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“, подари на жители и гости на Благоевград вълшебен коледен концерт (на 17.12.2019г).

„Коледа е уют. Кори от портокали, аромат на канелени сладки и сушени плодове. Огън- греещ в камината, запалени свещи, сияеща елха, обагрена в червени и златни стъклени топки, а по улиците звучат коледни песни.“ С тези думи водещите Живка Димитрова и Диян Калайджиев, откриха празничния концерт, посветен на едни от най-обичаните и светли празници по цял свят – Коледа и Нова година.

Концертът бе открит от бенда на гимназията, с ръководител г-н С. Николов. Бурните аплодисменти започнаха, когато на сцената се появиха и учителите по музика, които поздравиха всички в залата с песента “Jingle bells”.

Директорът – г-н Марин Митов, произнесе слово, в което изрази чувствата на удовлетворение и на гордост от постиженията на учителите и на учениците от училището през изминалата година, както и надежда за още по-големи успехи през предстоящата юбилейна година. Бяха отправени и пожелания за здрава, мирна и благодатна за всички нова година.

Фурор предизвика забавната сценка - „Новини на НХГ“ с водещи Цветелина Ремичкова и Кристиян Размирски от 11 В клас. Това бе и първа представителна изява за клуб по интереси „Сцената е наша“, с ръководител г-жа П. Михайлова. Клубът е част от проект "Подкрепа за успех" по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ (ОП НОИР) 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Специален гост на концерта бе френски музикант, любител на балканската музика. За финал, голямата изненада за всички, бе появата на кукерска група от кв. „Струмско“- Благоевград. Те накараха залата да избухне в силни викове и ръкопляскания.

към албума >>

Училищното ръководство и целият учителски колектив, поздравява своите ученици и техните родители с настъпващите празници!

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Последното събитие от поредицата дейности посветени на Националната седмица на четенето беше срещата с Аладин Алиибрахимот.

Актьорът от Драматичния театър "Никола Вапцаров" гр. Благоевград се срещна с учениците от VIII и Х клас.

Той разказа какво го е подтикнало да се занимава с театър, какво обича да чете и прочете един от любимите си откъси. Освен това влезе в роля и изигра учител по физика.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На 09.12.2019 година се навършиха 110 години от рождението на Никола Йонков Вапцаров - може би последният от онази обща духовна група, към която принадлежат и Ботев, и Яворов, и Смирненски, и Гео Милев, все сложни, многопластови, „дълбоки“ личности, по своему трагични, изправени срещу времето си, срещу света, надраснали съвременниците си и намерили смъртта си в поредното сражение с живота.

Отбелязването на годишнината беше осъществено от ученици от 12а и 12б клас, благодарение на които в Хоровата зала на Гимназията прозвуча красивото българско слово – от Вапцаров и за Вапцаров. Публиката имаше възможността да се потопи в поетичната атмосфера, създадена от прекрасните стихове на емблематични Вапцарови творби като „Вяра“, „История“, „Прощално“, „Предсмърно“, но и да се докосне до многоликостта на Вапцаровата поезия, в която има място и за родината, и за любовта, и за светлата надежда за утрешния ден.

Тържеството се реализира с участието на София Падарска, Веселин Николов и Борис Попов от 12а клас

и Ваня Десподова, Ивана Ангова и Виктория Николова от 12б клас.

Стихове на поета прозвучаха, претворени в песни, и в прекрасните изпълнения на Александрина Механджийска (9г клас) – „Пролет моя“, и Станислав Георгиев (11г клас) – „Хайдушка“, с инструменталния съпровод на оркестър в състав Стефан Стойков и Димитър Емилов (10г клас), Иво Иванов и Спасимира Иванова (9г клас).

Тържеството завърши с песента „Хаджи Димитър“ по стиховете на безсмъртната Ботева балада, изпълнена от Дарина Бреньовска, Валентин Сотиров и София Стоила (9г клас) и така отново прозвуча вечната истина: „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!“.

Илонка Белева – главен учител по български език и литература
≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На 9 декември 2019 г. учениците от 8. а клас посетиха Регионалния исторически музей в Благоевград, където рецитираха стихове. Мероприятието е част от инициативите през Националната седмица на четенето.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Голямото междучасие на 6.12. бе по-различно, защото в гимназията гостува студент от Франция. Той пътува с колело и се учи да свири нашата музика.

Предстои му едномесечен престой в България преди да продължи за Турция. Заедно с преподавателя по акордеон Христо Златков изсвириха няколко мелодии, с които впечатлиха ученици и учители.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Отбелязване на Деня на борбата срещу СПИН

Две седмици отговорниците организираха, апелираха, подготвяха своята акция като изградена позиция в борбата срещу коварната болест. С инициативата се заеха представителите на всички 8- ми и на всички 9 - ти класове, на 10 А и В, на 11 Б, В и Г класове.

Ежегодно учениците от Ученическия съвет се заемат да разпространяват символите на световния ден за превенция и борба със СПИН 1 Декември - червени лентички.

Раздават се и брошури, и предпазни средства по класовете, които им предоставят експертите от РИОКОЗ - Благоевград.

Тази година обаче, благодарение на по-високата активност и организация, с подкрепата и помощта на педагогическия съветник Калибацева, се изработиха и раздадоха много повече лентички, в сравнение с предишни години - над 650 броя! - което било "достойна цифра за Рекордите на Гинес", според зам. председателят на Ученическия съвет Божидар Капитански.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Отново учениците от паралелки с профил "Музика" от класовете по народно пеене на Марияна Ангелова и Мая Чакова успешно представиха Гимназията

На 29.11.2019 година нашите певци впечатлиха жури и публика на Международния фестивал на изкуствата "Утринна звезда"- град Банско. Вокалната група зае 2-ро място и получи сребърен медал. В нея участват: Райна Пърличкова и Станислава Йорданова от 12. клас, Станислав Георгиев от 11. клас, Кристиян Варадинов от 10. клас, Цветелина Иванова от 9. клас, Ванеса Маркова, Дарина Дамянова, Елена Джорова и Любима Ковачка от 8. клас.

Дарина Дамянова, Станислав Георгиев и Станислава Йорданова спечелиха сребърни медали в различни категории като индивидуални изпълнители, а Елена Джорова спечели бронзов медал.

На Международния фестивал с поощрителни награди се сдобиха и Ванеса Маркова, Любима Ковачка, Цветелина Иванова, Кристиян Вакадинов и Райна Пърличкова.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

По покана на AUBG ученици от гимназията присъстваха на лекция по журналистика. Студентите по журналистика дадоха много полезни съвети и идеи за създаването на едно интересно интервю.

Споделиха с нас своите любими инструменти и програми за направата на такова. Оказа се, че телефонът е предпочитано средство за звукозапис на интервю. Запознахме се с техни учебни проекти.

В края проведохме дискусия за статиите и как да познаваме дали са достоверни, или не. Лекцията беше изключително увлекателно и интересно проведена от студените.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Пореден успех на учениците от НХГ "Св. св. Кирил и Методий"

На международният музикален конкурс Утринна звезда”- гр. Банско, ученици от НХГ с профил „Музика“, доказаха своя талант и професионализъм! При сериозна конкуренция, Евелина Сухарева взе трета награда. С поощрителни награди са Анет Рос-Мари Вълкова и Джулия Михайлова.

Всички ученици се представиха достойно и за пореден път доказаха, че с упорит труд могат да постигат мечтите си!

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На 26.11.2019г. ученици от 11. б клас на НХГ "Св.св. Кирил и Методи" съвместно с Регионална библиотека "Димитър Талев" и РЗИ Благоевград в лицето на г-жа Бианка Равначка отбелязана 1 декември - ден за борба против СПИН.

Ученикът Соти Везенков представи презентация, г-жа Равначка проведе беседа - разговор, а Регионална библиотека Благоевград осъществи снимков и информационен материал за борба срещу спина.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На 22.11.2019 г. в парламента запечатаха Капсула на хилядолетието. Поводът бе 30 години от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето. На тържествената церемония присъства и ученикът от Х в клас Диян Калайджиев, който е председател на съвета на децата към ДАЗД (Държавна агенция за закрила на децата). Той остави своето послание към идните поколения в капсулата, която ще бъде отворена през 2030 г.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

 

На 21 ноември в НХГ "Св. св. Кирил и Методий" се състоя откриването на първата самостоятелна изложба на Василия Мадолева от 12 д клас. Изложбата "Историята в образи", посветена на 140-тата годишнина на Гимназията, включва фигури и портрети на личности от българската история и тази на Гимназията. С акварел и с молив младата художничка представя своята нежна и ефирна интерпретация на историческите образи.

Изложбата представи Александра Петкова - класен ръководител на Василия, а специално слово за откриването произнесе художникът Живко Янев.

Зам. директора - госпожа Солачка, поздрави ученичката, и ѝ пожела много творчески успехи.

Много гости, учители и ученици също проявиха интерес към събитието.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈ На 14 ноември се състоя откриването на първата самостоятелна извънучилищна изложба на Петя Петкова от XI г клас „Изкуството: Моята гледна точка“. Изложбата се осъществи със съдействието на Регионалния исторически музей гр. Благоевград с директор Кирил Алексиев.

Официалното откриване стартира с кратка музикално-танцова програма с водещ Димитър Борумов.

Петя беше поздравена от клуб по спортни танци „Импулс тийм“ с ръководител Десислава Петачка и нейни приятели и съученици.

Изложбата „Изкуството: Моята гледна точка“ ще остане около месец в Регионалния исторически музей, а единайсетокласничката Петя Петкова кани всички, които желаят да видят изкуството през нейния младежки поглед, да заповядат.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Квалификационно обучение

На 12 ноември 2019 г. в НХГ се проведе вътрешно квалификационно обучение с учителите от различни катедри.
Госпожа Албена Узунова представи eTwinning проекта "Не е ли твърде късно?", свързан с климатичните промени. Проектът получи високото отличие - Национален и Европейски знак за качество.
Присъстващите се запознаха как се работи с онлайн приложенията Flipgrid, Padlet, Calameo.
Това е второто от предстоящите няколко обучения, които ще се проведат в НХГ. Те имат за цел да запознаят учителите с нови методи и приложения за работа в класната стая
.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На 13 ноември 2019 г. учениците от класа по вокал с преподавател Магдалена Николова представиха своя есенен концерт в хоровата зала на Гимназията. Водещ на концерта беше Белослава Николова от 11 г клас, която сподели със съучениците си, учителите и гостите: „Много от нас не могат да си представят живота си без музика. Тя е начин да изразиш себе си, но и да почувстваш, че не си сам.“ Изпълненията на разнообразен репертоар от народни песни и популярна музика от български и чужди автори впечатлиха публиката. Талантливите възпитаници на паралелките с профил „Музика“ поднесоха красив букет от есенни цветя.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

С поредица от беседи по време на срещи с Инспектор от детска педагогическа стая се поставя начало на превантивните дейности на рисково поведение с учениците на НХГ. Както всяка учебна година и тази есен те се състояха планомерно, организирани по график от педагогическия съветник. Знанията, които получиха осмокласниците , поставят основа при формиране на гражданското им и отговорно поведение .

Учениците бяха заинтригувани от богатия практически опит на цивилен полицай Бистра Хросинкова. Те научиха как да реагират на противообществени прояви, като грабежи, кражби, измами, посегателства върху личността, разпространение и употребата на ПАВ, както и други рискове и предизвикателства , за които тя разказа.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Открити уроци в Регионална библиотека „Димитър Талев“

И през тази учебна година продължава традиционното сътрудничество между Регионална библиотека „Димитър Талев“ и Национална хуманитарна гимназия „Св.св. Кирил и Методий“ в Благоевград (бивша Солунска), като акцент тази година е и предстоящото отбелязване на 140-годишнината от създаването на Солунската българска гимназия през 1880 г.

Със серия открити уроци, проведени през месеците октомври и ноември 2019 г. с ученици от 11 и 12 клас под надслов „Една мрачна годишнина – 100 години от подписването на Ньойския мирен договор“, учителят по история и цивилизации Николай Куколев представи тежките последици за България от поражението в Първата световна война (1914-1918 г.) и подписания в Париж мирен договор със страните победителки.

С помощта на текстове от договора, извадки от печатните издания в онези години и снимки, на учениците бяха представени основните наказателни клаузи на подписания на 27.11.1919 г. Ньойския договор – диктат: териториалните загуби, задължението за изплащане на тежки репарации и военните отраничения, свели българската войска до 20 хиляди леко въоръжени воини. След мултимедийна презентация с учениците бяха дискутирани отрицателните и дългосрочни последици от този акт – неосъществения идеал за национално обединение; натиска върху българските малцинства, останали извън пределите на Царство България, довел до голяма бежанска вълна и обезбългаряване на големи територии в областите Македония и Тракия; трудното икономическо възстановяване и международната изолация, наложена от съседните държави, наредили се на страната на победителите от Антантата.

Домакините от Регионална библиотека запознаха учениците от гимназията с наличните фондове от книги, периодични издания и дигитални ресурси, като ги разведоха из залите за заемане на книги, за четене и за ползване на дигитални ресурси. Бяха представени различни услуги, достъпни за гражданите на града, като например достъпа до книги, които липсват в нашата библиотека, но могат да бъдат доставени чрез системата за междубиблиотечен обмен.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Ученик от нашата гимназия с приз от XXVII национален конкурс “Родолюбие“

На 8.11.2019 г. в гр. Велико Търново се проведе финалният национален кръг на XXVII национален конкурс “Родолюбие“ под надслов „140 години Търновска конституция“. Събитието е организирано от Национален клуб „Родолюбие“ и е част от Националния календар за изяви по интереси и Програмата за насърчаване на творческите способности на децата на Министерството на образованието и науката.

В раздел „Реферати“ специална поощрителна награда получи Михаил Велев, ученик от 12 клас в НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ в Благоевград за своя реферат на тема „За някои аспекти на „Петричкия инцидент от 1925 г. (На основата на документи, съхранявани в Държавна агенция „Архиви“ и Градски исторически музей - Петрич)“. Награден бе и учителят консултант на ученика – Николай Куколев. Наградите бяха връчени от г-жа Янка Такева, председател на НК „Родолюбие“, като церемонията се проведе в залата на Учредителното събрание във Велико Търново, където преди 140 години 229 избрани родолюбци са изковали основния закон на възстановената българска държава.

Поздравителен адрес от името на министъра на образованието Красимир Вълчев прочете зам.министър инж. Таня Михайлова. Тя също приветства победителите, а и всички участници в състезанието. По време на церемонията стана ясно, че всички наградени разработки ще бъдат поместени на сайтовете на Синдиката на българските учители и Министерство на образованието и науката. От своя страна кметът на Велико Търново Д. Панов, който е и председател на Националното сдружение на общините в Република България, заяви, че ще съдейства за осигуряване на финансиране за отпечатването на сборник с наградените материали, която да бъде разпространена в българските училища.

Специално за церемонията в залата бе донесен оригиналният звънец, с който са били отбелязвани началото и края на всяко заседание на Учредителното събрание през 1879 г. (днес съхраняван в Музея на Българското възраждане във Велико Търново.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Ученици от НХГ отбелязаха 350 години от смъртта на големия художник Рембранд

На 5.11.2019 г. учениците от 10 д. клас - профил "Изобразително изкуство" с класни ръководители г-жа Велячка, техният преподавател по изобразително изкуство г-н Филипов и отдел "Изкуство" на Регионална библиотека "Димитър Талев" Благоевград отбелязаха 350 години от смъртта на големия художник Рембранд.

Ученикът Методи Б. Алексов представи пред съучениците си от НХГ презентация за живота и творчеството на гениалния художник.

Библиотекар от отдела също разказа за неговото неповторима творчество - автор на повече от 600 картини, около 300 гравюри и над 2000 рисунки.

Рембранд Харменсон ван Рейн (1606-1669) е роден на 15 юли 1606 г. в Лайден, Холандия. Той е смятан за един от най-великите художници в историята на европейското изкуство и за най-значимия в нидерландската история. Рембранд създава своите творби през епохата на икономически и културен подем, известен като "Нидерландски златен век".

През различните периоди от живота си сменя теми и стилове. В своя ранен период, Рембранд използва големи платна от лен и тежки тонове, изобразявайки драматични сцени. В края на 30-те на XVII век рисува много пейзажи и различни природни офорти.

След 1640 г. неговите творби стават по-сериозни, представяйки семейни трагедии, изстрадани от самия него. Библейските сцени вече произлизат от Новия завет, не от Стария. През 50-те години на XVII век стилът на Рембранд отново се променя - внушителни размери, разширена цветова гама.

През последните години от живота си Рембранд рисува някои от най-значимите си автопортрети.

Умира на 4 октомври 1669 г. в Амстердам.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Ученици от музикалните паралелки на НХГ с четири първи заслужени награди

Това хубаво събитие се случи на 12 НАЦИОНАЛЕН СТУДЕНТСКИ ФЕСТИВАЛ НА ИЗКУСТВАТА - 2019, организиран от ЮЗУ "Неофит Рилски" - Благоевград. Прекрасно се представи новосформираната от ръководителката М.Влахова камерна вокална група с участието на Юлияна Гълъбова, Елеонора Тичева, Мария Стефанова от 10 г. клас, Таня Стоянова от 9 г. клас и осмокласниците Атанас Малев, Благовеста Коцелова, Любима Гогова, Кристина Иванова, Илияна Радославова.

С изпълнението на две популярни народни песни от Пиринския край и подходяща хореография, групата успя да впечатли публиката и журито, като получи 1 награда. Инструментално трио - Таня Стоянова от 9 г. клас (соло тамбура), Иво Иванов от 9г. клас (акордеон) и Светослав Радев от 10 г. клас (тарамбука) с ръководител М. Влахова, отново грабнаха 1 място, като успяха да разиграят сърцата на публиката и журито с изпълнението на шопска ръченица и чичово хоро, с интересна импровизация накрая.

Солистките Таня Стоянова от 9 г. клас и Мария Стефанова от 10 г. клас също се представиха на високо ниво и грабнаха първи награди! Освен за народно пеене, Мария взе отличие и за изпълнение на две популярни песни. За никой не е тайна, че тя е много талантлива и гласът и звучи добре и в двата стила.

След като положихме необходимите усилия и труд, нека да са ни честити първите отличия и да си пожелаем здраве и още много успехи занапред!

текст и снимки: Милана Влахова ≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На 04.11.2019 г. в хоровата зала на гимназията се проведе среща на ученици от девети клас с изследващия журналист Христо Христов.

Той е автор на редица книги и изследвания, посветени на комунистическия режим в България. Журналистът представи на учениците презентация на тема ”Падането на Берлинската стена и на тоталитаризма в България през 1989г”.

Младите хора усетиха еуфорията, завладяла България преди 30 години. Пред тях журналистът постави въпросът за смисъла на думата свобода и за моралните ценности на обществото.

Учениците имаха възможност да зададат и своите въпроси.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Учители от НХГ развяха родния трибагреник пред дома на Вл. Димитров-Майстора

Учители от Националната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ - Благоевград отбелязаха за поредна година Деня на народните будители с патриотична екскурзия. Групата от близо 40 човека, членове на СБУ (Синдиката на българските учители), посетиха село Шишковци, област Кюстендил, и къщата, където 27 години е живял и творил най-великият български художник Владимир Димитров-Майстора. Там със специално подготвена беседа от гид преподавателите се запознаха с живота и делото на изтъкнатия творец, а художници от НХГ си взеха и негови репродукции за спомен.

Църквата „Св. Георги“ в Кюстендил, местният музей с етнографска и археологическа експозиция, галерията, крепостта Пауталия бяха останалите обекти и места, които учителите разгледаха по време на еднодневната екскурзия, организирана от областния председател на СБУ Бонка Ичкова. Те увековечиха посещението си на знаковите места със снимки, развяха родния трибагреник пред къщата на Владимир Димитров-Майстора и заредени с положителни емоции и нотка патриотизъм, днес отново влизат по класните стаи.

текст: СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

За втора поредна година Детският парламент – Благоевград, организира конкурс-рецитал по повод Деня на народните будители. Учениците на Националната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ отново се представиха достойно и заеха призови места. Конкурсът се проведе в два етапа, а компетентното жури определи кои участници да продължат към финала. Младите таланти на НХГ проявиха завидни умения в рецитаторското изкуство, предизвиквайки с изпълненията си вълнение у всички присъстващи. Чрез поетическите творби, които участниците в конкурса рецитираха, пред публиката оживяха образите на Христо Ботев, Иван Вазов, Пенчо Славейков и много други български творци. Гордост за училището ни е представянето на Мария Стефанова от 10 г клас, която бе избрала да рецитира стихотворението „Писмо“ на Никола Вапцаров. Тя зае почетното второ място.

На трето място журито класира Диян Калайджиев от 10 в клас.

А специалната награда на Детския парламент грабна Божидар Капитански от 9 в клас.

Наградите бяха връчени на учениците от г-жа Христина Шопова - зам.- кмет по хуманитарните дейности.

Поздравяваме нашите ученици за отличното представяне и им пожелаваме нови успехи!

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На 31 октомври 2019 г., в НХГ "Св. св. Кирил и Методий" бе отбелязан Денят на народните будители.

Директорът г-н Митов поздрави всички с празника, припомняйки делата на будителите, а участниците в програмата събудиха патриотични чувства у публиката, която пя заедно с тях.

Програмата завърши с призива да пазим и помним завета на будителите.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

ЗА ПОРЕДНА ГОДИНА УЧЕНИЦИТЕ НА НХГ С МНОГО НАГРАДИ
В НАЦИОНАЛНИЯТ ФОЛКЛОРЕН КОНКУРС "ПИЛЕНЦЕ ПЕЕ"
 
На 13.10.2019 година, ученици от НХГ "Св. св. Кирил и Методий" - Благоевград, от класовете по народно пеене на Марияна Ангелова и Мая Чакова, взеха участие в Националния фолклорен конкурс "Пиленце пее" гр. София.

Всички се представиха достойно и голяма част от тях спечелиха призови места: Дует - Анабел и Дарина Дамянови - първо място и златен медал. Любима Емилова Ковачка - първо място и златен медал Дарина Добринова Дамянова - първо място и златен медал. Елена Венциславова Джорова - второ място и сребърен медал. Станислав Атанасов Георгиев- второ място и сребърен медал. Кристиян Димитров Вакадинов - поощрителна награда. Получихме и грамоти за ръководителите, за високи творчески постижения, и грамота за корепетитора ни Христо Златков.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Деветокласниците Александрина Механджийска и Валентин Сотиров спечелиха награди в Петнадесетия Юбилеен Международен Фестивал на изкуствата "Кръстопът на музите" 2019, гр.София. Сред голямата конкуренция в четвърта възрастова група, Валентин спечели първо място и златен медал в номинация "Световен хит".

Александрина - второ място и сребърен медал в номинация "БГ песен", първо място и златен медал в ном. "Jazz" и злато и Гран при в ном. "Филмова музика". Честито! Гордеем се с вас!

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На 8.10.2019 г. в Национална хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий" се откри изложба на учениците от 11 г. клас Михаела Арабаджиева и Ямини Беероо, наречена "Хората и техните фантазии".

Прави впечатление прекрасното владеене на изобразителните техники, използвани за представянето на личните творчески търсения на художниците. Фантазията и изразителността се откроява, подчертавайки стремежа към изграждането на свой собствен почерк и стил.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Честваме Деня на германското единство – 3 октомври!

На 3 октомври 2019 година, в НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ – Благоевград бе честван Деня на германското единство. Инициатори: 12 б. клас и Румяна Войнова, главен учител по немски език.

Във великолепни картини оживяха теми свързани с Германия: „Десет пъти красота от Германия“, „Из Германия: Най-красивите градове в стил „фахверк“, „Като магия: най-красивите езера в Германия“, „Блясъкът на Прусия: Най-красивите дворци на Бранденбург“, „Най-красивата „Германска Швейцария“, „Най-красивите замъци в Германия“, „Пищните замъци на Лудвиг Втори“, „Най-чудатите хотели в Германия“, „Кулинарни смешки от Германия“.

Презентатори: Ерика Димитрова, Михаил Велев и Виктория Хаджийска от 12 б. клас. Инициативата бе възможна благодарение на Дойче веле и рубриките, предназначени за изучаващи немски език.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Удостоверения от национално онлайн оценяване на дигитални компетентности

На 01.10.2019г., учениците от 11 клас получиха удостоверения от преподавателката си по информатика и ИТ - Миглена Велячка и запечатиха в снимка този вълнуващ момент. Тя им пожелаха още много документи за умения и компетентности в ученическото портфолио, които ще представят учениците от НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ успешно пред бъдещите им университетски преподаватели или работодатели.

Удостоверенията са от Националното онлайн оценяване на дигитални компетентности – самостоятелно ниво на владеене по Европейската референтна рамка за оценяване. Всички ученици с постижения над 50 % получиха тези удостоверения.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

26 септември 2019 година – Ден на европейските езици и национални диалекти!

„30 години от падането на Берлинската стена – езици без граници“

На 26 септември 2019 година, в НХГ „Св.Св. Кирил и Методий“ – Благоевград бе отбелязан Европейския ден на езиците. След 2001 година /обявена за Европейска година на езиците/ езиковото многообразие се подкрепя всяка година на 26 септември.

12 б

Госпожа Диана Станчева запозна учениците с езиковото многообразие и културните забележителности в Берлин.

 

Film

Урокът на тема „Падането на Берлинската стена“ госпожа Станчева подкрепи с учебен филм от поредицата „Идеи за часовете по немски език“ и проведе дискусия с учениците.
 
Rumi1
В дискусията активно участие взеха учениците Михаил Велев, Радина Комолска, Ваня Давидова, Венислава Йорданова, Любослава Манчева, Ивана Ангова, Виктория Хаджийски от 12 б клас.
Организатор на честването в НХГ „Св.Св. Кирил и Методий“ – Благоевград бе Румяна Войнова, главен учител по немски език. Гост бе доцент Диана Станчева, преподавател по немски език в Американския университет в България.
≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Националната хуманитарна гимназия „Св.св. Кирил и Методий“ постави началото на юбилейната 140-та година в своята история с официална церемония в двора на училището. В утринните часове стихналият през лятотото двор се огласи от музика и от бодрите гласове на ученици, учители и гости, които се събраха, за да съпреживеят вълнението от празника, в какъвто по традиция се е превърнал първият учебен ден.

Приветствено слово към всички, които са съмишленици в благородната кауза, наречена училище, отправи най-напред директорът – г-н Марин Митов, а след това се чу гласът и на учениците в лицето на дванадесетокласничката Петя Алексиева и на осмокласничката Стефани Вълева. На учениците осмокласници, класирани с най-висок бал в паралелките си, бяха връчени ученически книжки.

След края на церемонията всички ученици влязоха в класните стаи и в кабинетите на училището, където се срещнаха със своите класни ръководители. Първи в храма на знанието бяха въведени осмокласниците – новото попълнение в голямото семейство на Гимназията с повече от вековна история. Те бяха посрещнати по стара българска традиция с хляб и мед, както и с пожелания за здраве, успех и сполука през новата 2019/2020 учебна година.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На 12 септември 2019 година в НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ се проведе първата вътрешноучилищна квалификация за учебната 2019/2020 година. Темата „Създаване на Google Classroom“ е част от плана за работа на методическото обединение на учителите по природни науки, математика, информатика и ИТ. Към обучението се присъединиха и учители от другите МО в НХГ.

Обучителите Миглена Велячка и Албена Узунова – учители по информатика и по информационни технологии, представиха една класна стая, различна от традиционната. С помощта на Classroom преподавателите могат да организират в удобна електронна форма учебния процес, да създават курс, да се включват в съществуващ курс като учители, да създават теми, да качват материали в създадените вече теми, да създават задания на учениците и да ги проверяват, да задават въпроси, да оставят съобщения на класовете. Те имат възможност веднага да получат обратна връзка от своите ученици, да видят кой е написал домашното си, кой не е и кой го е предал със закъснение, в реално време да се свързват с тях за коментари и напътствия, което значително подобрява комуникацията между ученици и учители и подпомага учебния процес за постигането на по-добри резултати.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Последна промяна ( 07 September 2020 )