Начало Архив Архив - 2011/2012г.

Електронен дневник

Електронен дневник

Юбилеен вестник

Архив 2011/2012г. Е-мейл

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Учебната 2011/2012г.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

 
 
 

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Поредната доброволческа акция реализираха група ученици, обединени от идеята да доставят малко радост на децата от Дома за деца до 5 години в Благоевград. Инициативата бе планувана от месеци, но отлагана досега поради карантинен период там.
Ученици от Ученическия съвет към НХГ и от Клуб ,,Социални компетентности" заедно с г-жа Калибацева закупиха играчки за малките деца. Средства бяха набавени от благотворителна продажба на картички, изработени от паралелките по изобразителни дейности.
Среща като тази, на Деня на детето, беше много затрогваща както за малките палавници, така и за тийнейджърите. По време на гостуването се очертаха границите на трайно приятелство и близост мехду тях, тъй като някои вече се познаваха вече от коледното посещение в този детски дом.
Най-активни в акцията бяха Гергана, Рая, Натали, Христина, Каролина, Джулия, Мони, Венислав и Десислава. Забелязва се приемственост между отделните випуски, като по-младите приемат доброволчеството със същата жар и ентусиазъм както по-големите си ,,колеги" в гимназията.


Учениците от НХГ „Св. св. Кирил и Методий” – Благоевград, с профил "Музика", поздравиха съучениците си за Международния ден на детето.

 

Пленер Мелник

От 26.04 до 29.06.2012г. се проведе поредният пленер на възпитаниците от НХГ „Св. св. Кирил и Методий”– Благоевград, паралелка изобразително изкуство. В пленера участваха представители от 8 и 9 клас. Учениците рисуваха с настроение, успяха умело да уловят и отразят в творбите си духа на град Мелник.

 На 26 април учениците от 12 д клас наредиха в Младежки дом последната си изложба, която включва графики, живописни творби, дървопластики. Тези творби са нарисувани в различните студиа – живопис, графика, дърворезба и дизайн, в които се разпределят учениците с профил „изобразително изкуство”. Изложбата ще послужи за вход без допълнителни изпити в ЮЗУ „Н. Рилски” (специалностите „Педагогика на изобразителното изкуство и Промишлени изкуства – мода) на петима от учениците.

 

Учителите от методическо обединение „Чужди езици”, изказват благодарност на своите ученици,

които активно участваха в различните инициативи на чужд език през учебната 2011-2012 година.

 

Повече може да прочете в блога на методическото обединение: http://fremdsprachen2010.wordpress.com/2012/05/

На 29.04.12 г. по случай международния ден на танца и европейски ден за солидарност между поколенията, ученици от музикалната паралелка на гимназията с преподавател Милана Влахова, пяха на площад ,,Македония'', по покана на Красимир Низамов- ръководител на фолклорен ансамбъл ,,Бисери''.
Виктория Спасова от 12 г. кл., Владимир Кирилов от 9 в. кл., Моника Кръстева, Мария Димитрова,Борислава Николова и Катя Новакова от 8 г.кл., съвместно с много танцови формации, успяха да създадат весело настроение със своите прекрасни изпълнения и да накарат благоевградската публика да пее и танцува заедно с тях.

 

На 26.03.2012г. в НХГ „Св. св. Кирил и Методий” се проведе традиционният рецитал на любовната лирика, посветен на християнския празник Благовещение. Хоровата зала на училището се изпълни с прекрасни лирични слова за любовта, сътворени от поетите от дълбока древност до днес. Част от стиховете звучаха в оригинал – на английски, немски, френски и испански език. За празничната атмосфера допринесиоха и музикалните изпълнения на пиано и китара, както и песните „Любов – магическа реалност”, „Мой стих…” и “Je t`aime”.

Наши ученички представят гимназията ни в "Лингвистично кенгуру - 2012"

Боряна Динева и Теменужка Едипова от 11а клас - с класен ръководител Нина Беровска, ще представят гимназията ни на 1 април 2012 година на регионалния кръг на международното езиково състезание Лингвистично кенгуру. Боряна Динева ще се състезава с английски език, а Теменужка Едипова с испански език. Желаем ви успех, момичета

!

 

От 19 до 23 март във връзка със спечеления проект „Еврошкола” - 24 ученици и трима учители от НХГ „Св. св. Кирил и Методий” посетиха град Страсбург (Франция).
Групата се запозна със забележителностите и околностите на града. Особено впечатление направиха катедралата в Страсбург, кварталът „Малката Франция”, манастир и замък, намиращи се в близост до града.
На 22.03.2012 г. представителите на НХГ посетиха Европейския парламент в Страсбург. Учениците влязоха в ролята на евродепутати за един ден. Заедно с ученици от другите страни членки на Европейския съюз те разискваха по различни проблеми, дебатираха , излязоха с решение.
“Беше много приятно, забавно и интересно. Върнахме се впечатлени, ентусиазирани и амбицирани.” – споделиха участниците в проекта.

 

 

На 24.03.12 г. учениците Анелия Трендафилова от 8 г. кл., Владимир Кирилов от 9 в. кл., Цветелина Вагалинска и Надежда Гоцева от 12 г. кл. от музикалната паралелка към НХГ ,,Св.св. Кирил и Методий'' -Благоевград от класа по специален предмет ,, Народно пеене'' с преподавател М.Влахова представиха достойно училището на Национален фолклорен конкурс ,, Орфеево изворче''-Стара Загора, където взеха участие над 3000 хиляди изпълнители.
Владимир Кирилов получи трета награда ,,Бронзова лира на Орфей'' за индивидуално изпълнение, а известният гимназиален дует Цветелина и Надежда, завоюва второ място и ,,Сребърна лира на Орфей''.

 


 

ПЪРВА ВИДЕО-КОНФЕРЕНЦИЯ НА НЕМСКИ ЕЗИК

ПО ПРОЕКТА „ОБРАЗЪТ НА ДРУГИТЕ”

На 21 февруари учениците от 9 клас, изучаващи немски като втори чужд език, участваха във видео-конференция по проекта „Образът на другите”. В онлайн-срещата се включиха проектните партньори от Москва и учениците на госпожа Латинка Мраценкова от СОУ в Белица.

Повече може да се прочете тук: http://fremdsprachen2010.wordpress.com/2012/02/


По случай Деня на влюбените Св.Валентин в гимназията официално бяха връчени тазгодишните номинации за учители и ученици. Грамоти получиха учителите Екатерина Икономова, Доброслава Митева, Василка Величкова и Ирина Реджова. На събитието топлите чувствата на учениците бяха подгрявани от оригинални изпълнения на Елица - 8 г клас, Яница - 11 е клас, Деан и Адриана - 12 г клас.

Представителите на Ученическия съвет към НХГ подготвиха приятни изненади за 14-ти февруари: кутии за валентинки, табло, постери за нежни послания.

 


 

На 1 февруари 2012год. се проведе срочна продукция по пиано и акордеон в Хоровата зала на НХГ,, Св. св.,,Кирил и Методий”.В нея взеха участие учениците от музикалните паралелки на осми, девети и дванадесети класове с преподаватели Теодорина Тодорова и Валентина Царевска. Публиката беше очарована от изпълненията на всички ученици,които се представиха блестящо.


 

Учебно помагало със заглавие „99 избрани солфежи”, изготвено от ученици, попълни библиотечния фонд на гимназията.

На 25 януари 2012 г. учениците от СИП по Компютърен нотопис с ръководител Любима Манолова представиха своето първо нотно издание. Те демонстрираха придобитите знания и умения за работа с професионална нописна програма и синтезирането им в готов музикален продукт.

„99 избрани солфежи” е учебно помагало, предназначено предимно за подготовка на ученици, които ще кандидатстват в паралелките с профил „Музика”. Съдържа едногласни мелодии – солфежи, нотирани в процеса на обучение и систематизирани, съобразно учебно – изпитната програма на МОМН.

Очаквайте второто издание на творческия екип в края на учебната година!


 

На 17 януари т.г. председателят на СБУ Янка Такева и представителна делегация на Московската организация на Профсъюза на работниците от образованието и науката на Русия посетиха НХГ “Св.св.Кирил и Методий”. Гостите бяха посрещнати по стара българска традиция с хляб и сол, след което разгледаха гимназията - кабинетите по информатика, музика, изобразително изкуство.

 

Изключително впечатлени от прекрасните изпълнения на учениците от музикалните паралелки, гостите ни изслушаха с интерес историята на нашето училище, представена им от директора г-н М. Митов.В непринудени разговори след това участниците в срещата се обединиха около становището, че въпреки огромните предизвикателства, пред които се изправя съвременният Учител, те се преодоляват посредством добро сътрудничество и в името на младите хора – бъдещето на България и Русия.

От името на представителите на Московската организация на Профсъюза на работниците от образованието и науката на Русия заместник - председателят на организацията Марина Иванова благодари на любезните домакини за радушния прием .


На 26.01.12 г. от 18.30 ч. в предварително украсената и подредена зала на НХГ ,,Св.св Кирил и Методий'' - гр.Благоевград се проведе срочна продукция на учениците от класа по специален предмет "Народно пеене'' с преподавател Милана Влахова.

 


Всички участници бяха пременени във фолклорни костюми и представиха програма от богата палитра народни песни, различни по характер и тематика.

 

Осмокласничките Мария Димитрова, Борислава Николова, Анелия Трендафилова и Ирена Димитрова, за първи път пяха солови изпълнения и усетиха приятните трепети от сценичната изява. Моника Кръстева от 8"г" клас и Владимир Кирилов от 9 в.кл., освен като певци, се изявиха и като изпълнители на тарамбука. Известният дует Цветелина Вагалинска и Надежда Гоцева от 12 клас се представиха чудесно с хумористичната народна песен "Огреяла месечинка''. Прекрасната водеща на програмата Виктория Спасова от 12"г"клас, заедно с народните танцьорките Анелия Трендафилова от 8"г" клас и Виктория Делиова от 8"б"клас, успяха да вдигнат публиката на крака и да получат заслужени аплодисменти с изпълнението на песента "Що имала късмет Стамена''.

Гост изпълнител на продукцията беше бившата ученичка и солистка на музикалната паралелка на гимназията Миропка Хаджийска, по настоящем студентка в АМТИ- гр.Пловдив, която даде пример на по-малките певици с изпълнението на песента ,,Мале ле стара'', а на пианото и акомпанираше г-н Ем.Манолов.

На продукцията присъстваха Директорът на училището Марин Митов, учители,ученици и родители. Главният учител Емануил Манолов и ученикът Деян Начев от 12 г.кл. се погрижиха за отличния музикален фон и заснемането на събитието с видеокамера.
Учителката Милана Влахова сподели,че е доволна от представянето на учениците си, които са били мотивирани и старателни, а чрез изпълненията си са успели да пресъздадат един истински мини спектакъл и да зарадват публиката.
Продукцията завърши със слово на Директорът, който сподели добрите си впечатления, като похвали учениците и техните учители за добре свършената работа

 
.

На 04.12.2011г. народният хор при НХГ „Св. св. Кирил и Методий” с ръководител Пиринка Обецанова и помощник ръководител Здравка Барякова, взе участие в отбелязването на 20 – годишния юбилей на фолклорното предаване на Радио Благоевград – „Неделен мегдан”.

Хористите от народния хор на НХГ изпяха две песни – „У нашето село” и „Мори огряла месечинка”. В празничния концерт участваха известни изпълнители на народни песни – Васко Лазаров, Илия Луков, Павлина Теова, Володя Стоянов, Георги Гоцев, Христина Паньова и др.


На 24.11.2011г. учениците от НХГ посрещнаха бившия ученик от музикалната паралелка и участник в Х Faktor по Нова телевизия Мойсей Стойчев заедно с другия победител в конкурса Ангел.

Дуета от телевизионното състезание, съвместно с Яница, Деан и Цветелина изпълни няколко популярни хита пред събралото се множество.

 


 

НАШИ УЧАСТНИЦИ В ЕВРОПЕЙСКО СЪСТЕЗАНИЕ ПО ПРЕВОД

На 24 ноември НХГ "Св.Св. Кирил и Методий" - Благоевград бе домакин на паралелна инициативана провеждания същия ден от Генерална дирекция "Писмени преводи" на Европейския съюз конкурс „Juvenes Translatores“. Съгласно условията на конкурса в инициативата участваха млади преводачи,родени през 1994 година. Включиха се 5 ученици от НХГ и 8 ученици от ПМГ "Академик Сергей Корольов",които превеждаха текстовете, избрани в Брюксел, от английски, испански, немски и френски.

От НХГ в конкурса участваха Калина Стаматова, Кристина Петрова, Яница Рагева, Александър Димитров и Иван Василев.

 
Повече можете да прочетете тук: http://fremdsprachen2010.wordpress.com/2011/11/

 

Изложба на картини и фотографии, организирана от доброволците

 

 

Промишлената дейност, това, което фирмите произвеждат и начинът на живот на обикновените хора - това, което ние консумираме и изхвърляме, водят до промени в климата. Затова, че за опазването на природата не се отделя нужното внимание и средства, за отговорността не само на правителствата и бизнеса, но и на гражданите, какво е устойчиво развитие и как да бъде опазена природа и средата, в която живеем, какво представляват климатичните промени и как хората влияят на тяхната честота и интензивност - тези и други въпроси вълнуваха младите доброволци, когато решиха да организират своята акция по опазване на околната среда. След като почистваха коритото на р. Бистрица един петъшен ден, рисуваха и заснеха пораженията от човешкото нехайство към природата, те организираха изложба в училище.

 
 
 
 

Посланието и апела, които се отправят с изложените фотографии и картини и емоционално представената презентация, са ясни: повече лична отговорност и лично участие в опазването на земята, въздуха и водата на планетата! В този дух бяха и думите, отправени към ученици и учители от директора на НХГ Марин Митов.

 
 
"Последствията могат да бъдат катастрофални за човечеството, ако не намерим правилния начин да си взаимодействаме с природата"- заяви Христина Харалампиева, председател на Ученическия съвет.
 
 
ПЪРВА УЧЕНИЧЕСКА ВИДЕОКОНФЕРЕНЦИЯ ПО ПРОЕКТ "МОЯТ РЕГИОН"
 
На 14 ноември в НХГ се проведе първата ученическа видеоконференция по проекта "Моят регион", който бе започнат през юни във Финландия от учители-стипендианти по програма "Учене през целия живот" по време на обучение на 44 учители от 14 държави. Главен учител Румяна Войнова бе сред създателите на проекта, заедно с колеги от Холандия, Франция, Естония, Румъния и Полша.
 
 
 
Освен обучението в Лапландия стипендията включва безплатен електронен журнал, в който ученици от НХГ вече публикуваха първите си журналистически статии и ги представиха пред своите съученици зад граница по време на първата видеоконференция с участие на ученици.
Предстои написването на статии и подготовката на презентации по темите: "Характерни за моята страна ястия", "Туризмът в моята страна", "Фестивали в моята страна", "Забележителности в моята страна".
 
Срещите с връстници от други европейски страни, които изучават английски, немски, френски и испански са обичаният от учениците иновативен метод за изучаване на чужди езици.
Гости на видеоконференцията бяха: Началникът на РИО на МОМН господин Ивайло Златанов, директорът на НХГ господин Марин Митов, помощник директорите госпожа Китова и госпожа Ацева и журналисти от средствата за масова информация.
Повече може да се прочете тук: http://fremdsprachen2010.wordpress.com/2011/11/
 

За втора учебна година с подкрепата на МОМН Фондация „Дарби“ и Консултантска къща за образование в чужбина „Дарби“ организират Национална викторина на английски език „Образование на бъдещето“. В борбата за голямата награда - двуседмичен езиков курс във Великобритания - влизат училища и ученици от 15 града на България.
 
На 11.11.2011г. отборът на НХГ „Св.Св.Кирил и Методий“, ръководен от госпожа Ани Рупова, се представи великолепно в град Кюстендил и зае трето място в региона.
 

Учениците, работещи по проект „Да бъдеш мъж, да бъдеш жена днес в Европа", се завърнаха от Международен дом Зонненберг в планината Харц в Германия
 
Те разказват в своите класове, пред педагогическия съвет на гимназията, пред родители и медиите за прекрасната седмица в Германия, където са работили заедно и са се веселили с техни връстници от Германия, Великобритания и Хърватска.
Работата на открито, вечерта на културите, интервютата със специалисти по проектната тема – са оставили трайни следи
в спомените им. Всички са се завърнали с много адреси и нови приятели, с нови знания и социалните умения
за общуване с други култури. Радват се на предложението на германските партньори - ученици от НХГ през следващата година отново да работят по международен проект в Германия.
 
 

По Проект ,, Да научим" група ученици от 8-ми до 12-ти клас се включиха в доброволческа акция по почистване на коритото на р. Бистрица от центъра на града до парк Бачиново. Когато покрай тях минаваха възрастни граждани разхождащи се по ,,алеята", често се чуваха реплики от рода на ,,Ей, те и нас подсещат да пазим чисто!"

На Акцията в Благоевград, 28.10.2011 г., учениците събраха общо 65 чувала с боклуци!

 
УЧЕНИЧЕСКИЯ СЪВЕТ

Ученическият съвет при НГХ подпомага непосредственото включване на учениците в училищния живот и в решаването на важни проблеми, които пряко ни засягат. Участието в него ни дава възможност да се подготвим за бъдещия живот, да се развиваме като личности, да добием социалните умения, които ще ни послужат за успешно реализиране след завършване на училище. Благодарение на общите дейности в него се чувстваме по-уверени, знаещи и можещи.

Ето някои от събитията, които организираме или в които активно ще участваме през учебната 2011/ 2012 г.:

1. Включване в ,,Национална младежка благотворителна ацкия за социално слаби деца” на БМЧК на 21.10.2011 г. по програма ,,Топъл обяд”. Във фоайето на гимназията поставихме касичка за доброволни помощи. Разлепихме и плакати за популяризиране на идеята.

2.На 28.10.2011 г. ще проведем доброволческа акция по цел №7 на Хилядолетието за развитие – Осигуряване на устойчива околна среда по проект ,,Да научим”. В този ден ще почистваме коритото на р.Бистрица до парк Бачиново и ще организираме пленер. След това ще направим изложба на картини и фотографии в училище.

3. В планираното от сдружение „Център за приобщаващо образование” второ обучение за млади изследователи на тема „По следите на Целите на Хилядолетието за Развитие” в началото на м. ноември ще участват група ученици от девети и от единадесети клас.

4. Ще продължим провеждането на конкурса ,,На-чиста, най-озеленена и най- добре декорирана класна стая”, който започна от миналата учебна година. Наградите са примамливи: еднодневна екскурзия, посещение на филм и украса за класната стая.

5. През пролетта ще организираме зооизложба ,,Най-красив домашен любимец”.

6. В традиция ще превърнем и започатото през миналата учебна година ученическо самоуправление - през м. април отново ще си сменим местата с нашите учители в НХГ.

7. Ще подготвим предавания за ученическото радио. Честотата на такива излъчвания обаче ще зависи от активното и сериозно участие на повече ученици!

Очакваме всички, които се чувстват съпричастни с живота в нашата гимназия, да се включват в дейностите и мероприятиятяа на УЧЕНИЧЕСКИЯ СЪВЕТ !

Председател: ХристинаХаралампиева – ХІ б клас

Зам.председател: Гергана Георгиева – ХІ д клас

Зам председател: Райна Нешева - ХІІ б клас

Педагогически съветник: Капка Калибацева

По повод Деня на народните будители млади художници от паралелката с профил “Изобразително изкуство” към Национална хуманитарна гимназия и техният ръководител – Павел Димитров, подредиха творби в Арт салона на Радио Благоевград. Изложбата е съвместна инициатива на НХГ, Радио Благоевград и Национален парк “Пирин”, а експонираните картини са резултат от проведения неотдавна традиционен годишен пленер.

 
 
 

На 03.11.2011г. в гр. София се проведе национален конкурс ,,Миладиновци’’, посветен на 150 години от издаването на сборника на братя Миладинови. Цветелина Вагалинска от 12 „Г” клас с преподавател Милана Влахова успя да се пребори със сериозна конкуренция от музикалните училища, НУФИ Широка лъка, НМУ ,,Любомир Пипков’’- София, НУФИ ,,Филип Кутев’’- Котел и др.
 
 
С прекрасното си изпълнение на ,,Сминдаревчица’’ и ,, Ох, падна Шар планина’’ по текст на бр. Миладинови и муз. М. Влахова, Цветелина завоюва почетното първо място и поредният си златен медал.

На 15.10.2011 г., ученици от музикалните паралелки на НХГ ,,Св.св.Кирил и Методий'' гр.Благоевград, взеха участие в VII-ми международен фолклорен фестивал ,,Малешево пее и танцува''- с. Микрево и представиха достойно гимназията ни.

 
 
 
Триото Цветелина Вагалинаска -12 г.кл, Надежда Гоцева-12 г.кл. и Владимир Кирилов от 9 в. кл. с преподавател Милана Влахова, успяха да се преборят с голямата конкуренция от 3000 чуждестранни и български участници , да грабнат престижното второ място и да съберат овациите на публиката с изпълнението на ,,Китка - македонски песни''.
 
На 28 октомври 2011 г. книжарница “Хеликон”в Благоевград отвори гостоприемно врати за експозиция с картини на ученици от паралелките с профил “Изобразително изкуство” на Национална хуманитарна гимназия.

“Рисунка на месеца” е съвместна инициатива на НХГ”Св. св. Кирил и Методий” и представителството на “Хеликон” и има амбицията да популяризира творби на младите таланти, като едновременно с това привлече повече млади хора в безкрайно богатия свят на писаното слово и книгите. Новите творби за месец декември, с които продължава изложбата, са на Стефан Лазаров Гошенков и Сотир Атанасов Коларов от 11 „Д” клас.


На 30 септември 2011 г. парадните стълби пред сградата на Национална хуманитарна гимназия се превърнаха в сцена за празничния концерт, организиран от учениците от музикалните паралелки и техните учители и посветен на Международния ден на музиката - 1 октомври.
Със своите изпълнения талантливите възпитаници на гимназията от VIII, IX и XII клас доставиха истинска наслада на своите съученици, учители и родители и показаха, че музиката е магия, на която са подвластни всички.
В изявата участие взеха и осмокласничките Десислава Скендерска, София Арабаджиева и Елица Танчева, чиито изпълнения бяха посрещнати със заслужени аплодисменти. Водещ на събитието бе Деян Начев от XII клас, който при откриването на концерта подчерта, че музиката е непреходният начин за общуване между хората, езикът, който не се забравя и с който се комуникира по-лесно.


≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Новини за учебната 2010/2011г.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Още една учебна година влезе в аналите на наследника и правоприемник на Солунската българска мъжка гимназия – НХГ „Св. Св. Кирил и Методий”. На 30.06. 2011 г. тържествено беше закрита 131–та учебна година на училището, което с основание е наричано Солунският светилник. Следвълнуващото изпълнение нанай-новото попълнение в музикалните паралелки – осмокласничките Гергана Калайджиева и Павлета Димитрова и бъдещата гимназистка София Арабаджиева, директорът на Гимназията поздрави учениците за успешното приключване на учебната година и им пожела щастлива и безгрижна ваканция.


Изложба

Последната изява на учениците от XI Д клас, изучаващи изобразително изкуство, преди самия край на учебната година е изложбата на техните рисунки, направени на пленера в град Сапарева баня. На откриването на експозицията, подредена в един от училищните коридори, освен ръководството на училището и преподаватели на младите художници присъстваха и по-малките ученици от същия профил, които вървят по стъпките на единадесетокласниците. С удовлетворение от постигнатото и с нови творчески планове бъдещите майстори на четката ще пристъпят прага на новата учебна година, но вече като зрелостници.

 


КОНКУРС В НХГ

Още през пролетта, когато беше обявен ден за озеленяване на училището, се поде нова форма за стимулиране на младежките творчески изяви и чувство за естетика. Ученическият съвет предложи да се обяви конкурс за ,,най-чиста, най-озеленена и най-добре декорирана класна стая”. Тази интересна инициатива беше подкрепена и подпомогната от директора на гимназията господин Митов. По този повод заедно с г-жа Калибацева бяха определени два екипа за проверка и оценка на случващото се в класните стаи. В продължение на два месеца се следеше за поддържането на чистотата и новата украса. С много хъс някои класове се организираха да подобрят интериора в помещеието, в което най-дълго пребивават през деня – класната си стая.

В резултат, с подкрепата на г-жа Петкова, в края на м.май бяха излъчени и победители със следните награди:

Първо място: Екскурзия до Рилски манастир получи 10 Д клас

Второ място: Посещение на филм получи 10 Б клас

Трето място: Завеси за украса на стаята ще има за 9 А клас.

 

На 25 и 26 август представители на фирмата, която изработва униформите на учениците ще бъде в НХГ „Св.св. Кирил и Методий” – Благоевград.

Дипломирането на зрелостниците

Делничният за България и света 17.06.2011 година се превърна в истински празник за НХГ „Св. св. Кирил и Методий”. В специално създадената за случая тържествена обстановка абитуриентите от випуск 2011 за последен път се събраха заедно в училището. Под аплодисментите на гостите, сред които беше и директорът на Радио Благоевград – г-жа Каменичка, на целия училищен колектив и по-малките ученици 151 зрелостници получиха свидетелствата си, с които напускат своята Алма матер, за да постъпят в другото, по-строго и взискателно училище – житейското. С кратко слово директорът Марин Митов поздрави възпитаниците на Гимназията и им пожела лек и успешен път в живота.

 


8 И 10 КЛАС С ПРОФИЛ „ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО” НА ПЛЕНЕР В САПАРЕВА БАНЯ

На 2,3,4 юни бе проведен съвместен ученически пленер в град Сапарева баня.

В пленера участваха учениците от 8 и 10 клас от НХГ с ръководители учителите по изобразително изкуство г-жа Анастасова и г-жа Петкова и ученици от ОУ „Христо Ботев” в Сапарева баня под ръководството на тяхната учителка по изобразително изкуство - госпожа Мицова.

Наскоро малките ученици на г-жа Мицова посетиха НХГ Св.св.”Крил и Методий”. Те имаха въможност да разгледат ателиетата по рисуване, живопис, графика, дърворезба и дизайн. Запознаха с условията за работа в гимназията и видяха как рисуват каките и батковците. Освен това имаха удоволствието да видят годишната изложба на абитуриентите от Гимназията в галерия „Македония АРТ”.

Именно това гостуване породи идеята за съвместения пленер в гр.Сапарева баня. Учудващ е факта, че в това малко градче, учениците имат изключително голям интерес към изобразителното изкуство. Не е тайна, че за голямата им любов към изобразителното изкуство е допринесла тяхната учителка по рисуване.

На съвместното мероприятие учениците имаха възможност да творят свободно на открито, да се опознаят и сравнят, да се учат един от друг. За местните жители беше изключително приятно да гледат талантливите деца, пръснати да рисуват по цял ден из града и дори предлагаха откупки. Учениците от НХГ наред с пленера имаха възможност да играят спортни игри, организирани от господин Парасков -учител по физкултура, да посетят Овчарския водопад и разбира се да се повеселят. Картините от пленера ще бъдат представени и в Благоевград в изложба в края на учебната година.


Тържественото честване на 24 май

Денят на славянските първоучители, на просветата и културата, тържествено отбелязвани всяка година в училището, превърнало се в символ на Благоевград.

Празникът на учителите и ученицитв от Гимназията бе уважен от Синдикалните лидери на КНСБ Янка Такева и Пламен Димитров, от многото и за пореден път трепетно вълнуващи се бивши възпитаници и преподаватели.

В кратката, но емоционално наситена програма, взеха участие и абитуриенти с профил "Музика". Всички присъстващи за пореден път се възхитиха на таланта и на чудните им гласове. На извилото се голямо хоро се хванаха ученици и гости, не се стърпя и г-жа Такева. Присъстващите гости споделиха, че за първи път присъстват на такова топло и мило тържество.

Слово произнесе директорът г-н Митов и честти на всички светлия празник. 156 моичета и момчета, от завършващия випуск се разделиха с училищното знаме.


Патронен празник на Гимназията

На 10 май в зала „Яворов” бе чествана 131-годишнината от създаване на Национална хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий”/бивша Солунска/. Наред с изпълненията на учениците от паралелката по музика в училището и завършващия випуск, се изявиха и деца, наградени на Първия конкурс "Звезди в радиото", който се проведе на 9 и 10 април с подкрепата на Радио Благоевград, Регионалния инспекторат на Министерството на младежта и науката и Национална хуманитарна гимназия "Св.св. Кирил и Методий” Благоевград. Концертът продължи повече от два часа.


Голям успех от републиканско първенство – гр. Габрово 2010/2011

В първенството участваха: Радостина Александрова – 11 клас, Ива Иванова – 11 клас, Полина Караджова – 12 клас, Райна Нешева – 11 клас, Елена Георгиева – 10 клас, Адриана Попкочева – 10 клас, Галина Симеонова – 10 клас, Кристина Гоцева – 10 клас. Финалният етап от републиканското първенство по баскетбол девойки в гр. Габрово се организира от МФВС, МОМН и Българска асоциация спорт за учащи. Общо десет отбора се включиха в надпреварата за купата на първенството. Състезанията започнаха на 07.05 и продължиха до 10.05 . Отборът на гимназията се представи отлично като зае седмо място. Гордеем се с нашите момичета и очакваме още победи и успехи!


КРАЙ НА ТРАДИЦИОННАТА ДИДАКТИТА „НЮРНБЕРГСКА ФУНИЯ”, ПРИ КОЯТО УЧЕНИЦИТЕ СА ПРЕДСТАВЕНИ КАТО СЪДОВЕ, В КОИТО УЧИТЕЛЯТ ВЛИВА ЗНАНИЯ ЧРЕЗ ФУНИЯ

 

Днес, 12 май 2011г., учителите по чужди езици в НХГ проведоха дискусия на тема „Ученето от гледна точка на ученика” и се обединиха около общите изводи, че:
Добрият учител подава информацията "многоканално", защото знае, че ученикът научава

 • 10% от това, което е прочел
 • 20% от това, което е чул
 • 30% от това, което е видя
 • 50% от това, което е видял и чул
 • 70% от това, което е презентирал
 • 90% от това, което е направил сам
Добрият учител създава възможности за „несъзнателно учене”.
Добрият учител създава активни ученици, защото те учат най-добре.

АНИ РУПОВА ПРЕДАВА НА КОЛЕГИТЕ В МЕТОДИЧЕСКО ОБЕДИНЕНИЕ "ЧУЖДИ ЕЗИЦИ" ЕВРОПЕЙСКА ПРАКТИКА

Със стипендия от Центъра за развитие на човешките ресурси, програма „Учене през целия живот“, подпрограма Коменски, учителката по английски език Ани Рупова посети град The Manor Hazleton Cheltenham във Великобритания. Там тя участва в квалификационен курс на International Study Programmes за учители по английски от цяла Европа. За колегите от методическото обединение „Чужди езици“ Ани Рупова представи много дидактизирани материали, мотивиращи учениците за учене на чужд език. Особено впечатляващо бе сравнението: Какво правим в часовете по чужд език? И какво всъщност бихме могли да правим в часовете по чужд език? Ани Рупова не скри предпочитанието си към упражнението Phone Home, което тя вече е изпробвала със своите ученици. Окуражаващи са тези колегиални срещи: дават професионално вълнение, положителни емоции и възможност за трупане на опит в споделянето на „преживяна методика“, което е европейска практика. http://fremdsprachen2010.wordpress.com/2011/04/


ЧУДЕСАТА НА СВЕТА, ПРЕДСТАВЕНИ ОТ ЗЛАТКА СТАМБОЛИЙСКА И 10 А КЛАС В ОТКРИТ УРОК ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

В „Седмицата на отворените врати“ за посещение на уроци в НХГ преподавателката по английски език Златка Стамболийска, която е също обучител на учители в областта на Информационните технологии и използването им в учебния процес, покани своите колеги в час по английски при 10а клас /с класен ръководител Нина Беровска/. Урокът премина в две части: "Новите седем чудеса на света" и "Седемте антични чудеса на света", презентация на Борис Шопов.

Гостите благодариха на госпожа Златка Стамболийска за прекрасия урок, великолепните красиви картини и общочовешки символи. Мечтите прелетяха в бъдещето, когато учителите по чужд език ще имат своя мултимедийна зала или когато всеки кабинет ще бъде оборудван с мултимедиен апарат. Когато учениците работейки кооперативно, ежедневно ще създават на чуждия език продукти, достойни за международна презентация. А учителите, в ролята на съветници и медиатори, ежедневно ще ги учат да действат в часовете, да придобиват ключови умения, да създават продукти, които с професионална увереност да презентират пред своите европейски партньори. В бъдеще – когато европейските и международни проекти ще бъдат част от Учебната програма и годишното разпределение на всеки учител по чужд език, както вече е в Холандия. http://fremdsprachen2010.wordpress.com/2011/04/


На 14 април учениците от 12 д клас наредиха в галерия „Македония АРТ” последната си изложба като ученици на НХГ. Изложбата включва 84 произведения - графики, живописни творби, дървопластики, декоративни композиции, модни скици, фотографии. Тези творби са нарисувани в различните студиа – живопис, графика, дърворезба и дизайн, в които се разпределят учениците с профил „изобразително изкуство”. Изложбата ще послужи за вход без допълнителни изпити в ЮЗУ „Н. Рилски” (специалностите „Педагогика на изобразителното изкуство и Промишлени изкуства – мода) на петима от учениците.


Да направим училището си по-красиво и зелено!


В периода от 26 април до 29 април училището организира Седмица на отворените врати. В посоченото време всички, които желаят, могат да посетят часове по всички учебни предмети.


Над 60 участници се явиха на конкурса „Звезди в радиото”, организиран от Радио Благоевград, НХГ „Св. св. Кирил и Методий” и Регионален инспекторат по образованието - гр. Благоевград.

В два поредни дни, на 9 и 10 април 2011г., в уютната атмосфера на Концертното студио на Радио Благоевград пъстра върволица от звуци събра децата на Югозапада. Звъняха детски гласове, пъргави пръсти докосваха клавишите на пианото и струните на тамбурата, блестяха сребърните пафти и бабините носии стоплиха сърцата ни!

Всички участници получиха много подаръци, за които помогнаха: Сладка къща „Ася ООД” – Благоевград; „Девин – води от планината” – Регион Югозападна България; ЕТ „Нейчо Гръчки” – Благоевград. Сърдечно им благодарим!

Класиране


“Безопасно в интернет”

На 18, 19 и 20 март 2011 г. в Родопите (близо до Пловдив) се проведе тридневно обучение на млади изследователи на тема “Безопасно в интернет”. Учениците: Христина Харалампиева, Албена Шишкова, Каролина Тодорова и Кирил Календерски от НХГ, заедно с техният ръководител Ирина Реджова бяха част от него, както и ученици от 7 СОУ и СОУИЧЕ от Благоевград. Присъстваха още и ученици от София, Стара Загора и Ихтиман. Целта на това обучение бе да се представят видовете опасности, ,,дебнещи” младите хора в интернет пространството и да бъдат запознати с начините за предпазване от тях. Обучители на младите изследователи бяха трима представители от ЦЕНТЪР ЗА ПРИОБЩАВАЩО ОБРАЗОВАНИЕ. В два от дните имаше по един специален гост, който разговаряше с учениците от четирите града по проблемите в интернет. В последния ден участниците си поставиха задача да направят проучване в своите училища, за да научат доколко са известни на техните съученици тези опасности. Особено полезно беше наученото тук за тийнейджърите и те останаха доволни от свършеното. Сега им предстои сериозна изследователска работа.

Христина Харалампиева-10 Б клас, Капка Калибацева


Първо място по футбол - момчета 8 - 10 клас на НХГ „Св.св.Кирил и Методий”

След като момчетата на НХГ „Св.св.Кирил и Методий” станаха първи в града по футбол, днес на 30 март те победиха и Сандански след много оспорвана битка. Отначало момчетата на НХГ „Св.св.Кирил и Методий” поведоха в резултата чрез Георги Найденов за 1:0, но гостите от Сандански бързо изравниха 1:1, през втората част на мача след силен шут от страна на Сандански топката рeкошира от гърба на Кристиян Петков и така гостите поведоха в резултата 1:2. Минути преди края на мача Петър Шопов изравни за 2:2 и така победителя трябваше да се определи чрез дузпи, които бяха спечелени от НХГ „Св.св.Кирил и Методий”. Точни за тях бяха Георги Найденов и Кристиян Александров. Голяма заслуга за победата има и вратарят на НХГ „Св.св.Кирил и Методий” Мартин Лазаров, който спаси 2 дузпи без никакъв проблем. Така НХГ „Св.св.Кирил и Методий” станаха първи на областното първенство и продалжават напред. Петър Шопов

Списък с футнболистите: Петър Шопов (10а), Кристиян Петков (10а), Ваньо Стефанов (10б), Кристиян Александров (10в), Мартин Величков (10в), Огнян Лазаров (10в), Георги Найденов (10в), Владимир Василев (10а), Кристиян Димитров (10е)


Ден на ученическо самоуправление

На 21 март 2011 г. в НХГ беше организиран Денят на ученическото самоуправление. Всички изявили желание, бяха заели длъжностите, които искаха да изпълняват. И всеки се стараеше да върши своята работа съзнателно, отговорно - така, както трябва. Учениците, бяха доволни, че поне един ден в годината могат застанат на мястото на своите учители.

Аз се заех с длъжността на помощник директор по учебната дейност, наблюдавах положението в училището и, ако се налагаше, се намесвах. Беше ми интересно и приятно. Опитах възможно най-добре да вляза в ролята си и да се справя със своите задължения. Оказа се, че да бъдеш на този пост никак не е лесно. Стига обаче да обичаш работа си, можеш да се справяш.

В този необикновен ден аз видях едно по-свободно, по-весело и по-харесвано училище отвсякога. Учениците често се смееха и забавляваха, виждайки в своите съученици образите на “най- добрите” учители и директори за тях. Но...само за един ден.

Вярвям, че този с кратък опит в управлението на гимназията ние ще се научим на повече уважение и толерантност към възрастните, работещи тук. Христина Харалампиева - 10 Б клас


НАРОДНИТЕ ПЕВИЦИ НА МИЛАНА ВЛАХОВА ДОНЕСОХА ДВЕ ПЪРВИ И ЕДНА ВТОРА НАГРАДА ОТ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС

В Стара Загора, на 23 март 2011, ученичките от 11 г и 12 г клас на НХГ завладяха публиката и журито на националния детско-юношески конкурс „Орфеево изворче” и изпревариха 2000 конкуренти в борбата за престижните награди.

Миропка Хаджийска за трета поредна година спечели първо място и стана носител на „Златна лира на Орфей” за индивидуално изпълнение, като получи възможност да запише в БНР автентичната велинградска песен „Ибиш ага”. В тази категория НХГ спечели и второто място /„Сребърна лира на Орфей”/ за „Киряна вино продава” и „Снощи те пратих”, изпълнени от Цветелина Вагалинска.

Първата награда /”Златна лира на Орфей”/ за дуетно изпълнение журито присъди на Надежда Гоцева и Цветелина Вагалинска за прекрасното акапелно изпълнение на автентичната песен „Сминдаревчица” и на македонската песен „Майко, една си на свето”.

 


Любов – магическа реалност

В истински празник на изкуствата се превърна традиционният рецитал в деня на Благовещение в Национална хуманитарна гимназия “Св. св. Кирил и Методий”. Под поетичния наслов “Любов – магическа реалност” ведно се сляха въздействената сила на словото, пленяващата емоция на музиката и изящността на изобразителното изкуство. Гостите на рецитала се насладиха на изпълненията на талантливите ученици на гимназията, а танцът на специалните гости – децата от ЦДГ 3, от 4б група с учители г-жа Гюрова и г-жа Терзиева, бе посрещнат с бурни аплодисменти. Рециталът завърши с посланието на Ралица Ананиева от 12 д клас - която представи откъс от текст на Габриел Гарсия Маркес – “Дръж тези, които обичаш, близо до себе си, кажи им шепнешком колко много имаш нужда от тях, обичай ги и се отнасяй с тях добре, намери време да им кажеш “извинявай”, “прости ми”, “моля те”, “благодаря” и всички думи, изразяващи любов, които знаеш.”

За участието на ученици в рецитала с творби на чужд език /английски, испански, немски, френски/, можете да прочетете повече тук: http://fremdsprachen2010.wordpress.com/2011/03/


УЧЕНИЦИ С ИСПАНСКИ ЕЗИК ДОНЕСОХА ЗА НХГ ТРИ ГРАМОТИ ОТ ОБЛАСТНИЯ КРЪГ НА ЛИНГВИСТИЧНО КЕНГУРУ

Днес, 24 март 2011, първенците на НХГ от международното състезание "Лингвистично кенгуру"- областен кръг -получиха своите грамоти и предметни награди. Успяхме да запечатим в снимки радостта от успеха на победителите и техните съученици: Теменужка Едипова от 10 а клас, Кристиян Димитров от 11 е клас и Иван Василев от 10 е клас, който миналата година бе в първата десетка на националния кръг на Лингвистично кенгуру.

"ЗАЕДНО МОЖЕМ ВСИЧКО" - ЗА ПЪРВИ ПЪТ КОНЦЕРТ И ИЗЛОЖБА С НАШИ СЪМИШЛЕНИЦИ ОТ ЦЕНТЪРА ПО ИЗКУСТВАТА

Община Благоевград, НХГ "Св.Св.Кирил и Методий" и Център по изкуствата представиха на 22 март, от 18.30 часа концерт и изложба под мотото "Заедно можем всичко". "Обич и красота ще царуват на света, щом има такива деца" - от 8 до 18 годишни, които завладяха със своя талант изпълнената с приятели и почитатели зала "Яворов". Лесно разпознаваеми - учениците от 12 г клас на Мая Чакова - показаха , че са станали любимци на мнозина след концерта на класа на 17 март, от 19 часа, в концертната и звукозаписна зала на Радио Благоевград и след представянето си сега. Приемствеността се осъществи на практика: малки и големи изпълниха като апотеоз "Гласът на Пирин". Приемствеността ще се осъществи и на есен на практика: когато част от тези малки виртуози станат ученици в Национална хуманитарна гимназия.

 

 


СЕДМИЦА НА ФРЕНСКИЯ ЕЗИК И КУЛТУРА В НХГ

Седмицата на френския език и култура в НХГ започна с представяне на филм за моделиерката Коко Шанел на френски език. Днес, 22 март, от 12.40 часа, в мултимедийната зала 11 д клас и госпожа Бонка Ичкова бяха домакини на втора изява: Светлана, Божана, Габриела, Калина, Десислава и Асен от 11 д клас представиха чрез снимки и реферати - на френски и български език - Френския културен институт. Сред присъстващите бяха ученици, изучаващи френски език, служители и учители от НХГ. Великолепната презентация "Старинна Франция" - съчетание от прекрасни картини и нежна френска музика бе изненада, подготвена с помощта на преподавателката по испански език, госпожа Калинка Йорданова, възпитаник на Френската езикова гимназия в София. Директорът, господин Марин Митов, благодари на учениците за приятния час и загатна за своята специална любов към френския език и Франция: закупена от него авторска картина на ученик от 11 д клас – класа, на който той до скоро бе класен ръководител - се намира във Франция.


АКЦИЯ НА НАШИ ДОБРОВОЛЦИ

По проект ,,Да научим” на 19.03.2011 г. се осъществи отдавна заплануваната акция по цел №7 на хилядолетието за развитие: ,,Осигуряване на устойчива околна среда”. Група ученици от НХГ съвместно с връстници от СОУИЧЕ и Седмо СОУ заминаха в околностите на с.Стара Кресна, за да засаждат дръвчета.

Младите хора предварително бяха изявили голямото си желание за участие в тази инициатива. Доброволците бяха повече от предвидените места – по 10 участници от всяко училище. Заедно със своите ръководители от Държавно лесничейство – гр.Кресна и с педагогическия си съветник Капка Калибацева те засадиха атласки кедрови дръвчета по протежение на живописния път до с.Ощава в близост до Хладките бани. След години редкият вид бор ще украсява това място, привличайки все повече хора за отдих и туризъм.

С доброволния си труд високо над кресненското дефиле младежите оставиха своя благороден отпечатък в полза на ,,зеленото богатство” на този забележителен български край.

 


ВЪЗПЛАМЕНЕНА ПУБЛИКА
Биг бенд – Благоевград с диригент Борис Янев изнесе на 17 март, от 12.40 часа, в камерната зала на Камерна опера, едночасов концерт за възпитаниците на НХГ и ПМГ. Публиката се наслади на музикалната програма, в която професионалистите от благоевградския Биг бенд и талантливите млади певци Яница Рагева от НХГ и Денис Христов от ПМГ зарадваха присъстващите ученици от НХГ и ПМГ с мелодични джаз парчета.

Забележително умело бе конферансирането на диригента Борис Янев. Той съобщи изненадата за Яница, че ще участва на предстоящ Джаз фестивал в Благоевград. Песента от филма Флаш данс бе безспорен хит, но младежката аудитория, придружена от обичащи джаз учители в НХГ, бе възпламенена след изпълненото обещание за силно любовно парче. Директорът Марин Митов пожела успех на младите изпълнители и по-чести музикални срещи на НХГ с Биг бенд – Благоевград.


КАЛИНА СТАМЕНОВА ОТ 11„Д“ КЛАС ЩЕ ПРЕДСТАВИ НХГ В НАЦИОНАЛНИЯ КРЪГ НА МНОГОЕЗИЧНОТО СЪСТЕЗАНИЕ ПО АНГЛИЙСКИ И ФРЕНСКИ ЕЗИК

На 27 февруари 2011 година в Перник ще се проведе националният кръг на многоезичното състезание. Представител на НХГ за английски и френски език е ученичката от 11 д клас /бившият клас на директора господин Марин Митов/. Калина, ние те подкрепяме и ти желаем успех! Ти си гордост на твоите преподавателки – госпожа Ани Рупова /английски език/, госпожа Бонка Ичкова /френски език/, класния ти ръководител господин Йордан Иванов – и за всички в НХГ.


Сотир Коларов от 10 д клас спечели специалната награда на Кмета на Петричка община в КОНКУРСА ЗА РИСУНКА ”ИЗ ЖИВОТА НА ЛЕВСКИ” - гр. Петрич - 19.02.2011г.

В гр. Петрич се проведе конкурс и изложба на рисунки на тема ”ИЗ ЖИВОТА НА ЛЕВСКИ”, посветена на 138-та годишнина от гибелта на Васел Левски. Около 60 деца са представили свои рисунки в изложбената зала на Младежкия дом. Основната цел на проявата е да се да събужда творческата енергия на младите таланти и да разпалва огъня на националното самочувствие чрез средствата на изобразителното изкуство. Най-високото отличие - награда на кмета на общината бе връчено на Сотир Коларов от Петрич, възпитаник на Национална хуманитарна гимназия в Благоевград. Ученикът от 10 д клас е печелил много награди от различни конкурси, които само доказват големия му талант.
 

"БЪЛГАРИЯ ТАКВА, КАКВАТО НЕ Я ПОЗНАВАШ" - състезание на Гьоте-институт за създаване на текстове от български ученици за България до въобръжаем немски читател
Четири ученички от 12 б клас /с преподавател Румяна Войнова/ участват в състезанието: Анна Папучарова, Анна Костадинова, Елена Иванова и Виолина Любенова. Регламентът на състезанието изисква текстовете да са създадени на немски език и преведени от автора на български език. Представителите на НХГ се стремят да предизвикат радост, уважение и слисване в германския читател чрез своите оригинални, лични и автентични текстове. Успех!

МЕЖДУПРЕДМЕТНИТЕ ВРЪЗКИ ПРИ ПОДГОТОВКАТА В МАЛКИ ГРУПИ ЗА МНОГОЕЗИЧНИ СЪСТЕЗАНИЯ
Представител на НХГ за многоезичното състезание е Симона от 11 б клас. Солидарно, заедно с нея, под ръководството
на Румяна Войнова и Ани Рупова се подготвят още ентусиасти от 11 б клас: Райна, Спаска, Мая, Петя, Криси, Кирил, Антония.
Те слушат и четат текстове на английски език, преразказват ги и изразяват собствено мнение на немски език. И обратно: начален текст на немски се превръща в краен текст на английски език. Успех!
 

12 б клас отбеляза на 8 февруари Международния ден за безопасен интернет, който през 2011 г. е под мотото: „Това не е просто игра, това е твоят живот”.След уроците по немски език "Срещи в интернет", "Опит с разговорите в интернет", "Аз пробвам да разговарям в интернет" Румяна Войнова и Меглена Велячка продължиха заедно в часа на класа разговора за отговорностите в мрежата. Водещите Любен Панков и Анна Папучарова презентираха любопитни факти за навлизането на световната мрежа в живота на младите хора.


СТРАНИЦАТА НА ГЬОТЕ-ИНСТИТУТ СОФИЯ - В ПОМОЩ НА ИЗУЧАВАЩИТЕ НЕМСКИ ЕЗИК В НХГ
Мария Ковачка от 9 а клас /с преподавател Румяна Войнова/ първа превъзходно се справи с техническите предизвикателства и създаде тест за своите съученици, на база изучавания материал от ниво А1-А2, с помощта на програмата на Гьоте-институт за самостоятелно изготвяне на работни листове за часа по немски. В библиотеката на НХГ Мария показа страницата на германския културен институт и материалите за изучаващи и преподаващи немски език: Гьоте-институт София

ПОДАРЕНОТО ОТ ГЬОТЕ-ИНСТИТУТ DVD С ВИДЕОРЕПОРТАЖИ ЗА ГЕРМАНИЯ, АВСТРИЯ И ШВЕЙЦАРИЯ ВЛЕЗЕ В ОБУЧЕНИЕТО ПО НЕМСКИ ЕЗИК
DVD-то „Der Bilderbogen D-A-CH“ съдържа 12 репортажа на ZDF. Седем от тях са за Германия, два за Австрия и три за Швейцария. Всеки репортаж е с продължителност около 5-10 минути. Към репортажите има работни листове със задачи за слушане-гледане с разбиране, които могат да се използват след ниво А1-А2 от Европейската езикова рамка. За учителя има транскрипция на видеорепортажите и решения на задачите. Това бе полезна помощ за първите смели ученици-преподаватели от 12 б клас: Ели, Любен и Теди, които с помощта на госпожа Меглена Велячка и госпожа Румяна Войнова смело започнаха инициативата "Ученици обучават ученици". Първият видеорепортаж "Замъкът Нойшванщайн" оказа положителен ефект върху автономността на учениците и тяхното порастнало самочувствие: „Аз мога да разбера темата. Аз мога да отговоря на въпроса за какви спортове стана дума и да кажа кои лица бяха представени във видеорепортажа.“ След анализ на задачите за изпълнение става ясно, че прогресивна крачка в обучението по чужд език са автентичните текстове за слушане-гледане с разбиране, защото адаптираните създават погрешната представа, че в живота всичко чуто ще бъде разбрано.
 
 

Музикална продукция на Милана Влахова и учениците й за края на първия учебен срок
Бяха представени очарователни народни песни, спечелили първа, втора или трета награда на престижни национални музикални конкурси: „Орфеево изворче”, „Южни слънца” и „Малешево пее и танцува”. Песни – радостни („Църно ми око ергенче”-Цветелина Вагалинска) и тъжни („Болен лежи млад Стоян”- Виктория Спасова)– отразяващи живота на нашите предци, изпълнени от ученици от 11 г, 12 г иот младия надежден певец от осми клас –Владимир Любенов. Той получи бурни аплодисменти за „Кальо, Калино девойко” от всички присъстващи, сред които бе директорът Марин Митов, учители, служители и ученици в НХГ. Миропка, Криси, Цвети, Надя и Виктория възпяха красотата на българската мома. Цветелина Вагалинска, Надежда Гоцева посветиха песента си на „българската майка, която е една на света”. Станислав Стойнев и Миропка Хаджийска доказаха, че родопските песни са запазени от чуждо влияние. Безспорна кулминация в музикалната продукция бе популярната народна песен „Катерино моме”, изпълнена от Кристина Тунтева със съвременен инструментал.
 
 
 
 
Благодарим на Стоян от 12г клас за снимките, които направи.
 
 

Откриване на новогодишните празници

На 10.12.2010 г. между двете смени в НХГ официално бяха открити коледно новогодишните чествания на училището.
В празнично украсеното фоайе се събра нетърпеливо множество от ученици и учители. Пред искряща елха Виктор Борисов и Александрина Димитрова обявиха планираните за 23-ти декември КАРНАВАЛ и КОЛЕДЕН КОНЦЕРТ, като пожелаха на присъстващите незабравими преживявания там. Настроението завладя гимназистите още тук, когато се понесе чудесният глас на Яница от 10 Е клас. Тя изпълни две хитови песни, между които ,,Флашданс” от едноименния филм. А Деан и Иво с китарите си покориха за пореден път публиката, изпълнявайки нежната мелодия от популярната ,,Тиха нощ” на Франц Грубер.
 
В края на краткото шоу председателят на Ученическия съвет Виктор Борисов призова учениците от втората смяна да заемат местата си в класните стаи и да изпълнят ученическите си задължения.
 
 

Открит урок по английски език

Интерактивната система за презентация е част от учебника за осми клас с интензивно изучаване на английски език Opportunitis for Bulgaria на PEARSON LONGMAN. Към учебната система има софтуер – мултимедиен продукт, който обхваща всички уроци в трите части на учебника: Всяка страница може да се види на белия екран.

Атанас услужливо помага на госпожа Надежда Иванова и управлява големината на пасажите и упражненията, които класът индивидуално прави и съвместно коригира.

Учениците се учат да работят с интерактивния речник към системата. Особено привлекателни са видеофилмите, които ангажират повече сетива при изучаването на чуждия език.

Предимствата на „интерактивните бели дъски“ според специалистите са за ученици и учители: подобно иновативно обучение прави часовете предпочитани и ангажира учениците за активно усвояване на преподавания материал.

Учениците и преподавателката им имат своите мечти за мултимедийна класна стая и за бял сензорен екран, включен към компютъра, свързан с мултимедиен проектор – система, която дава възможност за писане и рисуване в реално време, запаметяване на корекциите и разпращането им до всички участници в обучението по електронната поща.


УЧЕНИЦИТЕ от XIд клас на НХГ откриха изложба в СОФИЯ

Учениците от ХI “д” клас с профил “Изобразително изкуство” в Националната хуманитарна гимназия в Благоевград наредиха за първи път изложба в София. Във фоайето на Националното радио учителят им по рисуване Павел Димитров и съученикът им Асен Танев два дни редиха експозицията, а резултатът бе десетина откупени творби още на откриването.

Учениците бяха в еуфория и поради факта, че учителят им П. Димитров за първи път показал свои 2 работи редом с техните. Младите художници се възползваха от възможността да разгледат двете изложби на Салвадор Дали в столицата.

На мястото на събитието бе и директорът на НХГ Марин Митов, който е първият им класен ръководител, предал “щафетата” на заместилия го колега по физика Йордан Иванов и на учителката по френски Бонка Ичкова. Сред най-щастливите ученици бе Деси Качева, която за втори път продава своя творба от пленера.


Целите на хилядолетието през погледа на нашите ученици

По време на акция на европейски проект ,,Да научим” на 30. 11.2010 г. в хоровата зала на НХГ младите доброволци поднесоха по оригинален начин презентация, с която запознаха училищната общност с Целите на хилядолетието. Сред присъстващите гости бяха директорът на гимназията г-н Марин Митов, бившата директорка на НХГ Севдана Марковска, ученици и учители от трите благоевградски училища. Изказана беше признателност за съпричастността и помощта от страна на учителите Ирина Реджова, Александра Петкова, Г. Кръстева, А. Узунова и най-вече на педагогическия съветник Капка Калибацева.
 

УЧАСТИЕ В ИНИЦИАТИВА НА ФЕДЕРАЛНОТО МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО, ИЗКУСТВОТО И КУЛТУРАТА В АВСТРИЯ
На 23 ноември 2010 Илпо Халонен (Финландия) разказа за силните и слабите страни на финландските училища:"Митът Финландия – поглед зад кулисите на Pisa-победителя", а екипът от НХГ "Св. св. Кирил и Методий" постави своите въпроси заедно с участници от над 10 европейски страни. С перспектива за бъдеща проектна дейност, съвместно с участника и ръководителя на много европейски проекти EFELCREN, WebCEF, LETHE, Bridging Insula Europae, PATCHWORLD, CEFcult, Simsafety; разработил също EUMIND (Europe Meets India).
Ново средно училище - една инициатива на Федералното министерство на образованието, изкуството и културата на Австрия, подкрепяща електронното учене, което все повече се утвърждава като инструмент в обучението и следдипломната квалификация на учителите. eLectures са по-нататъчна крачка в посока нарастваща професионализация. Първата електронна лекция бе реализирана безплатно за учителите - посетители на платформата Adobe Connect. Поредицата лекции се предлага в кооперация с DaF-Community /общността на учителите по немски език / и трябва да направи възможен погледа „Зад ръба на собствената чиния“ –- извън границите на собствената страна. Целта е австрийски преподаватели и колеги от цяла Европа да се запознаят с интересни проекти и идеи, да дискутират на немски език и да се свържат в мрежата за бъдеща съвместна дейност.

 

 


Вечер на немския език на Американски университет в България

Ради и Виолина от 12 б клас, заедно с класната си Меглена Велячка и преподавателката им по немски език Румяна Войнова, представиха прекрасно НХГ във Вечерта на немския език на Американския университет в България. След чудесното представяне във викторината, те изваяха великолепно произведение на изкуството по темата на вечерта и получиха първа награда и индивидуални подаръци.

заедно с Диана Станчева, преподавател по немски език в АУБ


1 ноември - ден на народните будители

Днес в хоровата зала на НХГ започнаха с музикална програма тържествата, посветени на 1 ноември - ден на будителя.


НХГ - домакин на тридневна квалификация на учители по немски език на областно ниво

Днес, 23 октомври, НХГ "Св.Св. Кирил и Методий" бе домакин на квалификационен курс за учители по немски като втори чужд език, проведен от Гьоте-институт и РИО на МОМН. Бяха наблюдвани записите на двата открити урока - в Разлог, изнесен от Татяна Юрукова, и в Благоевград - от Румяна Войнова. След презентациите бяха обсъдени стъпките на добрия час по немски език, използваните методи и възможностите да пренесат добрите практики в собствения процес на преподаване и обучение.

 

Честване на Европейския ден

По повод Европейския ден на езиците 2010 ученици от 12 б клас, изучаващи немски език, работиха по проект на библиотеката на Гьоте-Институт в София.
Госпожа Бианка Рекенбайл, ръководител на отдел „Информация и библиотека“ представи дейността на Гьоте-Институт и даде възможност на учениците в рамките на проекта „Библиотеката място за учене“ активно да работят в групи по изпълнението на страноведски задачи под формата на викторина и изготвяне на рекламен материал.
По повод Европейския ден на езиците 2010 библиотеката на Гьоте-институт България инициира проект „Отворена книга“ – една подвижна, достъпна за всички библиотека в центъра на София, където учениците, изучаващи немски език в НХГ „Св.Св. Кирил и Методий“ , оставиха книга за училището си.

 
 

 


На 11 май 2009г. НХГ "Св.св. Кирил и Методий" издаде поредния сборник с текстове на ученици от профил "Хуманитарен", посветени на Кирил и Методий, на Паисий Хилендарски, на Елин Пелин. Изявите им в конференции са доказателство за уменията им да интерпретират художествени текстове, да създават есета.

Поместени са и есета, получили награди на национални и регионални конкурси, стихотворения и разкази.
Рисунките в сборника са дело на ученици от профил "Изобразително изкуство".

На 12 май в партера на община Благоевград се откри юбилейна изложба „25 години паралелка Изобразително изкуство”. Пред обществеността са представени най – добрите постижения на учениците през този дълъг период в областта на графиката и живописта.

Паралелка профил „Изобразително изкуство” е създадена през 1984г. по инициатива на учителя – художник Димитър Сандъкчиев. За изминалите 25 години паралелката израстна, укрепна и достигна учебно – творческа зрялост. През ателиетата преминаха няколко стотин възпитаници. Всички те станаха носители на особената култура на естета, ценителя, хуманиста. Младите възпитаници на паралелката се влеха в социалния, икономическия, културния и обществен живот на града, страната и света. Понесоха искрата на градивното, творческото и красивото. И днес ежедневно в художествените ателиета на гимназията десетки млади творци трупат знания и умения. Сливат се усилията на учители и ученици за постигане на голямата цел – просвета и напредък!

Повече снимки в галерията на сайта.


На 11.05.2009г. в хоровата зала на НХГ"Св.св. Кирил и Методий" се проведе класова среща на 10г клас. Поводът за концерта беше 11 май - ден на Светите братя Кирил и Методий./Повече снимки може да видите в Галерия/

 


Национален конкурс „Южни слънца” гр. Петрич

Ученици от НХГ „Св.св. Кирил и Методий”, гр. Благоевград с преподавател Милана Влахова взеха участие в Националния конкурс „Южни слънца” в гр. Петрич на 07.05.2009г. Представиха се блестящо, като Миропка Хаджийска от 10г клас грабна приза и специалната награда на председателя на Общински съвет гр. Петрич. Първи награди и златни медали журито присъди на ученичките Цветелина Вагалинска от 9г клас, Златина Методиева от 11г клас, Екатерина Бучинска и Богдана Стоицова от 12г клас за дуетно изпълнение. Успешно се представиха Виктория Спасова от 9г клас и Кристина Тунтева от 10г клас.


ПОКАНА

Концерт посветен на Светите братя Кирил и Методий, първоучители и равноапостоли с участие на учениците от 10г клас. Каним всички учители, съученици, родители и приятели на 11.05.2009г. в Хорова зала на НХГ „Св. св. Кирил и Методий”, гр.Благоевград от 16:00 часа.


Ученикът Христо Стойков от 9в клас спечели бронзов медал на Републиканското състезание по канадска борба, провело се на 26.-27.04.2009г.


Конкурс „Орфеево изворче”

На 21-23.03.2009г. в град Стара Загора се проведе Национален фолклорен фестивал "Орфеево изворче". Филип Крумов Аргиров от 11г клас спечели сребърна лира в IV възрастова група с изпълнение на тамбура.

На 29.04.2009г. се проведоха отворени врати по Информационни технологии в Национална хуманитрна гимназия. Учениците от 10 клас представиха свои компютърни презентации. Темите бяха интересни и актуални. Събитието беше много полезно за учениците, защото те обмениха опит, развиха умения да убеждават и говорят пред по-голяма аудитория.
Събитието ще стане традиционно за гимназията.
 
 

Конкурс „Орфеева дарба”

На 28.03.2009г. учениците: Златина Методиева 11Г клас; Миропка Хаджийска от 10Г клас; Кристина Тунтева от 10Г клас; Виктория Спасова от 9Г клас и Цветелина Вагалинска от 9Г клас с преподавател Милана Влахова взеха участие в V Национален детско–юношески конкурс „Орфеева дарба” – гр. София.

Сребърен медал получи Златина Методиева 11Г клас, а бронзов медал Виктория Спасова от 9Г клас.

 

Важно съобщение!!!
За участниците в клуб по журналистика
Във връзка с предстоящото стартиране на ученическото онлайн – радио на 21 март (събота) от 10 : 30 часа в НХГ „Св.св. Кирил и Методий” ще се проведе практическо обучение по радиожурналистика. Обучители ще бъдат Надя Теодосиева и Мария Йотова (Дарик радио – София).
За повече информация се обръщайте към г–жа Ирина Реджова.

Каним всички на изложбата на зрелостниците от 12д клас , която ще бъде открита в галерия „Македония арт” на 19.03.2009 г. (четвъртък) от 17 : 30 ч. Повторното й представяне, ще бъде на партерния етаж в Община Благоевград на 24.05.2009 г.
 

Покана за рецитал
Каним всички на поетичен рецитал „Любов – магическа реалност” в хоровата зала на НХГ ”Св.св. Кирил и Методий” от 13 : 30 часа на 25.03.2009 г. (сряда).
 

Актуално за зрелостниците
За сведение на завършващите ученици, които ще продължат образованието - на 23 март в Благоевград, читалище ‘‘Н. Вапцаров’’ от 10 до 16 часа ще се проведе Ден на кандидатстудента. Там кандидатстудентите ще могат да получат пълна информация за КС кампания 2009 и за приема на всички висши училища в страната. През целия ден желаещи ще могат да си закупят справочници, както и подготвителна литература.
От 9 март стартира приемът на документи за предварителните изпити на висшите училища в страната. В Бюро Благоевград, Вие ще можете да подадете документи за всички горпосочени университети с изключение на Медицински университет Плевен и Лесотехнически университет, които нямат предварителни изпити. Крайният срок за подаване на документи за предварителните изпити е разлуичен и зависи от датите на които ще се провеждат. Условно приемът в бюрото приключва около 10 дни преди провеждането на съответния изпит. По време на предварителната компания бюрото за прием на докуманти в Благоевград ще работи от 9.30 до 12 часа.

 


Новите униформи

 

Повече снимки може да видите в галерията на сайта

 


 

Участие на ученици в канал Пирин

На 22.02.2009г. от 20:45 часа в предаването „Фолклорен магазин” с водеща Десислава Димчева по канал Пирин ще вземат участие преподавателката по народно пеене от НХГ "Св.св. Кирил и Методий” - Милана Влахова и нейните ученички Виктория Спасова от 9г кл. и Миропка Хаджийска от 10г кл.


Журналистът Мартин Карбовски гостува в НХГ „Св. св. Кирил и Методий” - Благоевград

На 3 февруари в хоровата зала на Национална хуманитарна гимназия се състоя среща на Мартин Карбовски с ученици, на която журналистът промотира стартиралия проект „Национален младежки онлайн ефир „Идем”...(още)

 

 

Стартира първи брой на училищния вестник "Тийн ритъм"

В началото на м. януари се случи нещо, което може да се нарече СЪБИТИЕ в живота на учениците от НХГ - излезе първият брой на ученическия вестник ,,Тийн-ритъм". Успехът, макар да не бе колосален, все пак си е факт!...(още)

Награди от литературния конкурс „Дамян Дамянов”- гр. Сливен

Две първи и една трета награда спечелиха наши ученички на национален литературен конкурс, който обявява ежегодно хуманитарната гимназия “Дамян Дамянов” в Сливен.

Първо място за разказ бе присъдено на Борислава Балиова от IХ “а” клас, отличието за най-добро есе грабна Елена Кръстева от Х “а” клас, а с третата награда в същата категория бе удостоена Красимира Чорбаджийска от Х “б” клас.


МНОГОЕЗИЧНО НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО АНГЛИЙСКИ, ИСПАНСКИ, ИТАЛИАНСКИ, НЕМСКИ, РУСКИ И ФРЕНСКИ ЕЗИЦИ

Клуб- „Радиопирати”!

Архив 2009 !

 

 


Кулинарна изложба - 19.12.2008г. от 10 часа!


Бал с маски - 19.12.2008г. от 11часа вход безплатен!

 


Коледен концерт - 19.12.2008г. от 13 часа, зала "Яворов"

 

 


Пленер 2008

 

Уважаеми учители,
Имаме честта да Ви поканим на Коледния бал, който ще се състои на 22.12.2009 г. от 17.00 ч. във физкултурния салон на НХГ „Св. св. Кирил и Методий” – Благоевград.
Ученически съвет

 

 

ИВАН ВАСИЛЕВ СТАНА ПЪРВИ СРЕД ПЪРВИТЕ ПЕТИМА В БЪЛГАРИЯ!

 

НАРОДНИТЕ ПЕВИЦИ НА МИЛАНА ВЛАХОВА ДОНЕСОХА ДВЕ ПЪРВИ И ЕДНА ВТОРА НАГРАДА ОТ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС В Стара Загора, на 23 март 2011, ученичките от 11 г и 12 г клас на НХГ завладяха публиката и журито на националния детско-юношески конкурс „Орфеево изворче” и изпревариха 2000 конкуренти в борбата за престижните награди. Миропка Хаджийска за трета поредна година спечели първо място и стана носител на „Златна лира на Орфей” за индивидуално изпълнение, като получи възможност да запише в БНР автентичната велинградска песен „Ибиш ага”. В тази категория НХГ спечели и второто място /„Сребърна лира на Орфей”/ за „Киряна вино продава” и „Снощи те пратих”, изпълнени от Цветелина Вагалинска. Първата награда /”Златна лира на Орфей”/ за дуетно изпълнение журито присъди на Надежда Гоцева и Цветелина Вагалинска за прекрасното акапелно изпълнение на автентичната песен „Сминдаревчица” и на македонската песен „Майко, една си на свето”.

Национална научна конференция

Ново средно училище - една инициатива на Федералното министерство на образованието, изкуството и културата на Австрия, подкрепяща електронното учене, което все повече се утвърждава като инструмент в обучението и следдипломната квалификация на учителите. eLectures са по-нататъчна крачка в посока нарастваща професионализация. Първата електронна лекция бе реализирана безплатно за учителите - посетители на платформата Adobe Connect. Поредицата лекции се предлага в кооперация с DaF-Community /общността на учителите по немски език / и трябва да направи възможен погледа „Зад ръба на собствената чиния“ –- извън границите на собствената страна. Целта е австрийски преподаватели и колеги от цяла Европа да се запознаят с интересни проекти и идеи, да дискутират на немски език и да се свържат в мрежата за бъдеща съвместна дейност.

 

 
Архив 2009/2010

 

Колеж "Адам Смит", който осигурява финансово съществуването на EdunetBG.com, работи по проект за въвеждане в България на ICT серитфикати, базирани на работа с беплатен софтуер и софтуер с отворен код. Моделът е създаден във Великобритания и в момента се адаптира от експертите на Колежа за прилагане в 4 европейски държави. Привлекателността на модела се състои в изключително ниската цена - едва няколко евро за всяко сертифициране. Сертификатите, акредитирани от регулаторите във Великобритания, ще покриват нива от 1 до 4 в Европейската квалификационна рамка, които съответстват на степени от 1 до 4 на професионална квалификация в България.
В пълния си вид моделът ще започне да функционира след около година, а тестовите сертифицирания за България ще започнат тази есен. Повече подробности ще има с напредъка на проекта. Колеж "Адам Смит" уверява, че в рамките на тестовите безплатни сертифицирания ще бъдат включени с предимство организациите, които помагат в събрането на данни или са съпричастни по друг начин на работата по проекта.
В момента проектът е на финала на фазата на събиране на данни. За тази цел е било изготвено проучване, което трябва да установи навиците и нагласите на различни групи хора по отношение на образованието и обучението, нуждите от сертифициране, използваните софтуерни продукти и др.
Въпросникът ще е отворен за попълване без определен краен срок, за да се събират и дани за тенденции във времето. На този етап обаче има поставен срок - 15 юли - като попълнените въпросници до тази дата ще бъдат включени в анализа и бизнес моделирането на цертифициращите центрове в изследваните държави.
Уважаеми колеги, мили ученици, приятели! Моля да отделите десетина минути от времето си и да отговорите на няколко въпроса. Можете дори свободно да разпространявате линка навсякъде, където намерите за добре - по мейла, във фейсбук или други социални мрежи... където ви хрумне! Нека съберем максимално много дани от България, за да се радваме след това и на резултатите! Линк към проучването:
http://www.edunetbg.com/limesurvey/index.php?sid=39256&lang=bg
Колеж "Адам Смит" уверява, че в рамките на тестовите безплатни сертифицирания ще бъдат включени с предимство организациите, които помагат в събрането на данни или са съпричастни по друг начин на работата по проекта.

 


 

На 18.06.2010г.(петък) в залата на Окръжен исторически музей ще се проведе церемония по връчването на дипломите на зрелостниците.

 


 

С награди от ІІI ДЕТСКИ ФЕСТИВАЛ НА ИЗКУСТВАТА “ЛАЗУРНИ ВЪЛНИ”
Ученици от 11 д клас участваха в пленера от раздел Изобразително изкуство в ІІІ ДЕТСКИ ФЕСТИВАЛ НА ИЗКУСТВАТА “ЛАЗУРНИ ВЪЛНИ”. Той се проведе в Неа Врасна /Р Гърция/ от 14 до 17 май . В близост до лазурния морски бряг се пробуди творческия заряд в младите творци, осъществиха се нови контакти и приятелски взаимоотношения. Цел на фестивала е да популяризира и развива творческа изява на деца и младежи, занимаващи се с танцово и изобразително изкуство. В пленера заедно художниците от Благоевград участваха групи от София, Пловдив и Кюстендил. 3 от четирите награди в последната възрастова група (15 – 20 години) са на възпитаниците от НХГ.
Десислава Кадийска се класира на 1 място, а Полина Караджова и Мария Мицева взеха 3 място. Всички останали получиха медали и грамоти за участието си. Ето и творбите на спечелилите:
 
 
Изложба на абитурентите от Национална хуманитарна гимназия "Св.св. Кирил и Методий"
24-ма абитуренти от паралелка "Изобразително изкуство" на НХГ "Св.св. Кирил и Методий" наредиха свои творби на изложба в галерия "Македония арт". Експозицията включва 54 творби от дърворезба, живопис и графика и е чст от програмата, посветена на 130-годишнината от основаването на гимназията. Класната ръководителка Бонка Ичкова пожела на абитурентите да крачат смело в живота и подчерта, че творбите са уникални с това, че за пръв и последен път един клас излага съвместно своите творби заедно. Госпожа Марковска подчерта, че нито един успех не е случаен, тъй като е плод на много труд. Господин Атанс Янев пък пожела на абитурентите да бъдат здрави, силни и да постигат мечтите си. Изложбата ще остане до 20 май.

 


 

 
 
 
“Гласовете ви чувам. Личностите на Гимназията и България.”
 
На 29 и 30 април Регионален исторически музей Благоевград бе домакин на Национална научна конференция на тема: “Гласовете ви чувам. Личностите на Гимназията и България.”, посветена на 130-годишнината от основаването в град Солун на Българската мъжка гимназия. Организатори са Община Благоевград, Институт по история при БАН, Македонски научен институт – София и Национална хуманитарна гимназия “Св. св. Кирил и Методий”, която е правоприемник на Солунската мъжка гимназия.
Научният форум бе председателстван от член кор. акад. д. и. н. Георги Марков – директор на Института по история при БАН и бе открит от кмета на Община Благоевград Костадин Паскалев, който подчерта изключителния принос на Солунската гимназия за културното и духовно наследство в България.
В своето слово акад. Георги Марков сравни Солунската мъжка гимназия с Априловската гимназия в Габрово. “В Солунската гимназия се взима решението за Илинденско-Преображенското въстание. Тук е връзката между църквата, просветата и революцията, защото Солунската гимназия става едно гнездо на революционери, общественици, учени, които излитат към всички посоки на българските земи, предимно в Македония и Одринска Тракия, които тогава са под властта на Османската империя.” – отбеляза акад. Марков, като призова днешното поколение да помни, че има непреходни завети, като този, завещан ни от едно свидетелство от 1887 г. на Прилепското основно българско училище «Св. св. Кирил и Методий»: «Люби народа си, служи на Отечеството. Богатството се изгубва. Науката остава.»
Директорът на РИМ – Благоевград Галина Миленкова прочете поздравителен адрес към участниците в конференцията от министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов: «С решението на нашите предци за създаването на Солунската мъжка гимназия се полагат основите на модерната българска образователна школа- акт, който спомага за утвърждаване на националното самочувствие и гордост на младата българска държава. През 1880 г. възрожденецът Кузман Шапкарев, заедно със своите съмишленици и със съдействието на Българската община и на Екзархията в Солун, поставя началото на Солунската българска мъжка гимназия «Св. св. Кирил и Методий». Стотици са възпитаниците на Гимназията, формирали интелигенцията на нова България – учени, университетски преподаватели, дипломати, поети, писатели, инженери, архитекти, офицери, министри, художници. Гордост за България са интелектуалците Симеон Радев и Атанас Далчев, получили образованието си в Гимназията. Учители и ученици на Гимназията са активни участници в освободителните борби – Даме Груев, Гоце Делчев. Българското училище в Македония е възпято от патриарха на българската литература Иван Вазов в стихотворението «Посещение на Солунската гимназия» - се казва в поздравителния адрес. Минисър Игнатов изразява и своята увереност, че днешните възпитаници на този духовен център ще съхранят възрожденския дух и ще продължат традициите на своите предшественици.
В авторитетния научен форум взеха участие над 50 български учени и специалисти – от Института по история и Института по балканистика към БАН, от Македонски научен институт – София, Великотърновски университет «Св. св. Кирил и Методий», Пловдивски университет «Паисий Хилендарски», Шуменски университет «Константин Преславски», Военна академия «Г. С. Раковски», ЮЗУ «Неофит Рилски», Регионалните исторически музеи в Благоевград, Ловеч, Стара Загора, Плевен, Историческите музеи в Казанлък, Разлог, Петрич, Гоце Делчев, Централен държавен архив – София, Научен архив на БАН, Териториална дирекция архиви – Благоевград и Пловдив.
Конференцията бе съпътствана и от фотоизложба, художествена изложба на ученици от парлека «Изобразително изкуство» при НХГ «Св. св. Кирил и Методий», прожекции на тематични филми, свързани с историята на гимназията.
Севдана Марковска - директор на НХГ "Св.св.Кирил и Методий" и акад. Георги Марков с ученици от НХГ "Св.св.Кирил и Методий"
 

 


 

Отлични изяви на отборите по баскетбол - момичета и момчета на НХГ „Св.св.Кирил и Методий”
На 20 април на областното първенство по баскетбол отборът на момчетата при НХГ „Св.св.Кирил и Методий” при оспорвана битка спечели 2-ро място.
Отборът на момичетата 10-12кл. при НХГ „Св.св.Кирил и Методий” се класира на първо място.
На 3 юни, ще играят на финалите на републиканското първенство, което ще се състои в гр.Перник. Пожелаваме им успех!
С П И С Ъ К
на отбота по баскетбол /момичета/
 
1.Полина Караджова 11Д
2.Гергана Гошева 11А
3.Лилиана Гоцева 12А
4.Ива Иванова 10Б
5.Стела Пецева 12А
6.Радостина Александрова 10А
7.Евелина Пандулева 12В
8.Галина Симеонова 9А
9.Кристина Гоцева 9А
 
 
 
С П И С Ъ К
на отбора по баскетбол /момчета/
 
1.Петър Михайлов 12В
2.Николай Манов 12Б
3.Велислав Атанасов 12В
4.Борис Георгиев 11А
5.Филип Митов 11В
6.Кирил Георгиев 10Г
7.Тома Манасиев 11В
 

 


 

ИВАН ЛЮБОМИРОВ ВАСИЛЕВ – ПЪРВЕНЕЦЪТ НА НХГ НА ЕЗИКОВОТО ЛИНГВИСТИЧНО КЕНГУРУ
 
ЧЕСТИТО НА ИВАН И НА ПРЕПОДАВАТЕЛКАТА МУ ПО ИСПАНСКИ ЕЗИК – КАЛИНКА ЙОРДАНОВА!

 

 

Димитрия Мавродиева e победител в конкурса “До Брюксел и назад”, организиран от евродепутатката Мария Неделчева. Наградата беше пътуване до Брюксел, където тя прекара три незабравими дни. Ето какво разказва ученичката:
Първият ден, малко изморителен, беше вълнуващ за всеки един от победителите. Първото нещо, което направихме след настаняването ни в хотела, беше да отидем в Европейския парламент. Там се срещнахме с Мария Неделчева. Имахме възможността да се снимаме до българското знаме. Бяхме много горди!
Втория ден, вече отпочинали, посетихме парламента отново. Там присъствахме на представянето на книгата “Европа 2020”, където имахме възможност да задаваме своите въпроси, и където получавахме честни отговори.
Третия ден не посетихме парламента, но посетихме парка Mini Europe. Там всяка страна е представена с макет. България присъства с макет на един от най-големите ни архитектурни паметници – Рилския манастир.
Това бе едно дългоочаквано и незабравимо пътуване!
 
 
От тук може да изтеглите есето на Димитрия, с което тя спечели първа награда. До Брюксел и назад
 

 


 

МЕТОДИЧЕСКОТО ОБЕДИНЕНИЕ ПО ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО КЪМ НХГ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ”
организира подготовка за изпита по
ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО
за паралелка с профил
ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО
С ИНТЕНЗИВНО ИЗУЧАВАНЕ НА АНГЛИЙСКИ ЕЗИК
за учебната 2010/2011 година
БЕЗПЛАТЕН ПОДГОТВИТЕЛЕН КУРС ПО ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО
6 - 9 април от 9:30 до 12:30, 311 кабинет (етаж 3)
БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ:
понеделник, сряда и петък от 12:00 до 13:30 ч., 311 кабинет (етаж 3)
Телефони за допълнителна информация:
073/ 88 52 86 (директор);
0897 726 484; 0887 311 746; 0898244720; 0886 199 889; 0894 659 739
(преподаватели по изобразително изкуство)
 
 

 


 

Обучители от СИП-а по сексуално и репродуктивно здраве изнесоха занимание на група ученици и учители. Прилагайки интерактивни методи, те запознаха с основни знания и нововъведения в контрацепциятя. Усмихнати, активни обучители и обучавани се занимаваха с удоволствие.

 


 

На 20.03.2010 година ученичките Златина Методиева от 12 г кл., Цветелина Вагалинска от 10 г кл. с преподавател Милана Влахова и Надежда Гоцева от 10 г. кл с преподавател Здравка Барякова взеха участие и се представиха успешно на шести детско-юношески национален конкурс ,,Орфеева дарба'' гр.София. Представянето на Златина беше удостоено със златен медал, а Цветелина и Надежда обраха овациите на публиката за индивидуално и дуетно изпълнение, като получиха грамоти.
 

 


 

На 14 март /неделя/ в 11:00 ч. в ПМГ „Акад. С.Корольов“ се проведе четвъртото издание на Международното състезание „Лингвистично кенгуру”. За втора поредна година то е включено в Националния календар за извънучилищните дейности (НКИД) на Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН) за учебната 2009/2010 г., утвърден със Заповед № РД 09-1610/15.09.2009 г. Отборът на НХГ се състои от 17 ученици /английски, испански и немски език/ в двете групи: 9 -10 клас и 11-12 клас.

 


 

На 15.03.2010г. в НХГ"Св. св. Кирил и Методий" природо математическото обединение организира обучителен семинар на тема "Правила при създаване и представяне на презентации". Лектори бяха: Миглена Велячка и Албена Узунова.

 


 

На 12 февруари от 17:00 часа в Младежки дом – Благоевград се откри изложба на учениците на Национална хуманитарна гимназия „Св.св. Кирил и Методий” по повод предстоящите празници на Св. Валентин и Трифон Зарезан. Основно участие в изложбата взеха учениците от 9д клас с преподавател Александра Петкова. Изложбата представя 30 живописни , 5 графични и 5 декоративно – приложни творби. Къде по детски наивно, къде по – професионално, те са изобразили своите представи за любовта и виното, усетени и интерпретирани в цвят и щрих. Широкия диапазон на идеите и асоциациите в предложените произведения варира от реализъм до абстракция. Чувство за хумор, добра техника и жизнерадостни цветове са другите отличителни черти на изложбата. Един приказен свят, изпълнен с топлина и светлина, с много любов.
Ако нарисуваме любовта в картина, тя ще включва цялата палитра от болка и радост, от страх и смелост, от нежност и лудост в сърцето. Тя може да бъде красив пейзаж, вълшебен танц, нежна прегръдка, страстна целувка или просто образа на любимия човек. Може би абстракцията ще покаже по - добре нежните трепети илибуйните пламъци внашето сърце.Всичките тези превъплъщения на любовта срещаме в рисунките на младите худовници. В част от картините пък виждаме традиционните процеси около винарството.
Награди получиха следните ученици:
·Награда ГРАФИКА: Сотир Коларов
·Награда ЖИВОПИС: Стефан Гошенков и Рая Георгиева
·Награда ДЕКОРАТИВНО – ПРИЛОЖНО ИЗКУСТВО: Полина Караджова
 

 


 

По повод Деня на влюбените Св. Валентин на 12.02.2010 г. беше проведена акция по раздаване на червени ленти с надпис ,,Любовта е най-силния наркотик" и брошури за полово предаваните болести във фоайето на НХГ. Организатори са ученичките от IX в клас, които участват в реализацията на проекта ,,Наркотиците или как да се предпазим от тях".
Целта на проекта е да бъдат обучени ученици-доброволци и да предадат получените знания сред връстниците си.
Предоставянето на специализираната информация е от страна на студенти от ЮЗУ ,,Неофит Рилски", специалности ,,Социални дейности", ,,Психология" и ,,Право", които ще бъдат обучители.

 


 

От 15.03. - 19.03.2010г., Община Благоевград организира кино фестивал "София филм фест в Благоевград". Прожекциите ще се проведат в кино "Синемакс" - Благоевград.

ЧЕТВЪРТИ Международен конкурс за детска рисунка „СЛЪНЧЕВИТЕ РУНИ В БЪЛГАРСКИТЕ НОСИИ И ТЪКАНИ” - СИЛИСТРА 2009 ще се проведе под патронажа на Европейския комисар г-жа Меглена Кунева и Община СИЛИСТРА и Фондация „АЗГАРД” и Фондация „ЯН БИБИЯН”. За повече информация - тук.
 
 
 
Фондация “Млада България”, Община Ямбол и Овергаз Инк. АД обявяват Шести Национален конкурс за млади литератори и художници "Душата на един извор". Конкурсът е престижен, първите награди - едногодишни стипендии. Повече информация - тук.

ІІ-РИ НАЦИОНАЛЕН ДЕТСКО-ЮНОШЕСКИ КОНКУРС ЗА ИЗПЪЛНИТЕЛИ НА НАРОДНИ ИНСТРУМЕНТИ И НАРОДНО ПЕЕНЕ „ПЕСЕННА ДЪГА НАД КУТЕВ”, 01 април 2010 г., гр.Котел, подробности тук

Трети регионален ученически конкурс: "Национален парк "РИЛА" - познат и непознат" - подробности тук

Втора награда в конкурс "Моето разследване за наркотиците"
 На 18 декември 2009г. ученичките Зоя Боцева и Александра Готева от 10а клас спечелиха второ място със своята презентация в конкурса "Моето разследване за наркотиците". В конкурса участваха деца от целия регион. Организатор на събитието бе Областен съвет по наркотични вещества, община Блгоевград и Младежки дом. Александра и Зоя бяха наградени с енциклопедии "Тайните места на света" и грамоти.


Първа нагрда в конкурс "До Брюксел и назад"    
Ученичката от 10а клас Димитрия Мавродиева спечели първа награда в престижния конкурс "До Брюксел и назад", организиран от евродепутатката на ГЕРБ Мария Неделчева. Конкурсът бе организиран от община Благоевград, а голямата награда е пътуване до Брюксел.

 

На 11.12.2009 г. ( петък) в хорова зала на НХГ Св.Св. ,,Кирил и Методий'' гр.Благоевград от 18.10 ч. ще се проведе съвместна продукция на класовете по облегат ,,Пиано'' с преподаватели Ина Александрова, Илияна Георгиева и класа по специален предмет ,,Народно пеене'' с преподавател Милана Влахова.
Ученичка на НХГ стана лице на „Малешево пее и танцува"”
Красивата Виктория Спасова от Благоевград, ученичка в Национална хуманитарна гимназия “Св. Св. Кирил и Методий” в Благоевград, безапелационно бе избрана за лице на фестивала “Малешево пее и танцува” - Микрево 2009.
Виктория, която бе поставена под №4 в номинациите, оглави първото място в класирането, след като 87 от гласувалите дадоха гласа си за нея. На второ място остана съученичката й Филка Шиндова - №3, със събраните 22 гласа. На специална церемония в общината кметът Валентин Чиликов лично ще награди Виктория.
Конкурс "Млади таланти на Югозапада"”
Ученици от музикалните паралелки към НХГ Св.Св. ,,Кирил и Методий'' гр.Благоевград взеха участие в регионален конкурс ,,Млади таланти на Югозапада'', който се проведе на 04.12.2009 г. в гр.Благоевград . С първо място бяха наградени: Златина Методиева от 12г кл.(народно пеене) и Филип Аргиров от 11г кл.(тамбура), с преподаватели Милана Влахова и Веселин Колев. С второ място бяха удостоени Димитрина Тагарева от 11г.кл.(народно пеене) с преподавател Пиринка Обецанова и Борислав Смилянов от 11г кл.(акордеон). Успешно се представиха и останалите участници в конкурса: Цветелина Вагалинска, Филка Шиндова, Надежда Гоцева, Гергана Кондева, Петър Белчев, Ивана Василева, Кристиян Въчарски.
 
Народният хор към НХГ"Св.св. Кирил и Методий" ще участва в концерт по случай петгодишния юбилей на телевизия "Родина" на 1 декември от 19.00 часа в театър "Никола Вапцаров".
Изложба на рисунки от пленера "Есен 2009"
Учениците от 10д клас представиха своите рисунки в изложба във фоайето на община Благоевград на 25 ноември.
КОНКУРС ЗА УЧЕНИЦИ ОТ 7 ДО 18 ГОДИНИ
ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД, ОБЛАСТЕН СЪВЕТ НА НАРКОТИЧНИ ВЕЩЕСТВА БЛАГОЕВГРАД и МЛАДЕЖКИ ДОМ БЛАГОЕВГРАД обявяват КОНКУРС ЗА УЧЕНИЦИ ОТ 7 ДО 18 ГОДИНИ;
теми ,,МОЕТО РАЗСЛЕДВАНЕ ЗА НАРКОТИЦИТЕ”, ,,МОЯТ ЛЮБИМ НАЦИОНАЛЕН ГЕРОЙ’’
I.Форми за учстие: - есе; - разказ; - стихотворение; - рисунка; - мултимедийна презентация.
II..Възрастови групи: до 12 години; над 12 години;
III.Срок и адрес за подаване на творбите - от 02.11.2009г. до 07.12.2009г. при Педагогическите съветници в училищата, в Областния съвет по наркотични вещества /Община Благоевград стая 516/ и Младежкия дом.
За повече информация учителите по български език и литература и изобразително изкувство.
Учениците от Национална хуманитарна гимназия "Св.св.Кирил и Методий" Благоевград ще участват в Международния фестивал "Малешево пее и танцува" в село Микрево на 23.10.2009 г.
На 23.10.2009 г учениците от Национална хуманитарна гимназия„Св.св.Кирил и Методий” Благоевград профил „Изкуства-Музика” ще вземат участие в Международния фестивал „Малешево пее и танцува” в с.Микрево. Учениците по народно пеене при г-жа Мариана Ангелова и г-жа Милана Влахова и по тамбура при г-н Веселин Колев се готвят с желание и ентусиазъм за предстоящия фестивал за да завоюват нови успехи и отличия.
Учениците от Народен оркестър при Национална хуманитарна гимназия "Св.св.Кирил и Методий" с Почетна грамота на VIII Национален фестивал на мъжките певчески фолклорни формации в град Разлог
На 03.10.2009 г. Народния оркестър към Национална хуманитарна гимназия „Св.св.Кирил и Методий” Благоевград взе участие в VIII Фестивал на Мъжките фолклорни певчески формации в град Разлог. Оркестъра участва с изпълнение на 2 песни от Пиринския край - „Милица” и „Старата Скопска чаршия”. Многобройната публика изпълнила читалището в град Разлог приветсва с бурни аплодисменти и овации професионалното изпълнение на оркестъра,което освен публиката впечатли и Уважаемото жури,които присъдиха Почетна грамота на Народния оркестър към Национална хуманитарна гимназия „Св.св.Кирил и Методий”.
Участие на ученици от Национална хуманитарна гимназия "Св.св.Кирил и Методий" в концерт по случай празника на град Кочериново
На 20.09.2009 г. учениците от паралелки профил „Изкуства-Музика” към Национална хуманитарна гимназия „Св.св.Кирил и Методий” Благоевград участваха в концерт по случай празника на град Кочериново. Музикален поздрав от песни и инструментални изпълнения към гражданите и гостите на град Кочериново от името на НХГ „Св.св.Кирил и Методий” отправиха учениците по народно пеене Адриана Ангова –Х г с учител г-жа Мариана Ангелова;Виктория Спасова –Х г Кристена Тунтева ХI г с учител г-жа Милана Влахова и Филип Аргиров XI г с учител Веселин Колев по тамбура.
Награда от конкурса "София – Москва, България – Русия – вчера днес и утре"
На 16.10.2009г./петък/ от 11,30ч. в Руския културно-информационен център /РКИЦ/ в София, ул. „Шипка” N34 в голямата зала ще се състои награждаването на победителите в Националния конкурс за ученици и студенти „ София – Москва, България – Русия – вчера днес и утре”. В Трета възрастова група 9-12 клас първа награда получи Радостина Стойкова – 11кл.”НХГ „Св.Св.Кирил и Методий”, гр. Благоевград.
Откриване на учебната 2009/2010 година
Откриването на новата учена година ще се състои на 15.09.2009г. от 9:00 часа в двора на НХГ "Св. св. Кирил и Методий".
За организиране на учениците - 8:45 ч. в двора на НХГ. Присъствието на учениците с униформа е задължително! Учениците, които не са получили униформа, да бъдат с прилично облекло.

 


 

ПРОИЗВЕДЕНО В ГЕРМАНИЯ. НЕМСКИ ИЗОБРЕТЕНИЯ ПРОМЕНЯТ СВЕТА.
Как се раждат големите идеи и какво световно значение имат те
до днес? - За това разказват в своите доклади учениците от 10 б
клас, членове на Клуба по немски език в гимназията. ...(още)

 


 

НАЦИОНАЛНА ХУМАНИТАРНА ГИМНАЗИЯ „Св. св. Кирил и Методий”
организира
БЕЗПЛАТЕН ПОДГОТВИТЕЛЕН КУРС ПО ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО
за прием на паралелки след завършени 7. и ли 8. клас за учебната 2009/ 2010 година
15 - 19 юни 2009 г.
14:00 – 19:00 часа
311 кабинет на НХГ
 

 


 

Нa 11.05.2009г в НХГ "Св. св. Кирил и Методий" се въведе униформа. Първи сме в Община Благоевград, което е наша всеобща радост. Появата на учениците с униформа в училището и в града породи много положителни емоции. Абитурентите от 12а клас - Деси, Павлина, Боряна, Мария, Елица изразяват дълбоко съжаление, че нямаха шанса да носят униформи.

 


 

На 11 май 2009г. НХГ "Св.св. Кирил и Методий" издаде поредния сборник с текстове на ученици от профил "Хуманитарен", посветени на Кирил и Методий, на Паисий Хилендарски, на Елин Пелин. Изявите им в конференции са доказателство за уменията им да интерпретират художествени текстове, да създават есета.
Поместени са и есета, получили награди на национални и регионални конкурси, стихотворения и разкази.
Рисунките в сборника са дело на ученици от профил "Изобразително изкуство".

 


 

На 12 май в партера на община Благоевград се откри юбилейна изложба „25 години паралелка Изобразително изкуство”. Пред обществеността са представени най – добрите постижения на учениците през този дълъг период в областта на графиката и живописта.
Паралелка профил „Изобразително изкуство” е създадена през 1984г. по инициатива на учителя – художник Димитър Сандъкчиев. За изминалите 25 години паралелката израстна, укрепна и достигна учебно – творческа зрялост. През ателиетата преминаха няколко стотин възпитаници. Всички те станаха носители на особената култура на естета, ценителя, хуманиста. Младите възпитаници на паралелката се влеха в социалния, икономическия, културния и обществен живот на града, страната и света. Понесоха искрата на градивното, творческото и красивото. И днес ежедневно в художествените ателиета на гимназията десетки млади творци трупат знания и умения. Сливат се усилията на учители и ученици за постигане на голямата цел – просвета и напредък!
Повече снимки в галерията на сайта.

 


 

На 11.05.2009г. в хоровата зала на НХГ"Св.св. Кирил и Методий" се проведе класова среща на 10г клас. Поводът за концерта беше 11 май - ден на Светите братя Кирил и Методий./Повече снимки може да видите в Галерия/
 

 


 

Национален конкурс „Южни слънца” гр. Петрич
Ученици от НХГ „Св.св. Кирил и Методий”, гр. Благоевград с преподавател Милана Влахова взеха участие в Националния конкурс „Южни слънца” в гр. Петрич на 07.05.2009г. Представиха се блестящо, като Миропка Хаджийска от 10г клас грабна приза и специалната награда на председателя на Общински съвет гр. Петрич. Първи награди и златни медали журито присъди на ученичките Цветелина Вагалинска от 9г клас, Златина Методиева от 11г клас, Екатерина Бучинска и Богдана Стоицова от 12г клас за дуетно изпълнение. Успешно се представиха Виктория Спасова от 9г клас и Кристина Тунтева от 10г клас.

 


 

ПОКАНА
Концерт посветен на Светите братя Кирил и Методий, първоучители и равноапостоли с участие на учениците от 10г клас. Каним всички учители, съученици, родители и приятели на 11.05.2009г. в Хорова зала на НХГ „Св. св. Кирил и Методий”, гр.Благоевград от 16:00 часа.

 


 

Ученикът Христо Стойков от 9в клас спечели бронзов медал на Републиканското състезание по канадска борба, провело се на 26.-27.04.2009г.

 


 

Конкурс „Орфеево изворче”
На 21-23.03.2009г. в град Стара Загора се проведе Национален фолклорен фестивал "Орфеево изворче". Филип Крумов Аргиров от 11г клас спечели сребърна лира в IV възрастова група с изпълнение на тамбура.

 


 

На 29.04.2009г. се проведоха отворени врати по Информационни технологии в Национална хуманитрна гимназия. Учениците от 10 клас представиха свои компютърни презентации. Темите бяха интересни и актуални. Събитието беше много полезно за учениците, защото те обмениха опит, развиха умения да убеждават и говорят пред по-голяма аудитория.
Събитието ще стане традиционно за гимназията.
 
 

 


 

Конкурс „Орфеева дарба”
На 28.03.2009г. учениците: Златина Методиева 11Г клас; Миропка Хаджийска от 10Г клас; Кристина Тунтева от 10Г клас; Виктория Спасова от 9Г клас и Цветелина Вагалинска от 9Г клас с преподавател Милана Влахова взеха участие в V Национален детско–юношески конкурс „Орфеева дарба” – гр. София.
Сребърен медал получи Златина Методиева 11Г клас, а бронзов медал Виктория Спасова от 9Г клас.
 

 


 

Важно съобщение!!!
За участниците в клуб по журналистика
Във връзка с предстоящото стартиране на ученическото онлайн – радио на 21 март (събота) от 10 : 30 часа в НХГ „Св.св. Кирил и Методий” ще се проведе практическо обучение по радиожурналистика. Обучители ще бъдат Надя Теодосиева и Мария Йотова (Дарик радио – София).
За повече информация се обръщайте към г–жа Ирина Реджова.

 


 

Каним всички на изложбата на зрелостниците от 12д клас , която ще бъде открита в галерия „Македония арт” на 19.03.2009 г. (четвъртък) от 17 : 30 ч. Повторното й представяне, ще бъде на партерния етаж в Община Благоевград на 24.05.2009 г.
 

 


 

Покана за рецитал
Каним всички на поетичен рецитал „Любов – магическа реалност” в хоровата зала на НХГ ”Св.св. Кирил и Методий” от 13 : 30 часа на 25.03.2009 г. (сряда).
 

 


 

Актуално за зрелостниците
За сведение на завършващите ученици, които ще продължат образованието - на 23 март в Благоевград, читалище ‘‘Н. Вапцаров’’ от 10 до 16 часа ще се проведе Ден на кандидатстудента. Там кандидатстудентите ще могат да получат пълна информация за КС кампания 2009 и за приема на всички висши училища в страната. През целия ден желаещи ще могат да си закупят справочници, както и подготвителна литература.
От 9 март стартира приемът на документи за предварителните изпити на висшите училища в страната. В Бюро Благоевград, Вие ще можете да подадете документи за всички горпосочени университети с изключение на Медицински университет Плевен и Лесотехнически университет, които нямат предварителни изпити. Крайният срок за подаване на документи за предварителните изпити е разлуичен и зависи от датите на които ще се провеждат. Условно приемът в бюрото приключва около 10 дни преди провеждането на съответния изпит. По време на предварителната компания бюрото за прием на докуманти в Благоевград ще работи от 9.30 до 12 часа.
 

 


 

Новите униформи
 
Повече снимки може да видите в галерията на сайта
 

 


 

 
Участие на ученици в канал Пирин
На 22.02.2009г. от 20:45 часа в предаването „Фолклорен магазин” с водеща Десислава Димчева по канал Пирин ще вземат участие преподавателката по народно пеене от НХГ "Св.св. Кирил и Методий” - Милана Влахова и нейните ученички Виктория Спасова от 9г кл. и Миропка Хаджийска от 10г кл.

 


 

На 3 февруари в хоровата зала на Национална хуманитарна гимназия се състоя среща на Мартин Карбовски с ученици, на която журналистът промотира стартиралия проект „Национален младежки онлайн ефир „Идем”...(още)
 
 
В началото на м. януари се случи нещо, което може да се нарече СЪБИТИЕ в живота на учениците от НХГ - излезе първият брой на ученическия вестник ,,Тийн-ритъм". Успехът, макар да не бе колосален, все пак си е факт!...(още)
Награди от литературния конкурс „Дамян Дамянов”- гр. Сливен
Две първи и една трета награда спечелиха наши ученички на национален литературен конкурс, който обявява ежегодно хуманитарната гимназия “Дамян Дамянов” в Сливен.
Първо място за разказ бе присъдено на Борислава Балиова от IХ “а” клас, отличието за най-добро есе грабна Елена Кръстева от Х “а” клас, а с третата награда в същата категория бе удостоена Красимира Чорбаджийска от Х “б” клас.

 


 

 
 

 


 

 


 

 

 


 

 
 

 


 

 
Уважаеми учители,
Имаме честта да Ви поканим на Коледния бал, който ще се състои на 22.12.2009 г. от 17.00 ч.във физкултурния салон на НХГ „Св. св. Кирил и Методий” – Благоевград.
Ученически съвет
 
 
ИВАН ВАСИЛЕВ СТАНА ПЪРВИ СРЕД ПЪРВИТЕ ПЕТИМА В БЪЛГАРИЯ!

Наградени ученици за учебната 2008/2009 година:

 1. Емилия Харизанова – I награда за есе – Национален конкурс „За хляба наш”
 2. Изабела Павлова – VII национален пленер „Традиция, екология, творчество” – гр. Пловдив – I място, възрастова група 11, 12 клас;
 3. Атанас Лозански – Национален конкурс за детска рисунка „ Часовниковите кули в България” - I място , възрастова група 16-18 години; Национален ученически конкурс „95 години от Балканската война 1912-1913 г.” – I място;
 4. Александрина Александрова – Национален детско-юношески конкурс за музикално и танцово изкуство „ Орфеева дарба” - златен медал за забавна и популярна песен;
 5. Диана Костова – Европейски информационен център – I място за есе „ Европейската ценност на България” ;
 6. Филип Аргиров – Международен фолклорен фестивал „ Малешево пее и танцува” с. Микрево – I място за инструментално изпълнение на тамбура;
 7. Димитър Николаев – VII Национален музикално-фолклорен конкурс „ Орфеево изворче” – „Бронзова лира на Орфей” за народно пеене , IV възрастова група и I място за тамбура;
 8. Златина Методиева – VII Национален музикално-фолклорен конкурс „ Орфеево изворче” – „Златна лира на Орфей” за народно пеене и I място за народно пеене в Международен фестивал „Малешево пее и танцува” - с. Микрево;
 9. Мирония Хаджийска – VIII Национален музикално-фолклорен конкурс „Орфеево изворче” и „Златна лира на Орфей” за народно пеене;
 10. Радостина Стойкова – сребърен медал от Министерството на културата за рисунка на тема „Египет в очите на децата по света”;
 11. Ученически игри 2008 – общински и областен кръг – момичета /11-12 клас/ III място зоналeн ученически кръг – гр. Самоков;
 12. I място – общински и областен кръг на ученически игри – баскетбол момичета 8 – 10 клас
 13. I място – тенис на маса на общински и областен кръг , III място на зонален кръг в гр. Кюстендил – момичета 8 – 10 клас;
 14. Младен Ушев – Републиканско първенство по кик-бокс – III място ;

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Младост, красота и талант – за втора поредна година
в конкурса „Звезди в радиото”
 
На 31 март и 1 април 2012 година, на една красива и уютна сцена, в концертното студио на Радио Благоевград се проведе второто издание на конкурса „Звезди в радиото”. Над 50 млади изпълнители – певци и инструменталисти, представиха себе си в избран от тях раздел – народна, класическа и популярна музика.
Конкурсът се организира от НХГ „Св. св. Кирил и Методий”, Радио Благоевград и Регионален инспекторат по образованието, под патронажа на кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов.
Професионално жури оценяваше участниците и се очаква да определи победителите в конкурса.
Специално сформирано детско жури от лауреати на миналогодишното издание, също ще присъди своите награди.
Благодарим на организационния комитет на конкурса и на хората, с чиято помощ организирахме второто му издание: Емил Костадинов, Албина Анева, Сашо Милчев, Владимир Пандев, Румен Калайджиев, Красимир Роячки, Николай Божкилов, Иван Добринов, Валери Миленков.
Благодарим!

 

 
В три поредни дни, на 27,28 и 29 април 2012г. в гр.Петрич се проведе XII Mеждународен фестивал на детско-юношеската песен „Изгряват звезди”. В него взеха участие Десислава Скендерска, Елица Танчева и София Арабаджиева от VIII Г клас с профил „Музика”, които се представиха с по две солови изпълнения в 3-та възрастова група.
 
 
 
 
Момичетата от класа по поп и джаз пеене бяха високо оценени от професионалното жури, в чийто състав са изтъкнати музиканти и композитори като Хайгашод Агасян, Вили Икономов, Валентин Пензов Светослав Лобошки. В надпреварата за най-добре представена песен, голямата награда „Гран При” отиде при София Арабаджиева.
 
 
Поздравления и много бъдещи успехи на момичетата!

 
Осмокласничката Любима Стоянова (VIII в клас) спечели II място за рисунка в националния конкурс „За хляба наш”.
Рисунката пресъздава в багри българската традиция при месенето на хляб сред уюта и топлината на домашното огнище.
 

 

 

 

Последна промяна ( 08 September 2013 )