Начало Награди

Електронен дневник

Електронен дневник

Юбилеен вестник

Награди през учебната 2018/2019г. Е-мейл

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Ученици от НХГ с второ място
от Националното състезание за дигитални таланти „IT-Знайко“

Учениците Вероника Николова и Иван Георгиев от 8д. клас показаха отлична подготовка и заеха второ места в раздела IT Знайко TEAM. Те бяха подкрепени от техните ръководители г-жа М. Велячка и А. Узунова – учители по ИТ в Гимназията.

В областният кръг през месец март, представителите на НХГ спечелиха първо място с 980 точки.

Успехите им в областта на информационните технологии показват, че растат знаещи и можещи ученици и за пореден път доказват, че изобразителното изкуство и ИТ са добра перспектива за младите художници.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Маргарита Хранова, една от емблемите на българската естрада оцени високо представянето на две ученички от НХГ „Св. св. Кирил и Методий“- Благоевград на Детски фолклорен фестивал „Веселяче“- гр. Кресна, който се проведе на 1 и 2 юни.

Мария Стефанова от 9 г. клас получи първа награда, а Таня Стоянова от 8г. клас - втора награда. Учителката им Милана Влахова сподели, че е доволна от представянето им и се надява да продължат да работят, за да имат още бъдещи успехи.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Възпитаници с профил „Музика“ от НХГ „Св. св. Кирил и Методий“- Благоевград с преподавател Милана Влахова, взеха участие на XX юбилейно издание на конкурса „Южни слънца“ - гр. Петрич. Заредени с положителни емоции и пролетно настроение те се представиха чудесно.

При голяма конкуренция талантливата Мария Стефанова от 9 г. клас успя да трогне журито с прочувствено изпълнение на две лирични песни от Пиринския край и да грабне 1 място.

Абитуриентката Гала Чивиева пък се представи със шопски фолклор, а осмокласничката Таня Стоянова направи впечатление с умението сама да си акомпанира с тамбурата докато пее, което е показател за нейната безупречна музикалност. Освен поощрителните награди, които получиха, можем да похвалим Таня и за третата награда, с която беше удостоена на наскоро провелия се конкурс „За хляба наш“ в Благоевград.

Нека да са им честити и да продължават да работят усърдно, за да постигат още по-големи успехи!

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

С тежка контузия, ученичката Валерия Андреева – 10а. клас, успя да спечели трето място на Европейско първенство в Римини, Италия - дисциплина спаринг девойки 16 – 17г. до 64 кг.

Да пожелаем на младата спортистка да продължи с подготовката за Световното първенство по таекуондо, където домакини ще бъде България (гр. Пловдив през август месец 2019г.).

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Отлично представяне на Националната олимпиада по гражданско образование

На 19-21 април 2019 г. в гр. Трявна се проведе националният кръг на олимпиадата по гражданско образование. Проектът „Електронен дневник – рейтинг на българските евродепутати“ е разработен и изпълнен от учениците от НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ в Благоевград /бивша Солунска/ Петя Алексиева (11 „а“ клас“), Виолетка Кехайова (11 „а“ клас“), Росица Забунова и Наташа Евгениева от 12 „а“ клас“ под ръководството на учителя Николай Куколев и бе класиран на първо място на областния кръг на олимпиадата. Проектът се реализира в партньорство с Европейския информационен център "Европа директно" в Благоевград и бе част и от дейностите по Програмата за училища посланици на Европейския парламент.

Основна цел на проекта е привличане на вниманието и повишаване на знанието на младите хора у нас, в частност учениците от горните класове, за дейността на българските представители в Европейския парламент. Дейностите включват изработването на критерии за подготвянето на годишен рейтинг на българските евродепутати в края на м. декември на календарната 2018година. Цялата информация се събира в хода на реализацията на проекта в „електронен дневник“ в специално създаден блог, в който учениците въвеждат нужната достъпна информация за оценяването и изготвянето на рейтинга. По този начин учениците от клуба проследяват активността на нашите евродепутати в работата им като парламентаристи, в публичните и медийните им изяви на основата на достъпна публична информация и така съдействат за популяризиране дейността им сред младите хора и повече прозрачност. В края на проекта се представят резултатите и се класират евродепутатите според своя рейтинг.

В гр. Трявна проектът бе представен пред национално жури, председателствано от доц. Здравко Попов, преподавател във Философския факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, от ученичката Петя Алексиева.

Преди това класираните ученици трябваше да пишат по зададен от изпитното жури казус по актуален проблем на българското общество. Общото представяне донесе 268 точки (с оценка Отличен се оценяват всички резултати над 250 т.) и нареди НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ в Благоевград на 4-5 място в общото класиране (с равен брой точки с Националната природо-математическа гимназия „Академик Любомир Чакалов“ в София).

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

С престижна награда от националното състезание по информационни технологии

Учениците Вероника Николова и Иван Георгиев от 8д. клас се представиха отлично на националното състезание „ТВОРЧЕСТВО, ТЕХНОЛОГИИ, ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“, което се проведе в град Гоце Делчев.

Под ръководството на г-жа М. Велячка и А. Узунова, двамата ентусиасти се подготвиха за участието си и спечелиха специалната награда за интересно художествено решение в категория "Мултимедийна презентация".

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Ученици изучаващи испански език в НХГ - Благоевград, получиха едни от най-високите резултати в България на тазгодишната Национална олимпиада по испански език. Деветокласничката Надежда Петрова и абитуриентът Стефан Стоймирски представиха за поредна година нашата гимназия на Национална олимпиада по чужд език, отново испански. Отличните им постижения на националния кръг на Олимпиадата по испански език са гордост за всички нас, но най-удовлетворени от блестящото им представяне са техните преподаватели Людмила Влахова и Калинка Йорданова.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Боян Кацаров от 10 г. клас, ученик от класа по тромпет на г-н Китан Стойчев се завърна с отличие от XV Национален конкурс „Орфеева дарба“ град София. С брилянтен тон, невероятна техника и сценично присъствие в изпълненията на Концерт II част от Й. Хайдн и Концертно скерцо от Абрамян младият тромпетист впечатли жури и публика.

Боян е удостоен с висока награда – едногодишна стипендия от Министерство на културата.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

УЧЕНИЧЕСКИ ИГРИ 2018/2019 ГОДИНА

На 14–15.02.2019г. в Спортен комплекс „Пирин“ се проведоха ученически игри - хандбал за 2018/2019 г. – общински етап.

Отборите на НХГ взеха участие и в двете възрастови групи:

- при юношите 8-10. клас отбора се класира и игра финал с ПГСАГ “В. Левски“, при доста оспорван и равностоен двубой се класира на I-во място и спечели златни медали;

-при юношите 11-12. клас, отбора също се представи добре и си заслужи бронзовите медали/ III-то място/.

От 18 - 22.02.2019г. в Спортен комплекс „Пирин“ и зала „Скаптопара“ се проведоха ученически игри - волейбол за 2018/2019г. – общински етап. Отборите на НХГ взеха участие във всички възрастови групи и за втора поредна година от ученическите игри девойките от 8-10 кл. и 11-12 кл. се класираха и изиграха два финала с отборите на ЕГ “С. Корольов“ - Благоевград, макар и да загубиха и двете срещи, девойките се представиха впечатляващо и си заслужиха сребърните медали / II-ро място/.

Ръководител на отборите: Цветан Кетипов - учител по физическо визпитание и спорт

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Учениците от 8д. клас рисуват за конкурса "Рицарят в мен“

Учениците от 8д клас на НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ взеха участие във Националния конкурс за детска рисунка „Рицарят в мен“, организиран от Ордена на рицарите - тамплиери на Йерусалим – Велик Приорат България.

Учениците показаха добри изобразителни умения, креативно мислене и интересни идеи по темата. Талантливите и оригинални творби на осмокласниците разкриват по прекрасен начин колко е важно да бъдем добри към другите, към природата и животните, колко е вдъхновяващо да познаем ценностите на рицарството през 21 век.

Качествата на децата и рисунките им бяха оценени от техните учители по изобразително изкуство - Александра Петкова и Живко Янев.

На тържествена церемония на 28.02.2019 бяха връчени грамоти на 10 ученици, преминали училищния кръг на състезанието. Техните творби ще бъдат журирани на регионално ниво на конкурса. Да им пожелаем успех в следващите етапи на конкурса!

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Богатството на българския фолклор ще бъде съхранено!

На 27.10.2018г. ученици от НХГ „Св.св. Кирил и Методий“ Благоевград , от класовете по народно пеене на Мая Чакова, Марияна Ангелова и Галя Ангелова традиционно взеха участие в Национален конкурс „Пиленце пее“ - гр. София.

Училището ни беше достойно представено от вокалната група към нашата гимназия и от соловите изпълнения на учениците, съпровождани от дванадесетокласниците Мирослав Каратанчев и Стоян Дюлгеров.

Облечени в невероятно красиви автентични, фолклорни костюми, за което отправяме благодарности към нашия възпитаник Станислав Илчев, представихме нашата конкурсна програма.

Всички бяха развълнувани от това, че се докоснаха до незабравимите песни на великата Надка Карджова и от срещата с компетентното жури, в което присъстваха известни певици като Янка Рупкина и Светла Караджова.

Отправяме благодарност и към родителите, възпитали децата си с любов към българския фолклор и за това,че направиха възможно това преживяване.

С нетърпение очакваме нагарждаването и се надяваме, че общият ни труд ще бъде възнаграден!

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Национален конкурс "Изкуството като мечта и мечтите в изкуството“ е младежка сцена за млади таланти в сферата на изкуствата (изобразително изкуство, музика, хореография, театър) и е част от програмата на 11-ти Национален студентски фестивал на изкуствата, организиран от факултета по изкуствата при Югозападен университет „Неофит Рилски“ - Благоевград. В конкурса за изобразително изкуство участваха ученици от НУИИ „Илия Петров“ – гр. София, СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Видин, НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Благоевград и ПГ „Христо Ботев“ – гр. Дупница. Жури от преподаватели в катедра "Изобразително изкуство" награди следните ученици от НХГ „Св. св. Кирил и Методий“: І награда получиха Василия Мадолева от 11д клас,

Борислава Николова и Евгени Цветков от 12д клас;

ІІ награда за Александрина Балабанска, Шантал Мейс и Кристияна Муртова от 11 д клас; ІІІ награда за Любен Олевски, Илиян Арабаджиев и Александър Владимиров от 11 д клас.

Всички наградени участници в конкурса получиха дипломи и са приети за студенти в Югозападния университет, без изпит в съответната специалност.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Класиране от състезанието по правопис между учениците от VIII до XII клас под надслов Аз пиша най-правилно

Победители:

1. Петя Алексиева - 11А клас

2. Алeксандрина Механджийска - 8Г клас

3. Виолета Влахова – 8А клас

Резултати на участниците вижте тук>>

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Александрина Юлиянова Механджийска
гр. Благоевград

постижения:
1. Голямата награда на групата (единствена, над първото място) - III ВГ (13-15 г.) - ІV Национален конкурс за млади изпълнители на забавна песен „Полските щурчета” - Полски Тръмбеш, 6-8 септември 2018 г. - Конкурсът е в календара на Министерството на културата.
2. Голямата награда на групата (единствена, над първото място) - ІV ВГ Национален конкурс за млади изпълнители на популярна и възрожденска песен „Песенна палитра“ - Карлово, 3-4 март 2018 г.
Конкурсът е в календара на Министерството на културата.
3. Голямата награда на групата (единствена, над първото място) - III ВГ - I Международен конкурс за млади поп изпълнители „Пазарджик пее" - Пазарджик, 21-22 април 2018 г.
4. Grand Prix (единствена за фестивала) - всички възрасти - Международен конкурс за авторска песен „Отворено Срце“ - Тутин (Сърбия), 16-18 ноември 2018 г.
5. Първо място (единствено) - ВГ 13-15 г. - Общонационален фестивал за млади изпълнители „Моята Песен за България“ - Челопеч, 02.06.2018 г.

През 2018 г. Александрина спечели още седем първи и две три места: на МФ "Art in Experiance“ - Охрид (Македония), НК „Родолюбие“ - Панагюрище, НК „Корабът на изкуствата“ - Поморие, НК „Орфеева дарба“ - София , НК „Кръстопът на музите“ - София, НК „Вярвай,искай, можеш“ - София, НК „Път към славата“ - София. Участва активно в благотворителни концерти, както и във всички концерти на Биг бенд - Благоевград, и Община Благоевград. Като най-малката солистка на Биг бенд - Благоевград, открива с огромен успех Джаз фестивала в Банско и „ Blues and Jazz Festival“ - Благоевград. Пее на „Наградите на БГ радио“ и е избрана да представя една от 14-те песни за „Детска мелодия на годината“. Вече има и авторски песни, написани специално за нея и печели с тях награди на конкурси в чужбина.

Александрина е член на Клуб 2015 г., Клуб 2016 г. и Клуб 2017 г. на Фондация „Димитър Бербатов“.

Други интереси

Пиано, плуване, чужди езици

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

 

 

 

Последна промяна ( 16 June 2019 )