Начало Актуални новини

Матури 2021

ДЗИ - 2021/2022 г.

Електронен дневник

Електронен дневник

Юбилеен вестник

Актуални новини Е-мейл

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈ДОБРЕ ДОШЛИ В НХГ "Св. св. Кирил и Методий"

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Повод за гордост

Пореден и заслужен успех на талантливите Ивана и Ивона Малчови, ученички от 8г клас на НХГ "Св. св. Кирил и Методий" - Благоевград, с преподавател Мая Чакова. Гласовитите момичета бяха отличени със златен медал и първо място в 3 възрастова група за вокални и камерни състави на Шестият Национален фолклорен фестивал "Мисионис пее и танцува" - 2021 - Търговище . Поради създалата се епидемиологична обстановка, журито в състав проф. д-р Антон Андонов, доц. д-р Данка Цветкова, Дарина Славчева и Мартин Мочков в два последователни дни изгледаха и оцениха видеата на всички многобройни участници от цялата страна. Сестри Малчови за първи път участват на този конкурс и впечатлиха компетентното жури с прекрасния си двуглас и репертоар на песни от Пиринския край.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Проектът е завършен!

Ученици от Х, ХI и ХII клас, паралелка “Изобразително изкуство и интензивно изучаване на английски език”, с ръководители г-н Илия Филипов и г-жа Александра Петкова, изобразиха портрети на народни будители на стената на улица „14-и полк“ в Благоевград!

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Повод за гордост

Три прекрасни ученички от НХГ "Св. св. Кирил и Методий" - Благоевград заслужиха отличия на таз годишното издание на националния конкурс "Изкуството като мечта и мечтите в изкуството" организиран от ЮЗУ "Неофит Рилски" - Благоевград, като представиха достойно гимназията. Момичетата от музикалната паралелка, успяха да впечатлят журито с изпълнение на народни песни от Пиринския край под ръководството на преподавателката им Милана Влахова, с която усърдно се подготвяха за конкурса от началото на учебната година. Благовеста Коцелова от 10г клас бе удостоена с първа награда, Таня Стоянова от 11г клас получи втора награда, а Мария Стефанова 12г клас, грабна общо две награди: първа за народно и втора за поп и джаз изпълнение. Нека да са им честити и да продължават да работят за още много бъдещи успехи!

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Стипендия, учредена от д-р Й. Тумбев в памет на майка му, учителката по математика Венета Тумбева

На 24 май 2021 г., по време на официалната церемония за Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската просвета и култура и на славянската книжовност, както и изпращането на абитуриентите на Националната хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий", д-р Тумбев обяви, че учредява стипендия за талантливи гимназисти в областта на математиката и информационните технологии.

„През целия си живот съм се сещал за моите любими учители по призвание. На тях дължа всичко, те ме научиха да мечтая, да се държа като човек и в хубави, и в лоши моменти. Моята майка бе учител в това училище, а преди 40 години и аз завърших средното си образование тук. Тази стипендия е на името на майка ми - Венета Тумбева, която обичаше професията си и най-вече учениците си“ - сподели тогава развълнуван д-р Тумбев.

В началото на тази учебна година в НХГ стартира процедура за подбор сред кандидатите за получаване на стипендията. Класните ръководители изпратиха номинации, а специална комисия разгледа кандидатурите. За носител на стипендията е определен Тенчо Бостанджиев - 11б клас, който от постъпването си в НХГ всяка година участва в националната олимпиада по математика. Печели призови места и в редица други състезания, като тази година завоюва първо място в областта в своята възрастова група на „Европейско кенгуру“. По този повод директорът на НХГ М. Митов коментира, че Тенчо е отличен ученик и математик. Благодарение на него в училището е сформирана група за профилирана подготовка по математика.

Доктор Тумбев дойде лично в училището, за да връчи стипендията. Той с вълнение прекрачи отново прага на Гимназията и с неприкрит интерес разгледа огромните витрини с купи и медали и част от прекрасните творби, красящи централното фоайе, на ученици от паралелките с профил „Изобразително изкуство“. Известният офталмолог разписа документите за стипендия, която е в размер на 630 лв. за една учебна година, и пожела на Т. Бостанджиев здраве и да следва мечтите си.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Портрети на народни будители ще бъдат изобразени на стената на „14-ти полк“ в Благоевград

Ученици от Националната хуманитарна гимназия „ Св. св. Кирил и Методий“ се включиха да изрисуват стената на ул. ‘‘14-ти полк‘‘ в Благоевград с образи на просветители, символизиращи и съхранили българския дух и родолюбие.

Емблематичните будители ще бъдат увековечени по инициатива на Ротаракт клуб Центрум, Ротари клуб Благоевград, с подкрепата на Община Благоевград. В инициативата се включват ученици от Х, ХI и ХII клас, паралелка “Изобразително изкуство и интензивно изучаване на английски език”, с ръководители г-н Илия Филипов и г-жа Александра Петкова.

За да напомнят за славната българска история, седем на брой портрета, ще бъдат изрисувани с акрилни бои и спрейове по шаблон, прожектиран от прожектор на стената.

Инициативата стартира в седмицата, която започна с Деня на народните будители и се посвещава на този най-български празник.

текст: https://blagoevgrad.eu/portreti-na-narodni-buditeli-shhe-bdat-izobrazeni-na-stenata-na-14-ti-polk-v-blagoevgrad.html?fbclid=IwAR0NvWCgdHcRi87wsWUm-LX6GieZag_zzlEoDJRYFUqJ4PAvLXgWFsMquc0

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Повод за гордост

На 1 ноември - Деня на народните будители имахме повод за радост и за гордост, защото на Десетия конкурс за фолклорни таланти "Пиленце пее" гр. София, сестрите Ивана и Ивона Малчови, ученички от 8г клас на НХГ "Св. св. Кирил и Методий" - гр. Благоевград, завоюваха златен медал.

Заради пандемията песните бяха заснети в домашни условия, в които се губи част от красотата на живото изпълнение, но това не попречи на талантливите момичета да завоюват първото място в групата за камерни състави, в която участват. Възможност за участие във фолклорно предаване спечели като награда и Любима Ковачка от 10г клас.

Това е поредното признание за възпитаници на НХГ " Св. св. Кирил и Методий" и за техните преподаватели Мая Чакова и Марияна Ангелова, които въпреки тежката ситуация продължават да възпитават в любов към фолклорните традиции младите таланти от паралелките с профил "Музика"!

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Повод за гордост

Отлично представяне на учениците с профил "Изобразително изкуство" на Националния студентски фестивал на изкуствата "Изкуството като мечта и мечтите в изкуството" Заради усложнената епидемична обстановка в страната конкурсът, организиран от ЮЗУ "Неофит Рилски", се проведе онлайн. В него участваха ученици от специализирани паралелки по музика, изобразително изкуство и хореография.

В раздел "Изобразително изкуство" жури с председател проф. д-р Емил Куков и членове: проф. Георги Драчев и доц. д-р Диана Захариева отличи на първо място Екатерина Кирова - ХІІ д клас и Стела Цветанова - ХІ д клас. На второ място журито отличи Мануела Илиева, Иван Михалов Георгиев, Ана-Мария Методиева Миладинова, Ивелина Петкова и Мануела Илиева от ХІ д клас. Трето място си поделиха Лилия Емилова Атанасова, Мариела Живкова Кьосева, Теодосий Иванов Христов и Карина Илиева Мраценкова от ХІІ д клас.

Разгледай!

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Учители от НХГ взеха участие в синхронно обучение по програмата “Създаване на онлайн учителско и ученическо портфолио”

Въпреки затрудненията и ограниченията поради настоящата обстановка, учебната 2021/2022г. стартира с голям интерес към обученията, организирани в рамките на проект Smart Classroom на Samsung България.

На 2 и 3 октомври 21г. под ръководството на г-жа Велячка, група любознателни учители се запознаха със създаването на професионално учителско портфолио в платформата www.smartclassroom.bg.

Онлайн портфолиото на платформата е изцяло съобразено с изискванията на Държавния образователен стандарт за статута и професионалното развитие на учителите, директорите и другите педагогически специалисти и има за цел да подпомогне настояща атестация на учителя.

Досега всеки учител трябваше да доказва с документи практическото приложение на усвоените знания и придобитите умения и да представя материали за постижения и от участие в професионални форуми. След промени в Наредба 15, преподавателите ще включват в професионалното си портфолио единствено опис на документи за образование, квалификация и професионален стаж, които се съхраняват в училище, без да прилагат копия. Ще могат също да посочват с линкове свои материали, които съществуват в електронен формат. По този начин ще доказват и участие в професионални форуми.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Откриване на учебната 2021/2022 година

В Националната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ началото на учебната 2021/2022 година беше поставено с празнично тържество, което се състоя в двора на училището. За съжаление, заради пандемичната обстановка на него присъстваха само учениците от VIII и от XII клас. С огромно вълнение бяха изпълнени както най-малките възпитаници на Гимназията, които за първи път прекрачиха прага ѝ, така и дванадесетокласниците, за които този 15. септември беше последен първи учебен ден.

Учениците и учителите бяха приветствани от директора на училището – г-н Марин Митов, и от Дейвид Арабаджиев - секретар на Община Благоевград и бивш възпитаник на Гимназията.

По традиция новостъпилите ученици с най-висок успех бяха отличени, като получиха почетни плакати, връчени им от директора.

Своите вълнения, свързани с предстоящата учебна година, споделиха и учениците Мартин Христов от XII клас и Константина Димитрова от VIII клас.

Тържественият ритуал приключи с биенето на училищния звънец и преливане на вода, за да бъде здрава, лека и успешна новата учебна година за всички ученици и учители в Националната хуманитарна гимназия, а и в родината ни.

Галерия >>

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Традициите продължават…

На 14 септември 2021 година в НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ се проведе първата вътрешноучилищна квалификация за учебната 2021/2022 година. Темата „Работа с графичен таблет в онлайн среда“ е част от плана за работа на методическото обединение на учителите по природни науки, математика, информатика и ИТ. Главният учител Кирилка Павлова практически демонстрира различни приложения по темата.

Към интересното обучението се присъединиха директорът на Гимназията Марин Митов, заместник-директорът Светлана Солачка и главният учител Илонка Белева.

Темата беше разширена от допълнителни приложения и идеи за работа в електронна среда.

Г-жа Велячка представи „Как да пишете с глас чрез https://speechnotes.co/“ (за планове на уроци, съобщения, задачи, тестове).

Г-жа Узунова предложи полезни и практични идеи за организиране на работата на учениците (портфолио) в електронна среда.

Обучението приключи с удовлетворение от научените нови възможности за преподаване в електронна среда, но и с пожелание тези възможности да бъдат използвани и прилагани в присъствената форма на обучение през предстоящата учебна година.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Повод за гордост

От 26.08. до 29.08.2021г. в Приморско се проведе международният поп-рок фестивал “Ноти по пясъка”. Участници от НХГ “Св. св. Кирил и Методий” бяха Белослава Лазова - 9 г клас, и Валентин Сотиров - 11г клас, с вокален педагог г-жа Христина Кацарска.

Белослава спечели златен медал и специалната награда на Art voice center (Пловдив) с песента “Crazy” в аранжимента на Alanis Morissette, а Валентин беше отличен със златен медал за изпълнението си на песента “Shut up and dance with me” на Walk the moon.

Това е поредното признание за таланта на възпитаниците на НХГ „Св. св. Кирил и Методий“, профил „Музика“, както и за всеотдайния труд на техния учител.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

 

 

 
 

 

Последна промяна ( 26 November 2021 )