Начало Актуални новини

Звезди в Радиото

Победители в конкурса

Електронен дневник

Електронен дневник

Юбилеен вестник

Актуални новини Е-мейл

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈ДОБРЕ ДОШЛИ В НХГ "Св. св. Кирил и Методий"

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Нашите ученици са сред най-добрите в България по испански език

Отличната подготовка по испански език на двама наши ученици ги нареди на челните позиции на Националната олимпиада по испански език. Осмокласниците Радослава Котева и Габриел Бияр от НХГ "Св. св. Кирил и Методий" са едни от най-добрите по испански език в нашата страна. Те се състезаваха с общо 100 участници и заеха четвърто и осмо място за съответната група. Въпреки сериозната конкуренция, те демонстрираха солидни знания в областта на "езикът на Сервантес" на тазгодишния национален кръг по испански език.


По-рано през тази учебна година, общо петима ученици от НХГ "Св. св. Кирил и Методий" участваха в Областния кръг по испански език. Освен двамата ни национални олимпийци, това са: Ноелиа Кръстева от 9в кл., Никол Станкова от 10 в кл. и Асен Катранджиев от 11в кл. Всички те се представиха достойно и за поредна година ни накараха да се гордеем с тях.

Благодарим ви, скъпи ученици, за упорития труд и за любовта, с която изучавате испанския език! Ние - вашите учители Л. Влахова и Р. Иванов сме изключително удовлетворени от блестящите ви постижения. С общи усилия, нека следващата година пак да докажем, че сме отличниците на България по испански, защото обичаме испанският език, изкуство и култура!

текст: Л. Влахова

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Рецитал “Български класици”

По съвместно желание на директора на Национална хуманитарна гимназия “Св. св. Кирил и Методий” - г-н Марин Митов и участниците в Детско-юношески театър “Щурчо” към Център за творческо и личностно развитие на децата на Благоевград, на 14.06. (победелник) в гимназията се проведе рецитал “Български класици”, в който взеха участие и възпитаници на гимназията (Мартин Пашалиев - 11 а клас и Катерина Николова - 11 д клас).


Ръководител на състава е г-жа Юлия Дживджорска, която е съставяла формации по актьорско майсторство и художествено слово в гимназията през годините.

Измежду създадената атмосфера и рецитирани те стихотворения изпъкнаха изпълненията на подбрани творби на поетите Иван Вазов, П.К. Яворов, Димчо Дебелянов, Христо Смирненски и Никола Вапцаров, а посланията, които отправиха участниците към публиката бяха да не забравят тези велики имена на работниците по книжовното поле, защото “те разшириха границите на нашата мисъл и придадоха нови форми на идеите и вдъхновението”.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

НАЦИОНАЛНА ХУМАНИТАРНА ГИМНАЗИЯ
„СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ” /БИВША СОЛУНСКА/
БЛАГОЕВГРАД

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Концерт и награждаване на победителите в "Звезди в Радиото 2021"

На тържествен концерт в зала "Яворов" в Благоевград бяха връчени наградите на победителите в Десетото издание на конкурса за млади изпълнители в областта на класическата, популярната и фолклорната музика "Звезди в Радиото".

 

Конкурсът е за индивидуални изпълнители, които в настоящата учебна година са ученици в 5-ти, 6-ти или 7-ми клас. Организатори са НХГ "Св. св. Кирил и Методий" – Благоевград и Радио Благоевград, с подкрепата на РУО – Благоевград, Община Благоевград, Регионалния съвет на КНСБ – Благоевград и Общинския координационен съвет на СБУ.

Десетки деца се явиха на конкурса, който се проведе през месец май. Младите таланти бяха оценявани от жури в състав: председател – д-р Валери Димчев – композитор, д-р Петьо Кръстев – композитор и диригент, Мая Чакова – музикален педагог, Рина Далева – директор на БНР – Радио Благоевград, Марин Митов – директор на НХГ „Св. св. Кирил и Методий”.

Наградите на победителите бяха връчени на сцената в зала "Яворов" от: главния редактор на Радио Благоевград Райна Ванчева, директора на НХГ "Св. св. Кирил и Методий" Марин Митов, зам.-кмета на Община Благоевград Пролет Трифонова, Людмила Цикловска – старши експерт по организация на средното образование в РУО – Благоевград, Силвия Христова – регионален координатор на КНСБ – Благоевград, Бонка Ичкова – председател на Общинския координационен съвет на Синдиката на българските учители и от членовете на журито: д-р Валери Димчев, д-р Петьо Кръстев и Мая Чакова.

Събитието бе много вълнуващо – освен десетките награди, които бяха връчени, емоционалните изпълнения на младите таланти събраха овациите на публиката.

Грамоти бяха връчени и на преподавателите, които са подготвили и мотивирали децата да се явят на конкурса.

Към албума>>

 

Автор:

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Повод за гордост!

Талантливата ученичка от 8 "д" клас - Джайа-Раде Дейвис, с три поредни призови места от конкурси в областта на изобразителното изкуство.

Първо място от Националния конкурс по превенция на наркоманиите за ученици, организиран от Община Благоевград и Общински съвет по наркотични вещества – Благоевград, на тема: “Човекът – свободен и независим”, в раздел „Рисунка“ във възрастова група от 8 до 12 клас.

Второ място в ХХII Национален ученически конкурс „За хляба наш...”, в раздел „Приложно изкуство“. Проявата е част от културната програма на Община Благоевград за 2021 година и е посветена на Деня на земята. Организира се със съдействието на Община Благоевград, Министерство на образованието и науката, Национален дворец на децата, Регионално управление на образованието-Благоевград и Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград.

Трето място в конкурса на тема: „С отношение към всяка капка". Организиран от Радио Благоевград, "Водоснабдяване и канализация" ЕООД – Благоевград и Музея на водата по случай Световния ден на водата – 22 март.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Изкуството в нас

Рисунки на учениците от 11 клас

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Много награди за учениците от НХГ в Международния детски конкурс "Южни слънца"-Петрич 2021г.

Певци, танцьори и художници преобразиха Петрич на 22-то издание на Международния детски конкурс "Южни слънца", Петрич - 2021г. 700 участници от цялата страна направиха незабравими дните 3 и 4 юни. Сред призьорите във втора възрастова група в направление пленер - живопис на тема: "Мелодии от багри" са участниците от 8 д клас в НХГ " Св. св. Кирил и Методий", с ръководител Александра Петкова.


Първи ден - пленер на Рупите.


София Гошева - 1 място,


Галя Златкова - 2 място,


Анелия Терзиева - 3 място,


Борислава Велчева - специална награда на Мими - АРТ.


Вдъхновени за творчество и с прекрасни спомени от Петрич се разделиха талантливите деца от НХГ с тазгодишното издание на "Южни слънца"!

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Pearson Competition

През месец януари се състоя училищен кръг на националното състезание PEARSON LONGMAN, в което участваха ученици от 8, 9 и 10 клас разпределени в различни нива.

За националният кръг, който ще се проведе на 19.06.2021г. в град София се класираха - Белослава Лазова 8г клас - с преподавател Ан. Мирчева, Жаклина Миланова 8а клас - с преподавател Н. Иванова, Ивана Велева 9б клас, Петя Николова 9а клас и Виктория Алексова 10в клас - с преподавател Диана Петрова, всички участници в състезанието получиха сертификат от издателство Pearson Longman.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Съвместен проект на НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ – Благоевград (бивша Солунска) и Регионален исторически музей в Благоевград

Реализира се съвместен проект между НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ – Благоевград (бивша Солунска) и Регионален исторически музей в Благоевград, финансирани чрез НП „Осигуряване на съвременна образователна среда” – модул „Културните институции като образователна среда“.


Основните му цели са:

- Повишаване на мотивацията на учениците за усвояване на знания и умения по история и цивилизации чрез дейност в музейна среда.

- Развитие на практическите умения на учениците за усвояване на знания и умения в музейна среда с метода на историческата реконструкция.

- Развитие на практическите умения на учениците за усвояване и затвърждаване на нови знания чрез документална прожекция и последваща (интерактивна) дискусия в музейна среда.

- Представяне на усвоените знания и умения чрез работа по групови презентационни проекти.

През втората половина на м. май 2021 г. се проведоха първите занимания с тема „Помни войната“, включващи беседа и историческа реконструкция (въоръжения и униформи на българската армия в периода на Балканските и Първата световна война). Музейните уроци преминаха при висок интерес от страна на учениците, които имаха възможността да се запознаят от първа ръка с различни оръжия (музейни експонати) и образци на различните видове униформи на българската армия в разглеждания период.


Предстоят занимания с тема „Кривото огледало на войната“, посветени на ролята на пропагандата в годините на войните за национално обединение.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Честване на Денят на буквите - 24 май в НХГ

На днешната дата всяка година семейството на Националната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ става по- голямо. И днес с трепетно вълнение в двора на Гимназията се събраха не само настоящите ученици и преподаватели, но и много гости. Сред тях бяха и бивши възпитаници, завръщащи се при любимите преподаватели – учителите по призвание.


24 май – Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Нашата Гимназия е с патрон имената на славянските първоучители и първи светци на славянството. Тя е духовност и пространство на българщината.

И днешното тържество в двора на Гимназията е поредната изява за това.

КЪМ АЛБУМ>>

Неслучайно в словото си директорът на Гимназията ни, господин М. Митов, припомни, че 24 май е най-българският празник.


Учениците от завършващия випуск целунаха знамето на Гимназията – символ на вечната им връзка с нея.


Наистина не прекъсва „завръщането“ на учениците ни към света на Гимназията. Д-р Й. Тумбев обяви основаването на фондация – в памет на майка си, дългогодишна учителка в НХГ. Фондацията ще излъчва стипендианти сред учениците с постижения по математика и информационни технологии. Думите на Й. Тумбев за учителите му от Гимназия развълнуваха всички.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

ПОВОД ЗА ГОРДОСТ

На тържествена церемония в Летния театър в квартал „Вароша“ снощи (23.05.2021 г.) бяха връчени наградите „Учител на годината“ на община Благоевград за 2021-ва година.

Поводът – 24 май – Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Призът „Учител на годината“ беше връчен на преподаватели с огромен принос през последната година в начални, средни училища и професионални гимназии, на възпитатели в детски градини на територията на общината. Сред тях е дългогодишния учител по БЕЛ в НХГ „Св. св. Кирил и Методии“ - Тинка Стоилова.


Специалните грамоти и плакети те получиха от зам. кмета по хуманитарните дейности на община Благоевград Пролет Трифонова.

КАТО ЗАМ. ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДЕТСКИ ПАРЛАМЕНТ БЛАГОЕВГРАД, награда получи и ученичката Теодора Богоева от 12 "в" клас за съществен принос в развитието на младежките дейности и инициативи на община Благоевград.


Специална награда, оригинална картина, с грамота и плакет за заслуги в изкуството на името на известния художник Христо Бараковски, автор и на герба на Благоевград, беше връчена на Михаела Арабаджиева - 12 "г" клас от НХГ „Св. св. Кирил и Методий“.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Съвместна работа на художника-авангардист Иван Яхнаджиев с ученици от НХГ

На 17 май (понеделник), пред сградата на РТЦ – Благоевград, рисуваха заедно световноизвестният художник Иван Яхнаджиев и ученици от Националната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“, деца от ЦЛТРДБ, и възпитаници на италианския лицей в София.

Готовите платна бяха показани в изложба пред сградата на РТЦ Благоевград, а във фоайето беше открита изложба на авангардния художник. Нарисуваните от децата картини бяха продадени благотворително, а средствата са в помощ на трапезарията за бедни. Цялото събитие бе отразено в "Линия Култура" по БНТ 2.

Заедно сме силни!

към албума>>

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Честит празник, любимо училище!

При спазване на необходимата социална дистанция, ученици и учители от най-старото училище в Югозападна България отбелязаха своя патронен празник. Училище с богата традиция, с дълга история, училище на 141 години.

Празникът започна с поднасянето на цветя пред паметника на Светите равноапостоли Кирил и Методий.

Под ръководството на г-жа Велячка учениците от 12 в клас - Теодора, Йоана, Цветелина, Константина, Кристиян и Деян от 11 в клас, запознаха малките си съученици с част от историята на Гимназията.Към АЛБУМА >>

Те имаха уникалната възможност да разгледат автентични документи, свързани с основаването ѝ в Солун.

Традиция е на този ден учениците от 12. клас с профил „Изобразително изкуство“ да представят наученото през петте години на обучение с годишна дипломна изложба. Експозицията включва множество творби живопис, графика и дизайн.


Тържествената програма продължи с празничен концерт. Чрез музика, песни и танци участниците изразиха почитта си към Равноапостолите.


След вълнуващите думи на водещите, прочувствено слово произнесе директорът на училището г-н М. Митов. Той припомни, че този ден не е само поредният празник от българския православен календар, а общобългарски празник на просветата, ден на почит пред делото на Светите братя.


≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Ученическият евроклуб „Общество на знанието“ отбеляза Денят на Европа

Денят на Европа – 9 май, бе отбелязан от ученическия евроклуб „Общество на знанието – европейски перспективи“ в Национална хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ – Благоевград. Ръководителят на клуба Николай Куколев представи издания, посветени на евроинтеграцията, институциите на Европейския съюз и различни европейски политики, които бяха подредени в съществуващия Европейски кът в гимназията.


След това ученици от 12 клас представиха презентации за историята и настоящето на Европейския съюз и мястото на България в него. Акцент бе поставен върху факта, че преди 70 години ръководителите на 6 европейски държави създават в Париж Европейска общност за въглищата и стоманата (ЕОВС), положила основите на евроинтеграцията и днешния Европейски съюз.
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=LEGISSUM%3Axy0022 .

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Изкуството в нас

Рисунки на учениците от 9 клас

Рисунки на учениците от 8 клас

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Часовете по ИТ през учебната 2020/2021 г за 12 в. клас завършиха със защита на проект!

Проектно базирано подход в обучението по ИТ в НХГ не e рядкост! В рамките на месец учениците работеха върху поставените проекти от г-жа Велячка.

Обучението по „Информационни технологии” (ИТ) в гимназиален етап е насочено към овладяване на базисни знания, умения и отношения, свързани с учебната дисциплина. Тези базисни компетенции са задължителна част от техническата грамотност на съвременния млад човек и създават условия за пълноценното му реализиране в живота. Постигането на знанията, уменията и отношенията, дефинирани в стандартите, гарантира възможността за решаване на практически задачи и активно използване на компютъра от учениците при усвояване на учебното съдържание по различни учебни предмет.

Дейностите на работата по проекта премина през следните три етапа: подготовка на проектите, реализация на проектите, заключителни действия.

Най-емоционален за учениците се оказа представянето и защита на проекта пред съучениците си:

към албума >>

Проектният метод е пряко насочен към творческата саморазвиваща се личност, като учи учениците на самостоятелност, отговорност и увереност в собствените възможности и по този начин стимулира бъдещото им развитие.


Честито завършване!

Обучението никога не свършва, защото живота е един голям тест!

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Здравно образование в НХГ

На 19.04.2021 г. Ученическият съвет отбеляза своята поредна изява с изнасяне на урок по Здравно образование. Чрез най-съвременния метод "ученици обучават ученици" Светослава Чонева от 10д и Владимир Докузов от 10г клас приеха този доброволен труд с желание и висока отговорност. Седмици наред те се подготвяха от педагогическия съветник Капка Калибацева преди да се представят като обучители пред по-малки ученици. Презентацията "Промоция на здраве“ беше поднесена на 8г клас под формата на викторина. Осмокласниците бяха изправени пред въпроси, свързани със здравословното хранене, влиянието на емоциите и действието на наркотиците върху здравето на човека, междуполовите отношения и контрацепцията. Тийнейджърите можаха да опреснят и разширят познанията си, да засилят вниманието си върху рисковите фактори на заобикалящата ги среда и да се научат да извършват свой информиран и правилен избор, касаещ личното им здраве.

Заедно с класния си ръководител Мариана Ангелова те си тръгнаха удовлетворени от урокa, а отговорничката на класа Белослава Лазова пожела също да се подготвя за обучител на връстници.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Финална пресинформация

През м. март 2021 г. приключи работата по проект „Онлайн информация и дезинформация. Как да разберем кое е истина?“, реализиран в партньорство между Европейския информационен център „Европа директно“ (Europe Direct) в Благоевград и Ученически евро клуб „Общество на знанието – европейски перспективи“ към НХГ „Св.св. Кирил и Методий“ – Благоевград, с ръководител учителят Николай Куколев. Срокът за изпълнение на проекта бе удължен, поради започналата КОВИД епидемия, а част от заниманията се проведоха в онлайн среда.

Целева публика на проекта бяха младежите на 17 – 19 години в средни училища от Благоевград, а ядрото на събитията бяха участниците в Европейски ученически клуб „Общество на знанието – европейски перспективи”.

Комуникационните потребности, към които бе насочен проектът, бяха изграждане на умения за критично мислене и разграничаване на вярната от невярната информация. Уменията за критично мислене са свързани със способността да се анализират социалните феномени фалшиви новини и дезинформация и разпознаване на белезите на антиевропейската пропаганда.

Разгледани бяха темите:

1. Фалшиви новини и дезинформация: Въведение
2. Социалният феномен дезинформация
3. Как да разпознаваме фалшивите новини?
4. Фалшиви новини и дезинформация – нека анализираме (част 1 и 2)
5. Защо и как се разпространяват фалшивите новини?
6. Влиянието на дезинформацията
7. Дезинформация и антиевропейска пропаганда
8. Внимание, фалшива новина! Spot and report.

Учениците, участници в проекта, изработиха и общодостъпен информационен блог, посветен на тематиката на проекта: https://risk-news.weebly.com/ .

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Ученици от НХГ отбелязаха 148 години от обесването на Васил Левски

18.02 е една тъжна дата за българския народ. Отива си една личност, изпълнена с енергия и плам, търсеща верния път за освобождение на България - Васил Левски.

Ученици от 10 в клас и техният класен ръководител - г-жа Митева, почетоха Апостола на свободата с минута мълчание пред неговия паметник. Поклон и благодарност, Апостоле!

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

"Учител на годината 2020" на Синдиката на бъл­гарските учители

Преподава­телят по изо­бразително изкуство в На­ционалната хуманитарна гимназия "Св.св. Кирил и Методий" в Благоевград Илия Филипов е носител на приза "Учител на годината 2020" на Синдиката на бъл­гарските учители. Той бе от­личен в направление "Изкус­тва и спорт", а колежката му, специалистът по български език и литература Петя Ми­хайлова, заслужи специална­та награда на председателя на СБУ в категория "Млад учител".

Заради пандемичната об­становка тържество по връчването на наградите от 23-ия национален конкурс не се състоя. Затова областният координатор на СБУ Бонка Ичкова организира импрови­зирана церемония в НХГ, където в присъствието на ди­ректора на гимназията Ма­рин Митов връчи плакетите на двамата учители.

"Много се радвам, че бяхте допуснати до участие в 23-ия конкурс и получихте признание, и то когато чес­твахме 140-годишнината от основаването на бившата Солунска гимназия", обърна се към призьорите Б. Ичко­ва, които са удостоени и с най-високото почетно отли­чие на МОН "Неофит Рилски".

Областният председател на СБУ подчерта, че целта на конкурса е да поощрява учи­телите творци, стимулиращи учениците, и пожела на два­мата педагози да бъдат все така амбицирани и мотиви­рани в работата си.

Че полученото признание безспорно го вдъхновява да продължава да се развива професионално, а награда­та е плод на колективен труд, сподели Илия Филипов, кой­то е възпитаник на гимна­зията.

Не по-малко развълнува­на бе и младата учителка Петя Михайлова, преподава­ща български език и литера­тура от 4г. „Това е първата ми работа като учител. За мен е чест да бъда част от колектива на Националната ху­манитарна гимназия - обра­зователна институция с на­ложен авторитет", сподели П. Михайлова и благодари на ръководството на НХГ за гла­суваното й доверие.

текст: Станислава Далева

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Национално информационно събитие

(National disseminations event)

Проект: С.М.А.Й.л (S.M.I.Le) with the support of EU Erasmus + programme.

Какво беше постигнато като резултат от изпълнените дейности от страна на партньорите? (Achievements so far)

ЛОГИКАТА НА ДЕЙНОСТИТЕ И СЪЗДАВАНЕТО НА ИНТЕЛЕКТУАЛНИТЕ ПРОДУКТИ:

- Изследване на съществуващите сходни профили в четирите страни – партньори по проекта според европейските обучителни класификатори;

- Анализ на резултатите и изводи за нуждата от създаването на новия профил;

- Определяне на допълнителните компетенции и умения, необходими за оформяне на новият профил „АГЕНТ ПО МЕЖДУКУЛТУРНИ ПРОДАЖБИ“ ;

- Работа с фокус групите – фирми, студенти, преподаватели и др.

- Създаване на отворена обучителна платформа; Развлекателно видео с ключови думи – препратка към съответен обучителен модул. STORYTELLING методика;

- Провеждане на пилотно обучение с минимум 10 български студенти. Интервюта с представители на реалния бизнес;

- Обучение за създаване на развлекателен обучителен филм и създаване на демонстрационно видео от студентите;

- Представяне на новият обучителен профил пред целевите групи с постигане на устойчивост на резултатите;

 
Експерти – консултанти по проекта: Доц. Д-р по Икономика г-жа Елена Ставрова; г-н Николай Куколев – преподавател по История и Свят и личност, Магистър по финанси; г-жа Цоня Кръстева - виден общественик, собственик на фирми, Председател на Сдружение, Бивш Зав. Връзки с обществеността на Регионален Театър „Никола Вапцаров“, Благоевград и др.

За повече информация: на долупосочените контакти!

Кратко представяне на Учебната програма! Професионален профил „Агент - междукултурни продажби“
(Professional Profile “Cross Cultural Sales Agent” Training and education curriculum)

Предложения за учебно съдържание и компетенции от страна на партньорите:
- Управление на бизнес преговори
- Международен маркетинг - основни и специфични аспекти
- Междукултурна компетентност - социални аспекти и комуникация
- Планиране на продажбите

Общи компетенции:
- Възможност за привличане на потенциални клиенти
- Внедряване на процеса на продажби с новопридобитите знания и умения
- Продажба на промишлени продукти
- Изготвяне на отчети, анализи и прогнози относно продажбите
 
Специфични компетенции:
- Планиране на продажбите на международно ровнище
- Управление на бизнес преговори (Management)
- Прогнози за обработка на данни и продажби (Processing)
- Международен маркетинг
- Основни и специфични аспекти
- Междукултурна компетентност
 
(Professional Profile “Cross Cultural Sales Agent” Training and education curriculum proposed:
- Business negotiation management
- International marketing - Basic and specific aspects
- Intercultural competence – social aspects and communication

Planning sales actions

General competencies

- Being able to intercept potential customers
- Implementation of sales process
- Selling industry products
- Preparation of reports, analyzes and forecasts regarding sales

Specific competencies

- Planning sales actions
- Business negotiation management
- Data processing and sales projections
- International marketing - Basic and specific aspects
- Intercultural competence )

Полезни връзки и контакти:

Търговско – промишлена палата – Благоевград (Chamber of Commerce and Industry – Blagoevgrad),
Ул. Тодор Александров №23, ет.6, 2700 Благоевград
e-mail: Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите , Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите
Tel: +359 73 885017

За информация относно обучителната платформа:

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Изкуство по време на пандемия

Рисунки на ученици от 8., 9. и 10. клас по общообразователния предмет изобразително изкуство.

Изготвил: Йорданка Шопова - учител по Изобразително изкуство

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Изготвил: Александра Петкова - учител по Изобразително изкуство

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

ЕДИН НЕТРАДИЦИОНЕН КОЛЕДЕН КОНЦЕРТ на учениците от НХГ!

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

КОЛЕДНИ ЧЕСТВАНИЯ
в НХГ ,,Св. св. Кирил и Методий“ през годините

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Акция в името на доброто

За поредна година Ученическият съвет към НХГ организира участието на училищната общност в благотворителната предколедна акция по набиране на помощи за хора в крайна нужда. Пандемичната обстановка не бе пречка за младите хора в порива им към това благородно дело. Инициатори отново са Общинският съвет по наркотични вещества (ОбСНВ) Благоевград съвместно с Православния информационен център в Благоевград. Кампанията стартира на 5.11.2020 г. под мотото: "Приятели, наши връстници гладуват. Да спрем това!"

От две седмици отговорниците по класове популяризираха благотворителната акция сред съучениците си за събиране на дълготрайни, пакетирани храни за семейства в нужда. На 10.12.2020 г. най-активни в приемане, описване, пазаруване и предаване на помощите бяха учениците Светослава Чонева, Божидар Капитански, Владимир Докузов, Валентин Сотиров, Виктория Христова и Белослава Лазова, както и класните ръководители Мариана Ангелова, Александра Петкова, Росица Арнаудова, Милана Влахова, Ани Рупова, Мая Чакова, Христина Танчева, Антоанета Мирчева, учителите Надежда Иванова, Йорданка Шопова и Асен Балабанов. Отзивчива майка подпомогна транспортирането на събраното и закупуването на голямо количество – пълен багажник – продукти. Председателите Светослава Чонева и Божидар Капитански, заедно с педагогическия съветник Капка Калибацева, предоставиха в църквата „Свети Николай“ в кв. Грамада провизии от първа необходимост за хората в неравностойно положение.


Там бяха посрещнати от отец Светослав Кючуков и председателя на Православния информационен център Мирела Кючукова. Дарителите от НХГ бяха въведени в обширната нова кухня на църквата, като показаха какво са събрали от други добри граждани, студенти и детски градини. Оказа се, че единственото училище тази година в града, отзовало се на хуманния призив, е Националната хуманитарна гимназия!

Г-жа Кючукова разказа, че продуктите ще бъдат разпределени и предадени на 200 бедни семейства от Благоевград и семейства на наркозависими. За прекрасен завършек на ,,цялото приключение“ свещеникът почерпи представителите на училището с райски ябълки с пожелания за прекрасни, топли и уютни празници.

Ученическият съвет благодари на домакина на НХГ - г-н Велячки, за това че помогна за приемане на част от продуктите.


Всички участници се надяваме заедно и тази година да успеем да направим Коледа още по-светъл празник за семействата, които имат нужда.


Автори: Капка Калибацева и Божидар Капитански

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Национално информационно събитие

(National disseminations event)

Проект: С.М.А.Й.л (S.M.I.Le) with the support of EU Erasmus + programme.

На 14.10.2020, беше проведено Националното информационно събитие по проект С.М.А.Й.л.

към текста >>


≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Златен медал за Любима Емилова Ковачка от Национален конкурс " Пиленце пее" гр. София.

Тя е ученичка от 9г клас и от класа по народно пеене на Марияна Ангелова.

Благодарим за акомпанимента на Иво Иванов и неговия учител Христо Златков.

Отлично се представи и Елена Джорова от 9г клас.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Участие на ученичка от НХГ в благотворителна фото изложба

Ученичката Петя Петрова – 12 г клас участва в благотворителна фото изложба „Дари светлина“. Това е проект, който се осъществява благодарение на програмата ABLE Mentor Blagoevgrad към Американския университет в България и Защитено жилище за лица с умствена изостаналост „Слънчев дом” с ръководител екип - Антония Шушкова.
От интервюто на Петя Петрова: „По време на снимките жилището бе под ръководството на г-жа Маргарита Бербатова, на която също съм изключително благодарна. В момента главен експерт „Социална политика“ е Христина Попова.
Бе едно незабравимо преживяване за мен да бъда част от 5-тия сезон на ABLE Mentor Blagoevgrad /2019 - 2020/, да се запозная с невероятни, млади и амбициозни хора и съм изключително благодарна на менторката ми Александрина Пандурска и на координаторите и организаторите на програмата Мария Петрова, Анета Панайотова, както и на много други.
Сумата, която ще съберем, ще бъде от помощ на хората от „Слънчев дом“….

Заради мерките, свързани с разпространението на коронавируса, все още подготвената изложба не е открита.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Награди от националния конкурс „Изкуството като мечта и мечтите в изкуството“, организиран от Факултета по изкуствата при Югозападен университет „Неофит Рилски“- Благоевград, получиха следните ученици от 10д клас:

- І награда за Ана-Мария Миладинова;

- І награда за Емилия Богданова;

- ІІ награда за Иван Георгиев;


- ІІІ награда за София Сотирова. Конкурсът по изобразително изкуство, който тази година се проведе онлайн, е част от програмата на 13-ти Национален студентски фестивал на изкуствата.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Талантливата ученичката от 8д клас, София Гошева, спечели престижното трето място от националния конкурс "България и Китай - древни и уникални цивилизации" на институт "Конфуций"- гр. Велико Търново.

Пожелаваме и още много успехи в бъдеще!

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

140 години Солунска гимназия и 100 години от преместването й в Горна Джумая

140 години от основаването на Солунска българска мъжка гимназия "Св. Св. Кирил и Методий“ и 100 години от преместването й в Горна Джумая събра бивши и настоящи учители, директори и гости. Кръглата маса на тема: "Будителство и достойнство“ организира навръх 1-ви ноември, Ден на народните будители Община Благоевград, съвместно с Македонския научен институт.

Отбелязването на празничния ден започна с поднасяне на цветя в двора на Национална хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“, пред паметника на Кузман Шапкарев – първият главен учител и един от основателите на Солунска гимназия, чийто наследник днес е НХГ.


Марин Митов, директор на гимназията, припомни част от историята й, просветните дейци, изградили и образовали голяма част от интелигенцията в България.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Поздрав за Деня на народните будители през погледа на наши ученици

"Будители" - автор е Емили-Слава Петрова от 9г клас


Песента е "Къде си вярна, ти любов народна" - изпълнява Александра Божинова от 8г клас

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Ученици от паралелките с профил изобразително изкуство в НХГ “Св. св. Кирил и Методий" и отдел "Изкуство" на Регионална библиотека "Д. Талев"- Благоевград отбелязаха 180 г. от рождението на големия френски художник КЛОД МОНЕ. Основател на Импресионизма, той е известен с картините си: "Водни лилии", "Импресия - Изгряващо слънце", "Камил", "Жени в градината", "Парламентът", "Слънце през мъгла", "Скалите край Етрета", "Дамата с чадъра", "Закуска на тревата", "Тераса в Сент-Адрес", "Поле с макове" и др.

Интересен похват е идеята му да рисува един и същ пейзаж няколко пъти, за да изгради пълноценно в картините си различното и уникално усещането през всички вариации на сезоните и промяната на светлината и цветовете. Това можем да видим в най-известната му творба – ‘’Импресия – Изгряващо слънце’’ от 1872 г. Учениците от 8 "д" и 12 "г" клас от НХГ с ръководители г-н Филипов и г-жа Петкова се запознаха с невероятното творчество на Клод Моне.

Дванадесетокласничката Петя Петкова презентира по атрактивен начин творчеството на големия художник и провокира интерес към историята на изкуството в малките художници от 8 клас.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Откриване на учената 2020/2021 година

В Националната хуманитарна гимназия „Св.св. Кирил и Методий“ беше открита 140-та учебна година. Началото на новата учебна година беше поставено с тържествена церемония в двора на училището, в която участваха новопостъпилите ученици от 8. клас и завършващите дванадесетокласници. Въпреки по-необичайните условия, в които се проведе тържеството, празничният дух се усещаше навсякъде в училището – както в двора, където присъстваха само част от възпитаниците на Гимназията, така и в сградата, където класните ръководители посрещнаха своите ученици от 9., 10. и 11. клас.

Традиционното си обръщение към всички, които са част от образователния процес – ученици, учители, родители, направи директорът на училището г-н Марин Митов. Гостът на тържеството – г-жа Мария Стойнева, секретар на община Благоевград, отправи поздрав от името на кмета на Общината – инж. Румен Томов. Своето вълнение в първия учебен ден на новата учебна година споделиха учениците Симона Чакалска от 12а клас и София от 8д клас.

Преди да даде старт на новата учебна година, г-н Марин Митов връчи бележниците на осмокласниците, класирани с най-висок бал в петте паралелки на Гимназията.

С преливане на вода и биене на училищния звънец новата учебна година беше обявена за открита и ученици и учители влязоха в сградата на училището с усмивки и с надежда да бъде здрава, успешна и присъствена до края.

Галерия >>

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Новата учебна година за учителите от НХГ стартира с обучение по програмата “Създаване на онлайн учителско и ученическо портфолио”

На 10 септември завърши присъственият модул от обучението за създаване на онлайн портфолио на учителя и ученика на платформата www.smartclassroom.bg .

Обученията в цялата страна са част от кампанията на Samsung България и партньорите им от фондация Образование 5.0 и Infinno за 2020-2021 учебна година.

В рамките на няколко срещи, групата учители от НХГ под ръководството на г-жа М. Велячка, създадоха своето професионално портфолио и се запознават с елементите на ученическото.

Онлайн портфолиото на платформата е изцяло съобразено с изискванията на Държавния образователен стандарт за статута и професионалното развитие на учителите, директорите и другите педагогически специалисти. То е част от платформата www.smartclassroom.bg, която дава богати възможности за връзка с вече създадени ресурси от учителя в неговия профил.

Портфолиото е безплатно за ползване и се отличава с редица полезни функционалности, част от които са: динамична организация на материалите; възможност за избор от вече съществуващите ресурси, създадени на платформата и присъединяването им към портфолиото, удобно споделяне чрез линк или в pdf формат.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

 

Проект BG05M20P001-2.011-0001 „Подкрепа за успех“

НХГ “Св. св. Кирил и Методий”- гр.Благоевград

О Б Я В Я В А :

Работно място за:

Социален работник – ½ щат / по чл.68,ал.1,т.1 от КТ - по проект „Подкрепа за успех“

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

 

 
 

 

Последна промяна ( 17 June 2021 )