Начало Награди Награди 2010/2011

Електронен дневник

Електронен дневник

Юбилеен вестник

Награди през учебната 2010/2011г. Е-мейл
≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈
≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈
Един успех на ученичка от НХГ „Св. Св. Кирил и Методий”
на националния кръг на олимпиадата по български език и литература.

Здравейте! Аз съм Славка Атанасова, ученичка от XIIe клас, профил „Хуманитарен” с прием след осми клас. Щастлива съм да споделя с вас, че бях класирана на националния кръг на олимпиадата по български език и литература, която тази година отбеляза тридесет години от основаването си. Националният кръг ще се проведе в град Кюстендил. Аз бях сред стоте класирани зрелостници от цялата страна.

Кюстендил несъмнено е град, в който изключително осезаемо присъстват артистичен дух и атмосфера. Ето защо гвоздеят на програмата беше презентация, подготвена от учители и ученици от ЕГ „Д-р Петър Берон”, която представи Кюстеднил като един от културните центрове в страната. Сред творците, свързани с културния и обществен живот на града, бяха откроени Елисавета Багряна, Димитър Димов, Пейо Яворов, Пенчо Р. Славейков, Владимир Димитров-Майстора и др. Министърът на образованието, Сергей Игнатов, беше гост на откриването на олимпиадата. Всички участници получихме грамоти, подписани лично от него и книги.Темите тази година бяха:

1. Изкуство и истина в поезията на Н. И. Вапцаров
2. Проблемът за избора и участта в откъс от романа „Тютюн” на Д. Димов
3. Обосновете или опровергайте тезата на Иван Мешеков: „В цялата своя лирика Багряна е непосреден поет тоя тратически конфликт между битие и бит”.
Безспорно класирането на национален кръг на олимпиадата но български език и литература е изживяване, което трудно би забравил човек. Пожелавам на всички ученици с отношение към литературата да се стремят да постигнат такъв успех, който да им носи удовлетворение.

Първо място по футбол - момчета 8 - 10 клас на НХГ „Св.св.Кирил и Методий”


След като момчетата на НХГ „Св.св.Кирил и Методий” станаха първи в града по футбол, днес на 30 март те победиха и Сандански след много оспорвана битка. Отначало момчетата на НХГ „Св.св.Кирил и Методий” поведоха в резултата чрез Георги Найденов за 1:0, но гостите от Сандански бързо изравниха 1:1, през втората част на мача след силен шут от страна на Сандански топката рeкошира от гърба на Кристиян Петков и така гостите поведоха в резултата 1:2. Минути преди края на мача Петър Шопов изравни за 2:2 и така победителя трябваше да се определи чрез дузпи, които бяха спечелени от НХГ „Св.св.Кирил и Методий”. Точни за тях бяха Георги Найденов и Кристиян Александров. Голяма заслуга за победата има и вратарят на НХГ „Св.св.Кирил и Методий” Мартин Лазаров, който спаси 2 дузпи без никакъв проблем. Така НХГ „Св.св.Кирил и Методий” станаха първи на областното първенство и продалжават напред.

Списък с футнболистите: Петър Шопов (10а), Кристиян Петков (10а), Ваньо Стефанов (10б), Кристиян Александров (10в), Мартин Величков (10в), Огнян Лазаров (10в), Георги Найденов (10в), Владимир Василев (10а), Кристиян Димитров (10е).

 

 
НАРОДНИТЕ ПЕВИЦИ НА МИЛАНА ВЛАХОВА ДОНЕСОХА ДВЕ ПЪРВИ И ЕДНА ВТОРА НАГРАДА ОТ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС

В Стара Загора, на 23 март 2011, ученичките от 11 г и 12 г клас на НХГ завладяха публиката и журито на националния детско-юношески конкурс „Орфеево изворче” и изпревариха 2000 конкуренти в борбата за престижните награди.

Миропка Хаджийска за трета поредна година спечели първо място и стана носител на „Златна лира на Орфей” за индивидуално изпълнение, като получи възможност да запише в БНР автентичната велинградска песен „Ибиш ага”. В тази категория НХГ спечели и второто място /„Сребърна лира на Орфей”/ за „Киряна вино продава” и „Снощи те пратих”, изпълнени от Цветелина Вагалинска.

Първата награда /”Златна лира на Орфей”/ за дуетно изпълнение журито присъди на Надежда Гоцева и Цветелина Вагалинска за прекрасното акапелно изпълнение на автентичната песен „Сминдаревчица” и на македонската песен „Майко, една си на свето”.

 

УЧЕНИЦИ С ИСПАНСКИ ЕЗИК ДОНЕСОХА ЗА НХГ ТРИ ГРАМОТИ ОТ ОБЛАСТНИЯ КРЪГ НА ЛИНГВИСТИЧНО КЕНГУРУ

Днес, 24 март 2011, първенците на НХГ от международното състезание "Лингвистично кенгуру"- областен кръг -получиха своите грамоти и предметни награди. Успяхме да запечатим в снимки радостта от успеха на победителите и техните съученици: Теменужка Едипова от 10 а клас, Кристиян Димитров от 11 е клас и Иван Василев от 10 е клас, който миналата година бе в първата десетка на националния кръг на Лингвистично кенгуру.


КАЛИНА СТАМЕНОВА ОТ 11„Д“ КЛАС ЩЕ ПРЕДСТАВИ НХГ В НАЦИОНАЛНИЯ КРЪГ НА МНОГОЕЗИЧНОТО СЪСТЕЗАНИЕ ПО АНГЛИЙСКИ И ФРЕНСКИ ЕЗИК

На 27 февруари 2011 година в Перник ще се проведе националният кръг на многоезичното състезание. Представител на НХГ за английски и френски език е ученичката от 11 д клас /бившият клас на директора господин Марин Митов/. Калина, ние те подкрепяме и ти желаем успех! Ти си гордост на твоите преподавателки – госпожа Ани Рупова /английски език/, госпожа Бонка Ичкова /френски език/, класния ти ръководител господин Йордан Иванов – и за всички в НХГ.

 


 

Сотир Коларов от 10 д клас спечели специалната награда на Кмета на Петричка община в КОНКУРСА ЗА РИСУНКА ”ИЗ ЖИВОТА НА ЛЕВСКИ” - гр. Петрич - 19.02.2011г.

В гр. Петрич се проведе конкурс и изложба на рисунки на тема ”ИЗ ЖИВОТА НА ЛЕВСКИ”, посветена на 138-та годишнина от гибелта на Васел Левски. Около 60 деца са представили свои рисунки в изложбената зала на Младежкия дом. Основната цел на проявата е да се да събужда творческата енергия на младите таланти и да разпалва огъня на националното самочувствие чрез средствата на изобразителното изкуство. Най-високото отличие - награда на кмета на общината бе връчено на Сотир Коларов от Петрич, възпитаник на Национална хуманитарна гимназия в Благоевград. Ученикът от 10 д клас е печелил много награди от различни конкурси, които само доказват големия му талант.
≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Учебната 2009/2010година

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈ С награди от ІІI ДЕТСКИ ФЕСТИВАЛ НА ИЗКУСТВАТА “ЛАЗУРНИ ВЪЛНИ”
Ученици от 11 д клас участваха в пленера от раздел Изобразително изкуство в ІІІ ДЕТСКИ ФЕСТИВАЛ НА ИЗКУСТВАТА “ЛАЗУРНИ ВЪЛНИ”. Той се проведе в Неа Врасна /Р Гърция/ от 14 до 17 май . В близост до лазурния морски бряг се пробуди творческия заряд в младите творци, осъществиха се нови контакти и приятелски взаимоотношения. Цел на фестивала е да популяризира и развива творческа изява на деца и младежи, занимаващи се с танцово и изобразително изкуство. В пленера заедно художниците от Благоевград участваха групи от София, Пловдив и Кюстендил. 3 от четирите награди в последната възрастова група (15 – 20 години) са на възпитаниците от НХГ.

Десислава Кадийска се класира на 1 място, а Полина Караджова и Мария Мицева взеха 3 място. Всички останали получиха медали и грамоти за участието си. Ето и творбите на спечелилите:

 

Втора награда за ученици от НХГ в Националния конкурс "Южни слънца"

На 03.05.2010 г. Кристина Тунтева и Миропка Хаджийска от 11 г. клас с преподавател Милана Влахова, бяха отличени с втора награда за прекрасното си дуетно изпълнение в направление ,,Музикално изпълнителско изкуство'' с участието си в XI НК ,,Южни слънца'', гр. Петрич.

Отличени ученици от НХГ в конкурса ,,За хляба наш”

 

На 27.04.2010 се проведе финалната фаза за изработка на проект в конкурса „ За хляба наш...” , организиран от Община Благоевград и ОДК Благоевград. Ученици от НХГ представиха своя проект на тема „ Почитаме ли хляба” пред комисия от трима души. Участваха и ученици от други градове, както и от други училища в Благоевград и конкуренцията беше голяма. След като комисията изслуша всички участници, имаше нелеката задача да определи победителите в конкурса. Всички ученици бяха притеснени и тръпнеха в очакване да чуят резултатите. Христина Харалампиева от 9 б клас и Виктор Борисов от 11 в клас на НХГ „Св. Св. Кирил и Методий” получиха заслуженото трето място в конкурса, удостоено със статуетка, диплом, грамота и стипендия.

Димитрия Мавродиева e победител в конкурса “До Брюксел и назад”, организиран от евродепутатката Мария Неделчева. Наградата беше пътуване до Брюксел, където тя прекара три незабравими дни. Ето какво разказва ученичката:

Първият ден, малко изморителен, беше вълнуващ за всеки един от победителите. Първото нещо, което направихме след настаняването ни в хотела, беше да отидем в Европейския парламент. Там се срещнахме с Мария Неделчева. Имахме възможността да се снимаме до българското знаме. Бяхме много горди!

Втория ден, вече отпочинали, посетихме парламента отново. Там присъствахме на представянето на книгата “Европа 2020”, където имахме възможност да задаваме своите въпроси, и където получавахме честни отговори.

Третия ден не посетихме парламента, но посетихме парка Mini Europe. Там всяка страна е представена с макет. България присъства с макет на един от най-големите ни архитектурни паметници – Рилския манастир.

Това бе едно дългоочаквано и незабравимо пътуване!
 
 
От тук може да изтеглите есето на Димитрия, с което тя спечели първа награда. До Брюксел и назад
 
Талантливите ни ученици от палелките с профил "Музика" и тази година завоюваха призови места на конкурсите от Националния календар на МОМН.


От 26. 03. до 28. 03. 2010 г. се проведе Националния музикално - фолклорен конкурс „ Орфеево изворче” в гр. Стара Загора .
В продължение на два дни учениците се надпяваха и надсвирваха с тяхни връстници от музикалните паралелки от цяла България. От десетото юбилейно издание на конкурса те се завърнаха, отличени със следните награди:

Миропка Хаджийска,11 клас - Народно пеене - първа награда и Златна лира на Орфей
Златина Методиева,12 клас - Народно пеене - първа награда и Златна лира на Орфей
Адриана Ангова,10 клас - Народно пеене - първа награда и Златна лира на Орфей
Теодора Граховска,11 клас – Народно пеене - трета награда и Бронзова лира на Орфей
Цветелина Вагалинска,10 клас - Народно пеене - трета награда и Бронзова лира на Орфей
Надежда Гоцева и Цветелина Вагалинска,10 клас – втора награда и Сребърна лира на Орфей за дует.

В направление Народни инструменти е отличен Филип Аргиров,11клас – тамбура с Бронзова лира на Орфей.

В националния форум „Орфеева дарба”,2010г. – гр.София, Филип Аргиров завоюва първо място и е награден със златен медал.


Учениците ни от класа по Тамбура взеха участие и в XVI Национален детски фолклорен конкурс”Диньо Маринов”, който се проведе от 09.04. до 11.04.2010г. в гр. Варна. Двамата възпитаниците на НХГ „Св. св. Кирил и Методий” Благоевград се представиха успешно и спечелиха призови места в раздел Инсрументалисти - IV-та възрастова група.

Филип Аргиров,11клас –втора награда и Ивана Василева,11клас –трета награда.



 

Отлични изяви на отборите по баскетбол - момичета и момчета на НХГ „Св.св.Кирил и Методий”

 

На 20 април на областното първенство по баскетбол отборът на момчетата при НХГ „Св.св.Кирил и Методий” при оспорвана битка спечели 2-ро място.

Отборът на момичетата 10-12кл. при НХГ „Св.св.Кирил и Методий” се класира на първо място.

На 3 юни, ще играят на финалите на републиканското първенство, което ще се състои в гр.Перник. Пожелаваме им успех!

С П И С Ъ К
на отбота по баскетбол /момичета/
 
1.Полина Караджова 11Д
2.Гергана Гошева 11А
3.Лилиана Гоцева 12А
4.Ива Иванова 10Б
5.Стела Пецева 12А
6.Радостина Александрова 10А
7.Евелина Пандулева 12В
8.Галина Симеонова 9А
9.Кристина Гоцева 9А
 
 
 
С П И С Ъ К
на отбора по баскетбол /момчета/
 
1.Петър Михайлов 12В
2.Николай Манов 12Б
3.Велислав Атанасов 12В
4.Борис Георгиев 11А
5.Филип Митов 11В
6.Кирил Георгиев 10Г
7.Тома Манасиев 11В
 

 

 

Ученичката Гергана Велева спечели I място и специалната награда на журито "Почетен плакет" в конкурса "КОГАТО МЕ ЦЕЛУНЕШ"

 

Ученичка на НХГ стана лице на „Малешево пее и танцува”

 

Красивата Виктория Спасова от Благоевград, ученичка в Национална хуманитарна гимназия “Св. Св. Кирил и Методий” в Благоевград, безапелационно бе избрана за лице на фестивала “Малешево пее и танцува” - Микрево 2009.
Виктория, която бе поставена под №4 в номинациите, оглави първото място в класирането, след като 87 от гласувалите дадоха гласа си за нея. На второ място остана съученичката й Филка Шиндова - №3, със събраните 22 гласа. На специална церемония в общината кметът Валентин Чиликов лично ще награди Виктория.

 


 

Конкурс "Млади таланти на Югозапада"”

 

Ученици от музикалните паралелки към НХГ Св.Св. ,,Кирил и Методий'' гр.Благоевград взеха участие в регионален конкурс ,,Млади таланти на Югозапада'', който се проведе на 04.12.2009 г. в гр.Благоевград . С първо място бяха наградени: Златина Методиева от 12г кл.(народно пеене) и Филип Аргиров от 11г кл.(тамбура), с преподаватели Милана Влахова и Веселин Колев. С второ място бяха удостоени Димитрина Тагарева от 11г.кл.(народно пеене) с преподавател Пиринка Обецанова и Борислав Смилянов от 11г кл.(акордеон). Успешно се представиха и останалите участници в конкурса: Цветелина Вагалинска, Филка Шиндова, Надежда Гоцева, Гергана Кондева, Петър Белчев, Ивана Василева, Кристиян Въчарски.


Втора награда в конкурс "Моето разследване за наркотиците"    

На 18 декември 2009г. ученичките Зоя Боцева и Александра Готева от 10а клас спечелиха второ място със своята презентация в конкурса "Моето разследване за наркотиците". В конкурса участваха деца от целия регион. Организатор на събитието бе Областен съвет по наркотични вещества, община Блгоевград и Младежки дом. Александра и Зоя бяха наградени с енциклопедии "Тайните места на света" и грамоти.


Първа нагрда в конкурс "До Брюксел и назад"    

Ученичката от 10а клас Димитрия Мавродиева спечели първа награда в престижния конкурс "До Брюксел и назад", организиран от евродепутатката на ГЕРБ Мария Неделчева. Конкурсът бе организиран от община Благоевград, а голямата награда е пътуване до Брюксел.

Последна промяна ( 15 February 2014 )