Начало Архив Архив - 2013/2014г.

Електронен дневник

Електронен дневник

Юбилеен вестник

Архив 2013/2014г. Е-мейл

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Музеен урок - „Оръжието на Балканската война”

На 24.06.2014 г. от 10:10 часа в конферентната зала на Регионален исторически музей – Благоевград се проведе музеен урок на тема „Оръжието на Балканската война”. Урокът се състоя пред ученици от специализираните паралелки по история от Национална хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий” – Благоевград.

Д-р Кирил Алексиев, уредник в отдел „Нова и най-нова история” изнесе кратка лекция за участието на България във войните за национално обединение. Пред учениците бяха показани различни образци на хладно и огнестрелно оръжие, което е било използвано от всички балкански армии по времето на Балканската и Междусъюзническата война, съхранявано във фонда на Регионален исторически музей- Благоевград.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Дипломиране на випуск 2014

На тържествена церемония днес бяха раздадени дипломите на випуск 2014 на НХГ „Св. Св. Кирил и Методий” в Благоевград. 94 абитуриенти получиха документ за завършено средно образование, като 25 от зрелостниците са отличници.
С предметни награди и грамоти бяха отличени най-добрите ученици. С решение на педагогическия съвет на гимназията за първенец на випуска е избрана Милица Стоянова, която завършва гимназията с профил изобразително изкуство с английски. Успехът на Милица е 5,97.
Младата художничка иска да продължи да се занимава с изкуство, но в света на модата и да изучава моден дизайн.
Успех на абитуриентите и пожелание винаги да намират пътя към дома, където и да са по света, отправи директорът на училището Марин Митов.
„Нашите ученици са добре подготвени, чудесно се представиха и на матурите, имаме добър успех над средния за областта, така че това е поредният добър випуск, който изпраща нашето училище”, каза директорът на НХГ Марин Митов.
Силно развълнувани от дипломирането си бяха днес и Славина и Християна.
„Това е нещо специално. Днес завършваме средното си образование, а това само веднъж се случва. Дипломата ми е 5.95. Емоциите, които изпитваме в момента са много, малко сме тъжни, защото се разделяме със съучениците, училището и преподавалите. Надявам се да вляза в университет, а след това и да се реализирам”, каза Славина Моралиева.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На 06.06.2014г. се проведе инициативата Ден на ученическо самоуправление. Целта е: поставяйки се в позиция на учител или друг служител учениците да осъзнаят отговорността им и да усвоят полезни лидерски умения.

Ученици от различни класове „поеха“ управлението на училището и заеха местата на своите учители. В ролята на директор влезе Ивана Дякова от 10 „г“ клас, зам. директори - Румен Кулянин от 9 „д“ клас и Светослав Христов от 9 „г“ клас, а Милена Ичева от 8 „д“ клас изпълни ролята на педагогически съветник.

Учениците - изпълняващи ролята на непедагогическия персонал с желание се справиха с ангажиментите, които им бяха поверени - раздаваха книги в училищната библиотека, лекуваха се болните ученици, беше почистено училището.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

 

Благотворителна акция на учениците от Ученическия съвет към НХГ

На свое ученическо събрание отговорниците на класовете и членове на Ученическия съвет решиха да зарадват децата от приюта на ул."Хайдукови” по случай Деня на детето. Организираха се, купиха голяма торта и балони като изненада за малките му обитатели.

При пристигането ни една от ръководителките в приюта, известен като "Дневен център от семеен тип" ни разказа за живота на децата там. Запознаха ни още с дейността на служителките, свързана с подпомагането на деца от социално слаби семейства и такива, лишени от родителска грижа – работа трудна, но благородна.

Когато доведоха малчуганите на срещата с учениците, общите мигове, прекарани заедно с каките и батковците от НХГ, се превърнаха в истински празник. Соня от 9 "г" клас и Любима от 8 "г" клас поднесоха своите музикални поздрави, като изпяха чудесни песни. Дечицата от своя страна също не останаха по-назад и изпълниха редица песнички и стихотворения, научени в детската градина. Вниманието и обичта, които им оказаха нашите ученици, озариха личицата им и накрая не искаха да ни пуснат да си отидем. След час и половина весели игри и занимания се разделихме като добри приятели с уговорката за нови срещи.

Учениците-доброволци бяха: Ивана Дякова, Соня Ковячка, Кирил Китанов, Любима Маеркова, Кристина Стефанова, Ивана Шапкова, Габриела Методиева. Георги Ангелов

Педагогически съветник: Капка Калибацева

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На 27 май в Хоровата зала на НХГ учениците от 9 а клас се срещнаха с автора на романа "Тит от Никомедия" - Силвия Томова. С изключително увлекателния си разказ за първите християни, за образите на светците и тяхното човешко лице, за божествеността Силвия Томова открехна пред своята аудитория още една врата към историята и митологията.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Празничните прояви за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост и празник на Благоевград започнаха от Национална хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий”, където на тържествена церемония бяха изпратени абитуриентите от последния випуск.

С приветствено слово към учители и ученици се обърнаха директора на училището г-н Марин Митов и кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов.

Приветствие отправи и Любка Луканова от випуск 1949 г. на Национална хуманитарна гимназия. Тя пожела на младите да уважават учителите си, да гребат с пълни шепи от знанието, да обичат българския език, да не забравят безгрижните ученически години и да запазят приятелството си.

 

След ритуалната смяна на знаменосците на гимназията, цветя пред паметника на Кирил и Методий положиха кметът Атанас Камбитов, придружен от зам.- кметовете Валери Смиленов, инж. Стоян Благоев, представители на общинска администрация, общественици, културни дейци и граждани.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Празничен концерт на НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ - 12.05.2014г. в зала „П. Яворов“

С грандиозен концерт в зала „Яворов” възпитаниците и преподавателите от Националната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий” /бивша Солунска/ честваха 134-годишнината от основаването на най-старото училище в Благоевград. Тържеството бе открито с химна на Кирил и Методий и на НХГ „Солунски светилник”, изпълнени от хора на гимназията.

Директорът Марин Митов в приветствието си сподели, че от създаването си училището носи името на светите братя с достойнство и чест. „В дни като този се обръщаме назад, за да видим какво сме постигнали и поглеждаме напред какво ни предстои. И тази година ще отчетем чудесните прояви на нашите ученици на олимпиади, конкурси и спортни състезания. Зад тези успехи стои неуморният труд на нашите учители, заслужаващ уважението на всички нас”, каза директорът. Той пожела на абитуриентите успешно представяне на матурите и никога да не забравят, че са възпитаници на тази гимназия.

Заместник-председателят на Синдиката на българските учители Красимир Попов връчи на директора статуетка „Златно перо”, символ на знанието и просветата.

Близо двучасовият концерт разкри многообразния талант на учениците от НХГ, а многобройните гости дълго време аплодираха виртуозните изпълнения.

 

nhg-blg's Holiday of NHG album on Photobucket

Специалният аранжимент на „Панаири” на Лили Иванова, изпълнена в съпровод от тъпани, предизвика бурни овации. Песента „Клетва” в края на програмата бе поздрав към всички завършващи, абитуриентите се качиха на сцената и с мощни отброявания от 1 до 12 взривиха залата.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Гала-концерт на победителите в конкурса "Звезди в Радиото - 2014"

nhg-blg's Story

Публиката изпълни до краен предел Голямото концертно студио на Радио Благоевград на тържествената церемония по награждаването на победителите в конкурса за млади изпълнители "Звезди в радиото - 2014". Гала-концертът събра на една сцена всички отличени деца, като освен публиката в залата, съпричастни към тяхната изява бяха и зрителите на Телевизия "Родина", която предаваше пряко събитието.

Конкурсът "Звезди в Радиото" е за изпълнители в областта на класическата, народната (автентична или обработена) и популярната музика, които в настоящата година са ученици в V-ти, VI-ти или VII-ми клас. Организира се вече за четвърта поредна година от Радио Благоевград и НХГ „Св. Св. Кирил и Методий” Благоевград, със съдействието на РИО на МОМ Благоевград.

Победителят в раздел "Популярна музика" - Тони Шумарова от Петрич получава като награда специално създадена за нея песен и продуцирана от Радио Благоевград. Песента "Синьо безвремие" е вече готова, предстои да бъде записана в Музикално-продуцентския комплекс на Радио Благоевград. Автор на текста е Петя Хантова, автор на музиката и аранжимента - Валери Димчев.

Победителят в раздел "Фолклор" е Елена Георгиева от Сандански. Тя също получава професионален звукозапис на песен, продуцирана от Радио Благоевград.

Професионални звукозаписи получават и победителите в раздел "Инструменталисти" - Богдана Георгиева - пиано - от Благоевград и Александър Толин - тамбура - от Банско.

Освен четиримата победители още 36 деца получиха награди от Регионален инспекторат по образование - Благоевград, НХГ "Св.Св.Кирил и Методий" - Благоевград, Радио Благоевград, Община Благоевград, Регионален съвет на КНСБ - Благоевград, Биг Бенд - Благоевград, Общински координационен съвет на СБУ - Благоевград. Грамоти за високи педагогически постижения и отлично представяне на ученици в Четвърто издание на конкурса „Звезди в радиото – 2014” получиха и 21 преподаватели от цяла Югозападна България.

Събитието е част от проекта на Радио Благоевград "Инвестирай в младостта" и се посвещава на 80 години от създаването на Българското Национално Радио.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Учителите от Националната хуманитарна гимназия ”Св.св. Кирил и Методий” Бонка Ичкова и Албена Узунова участваха в телевизионното предаване "България днес" на БНТ2 (към предаването >>), във връзка с европейския проект „Мир у дома, мир по света” по програма „Коменски”. Те споделиха опита си и разказаха за целите на проекта и как една европейска програма дава шанс на български ученици да опознаят езика, културата, обичаите на други страни.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Голямо постижение за гимназията е представяното на Филип Александров Трайков от 12 „а“ клас на 12-та Национална олимпиада по Информационни технологии (9 – 11 май 2014 г., Монтана).

Олимпиадата се провежда в три кръга – училищен, областен и финален. По време на училищния кръг учениците демонстрират своя план за проект, като само ученици със смислен и реалистичен план се допускат до следващия кръг. По време на областния кръг учениците защитават своите вече разработени проекти, които се оценяват от областно жури съгласно приетия регламент. Националното жури одобрява всички предложени за класиране за финалния кръг. Финалният кръг включва два етапа – тест и защита на проект. Общата оценка се получава след сумиране на оценките от двата етапа. Оценките се поставят от Националното жури, което изготвя и крайното класиране.

В индивидуалното класиране Филип получи общо 66,5 точки и се завърна с Отличен 5,75.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

17-ти Национален конкурс на СБУ „Учител на годината“

На 9 май 2014г. в парк-хотел Родина – гр. София бяха раздадени наградите на номинираните учители в 17-ят Национален конкурс на СБУ „Учител на годината“. В присъствието на министър Анелия Клисарова с почетно отличие „Учител на годината“ в раздел „Хуманитарни науки“ беше удостоен Николай Куколев - учител по история в НХГ.
С номинация в раздел „Изкуства и спорт“ беше отличена Мариана Ангелов - учител по народно пеене в НХГ.

На 19 май г-н Куколев и г-жа Ангелова ще получат почетното отличие на МОН „Неофит Рилски“ лично от министър Анелия Клисарова.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

В незабравим празник се превърна посещението в Дом „Св. Петка“ (9.05.2014г.). Възрастните хора и персоналът аплодираха изпълненията на музикантите, а голяма част от тях дори играха хора в ритъма на прекрасните фолклорни мелодии.

Отзивчивостта на публиката беше наградата за изпълнителите, които оцениха изключително високо ползата от споделянето на празника.

За празничната атмосфера допринесе и изложбата на учениците от профил „Изобразително изкуство“.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

В навечерието на Патронния празник на НХГ (08.05.2014г.) и в рамките на инициативата „Благоевград - това сме ние“ учениците от НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ изнесоха концерт и връчиха поздравителни картички на връстниците си от Дома за деца, лишени от родителски грижи.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Учениците от паралелките с профил „Музика“ на НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ грабнаха призови места в XVI национален ученически празник „За хляба наш…“, който се проведе на 28 и 29 април 2014г. в Благоевград.

В направлението сценично представяне на ритуали и драматизации, изпълнение на песни и танци свързани с хляба в българските традиции и култура, Соня Ковачка от 9 „г“ клас спечели първо място с песента „Жетва женем“, а Елена Толева от 10 „г“ клас завоюва второ място с песента „Сама ли си ден жънала“. И двете ученички са от класа по народно пеене на г-жа Марияна Ангелова.

Талантливите момичета бяха наградени с грамота и статуетка на тържествена церемония състояла се на 29.04.2014г. в ДТ„Н.Вапцаров“.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Отборът от ученици (12 и 11 клас) в рамките на инициативата „Училище на годината - Благоевград 2014г.“ в направление „Знания“ се състезаваха на 29.04.2014г. с ученици от Професионална гимназия по облекло и текстил.

Бяха включени въпроси от областите: литература, история, география както и теми свързани с Благоевград и Европейския съюз.

След упорит двубой крайният резултат беше в полза на отбора от НХГ.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Ученичката на НХГ, Софи изправи публиката на крака на “България търси талант”

София Арабаджиева, ученичка от 10 „г“ клас на НХГ изуми публика и жури на полуфиналите на "България търси талант" по bTV с прекрасния си и мощен глас. Слънчевото 17-годишно момиче накара публиката да скандира името й след изпълнението на песента на Jessie JMama knows best”.

Журито използва само суперлативи за изпълнението на червенокосата фурия от Благоевград.

Снимкa: БТВ, 28.04.2014г.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Изложба на абитуриентите от Национална хуманитарна гимназия "Св.св. Кирил и Методий" - Випуск 2014

На 17 април 2014 година в навечерието на светлия празник Великден бе открита традиционната годишна изложба на възпитаниците на Национална Хуманитарна Гимназия ”Св.св. Кирил и Методий” - Благоевград.

Учениците от 12 "в" клас - паралелка изобразително изкуство, представиха пред родители, учители, ученици и приятели на изкуството своите творчески постижения.

Живописните платна привлякоха вниманието с приятния си колорит и композиции. Стилизацията в резбованите пана ни напомниха за традициите в българската резба, а пластичния израз е изпълнен с мекота и финес. Графичните творби радват окото на зрителя с прецизността на изпълнението като ни афишират неизменно присъствието на натурата. Изобразителните възможности в дизайна представени в декоративните композиции, текстилните пана и модните скици припомнят за по-абстрактни отражения на действителността.

Изложените творби представляват сериозна заявка за професионализъм и поставят начало на нови творчески предизвикателства.
Погледнете нагоре за да видите светлината, тази която показва пътя на успеха и щастието.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Голямо постижение за НХГ е представянето на ученикът от 12 „а“ клас - Филип Александров Трайков в националното състезание по уеб разработване "WEBLOZ"(11 - 14.04.2014г.). Той се класира на 5 място от общо 101 участника, от общо 28 населени места.

"WEBLOZ" е състезание за ученици между 5 и 12 клас. Състезанието се провежда за 8-ма поредна година. Основните цели на състезанието, са да подпомогне развитието на учениците, като им помага за разработките на техните проекти и да стимулира развитието им, като същевременно с това им дава свободата да подготвят продукт по тяхно желание и с технологии които те предпочитат.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Във връзка с Международния ден на театъра и участието на НХГ в проекта "Мир у дома, мир по света", програма Коменски, ученици от 9„а” и 11„в” клас представиха на импровизирана сцена в училище мюзикъла "Любовта на един аутсайдер" на Венко Евтимов под режисурата на г-жа Бонка Ичкова, учител по френски език. Представлението беше много забавно и беше посрещнато от бурните овации на публиката. Блгодарим на талантливите артисти и тяхната преподавателка за незабравимото изживяване, което ни подариха!

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

В средата на месец март 2014 г. в конферентната зала на Регионален исторически музей – Благоевград се проведе открит урок под надслов „Делото на Кирил и Методий и разцвет на славянската книжнина в България през IX- X век ”. Участваха учениците от 9”в” клас (паралелка История с интензивно изучаване на испански език) и 9”д” клас (паралелка Изобразително изкуство с интензивно изучаване на английски език) на Национална хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий” (бивша Солунска) в Благоевград. Инициативата за събитието бе на библиотекаря в РИМ – Благоевград г-н Георги Манов, а представянето на темата бе дело на г-н Николай Куколев – учител по история и цивилизация в гимназията.

С помощта на мултимедийна презентация учениците бяха запознати с делото на светите братя Кирил и Методий (патрони на Националната хуманитарна гимназия) и на техните ученици в България – св. Климент Охридски, св. Наум, св. Ангеларий и др. Акцент бе поставен върху създаването на славянска азбука в двете й форми: по-старата глаголица и по-късната редакция, известна като кирилица, в контекста на културното развитие на средновековна Европа. Специално внимание бе обърнато на заслугата на България за съхраняването на славянската писменост и книжовност и превръщането им в един от стълбовете на европейския цивилизационен модел.

Домакините от исторически музей бяха подготвили и практическа задача, в която учениците, използвайки числовите обозначения на буквите от славянобългарската азбука, да разчетат израз от романа на Вазов “Под игото”.

Откритият урок бе поредна изява на дългогодишното сътрудничество между Национална хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий” (бивша Солунска) и Регионален исторически музей в Благоевград.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈ласиране на участниците в Четвърти конкурс

за млади изпълнители "Звезди в Радиото" - 2014 г.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈
НАЦИОНАЛНА ХУМАНИТАРНА ГИМНАЗИЯ
„СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ” /БИВША СОЛУНСКА/
БЛАГОЕВГРАД

Четвърто издание на конкурса "Звезди в Радиото" - 2014 г.

Последните събота и неделя на месец март в Голямото концертно студио на Радио Благоевград се проведе Четвъртото издание на конкурса "Звезди в радиото". Конкурсът е в рамките на проекта на Радио Благоевград „Инвестирай в младостта” и е за млади изпълнители в областта накласическата и народната (автентична или обработена), и популярната музика.
Конкурсът се организира за четвърта поредна година от Радио Благоевград и НХГ "Св.Св.Кирил и Методий" - Благоевград със съдействието на Регионалния инспекторат по образованието.
В конкурса "Звезди в радиото” участват индивидуални изпълнители, които в настоящата година са ученици в V, VI, и VII клас включително. Интересът е голям, на Четвъртото издание на конкурса се явиха над 80 деца от цяла Югозападна България.

Снимка: Радио Благоевград

Всеки кандидат представи пред журито две изпълнения в съответната област, различни по характер, като изискването за областите класическа и популярна музика е едното произведение да е от български автор.

Журито е в състав – композиторът Валери Димчев, диригентът на Биг Бенд Благоевград Борис Янев, директорът на Радио Благоевград Елисавета Каменичка, директорът на НХГ „Св.Св.Кирил и Методий” Марин Митов, музикантът Емануил Манолов.

Основните критерии, по които те оценяваха изпълнителите са интониране и ритмичност, степен на трудност, артистичност и въздействие. Кандидатите за „Звезди в Радиото” са оценявани и от детско жури, в чийто състав влизат ученици на НХГ – Благоевград, лауреати на предишни издинания на конкурса.

Всички участници получиха грамота за участие. Класираните изпълнители получават Диплом и предметни награди.

Наградата на победителя в раздел "Инструменталисти" е професионален звукозапис в Музикално-продуцентскиякомплекс на Радио Благоевград, а класираните на първо място в разделите "Фолклор" и "Популярна музика" получават песен, продуцирана от БНР - Радио Благоевград и професионален звукозапис.

Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на сайта на НХГ „Св.Св.Кирил и Методий” и на Радио Благоевград (07.04.2014г.), а на 15 май 2014 г., в Голямото концертно студио ще се състои концерт с участието на победителите.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

По традиция на християнския празник Благовещение в НХГ се проведе поетически рецитал „Любов – магическа реалност“.

В препълнената хорова зала гости и ученици се насладиха на любовна лирика, изпълнена на български, английски, френски и немски език.
Новото тази година бе конкурса за есе „И отново за любовта…“. Първо място спечели Илиан Хаджидимитров от 8"г" клас.
За доброто настроение на всички допринесоха изпълненията на учениците от музикалните паралелки.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Ученичките от НХГ станаха първи на общинско състезание по баскетбол

През месец март отбора на девойките по баскетбол към НХГ, спечелиха I място на общинските състезания.

На областно ниво, отбора се класира отново на I място след служебна победа.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Ученици от НХГ срещат „Lilly of the West“ в Американския университет в България

Това са ученици от НХГ със специално отношение към музиката, повечето от тях в музикални паралелки на НХГ. И Меги от 8 б клас – паралелката с немски и английски език.

AUBG,26.03

Като Бременските градски музиканти по пътя намираме още съмишленици – фенове на кънтри музиката и английския език.

Vorstellung

Антоан от 11 г клас дори носи със себе си китарата и се шегува, че с удоволствие би засвирил заедно с бенда на Лили Друмева. Илиян, китарист, Митко, Георги и Роби – всички от 8 г клас /музикалната паралелка/ и всички изучаващи английски език.


Ние сме на първия ред, за да можем да бъдем някак по-близо до великолепния бенд „Lilly of the West“. Господин Майкъл Ийстън, президентът на Американския университет в България, е вече в залата. Скоро концертът с отбрани творби от деветте албума на бенда започва.

Често потропваме с ръце и крака в ритъма на кънтри музиката, аплодираме, пеем заедно с бенда. В залата има не само ученици и студенти, но и мнозина, за които „О-о, Сузана“ е била песента на младежките им години.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На 21 март Биг Бенд - Благоевград избра да поднесе на благоевградчани букет от известни музикални творби в „Пролетен концерт”. Участие в концерта взеха ученици от НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Благоевград.

На снимката: София Арабаджиева, Елица Танчева и Виктория Янакиева от музикалните паралелки към НХГ

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

На 19 март учениците и учителите от НХГ“Св. Св. Кирил и методий“, бяха гости на предаване в радио Благоевград във връзка с участието им в работна среща , която се проведе в Испания по международната програма Коменски, многостранни партньорства – проект „Мир у дома, мир по света“.

Учениците и учителите разказаха за целите на проекта, впечатленията си и разнообразните дейности, в които участваха.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Учениците от НХГ "Св.Св.Кирил и Методий" с изложба в арт салонът на Радио Благоевград

На 17.03.2014г. в изложбената зала (фоайето) на радио Благоевград беше открита традиционната за НХГ „Св.св.Кирил и Методий” и Радиото изложба на единадесетокласниците от паралелката по изобразително изкуство.

Изложбата се откри от директорите на НХГ и на радио Благоевград в присъствието на множество общественици и преподаватели от гимназията и от ЮЗУ „Неофит Рилски” – Благоевград , както и на бивши възпитаници.

Учениците от 11 в клас представят на благоевградската публика над 40 творби – живопис, графика, дърворезба и дизайн.

Впечатление правят високото майсторство и старанието, с които са създадени художествените творби, както и професионализмът, с който преподавателите разкриват творческия потенциал на всеки отделен свой възпитаник.

С творбите от изложбата учениците демонстрират стремежа си към търсенето на собствен художествен почерк и към овладяването тънкостите при обработка на материала, полагането на цветовете, графичните трактовки и на работата с компютърни програми за графичен дизайн.

Тематичното разнообразие е допълнено с акцентиране върху портрета, пейзажа, натюрморта, орнамента в дърворезбата, сюрреалистичните композиции, графичния дизайн (плакати, фирмени знаци, рекламни материали, модни скици).

Овладяването на отделните изобразителни техники и материали от страна на учениците проличава както при графичните и живописните творби, така и при дърворезбата и дизайнерските проекти.

В стилово отношение се наблюдава демонстриране на собствен почерк и надхвърляне рамките на учебните решения в търсене на творческо вдъхновение. Изложбата на учениците от 11 в клас е заявка за бъдещи художествени изяви и гаранция за развитието на нови млади талантливи творци.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Работна среща по проект „Мир у дома, мир по света”, международна програма Коменски, многостранни партньорства.

В периода 9 – 15 март се проведе втората работна среща между учители и ученици от България, Испания, Италия, Турция и Белгия в град Велверде дел Камино, област Андалусия, Испания.

Домакините от Испания бяха подготвили богата и разнообразна програма. Всички партньори участвахме в създаването на видео клип, представящ нашата обща работа. Домакините ни представиха презентация за образователната система в Испания. Участвахме в приготвянето на традиционни ястия от испанската кухня. Учениците с голям ентусиазъм направиха интересни гривнички, които размениха по между си. Посетихме различни културни и исторически забележителности.

Нашите ученици се предствиха отлично, бяха много активни във всички дейности, които бяха организирали домакините. Те поздравиха своите нови приятели и учителите с прекрасно изпълнение на българска народна песен. Учениците бяха изработили красиви мартенички за всички участници. Ангел Вакадинов направи красив графит с текст PEACE в двора на училището – домакин. Всяка буква беше изрисувана с цветовете на знамето на всяка държава, участничка в проекта.


През месец октомври НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ ще бъде домакин на третата работна среща по този европейски проект.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Активно участие на учениците от НХГ в състезанието на английски език HIPPO

Ученици от 8а клас (с преподавател: госпожа Златка Стамболийска), от 8г клас (с преподавател: госпожа Ани Рупова), от 8д клас (с преподавател: госпожа Надежда Иванова) и от 9 клас (с преподавател: госпожа Елица Илиева) участваха на 15 март в международното състезание по английски език HIPPO.

Асоциация GLOBAL HIPPO организира ВТОРО МЕЖДУНАРОДНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК HIPPO

GLOBALINPUT – LCCI IQ Reps за Словения и Балканите организира Първото Международно състезание по английски език. Състезанието е предназначено за ученици на възраст от 10 до 19 години от училищата в Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Македония, Черна гора, Сърбия и Словения.

За участието си в предварителния кръг учениците получиха сертификати.

Финалният кръг ще се проведе в Лидо ди Йезоло, Италия, на 10 и 11 май 2014 г. На финалния кръг на състезанието ще бъдат поканени първите по резултати 60 участници общо от всички държави , като всеки участник ще може да бъде придружен от своя учител.

GLOBAL INPUT си запазва правото да увеличи броя на финалистите, ако броят на заявилите участие надвишава 10 000, както е предвидено в правилника на състезанието.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Трета световна онлайн-конференция на преподавателите по немски език

На 14 март, 16 – 18 часа, се проведе Уъркшоп, предшестващ онлайн-конференцията, на тема:

„Учебник, учебна система – за възможния край на тебеширената ера „Една малка история на обучението по немски като чужд език“

С дигиталното обучение ученето може да стане индивидуално и персонално. То трябва да бъде все по-лично, да се даде възможност на всеки ученик да учи със собствено темпо.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Учениците от 8 б клас – на театрален фестивал в ЕГ

На 14 март 2014г., в Езикова гимназия „Акад. Людмил Стоянов“ – Благоевград се проведе областният кръг на Фестивала за авторска драматургия и театър на английски език.

Заедно с Велислава, Магдалина и Петя от 8 б клас на НХГ с голямо удоволствие проследихме пиесата на английски език „Омраза между вампири“, а журито в състав: госпожа Любка Стоименова, госпожа Снежана Убенова и госпожа Красимира Топузова дадоха своето „да“ за национално участие на кандидатите от Езикова гимназия – прекрасните актриси от 10 клас Каролина и Нанси с пиесата им „Омраза между вампири“. Нашето цвете бе за преподавателката им госпожа Красимира Топузова.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Рисунка на месеца”

На 07.03.2014 г. в салоните на книжарница „Хеликон“ - Благоевград учениците от 9д клас представиха своите творби в изложба „Рисунка на месеца“. Авторите на акварелите - Петър Михов и Георги Пренгов предизвикаха интерес и радост в многобройната публика.
≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Директорът на НХГ М. Митов, зам. кметът на Благоевград В. Смиленов, министърът на културата П. Стоянович и кметът на Солун откриха паметна плоча на гимназия "Св. Св. Кирил и Методий"

На 5 март 2014г. бе открит паметен плоча на Българската мъжка гимназия „Св. Св. Кирил и Методий”, основана през есента на 1880 г. в Солун и просъществувала до 1913 г. Тя е първата българска мъжка гимназия в Македония, един от най-значителните български просветни центрове в Македония и Одринско. Наследник на Солунската българска мъжка гимназия е Националната хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий”. Табелата бе открита от министърът на културата д-р Петър Стоянович и кметът на Солун г-н Янис Бутарис.

На церемонията по откриването присъстваха официални лица от гр. Солун, българският консул в гр. Солун, наши сънародници живеещи и работещи в гр. Солун.

Гости от Благоевград бях г-н Митов, г-жа Марковска, зам. кмета г-н Смиленов и много журналисти.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈
НХГ тържествено отбеляза 3 март

Ученици на НХГ се включиха в общинското тържество, посветено на 136 години от Освобождението на България от турско робство.

Началото бе поставено в 11.00 часа, пред паметната плоча на майор Орлински с поднасяне на венци и цветя от кмета на Благоевград, представители на политически партии, граждани, общественици и ученици.

Под звуците на патриотични песни ученици от музикалните паралелки в Гимназията, които са участници в детско-юношеския духов оркестър поведоха шествието по ул. “3-ти март” до пл. “Македония”, където продължи официалната церемония.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Във връзка с проекта "Мир у дома, мир по света" на програмата Коменски, междуучилищни партньорства, наши ученици, с много любов и ентусиазъм направиха мартенички за своите връстници от Италия, Испания, Турция и Белгия.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Отбелязваме Деня за безопасен интернет

На 11.02.2013г. в НХГ ”Св. св. Кирил и Методий”, за поредна година се отбелязва Международният ден за безопасен Интернет.

"Това не е просто игра, а вашият живот!" е мотото на Световен ден за безопасен интернет. Той се отбелязва в повече от 110 страни в целия свят и е повод за диалог по темите за безопасно поведение в онлайн пространството.

Този ден е посветен на проблема с безопасността на децата и възрастните в Мрежата и на усилията за създаване на етична онлайн-среда. Чества се от 2004 г. на втория вторник на месец февруари в страните от Европейския съюз под патронажа на комисаря на Европейската комисия за информационното общество и медиите. Целта е да се повиши сигурността и отговорността при употребата на новите технологии и особено сред децата и младежите.

Г-жа Узунова и г-жа Велячка, организираха обучителна сесия, предназначена за учениците в НХГ. Учителите посъветваха - при съмнение за разпространение на незаконно и вредно съдържание всеки да подава сигнал на адрес web112.net или да използва горещата телефона линия 124 123 и ги запознаха със сайтoвете www.safenet.bg, www.cybercrime.bg и други материали по темата.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈
Обучение на учители по английски език

Днес(10.02.2014г.), в Американския университет в България се проведе обучение на учители по английски език. Това е инициатива на РИО на МОН и на издателство на учебници по английски език – от детска градина до 12 клас.

Учителите по английски език от Благоевград бяха запознати с нови издания и как да ги използват успешно със своите ученици. НХГ „Св.Св. Кирил и Методий“ бе представена в различните обучителни сесии от учителите по английски език – госпожа Диана Петрова, госпожа Ани Рупова, госпожа Златка Стамболийска, които получиха сертификат за участието си.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈
През месец октомври се проведе поредният есенен пленер на 12 в клас - паралелка по изобразително изкуство, в който активно се включиха учениците от студиата по графика, живопис, дърворезба и дизайн. Пленерът се проведе в района на Часовниковата кула – Благоевград.

Съвместно с БНТ-център Благоевград, талантите на НХГ засвидетелстваха отношението към вековният юбилей на този архитектурен паметник с филм и рисунка.

От страна на учениците се отличиха Анита Янчева, Милица Стоянова, Радостина Панчева, Йоана Попова, Георги Чорбаджиев, Кристина Стоянова и Кристиян Балабански.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈
Защо немски език?

Warum Deutsch Warum Deutsch1

В последния учебен ден (31.01.2014г.) от първия срок учениците от 8 б клас с помощта на презентации отговориха на въпроса: „Защо изучавам немски език?“

8 б проследи инициативите, които са провеждали ученици с немски език през годините: викторини, състезания, вечери на немския език, видеоконференции, срещи с хора, свързани с немския.

M.Vassilev

Йоана представи главния управител на Германо-Българската индустриално-търговска камара и ролята на германските фирми Либхер в Пловдив и Пирин-Текс в Гоце Делчев за въвеждане на дуалната система на образование в България.

Vorbereitung der Pr.

Габриела Методиева, Петя, Валентин, Станислав, Борислава, Магдалина и Вергил подготвиха презентация с много снимков и фактологичен материал, където достатъчно цифри доказаха увеличение на германските инвестиции в България чрез:

-фирма Aurubis България в Пирдоп/преработване на медни концентрати за производство на медни аноди и катоди/,

-фирма Behr-Hella Thermocontrol в Божурище/производител на климатични системи/ ,

-фирма Либхер в Пловдив /хладилници/

-фирма Луфтханза Техник/ремонт на самолети/

Lufthansa

-Фирма Festo в София/автоматизираща технология/,

-фирма Quarzwerke в гр. Сеново, 49 км от Русе /извличане, обработка и рафиниране на индустриални минерали-кварц, каолин, фелдшпат/,

-фирма ABB България с централен офис в София и локации в страната ни /предоставяне на инженерни решения и електрическо оборудване за високо, средно и ниско напрежение, както и системи, и продукти за автоматизация на технологичните процеси в енергийния и промишления сектор/.

Gruppe8

Германските фирми в България откриват стотици нови работни места: 2014 ще бъде открит завод за автомобилни кабели в Плевен. Фирма Behr-Hella Thermocontrol/производител на климатични системи/ще разкрие в Божурище 800 нови работни места през следващите 5 години. Фирма Festo планува разширение на завода в София и откриване на нови работни места.

Vergil, Veli

Вергил презентира за фирма ABB. Може би е рано в 8 клас да чуем: „Уча немски език, защото се интересувам от продукти за автоматизация на технологичните процеси в енергийния и промишления сектор“.

Но не е рано в 8 клас ученикът вече да е осъзнал: „Уча немски език, защото искам един ден да работя в германска фирма в България“.

Вергил и Велислава показаха много добри умения при изучаването на немски език, но дали вече свързват бъдещето си с немския?

V.Simonska

Момчетата с интерес наблюдават снимката на Ваня Симонска – интервю с футболиста Балъков.

Мотивиращо е да се разбере колко много бивши ученици на НХГ, изучавали немски език, потвърждават ползата от този език.

Десислава Милушева, випуск 2001 на НХГ,сега работи в Американски университет в България:
“Езиците са богатство и препоръчвам на всички да изучават добре чужди езици, защото в днешни дни английски език само- не е достатъчно.“

Екатерина Николова, випуск 2002 на НХГ, телевизия ДАРТС:
„Ученето на какъвто и да е език е в плюс за развитието на всеки млад човек. Моят сантимент, обаче е към немския език, защото има трудна и интересна граматика, а аз харесвам предизвикателствата. Успее ли човек да усвои немския език, няма как друг език да му се опре!“

Вероника Фарфарова, випуск 2009 на НХГ,Technical Support Analyst – German – English в София: “Съветът ми към учениците е да наблягат и на двата чужди езика, защото се ценят страшно много. Особено немският. Днес много хора вече знаят английски, но немският е един много голям плюс. Който иска нека продължи и в университета с немски, както направих аз, и съм сигурна, че ще има много възможности после за пътуване в чужбина и усъвършенстване”.

Юлия Владимирова, випуск 2006 на НХГ, Радио София: “С немски език се квалифицирах в Германия по време на следването ми в Софийския университет и след това като водещ на предаване в Радио София“.

Ваня Симонска, випуск 2006 на НХГ, редактор спортни новини в телевизия Bulgaria On Air: “В днешно време владеене само на английски език не е приоритет за компаниите и не те прави конкурентен за работно място. Познанията по допълнителен чужд език са страхотно предимство при кандидатстване за работа”.

Георги Михайлов, випуск 2004 на НХГ, преподавател в ЮЗУ,
Светослава Коцева, випуск 2006 на НХГ, доктор-стоматолог.

Какво ги свързва с моя 8 б сега? – немският език и НХГ.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈
КОНЦЕРТ НА КЛАСА ПО ТРОМПЕТ на г-н Китан Стойчев
НХГ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ”
27. 01. 2014 г.

В препълнената хорова зала на Гимназията прозвучаха произведения за тромпет от най-известни автори в изпълнение на младите тромпетисти – наша гордост. Съученици и родители се насладиха на умело подбраните творби, изучавани през първия учебен срок и великолепно представени от учениците с любезното съдействие на г-н Емануил Манолов – клавирен съпровод. Гости на концерта бяха диригентът на Биг Бенд Благоевград г-н Борис Янев, солистката на Биг бенда и учител по поп и джаз пеене в НХГ г-жа Христина Палева, диригентът на Младежкия бенд на НХГ и Детско-юношеския духов оркестър г-н Севдалин Николов, учителите по музика и класни ръководители на учениците – г-жа Марияна Ангелова, г-жа Теодорина Тодорова, г-жа Мая Чакова и г-жа Любима Манолова. Г-н Борис Янев поздрави лично учениците като оцени високо положения труд и пожела бъдещи успехи в овладяването на трудния, но изключително красив духов инструмент.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈ Ученици от НХГ „Св. св. Кирил и Методий” участваха в мултимедийния проект на Радио Благоевград „Звездите на радиото”

„Звездите на Радиото” е мултимедиен проект на Радио Благоевград, реализиран в четири етапа. Сред откритията на Радиото в първия етап са учениците от паралелки с профил „Музика” на Гимназията – Денис Тодоров от 8г клас, Снежана Карамфилкова от 8г клас и Анелия Трендафилова от 10г клас. Младите таланти взеха участие в тържествен концерт „Звездите на Радиото” на 21.01.2014 г., който беше излъчен на живо по Радио Благоевград и ТВ „Родина”. Вълнуващо беше изпълнението на „Чардаш” от талантливия ни акордеонист Денис, както и великолепните нови аранжименти на народните песни „Го фатиле клети турци” и „Направило моме” в изпълнение на Снежана и Анелия. Учениците от класа по поп и джаз пеене София Арабаджиева, Елица Танчева и Десислава Скендерска се включиха в изпълненията на песните „Непокорна” и „Скитащи души” от млади поп изпълнители, а екипът на Радиото отправи специална благодарност към учениците Станислав Илчев, Марио Тодорски, Огнян Стоилков, Гергана Калайджиева, Станислава Стоянова и Ива Попова, които с красиви народни танци обогатиха изпълненията на фолклорните таланти в концерта.

Беше представен и аудио диск „Звездите на Радиото” с изпълнения на нови авторски песни и нови аранжименти за лауреатите от различни конкурси и фестивали, на които Радиото на Югозапада е организатор или съорганизатор. Голяма част от включените произведения в диска са на победителите от разделите за популярна музика, фолклор и класика от трите издания на конкурса за млади изпълнители „Звезди в радиото”. Конкурсът е съвместна инициатива на НХГ „Св. св. Кирил и Методий” и Радио Благоевград и се провежда ежегодно през месец март.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

БЪЛГАРИЯ ЗА ЕВРОПА И ЕВРОПА ЗА БЪЛГАРИЯ

На 11 януари 2014г. в Европейския информационен център на евродепутата Мария Габриел в гр. Хаджидимово се проведе церемонията по награждаване на учениците, участвали в традиционния ученически конкурс за рисунка, есе и презентация на европейска тематика. Сред първите трима в конкурса за есе тази година е ученичката Грейси Якимова от 9 „в” клас (паралелка История и Испански език) в Националната хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий” в Благоевград. Есето на тема „България за Европа и Европа за България” бе оценено високо от конкурсната комисия, като наградата е пътуване до Брюксел, където наградените ученици ще посетят седалищата на основните европейски институции заедно с г-жа Мария Габриел.

Грейси Якимова участва в дейността на ученическия евроклуб „Общество на знанието – европейски хоризонти” към НХГ „Св. Св. Кирил и Методий” с ръководител Николай Куколев, учител по история и гражданско образование. Клубът активно участва в различни дейности и проекти, свързани с Европейския съюз и е ефективен член на Националната асоциация на европейските клубове в България (НАБЕК).

За да прочетете награденото есе, разгледайте бюлетина на Мария Габриел!

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

"Промоция на здраве" - второ издание

Една обща инициатива на г-н Живко Янев, учител по изобразителни дейности, и на педагогическия съветник Капка Калибацева събра ученици за демонстриране и проверка на познанията им по здравни проблеми на 09.01.2014г. Членове от клуб ''Успешно общуване'' предаваха наученото през миналата учебна година по Здравно образование по метода ''връстници обучават връстници''. И тази година презентацията ''Промоция на здраве", съставена от Марина Ташова от 11 А, беше представена като викторина пред деветокласници в хоровата зала на НХГ. Там беше подредена изложба на 9 Д клас, посветена на вредата от наркотиците.

През втората част на промоцията Джулия Вълева и Десислава Кюркчийска от 10 Б клас отправиха серия от въпроси, свързани с митове за употребата на алкохола и цигарите. Децата от публиката изразиха своя интерес по темите, вземайки дейно участие във викторината. Водещите пък умело водеха дискусия с тях и обобщаваха информацията.

На среща директорът г-н Марин Митов приветства учениците за познанията им по различни здравни въпроси, но изрази тревогата си относно достъпността на марихуаната. Наред с това изказа своите надежди младите хора да устояват и противодействат на провокации с предлагане на наркотици.

Накрая присъстващите можаха да разгледат изложбата, наслаждавайки се на креативността на художниците, показали вижданията си за света на зависимите.

 

Megi Velyachka's Slidely by Slidely Slideshow

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Новини за 2013г.

Новини за 2013г. by Miglena Velyachka

Последна промяна ( 02 September 2014 )